Автор Тема: Мъхове и лишеи на Побитите камъни  (Прочетено 6436 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен AGENTO

• Активен потребител
  • Публикации: 281
  • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
Мъхове и лишеи на Побитите камъни
« : сряда, 11 март 2009 г., 23:04 ч. »
   Преди няколко дена посетих местноста Побити камъни край Варна и останах силно впечатлен от невероятното разнообразие на мъхове на такава малка площ.Направих няколко снимки,които не претандират за  добро качество,а имат за цел да споделя поне една малка част от това което видях там.Всеки ,който има път към Варна може да се отбие за малко и да види с очите си колко е извънземно.Естествено имаше голяма порция от традиционната българска мръсотия,пластмасови бутилки,наелони и купишта мизерия,заради които понякога се срамувам да се нарека българин. Темата не е акваристична,но е свързана с невероятната,съществуваща  въпреки всички усилия на хората да я унищожат, жива природа.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: Мъховете на Побитите камъни
« Отговор #1 : сряда, 11 март 2009 г., 23:29 ч. »
Голяма част от това, което си показал, са лишеи. Но наистина са невероятно разнообразни.
Аз добавям една точка към рейтинга ти за споделената емоция, както и за последното изречение.
Мисля, че мястото на темата е във Фоторепортажи, но нека Стас прецени.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен AGENTO

• Активен потребител
Отг: Мъхове и лишеи на Побитите камъни
« Отговор #2 : четвъртък, 12 март 2009 г., 00:12 ч. »
 Благодаря ти за хубавите думи!Найстина има и много лишеи.Ще променя заглавието.Най-много ме впечатли,че всичко това е на много малка площ.Може би 1 кв.км.Мястото е разсечено от магистрала Хемус,което също не е най-правилното.Местните са го превърнали почти в бунище.Трябваше да снимам табелата"защитена зона" почти затрупана от боклуци.От гората изкочиха няколко прекалили с алкохола "мургави братя" и единият изкрещя на другите,че тези камъни са перфектни за пиене на ракия.Някъде на близо има свинеферма и вони на свински фекалии,но въпреки това е магнетично.Човек има чувството,че е отделено с някаква невидима стена.все едно е облъчено с прожектор от космоса.Страшно контрастно!
       За съжаление всички красиви места около Варна са затрупани от боклуци.При това резервати и природни паркове.Подобна е картината с река Камчия , Аладжа манастир , природен парк Златни Пясъци и Всички плажове.Не знам какво трябва да се направи за да се променят нещата.За съжаление не виждам изход.Единственият начин е всички българи да изчезнем поразени от нещо.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #3 : четвъртък, 12 март 2009 г., 09:15 ч. »
За съжаление не виждам изход.

Изходът е възможно най-трудният - трябва да се промени мисленето на хората.
Колкото и наивно да звучи - аз виждам положителна тенденция в тази посока. Все повече хора се замислят за това, което се случва около нас, все повече гласове се чуват срещу обетоняването на природните красоти на България.
А колкото до почистването... няма да е лесно. Не знам дали си чувал за инициативите на форума OFFRoad-Bulgaria. Хората са се нагърбили с нелеката задача да почистят яз. Въча, вр. Ботев, вълнуват се от инициативата за премахване на найлоновите торбички... Там има много силен раздел за екология, ако имаш време можеш да надникнеш http://forum.offroad-bulgaria.com/forumdisplay.php?f=23 Имаше даже и тема за снимки като тази, която си искал да направиш - на табелата "Защитена зона".
На това място човек добива увереност, че не само той е луд и се тревожи за българската природа, вижда, че има още много като него. И че ще стават все повече.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен AGENTO

• Активен потребител
« Отговор #4 : четвъртък, 12 март 2009 г., 12:53 ч. »
 Знам за това мероприятие.Гледах го в предаването на Карбовски.Браво на тези хора,които с донкихотовска упоритост се опитват да променят нещата.И ние трябва да проведем подобни акции.Мисля,че всеки може да отдели малко от "ценното" си време за да помогне.Още малко да се стопли времето и можем да направим нещо по въпроса.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.