Автор Тема: Макро, микро елементи и тн.  (Прочетено 15692 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
  • Нас. място: София
Макро, микро елементи и тн.
« : събота, 06 ноември 2010 г., 09:20 ч. »
Вече ми е време да почна да добавям някакви микро/макро елелементи във водата. Вече имам няколко малки коралчета в аквариума.
За калции, магнезии и алкалност съм се насочил към това: http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php. По-натам ако се наложи ще мисля за калциев реактор.
За останалите съм се насочил към JBL Trace Marine 1, 2 и 3. Не за друго, но просто ми попаднаха първи пред очите, а и като че ли ги има на всякъде. Има ли всичко в тях, което ще ми е необходимо или ще трябва да мисля за още нещо допълнително.
Какво ползвате вие и имате ли други според вас по-добри предложения?

Също така как ги добавяте? Четете и спазвате дословно инструкцийте или се съобразявате с това колко е пълен с корали и тн. аквариума. Тук се сещам за един малко по-страничен въпрос. Освен с тестове, които хем не знам до клко ще може да им се разчита, хем янма да ги правя често има ли някакви други видими белези, по които познавате, че нещо липсва или пък е предозирано?

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Макро, микро елементи и тн.
« Отговор #1 : събота, 06 ноември 2010 г., 10:50 ч. »
Чрез добавките, ще поддържаш високо ниво на микроелементи, което ще ти спомага за отличната форма на обитателите, като само така можеш да да видиш истинската им красота. Съобразявай се с инструкцията на препарата, като имаш в предвид количеството безгръбначни, които са основния консуматор. Също така новопоставения активен въглен, понякога е толкова ефикасен, че заедно с токсините поема иполезните съставки, които трябва да бъдат възтановени.
За ефекта от JBL Trace Marine 1, 2 и 3 можеш да съдиш по коралите в зоопарка. Зацелта първо трябва да отворят сектора  :grin:.
Когато, всичко "цъфти" в един аквариум, ракообразните често линеят, а рибите са цветни и играят е един добър показател за качествата на водата, а тестовете могат да се ползват като "напътствия"
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #2 : събота, 06 ноември 2010 г., 11:32 ч. »
А ако има предозиране избиват ли алги и тн..както в растителен? :)

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #3 : събота, 06 ноември 2010 г., 13:29 ч. »
Появата на алгите най-често е свързана с други фактори. Предполагам, обаче, че микро елементите влияят положително и на тях.
 Всъщност най-обраслите аквариуми, които съм виждал са "поддържани" без добавки  :grin:.
Потърпевшите от предозиране са тези, които страдат и от недостига им. Особено високите нива на калций и магнезий носят вреда и върху техниката, създавайки неразтворими плаки около ротори, статори и вентури-дюзи. Тези повреди понякога са непоправими.
Като цяло съм забелязал, че обитателите по-лесно преживяват излишък от колкото, липса. Не съм експериментирал продължително време да държа свръх високи нива, за да видя какво ще се случи  :scare2:.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #4 : събота, 06 ноември 2010 г., 19:25 ч. »
Аз го видях на откриването всъщност :)
Да разбирам ли от това, че тези трите бутилки са ми достатъчни и друго не ми трябва? Освен калции и магнезии де.
Планктон под някаква форма например?

..Когато, всичко "цъфти" в един аквариум, ракообразните често линеят, а рибите са цветни и играят е един добър показател за качествата на водата...

Това не го разбрах за ракообразните. Какво имаш в предвид под линеят?

Неактивен hanuman

• Активен потребител
  • Публикации: 237
  • Нас. място: Варна

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #6 : събота, 06 ноември 2010 г., 22:25 ч. »
Линка дава отговора за ракообразните.
Много фирми предлагат, гами микроелементи и добавки. В нашия случай е на JBL, но освен трите тубички добавяме и двукомпонентен калций+стронций на прах и течна добавка магнезий на същата фирма. Коралите подхранваме с коралфлуид. В началото на темата за Софийския зоопарк сме показали тези продукти и докато експозицията е доминирана от меки корали и риби са ни достатъчно (разбира се като изчерпим количествата ни снабдяват отново).
Когато беше откриването коралите бяха новодомци, а в момента са се разперили и добили различни нюанси.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #7 : неделя, 07 ноември 2010 г., 00:00 ч. »
Никога не съм знаел как се казва смяната на "кожата" им.  :bow:

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #8 : неделя, 07 ноември 2010 г., 10:36 ч. »
При безогледното добавяне по много от всичко, първоначално се затварят по-чувствителните корали, някои без предупреждение започват да се разпадат, ракообразните се движат неадекватно, а по време на линеенето направо загиват.
Такова предозиране с микроелементи е много малко вероятно, защото голяма част от тях са химически доста активни, а други катализатори. В последствие големите нива бързо спадат, защото някои елементи образуват неразтворими отлагания.
Предозирането с калций и магнезий се получава при интензивно добавяне с калк-реактор или с разтвори като няма консумация  от обитатели. В този случай, ако нивата не се върнат към нормалните до две-три седмици се налага плавна частична подмяна.
Много е важно всички промени в химията и физиката да стават плавно. Животните, които отглеждаме идват от много стабилни екосистеми, където всяка рязка промяна води до големи щети. Природата възтановява, кое бързо, кое изключително бавно, а в аквариума... - от магазина (образно казано) :grin:.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #9 : събота, 20 ноември 2010 г., 00:41 ч. »
От една седмица меря, добавям, пак меря...
По тази рецепта: http://www.ultimatereef.net/info/calculators/, че са ми най-прегледни.
Магнезиия го докарах до 1290 в момента.
kH-то - Сера - 9 и нещо, Тетра - 7 и нещо, Салиферт - 8.6. Приемам Салиферта аз най-точен - бях му мерил тестовата течност преди и го изкара горе-долу точно.
pH-то - 8.1 - 8.2, като доскоро преди а вдигна с 1-2 единици kH-то беше 8.0.

Калция го мерих и го измерих 400 - 410 (Салиферт). Реших да добавя още 20 ppm (33 гр. за 450 л. вода). Мерих на другия ден - 360... Мерих пак - 380. Добавих за още 20 ppm мерих на другия ден два пъти - 380 все си седи. Аз ли нещо пропускам или ми е шибан теста?
Аквариумът е почти празен откъм всякакви обитатели.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #10 : събота, 20 ноември 2010 г., 08:33 ч. »
Тестовете на Салиферт са най-точното средство, с което разполагаме.
Това, което се случва в момента в твоя аквариум се е получавало и при много други акваристи - нещо пречи на разтворимостта на калциевите соли.
Не разбрах какъв е калция?

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #11 : събота, 20 ноември 2010 г., 14:12 ч. »
DIY е калцият - CaCl2.2H20
Калциев хлорид.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #12 : събота, 20 ноември 2010 г., 16:17 ч. »
Да... :hmm:!
Логично е, добавяне на хлорид на калция в чист вид да не постига желания резултат.
Смятам, че не ми достигат познания, за да започна сам да си съставям добавките, без риск и с положителен ефект и поради тази причина ползвам само готови и задължително от доказали се производители.
Ползвал съм калциеви добавки на Aqua Medic, KNOP, Dupla, а през последно време двукомпонентния Calciu Marin на JBL и винаги са водели до желания от мен резултат.
Има ги навсякъде и стигат за дълъг период :up:.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #13 : събота, 20 ноември 2010 г., 17:11 ч. »
Да, Calcu marin-a не е скъп, но хем имам доста калциев хлорид, хем исках да добавя само калции, без алкалност.

Mеждувременно обаче
Вчера сложих малко калции от горния - за около 20 ppm отгоре. Днес мерих - 410-420. kH ~ 8.6 - 9.00. pH-то обаче ми е паднало на 7.9. До сега не бях забелязвал такива резки колебания.

ПП. Днес по-рано дабавих и седмичната ми доза трейс елементи на JBL - 1, 2 и 3, ако може да има влияние.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #14 : събота, 20 ноември 2010 г., 17:42 ч. »
Разбира се, че има влияние.
Една фирма е създала разработка за комплекс добавки. Когато се ползват в оказаният ред и количество няма да има проблеми и това е всеизвестно. Всякакво експериментиране с други химически смеси води до друг резултат. Промените в Рн в различните часове на денонощието са характерни както за сладководните, така и за морските аквариуми. Що се отнася до високото Кн - не се притеснявай няма да преалкализираш своите обитатели. Спазвайки указанията за употреба, параметрите на водата ще влязат в нужните стойности. :wink1:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.