Идеята да напиша коментара се роди след като видях снимката, спечелила предишният кръг, а като видях, че е твоя се изумих... Усетих, нещо нередно, нещо нечестно спрямо всички, а не в частност - мен. Бях вече прочел коментарите ти за снимките и не можех да направя връзката. За хората, които не знаят как да снимат (включително и аз) ще бъде ли от полза тази градивна критика, след като самият й автор не я прилага? А ако редкият екземпляр е по-важен не трябва ли други да са коментарите? Нито съм се нацупил, нито пък идеята ми е да си вадим кирливите ризи.
Намекваш за манипулация на гласуването? Всъщност не намекваш, а направо го казваш.
Прав си за едно - моята снимка не заслужава първото място. От известно време съвсем умишлено и целенасочено не пускам най-добрите си снимки в конкурса, а по-посредствени. Правя го, за да избегна неприятния ефект винаги да има член на екипа най-малкото в тройката, което отстрани изглежда доста неприятно. От друга страна пък когато има 6-7 участници, всяка снимка отгоре е полезна за конкурса, поради което и пусках снимки понякога. Въпреки явните недостатъци (недостатъчна рязкост, неестествени цветове, блик в долната част на хрилете и т. н.) снимка спечели. Какво трябваше да направим? Да променим гласуването, за да не спечели тя и да подменим вота, защото не изглежда добре отстрани? Е, няма начин това да се случи в Аквапортал.
В последните два кръга обаче участието е достатъчно активно и спокойно може да се мине без моите снимки. Ако някой ден имам възможност да снимам риби, които не са мои или никой не знае, че имам, може пак да се пробвам.
Стига толкова обяснения за пировата победа в предния кръг. Такова беше гласуването, такова беше класирането. За съжаление твърде често потребителите гласуват за най-цветното и най-шареното, което видят.
Сега за коментарите ми по отношение на твоята и другите снимки. Не съм кой знае какъв специалист, но смея да твърдя, че разбирам нещо от фотография и критиките ми са достатъчно обективни. Имам доста опит в снимането на риби, знам какви са основните грешки и за повечето съм наясно как могат да бъдат избегнати. Не виждам по какъв начин фактът, че в предния кръг е спечелила не съвсем заслужено моя снимка, отменя това. Твое право е да не харесваш коментарите ми, но мога да те уверя, че сред активните потребители в този форум има не повече от 3-4 души, които вероятно ще са по-точни от мен в това отношение, а и те като цяло избягват да коментират.
Ето, загубих 10 минути да обяснявам очевидното на човек, недоволен от коментара ми за оценката. И как после да накараме хората да се аргументират и да пишат защо дават дадена оценка, като винаги се намира някой да мърмори?