Аквариуми > Оборудване

За озона,редокса и биопроцесите/контролер на редокс и pH

(1/1)

Ilianidis:
 Наскоро си взех контролер за pH и редокс.За първото ясно,регулирам си подаването на цо2 и никакви проблеми с това.Обаче стойностите,които отчитах в първите дни за показанията на редокса ме пообъркаха.Започнах да търся и разпитвам за този параметър,уж знаех нещичко,но си трябваше време да се изяснят нещата.Първо малко теория да поясня и после ще анализирам при мене какво се получи.В акваристиката на времето се споменава за ползване и на озон,като средство за подаване на кислород,като средство спомагащо окислението на нитрити до нитрати,ускоряване на разлагането на органиката,дезинфекция в по-големи дози,избистряне и обезцветяване на водата,лекуване на бактериални инфекции.Концентрацията на озона в аквариума се поддържа със следенето на стойностите на редокса.За него се споменава,че стойности между 150 и 400 показват,че всичко в аквариума е в нормите.По-високи стойности са индикация за наличие на окилсител или дезинфектант,демек озон,кислород,хлор.Под 150 обаче означава ниски нива на кислорода,замърсена с органика среда .Това е индикация за момент на смяна на водата в аквариума.
Такаа,започнах аз да меря при мене.Аквариума ми е достатъчно населен с риби-на 400л реален обем вода имам към 300 големи рибета.Началната стойност на редокса показа 130.Започнах подаване на цо2 ,пх пада,съответно кислород не подавам и установявам спадане на редокса до 100,викам си нещо не е наред,защо е толкова ниско?!А привидно всичко е в нормите.Мерих нитрати-50,нитрити  нула,амонии -0.Какво става?!Вечер спирам цо2 и пускам кислород,гледам вдига се,но никога над необходимите 150.Смених вода,показанията не се промениха много.Обаче дойде деня, в който направих беля.Забравих да пусна вечерното подаване на кислород и на сутринта 30 рибета умряли,а другите пред тотално задушаване.Стойността на редокса беше 80.Явно много ниски нива на кислород.Изхвърлих умрялите,подадох ускорено кислород и понеже рибите бяха с 30 броя по-малко,вече успях да вдигна редокса на 240.Значи през цялото време съм бил на ръба с многото риби,подаването на кислород едва е задоволявало нуждите за окисляването на нитрити до нитрати и нужда за дишане.Но равновесие е имало .В момента на липса на аерация е станал критичния момент.Сега с по-малко риби всичко е наред.Вече ми се изясни и нуждата от озона,тъй като имах предубеждения за него,че е много опасен ако не се дозира правилно.В този случай на недостиг на кислород,озона щеше да подаде много бързо предполагам необходимия за системата окислител за биоцикъла и кислород за дишане.В моя случай равновесието настъпи няколко часа по-късно.Изводите ,които си направих е ,че редокса е доста полезна величина,индикираща състоянието на биоцикъла,нивата на кислород.В скоро време може да се пробвам с включването и на озон в системата.Ако някой има опит и познания с озон може да допълва темата.Дори за редокса мисля може още да се пише.Особено поведението му в морски аквариум примерно,мисля вече има хора с опит и в такава среда.

malomir:
Това е много интересно Илияне.Я сподели машинката да я видим всички.Ако може и цена.

Ilianidis:
http://cgi.ebay.com/PH-ORP-2-in-1-CONTROLLER-ELECTRODE-CO2-220V-110V-c_W0QQitemZ250353003811QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_3?hash=item250353003811&_trksid=p4634.c0.m14
   Ето от къде го купих,на много достъпна цена е и пристигна за 1 седмица.Много съм доволен от него.Едно уточнение обаче,регулира в един момент само пх или само редокс.Ако някой желае едновременно и двете има подобна машинка в немските онлайн магазини на цена 120 евро с доставката.

malomir:
А как се превключва за отделните показатели?В смисъл трудоемко ли е?Има ли да се продават реагенти и електроди?Тези които са в комплекта за колко време стигат.После какво правим когато свършат?
Я дай линк към една такава машинка дето показва всичко едновременно моля те.

Ilianidis:
http://74.125.43.101/translate_c?hl=bg&sl=auto&tl=bg&u=http://cgi.ebay.de/PH-REDOX-ORP-CO2-CONTROLLER-METER-REGELAPPARATUUR-P13_W0QQitemZ170282624439QQihZ007QQcategoryZ115120QQcmdZViewItem&usg=ALkJrhiDBqjpe1gIiOZ56XGtJx0Wdwghag&_trksid=p1742.m153.l1262
 Цецо,ето го другото моделче.Все още не знам дали е по-добрия вариант.Лично засега не установявам нужда да работят и двете заедно.При моя модел /който го има и в този магазин/ има копче за превключване на функциите и копче за настройка на желаната стойност.Фабрично за озон беше настроен на 320 mV редокс,след която изключва подаването на озон в реактора.Явно над нея става опасно.Но пък може да се включи аераторче за въздух,за да не се рискува като в моя случай.За електродите не знам подробности,работят ми непрекъснато,пише в упътването,че има нужда от почистване веднъж на месец с мека кърпичка мисля.Електроди резервни има в магазина.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия