Автор Тема: Приказка без край  (Прочетено 4248 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Приказка без край
« : сряда, 23 юни 2010 г., 10:00 ч. »
Както всички вероятно вече знаят, в момента в София под името Sofia Rocks се провежда музикалният рок-фестивал Sonisphere - без съмнение най-голямото музикално събитие у нас поне за годината, ако не и изобщо в историята. :death:

Вчера имах щастието да присъствам на първия ден от събитието и искам да споделя впечатленията си с вас.
Тръгнах към стадиона с приповдигнато настроение, но с очакването още на входа да ми го развалят. За щастие обаче се оказа, че греша - организацията беше на ниво, а всички, които се сетиха, че е добре да влязат през някой от контролните пунктове откъм парка, минахме без забавяне. Имаше достатъчно входове, достатъчно момчета и момичета от охраната и от организаторите, всички се държаха нормално и културно - изобщо европейска работа. Това беше първата приятна изненада.
Втората беше вече на стадиона - когато влязох, забиваше една неизвестна поне за мен българска банда - Бастардоломей. Момчетата свиреха здраво, имаха хъс и енергия и изобщо не стояха зле на тази голяма сцена.
Другото хубаво нещо бяха достатъчно многото "сергии" за бира, обслужвани от нужния брой хора от персонала. Четирите реда химически тоалетни на пистата пък осигуриха необходимото "отводняване" без огромните виещи се опашки, на които съм бил свидетел на предишни подобни мероприятия. Изобщо огромен плюс за организаторите.

По това време публиката беше още доста рехава.

Sofia Rocks 1

За мое голямо съжаление това не се промени особено дори когато Anthrax излязоха на сцената. Идеше ми да извикам "Стига бе, хора, това е Anthrax! Забравихте ли как през '89 си предавахме от ръка на ръка техни аудиокасети и ги презаписвахме на допотопните си касетофони?!?"

Все пак слънцето грееше ярко, а Джоуи Беладона и компания забиха яко и направиха истинско шоу, което се оказа само началото. Слънчевите лъчи се процеждаха между облаците, а когато Anthrax запяха песен на великия Дио, публиката наистина откликна. Почти като дъга в тъмнината.... Почти.

Sofia Rocks 4

Имаше и Indians, и Antisocial, а аз започнах с голямото пеене...така де, дране. :D

След това обаче публиката започна да се събира, а с нея и облаците. Дойде време за Megadeth!

Мъстейн явно беше прекарал доста време в гримьорната с машата, защото се появи по-пухкав отвсякога!

Съвсем в унисон с траш-атмосферата, небето се смрачи и заплющя як дъжд, който след малко обърна и на град. Някои извадиха дъждобрани, а други се съблякохме. Работата стана... шарена.

Градушката обаче бързо отмина, а музиката не се лееше, а се изстрелваше на откоси от високоговорителите. Symhony of Destruction, Peace Sells... Всичко беше супер. Между парчетата Мъстейн ни обясни, че най-много обичал да свири втори по такива фестивали - хората вече били пийнали, но все още не били пияни. :D

Sofia Rocks 6

Sofia Rocks 8

След като Мъстейн свърши своята работа, дойде и часът, който аз лично чаках. Том Арая, Кери Кинг, Дейв Ломбардо и Джеф Ханеман! С една дума Slayer!!! :death:

Размазаха ни с War Ensemble, Seasons in the Abyss, South of Heaven, Angel of Death и други златни класики от фонда на Българското Национално Радио! Въпреки проблемите си и невъзможността да движи твърде много главата си, роденият за артист Том Арая излъчваше повече енергия и емоция само с повдигане на веждите си, отколкото повечето поп-изпълнители с целите си телеса. 

Sofia Rocks 11

Sofia Rocks 13

Sofia Rocks 14

Дори по това време публиката продължаваше все така да влиза на стадиона. Явно твърде много хора се интересуваха само от последната банда, някаква поп-метъл формация на име Metallica... 

Шегата настрана, въпреки че ни измъчиха с цели три песни от последния си бозав албум, Metallica направиха страхотно шоу - сценично поведение, ефекти, звук... всичко си беше на мястото. Драх се с цяло гърло на Fade to Black, Blackened, Harvester of Sorrow и разбира се на Master of Puppets. Същото беше и с целия стадион.

Sofia Rocks 18

Sofia Rocks 19

Sofia Rocks 20

Sofia Rocks 22

И точно преди края се случи нещо, което явно беше част от добре режисиран сценарий, но въпреки това аз лично не съм очаквал да видя някога в живота си - Голямата четворка на траш метъла излезе заедно на сцената! Джоуи Беладона до Джеймс Хетфийлд, Дейв Мъстейн до съименика си Ломбардо... Заедно забиха Am I Evil, а после се цункаха по бузките и се прегърнаха. За съжаление Том Арая излезе точно след края на песента, вероятно позадрямал и пропуснал момента, но все пак се появи и получи своята доза прегръдки. Гледката на Ларс Улрих, гушнал Дейв Мъстейн, беше почти покъртителна. Прошепнаха си нещо двамата на ушенце (може би "Сега пред хората те целувам, ама после в гримьорната ще видиш какъв бой ще ти дръпна")... Само не видях Джеймс Хетфийлд да поздрави Мъстейн, но това щеше да е вече твърде много - сапунени сериали мога и по телевизията да гледам. :)
Въпреки силните ми съмнения в искреността на участниците, това да видиш Slayer, Metallica, Megatedh и Anthrax заедно на една сцена е нещо, което се случва веднъж в живота.

Sofia Rocks 21

За да завърша с няколко думи, ще кажа само, че аз лично изпитах огромно удоволствие от вчерашния концерт! Толкова гот отдавна не ми е било - душевен оргазъм е слаб израз за усещането, когато пеех заедно с Том Арая припева на единствената балада на Slayer:

"Close your eyes
And forget your name
Step outside yourslef
And let your throughts drain
As you go insane...insane"

Днес продължаваме... За съжаление ще трябва да изтърпя дъ онли тру метал пауър уориърс ъф стийл Самовар, за да чуя чудовищата от Рамщайн, но какво да се прави - пълно щастие няма...
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен deyan

• Активен потребител
  • Публикации: 21
Отг: Приказка без край
« Отговор #1 : сряда, 23 юни 2010 г., 11:07 ч. »
Тоя пич, чилиец ли е, милиец ли е, въпреки че не мяташе грива както си му е реда отсече бая глави на иначе симпатичния национален стадион. И тези ехидни усмивки... Питайте ме дали съм прегракнал де? :rocknroll:

А иначе относно отношенията по оста Металика - Мегадет отдавна в една мнооого спокойна фаза и пичовете просто си гледат групите. Останалото е жълтения. И само за протокола - специално следих Мъстейн и Хетфилд след парчето. Да, прегърнаха се. Едва ли ми се е привидяло.

А днес една сиатълска шайка, за съжаление не в оригиналния си състав, но с достоен заместник май ще ме докара до рев. Не сълзи, а истински магарешки рев. Силно се надявам тогава да вали, защото къв метъл съм ако цинкям за такива неща?

Всъщност като се замисля има още съвсем малко групи да видя и после мога да се отдам блаженно на други страсти - Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, U2...
\m/ The Horns Up And Enjoy! \m/

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #2 : сряда, 23 юни 2010 г., 11:14 ч. »
Тоя пич, чилиец ли е, милиец ли е, въпреки че не мяташе грива както си му е реда отсече бая глави на иначе симпатичния национален стадион. И тези ехидни усмивки... Питайте ме дали съм прегракнал де? :rocknroll:

А, аз днес в офиса съм предупредил да ми се говори тихо, малко и по възможност да не се очаква от мен да отговарям.

И само за протокола - специално следих Мъстейн и Хетфилд след парчето. Да, прегърнаха се. Едва ли ми се е привидяло.

Явно заслепен от внезапно избилите сълзи на умиление, това съм го пропуснал. :D

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Краят на приказката...
« Отговор #3 : четвъртък, 24 юни 2010 г., 10:19 ч. »
И така дойде и вторият ден от фестивала. Честно казано, мислех си, че за мен това ще е само загуба на време - вече бях видял и чул всичко, което ме вълнуваше. Оказа се обаче, че греша. За щастие...  :fool:

Отново влязох на стадиона в късния следобед и отново все още нямаше много хора.

Но усещането за дежа вю свърши някъде тук. Вместо свежарите от Бастардоломей, днес подгряваха някакви си Скреч.

Sofia Rocks 2_1

Пълна трагедия - рапърче, грабнало микрофона и решило, че може по-добре от Устата... Смешници. На всичко отгоре повтаряше постоянно, как те били БЪЛГАРСКАТА група и трябвало да ги подкрепяме. Както и да е, и по-лоши съм чувал. И за да съм честен докрай, имаше и здрави китари тук-там. Трагедията беше само във вокалния речитатив.

Малко по-късно дойде истинската част. Stonesour и Кори Тейлър излязоха на сцената и се започна. Лично аз бих предпочел да го видя със Slipknot, но и Stonesour осигуриха приятни емоции.

Sofia Rocks 2_3

Вечерта напредваше и скоро на сцената излезе една от най-големите банди на гръндж вълната от 90-те, една група от Сиатъл, която вече е извоювала своето място в музикалната история - Alice in Chains.
Не са най-известни с концертите си, но вчера направиха страхотно изпълнение. Разкошен звук, перфектни вокали - всичко си беше както си му е редът за едно голямо шоу.

Sofia Rocks 2_6

Sofia Rocks 2_7

Sofia Rocks 2_8

Започна да се стъмва, а бирата се лееше здраво. Трябваше и да излезе, след като е влязала, така че пред тоалетните се заизвиваха опашки.

Паузата след Alice in Chains беше доста продължителна. В нея се случи нещо неприятно - гавра с българския език и с големия Рони Джеймс Дио. За щастие скоро над сцената се спусна черно покривало и напрежението взе да се натрупва.

Sofia Rocks 2_9

Rammstein ни накараха доста да ги чакаме, но когато най-сетне се появиха, го направиха както си му е редът!

Sofia Rocks 2_10

Никога не съм бил кой знае какъв фен на тази група - харесват ми, но само толкова. Вчера обаче според мен показаха как се прави ОГРОМНО шоу и как музиката, поднесена по този начин, може да е нещо много повече! Свалям им шапка! Светлина, звук, действие - всичко беше толкова добре изпипано и точно дозирано, че е трудно да се предаде с думи или с мъгляви клипчета от телефон - трябва да се види на живо, за да се докосне човек до него.

Sofia Rocks 2_11

Sofia Rocks 2_12

Sofia Rocks 2_13

Sofia Rocks 2_14

За съжаление пак се намери кой да развали настроението на доста хора. Пияни млади кретенчета започнаха пого насред тълпата, в която имаше жени и дори малки деца. Опитах да направя забележка на един от инициаторите, на което получих отговор "Е, батка, това е Рамщайн!". Сякаш това обясняваше нещо. Аз се паля понякога и този път нервите ми не издържаха - двама от блъскащите се отлетяха в неизвестна посока, а един остана да си търси зъбите след лакът в лицето. Но трима от петдесет не беше добър процент и просто нямах шанс да ги укротя. Успях да осигуря заслон за жена ми и за още едно момиче, дошло от Унгария да гледа шоуто, а не да го блъскат дрогирани малоумни дебилчета, но само толкова. Все пак по някое време се умориха и кротнаха. Лумпените се опитаха още два-три пъти да започнат същото, но за щастие този път освен мен, се намесиха още няколко души и нещата не се разрастнаха така, както първия път.

Но да се върна на шоуто, което беше великолепно, но доста кратко - явно решени да гледат второто полувреме на мача на Германия, Rammstein се прибраха още кум 11. Все пак няма как да не съм доволен от това, което видях, усетих и чух.

Оставам с изключително приятни впечатления от двудневното убийствено шоу! Да се надяваме, че ще доживеем да видим още веднъж нещо подобно в София в следващите години. :)

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #4 : четвъртък, 24 юни 2010 г., 19:59 ч. »
Много ми се искаше да присъствам на това щоу, но ние (в частност аз)  провинционалистите по-късно се информираме за този род събития. Боби, все пак добре си пресъздал цялата атмосфера, за което мога единствено да ти благодаря. Междудругото Рамщайн е една от любимите ми групи и ме е яд, че не можах да ги видя на живо  :rocknroll:
ПП: Аз определено не съм от групата на кретенчетата, които ти така хубаво описа :lol:

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Акваристка по рождение.
« Отговор #5 : вторник, 29 юни 2010 г., 16:24 ч. »
Навярно е било наистина прекрасно, уви аз също нямах възможност да присъствам, но Рамщайн си ги видях по-рано тази година на концерта им в Сърбия. Уникално изживяване.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.