Аквариуми > Оборудване
Райко, Ангеларий, кажете за нитратните филтри
kraltchev:
Заговорихме се всички там в темата за "Калндес" за аеробна и анаеробна филтрация. То аз главно се замислих де, като видях че нищо не знам за анаеробната аквариумна филтрация освен да дам кратко определение.
Отидох на сайта на великия немски производител на екипировка - "Шуран" - и потърсих да видха какви нитратни филтри предлагат. Поне да видя дали изглеждат така както аз си ги представям.
http://www.schuran.com/nitratfresh.html
И имам едно питане. Ако в нитратния анаеробен филтър потока на водата трябва да е бавен с цел да не се внася кислород (зад да се поддържа възможно най-анаеробна среда) защо тия филтри на снимките имат големи и красиви помпи закачени за тях. Някой от вас спомена че водата се пропуска много бавно, а от тия снимки не изглежда така.
В текста на Шурановските нитратни филтри се казват разни работи дето ама абсолютно ме объркват. "Храненето на бактерийте в този филтър е със сяра. Или още по-ефективно - с разреден алкохол. Захранването става чрез инжектиране на алкохола в притока на вода във филтъра." Леле, какви са тия работи? Колко светлинни години напред са тия хора (поне от мен)? Проверих - да, става въпрос за сладководни филтри, не за соленоводни.
Моля ви да обясните за анаеробната и аеробна филтрация повече.
--Николай
kraltchev:
А, да и още се споменава че превръщането е пълно - до атмосферен азот. Това ми уби, лежа тук умрял.
Torsade:
Оф, как ме накара да се разчета, не че и аз тия дни не се ровя в подобни теми...
Та денитраторите използват анаеробни бактерии (това е ясно), като могат да са облигатни (задължително без кислород) или факултативни (живеят и се трудят и при ниски дози кислород) анаероби. Тези бактерии вместо кислород за окислителните си процеси използват нитратите (така да се каже дишат нитрати), а се хранят с въглеводороди и техни производни. Затова за един такъв филтър е нужно или да има достатъчно количество разтворени във водата вещества, които да служат за храна на денитрифициращите бактерии, или се добавят хранителни вещества - например алкохол. Приема се, че в един аквариум има достатъчно нитрати, за да осигурят дишането на анаеробите.
Показаните от kraltchev филтри имат помпа, която до колкото разбирам осигурява ВЪТРЕШНАТА циркулация на водата във филтърните субстанции. Тоест водата се върти многократно през филтърните медии преди да напусне. А отворчетата за напускане са други и са едни такива мънички и от тях водата буквално капе, толкова бавно върви.
Това за сярата не го разбрах, а и не се постарах, но е важно да се знае, че ако филтъра работи прекалено бързо, денитрификацията ще е слаба, а ако е прекалено бавен се образува сероводород, който в разтворен вид е киселина и сваля рН на водата.
Тук един човек обяснява как сам си е направил джаджа от тоя тип, аз само го попрехвърлих и нямах търпение да го чета цялото...
Ето и самата тема http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=46898d35dba01de74f4bb876dad1ed53&threadid=1288082&perpage=25&pagenumber=1
kamos:
Хм
това което показвате много прилича на ефекта от 12 см слой на грунда при соленоводните аквариуми. При него се образува анаеробен слой където бактерии се хранят с нитрити./Не съм сигури дали с нитрити или с нитрати в момента не мога да намеря темата от руските форуми/ Ако не ми мине котка път утре ще се разтърся по основно за тази тема и ако е нещо по свястно ще я преведа и ще я публикувам тук.
raiko:
Да наистина,Torsade правилно отбеляза,че тези мощни циркулационни помпи разположени извън корпуса на филтъра(при по-малките модели са вътре) имат предназначение да въртят водата вътре,за да се избегне образуването на мъртви зони.Самата вода влиза и напуска конструкцията на филтъра през съвсем малки отвори и се регулира с много малък дебит:0,5-1 л./час(при малките модели) до 10л./час (при по-голямите).Задвижването на водата,влизаща и излизаща от самия филтър става или чрез специални дозаторни помпи(с малък дебит) или както споменах в другата тема филтъра може да се свърже като байпас към някаква друга помпа,която имаме в наличност(от канистър или връщащата помпа от съмпа). Устройството и принципа на работа са обяснени доста добре от Aqua-medic- Nitratreductor:
http://www.aqua-medic.de/seawater/ru/
http://www.aqua-medic.de/ru/service/pdfs/nitratreduktor400.pdf
Като допълнение мога да кажа,че преди няколко години един мой познат си направи анаеробен филтър за морски аквариум,като за целта използва канистър и свърза директно входа и изхода му(за да се получи вътрешната циркулация).След това с тройници монтира шлаух с малък диаметър за вход и изход.Водата през входа, постъпваше от възвратната помпа на съмпа, а от изхода отиваше към аквариума през регулиращо кранче(байпас връзка).
П.П. Страницата на Aqua-Medic може да бъде отворена и на други езици.
Навигация
Преминаване към пълната версия