Автор Тема: Аквариумът във виенския зоопарк  (Прочетено 4636 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Аквариумът във виенския зоопарк
« : четвъртък, 12 май 2011 г., 12:17 ч. »
Миналия уикенд най-после успях да стигна до Виена като турист, а не по работа и това ми даде възможност да разгледам града от един съвсем друг ъгъл. В тази връзка преди още да съм започнал репортажа си, горещо препоръчвам Виена на всеки, който има време и желание да се докосне до нещо наистина впечатляващо. Това със сигурност не е най-голямата столица в Европа, нито пък най-старата. Дали е най-красивата определено е спорен въпрос, но за мен си остава градът с най-страхотна атмосфера на спокойствие, история, култура и едновременно с това космополитност и амалгама от различни стилове, течения и епохи, сплетени в една абсолютно покоряваща сърцето смес. Виена е самото олицетворение на Европа с цялата й история, с нейните върхове и падения, победи и противоречия, всички оставили своята следа в това прекрасно място. Видите ли Виена, вече спокойно можете да си кажете, че в Европа нищо друго няма да ви изненада и очарова и можете да започнете да планирате пътуване по-далеч. :)

Покрай другото, минах за малко и през виенската "tiergarten" - най-старата зоологическа градина в света, основана още през 1752.
В последно време в този раздел се появиха няколко чудесни фоторепортажа, но за съжаление нито един дори косвено свързан с
акваристиката, освен чрез автора си акварист, разбира се. :) Затова реших да не ви занимавам със снимки на Шонбрун, Белведере или Хофбург, нито дори с фотографии от самия зоопарк. Ще ви покажа обаче няколко снимки от аквариума на зоопарка.

Зоологическата градина е разположена върху част от територията на парка на двореца Шонбрун. Релефът в новата част на зоопарка е разнообразен и това е използвано от проектантите много умело, като в резултат на това човек получава усещането, че е сред природата. Тук докато вървите по пътечка, изкачваща се сред дърветата между две дискретно оградени пространства на различни животни, изведнъж попадате в малка пещера с... аквариум в средата й:

Успях да открия три такива, пръснати сред кози и малки панди - първия от горната снимка, както и още два, единият с белуги и други едри европейски риби, другият - с риби-спусък.

Интересното за нашите акваристични погледи обаче се намира в долната част на зоопарка, която е и доста по-стара. Същинският аквариум е разположен в едноетажна жълта сграда - стара, но прекрасно поддържана. Допълнителна такса за вход не се заплаща.

Още срещу входа ви посреща сладководен аквариум с палудариумна част:

В средата на пътеката пък можете да се сблъскате с плитък аквариум без капак, в който спокойно си плуват няколко реликви от праисторическото минало на Земята - мечоопашати:

По-нататък по коридора следва аквариум с актинии и клоуни. Тук интересна е формата - аквариумът "гледа" към вас със скосено стъкло, което покрива изцяло долната му част. Погледнат отстрани, сякаш е изнесен напред от стената балкон с трапецовидно сечение:

Срещу него стои още един морски съд със зеленушки и живи камъни:

Но интересното е между двата. Грамаден (поне по моите представи) морски съд, пълен с какви ли не меки корали, актинии и риби:

Във въпросния тропически съд плува и моят личен фаворит за най-готина риба на целия виенски аквариум:

И после ще ми разправя някой, че на мен ми бил голям носът... :D

След като направиш кръгом и се върнеш назад по същия коридор, те чака стъклен тунел, в който над главата ти и около теб плуват амазонски сомове и други едри риби от този регион:

Когато за пръв път бях във Виенския зоопарк преди малко повече от 10 години, аквариумът с тунела беше съвсем нов и в него се гледаха акули и скатове. Защо са ги сменили нямам идея.

След този аквариум започва терариумната част - влечуги, земноводни, насекоми, паякообразни:

Там не направих много снимки. :) Като цяло нямах кой знае каква възможност да си изляза от аквариума с добри фотографии заради не особено добрата техника, с която разполагам, съчетана със забраната за използване на светкавица, но се надявам, че и от тези кадри ще придобиете известна представа за аквариума във виенския зоопарк.
Не е толкова голям или впечатляващ като някои други, но ако имате път към Виена, отбийте се в Шобнрун и го разгледайте - ще си изкарете приятно.

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
Отг: Аквариумът във виенския зоопарк
« Отговор #1 : четвъртък, 12 май 2011 г., 18:10 ч. »
Знам,че имаш още снимки - давай ги,не се притеснявай,че ще те хокаме за качеството! ;)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #2 : четвъртък, 12 май 2011 г., 18:52 ч. »
Знам,че имаш още снимки - давай ги,не се притеснявай,че ще те хокаме за качеството! ;)

От аквариума са тези - картата ми направи някакъв номер и дори при изтриване на снимка свободното място не се увеличаваше. За съжаление забелязах твърде късно. После като я преформатирах, всичко тръгна, но това беше чак вечерта, като успях да сваля снимките от нея. :)

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #3 : четвъртък, 12 май 2011 г., 20:42 ч. »
Леле как си намери оправдание само! :) Винаги носи резервни карти!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : петък, 13 май 2011 г., 11:17 ч. »
Ето още какво мога да споделя - малко снимки от самия зоопарк, ако някой се интересува. :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.