Altolamprologus sp.'compressiceps shell'-SumbuВинаги съм харесвал Altolamprologus като вид цихлида от езерото Танганика. Обаче от два дена наблюдавам размножителният им процес във фермата ми и това ме подтикна да пиша за тези симпатични мъници и невероятно готини риби с тяхнаното поведение.
За първи път този мъник е описан от Ад Кьонингс през 1988 година. След като е открит той отначалото е мислел, че това е някакъв умален вид на вече познатите Altolamprologus в природата, които все още не са описани. С течение на времето се разбира, че те са самостоятелни единици във фауната на езерото Танганика. През 1998 година или 10 години след първото им откритие те вече са обособоне като самотоятелен вид - 'compressiceps shell'.
Искам да споделя и малко лично мнение от отглеждането им. Altolamprologus sp.'compressiceps shell'-Sumbu е цихлида, която с удоволствие може да се отглежда от начинаещи цихлидари запалени по Танганайската фауна. Тези цихлиди не изискват големи аквариуми като повечето и затова са за предпочитане от хора, които искат да имат аквариум, но мястото им в жилещото е ограничено. Тези мъници могат да се гледат в малки аквариуми от 50 до 100 литра без да има никакви проблеми. Естествено, че трябва да се съобразява с обема на аквариума и все пак той не трябва да бъде пренаселван от тях или от други обитатели. В аквариум от 100 литра спокойно всеки може да гледо по 2-3 двойки. Дъното трябва да е с фин кварцов пясък, защото тези разбойници обичат много да копоят из него. Трябва е е осеяно с много черупки от по-едри охлюви или малки морски рапанчета. Всяка една рибка си набелязва някоя черупка и с доста голяма агресивност я защитава от натраприци. Мъжките харесват по-големите рапанчета или черупки от охлюви, докато женските се ориентират към по-дребните такива в аквариума. Това съответно е обусловено и от размерът им. Мъжките индивиди достигат до 5-6 см, а женските до 3-4 см дължина. Окраската им е кефеникава и перфектно се сливат с цветовете на рапанчетата, които съм сложил в моята аква, в която ги отгеждам.
Това са хищници. Съответно трябва да се хранят с храни с по-високо съдържание на протеин. Растат старшно бавно. Аз ги гледам вече година и са дръпнали с по 1-2 см и от както съм си ги весъл от Чехия. Предполагам, че това е и максималният размер, който са постигнали.
Размножаването им не е трудно от гледна точка на изисквания. Проблемът идва от това как да се захранят малките. Знам, че са невероятно дребни, че чак новоизлюпената артемия им е голяма. Преди време имах култури от микрочервеи, които си внесох от Англия, но сега вече не ги гледам и съжалявам, че това може би щеше да е перфектната им храна преди да мина на артемия. Обаче сега съм решил да пробвам с наличното, пък каквото сабя покаже. Дано да отгледам неколцина от тези сладури. Смятам да преместя женската и малките със все черупка в отделен малък аквариум като сменям през 2-3 дена водата и като проплуват малките веднага да ги захраня и да отделя жеската отново в общият аквариум.
Altolamprologus sp.'compressiceps shell'-Sumbu е сравнително миролюбива цихлида. Може да се гледа с кротки риби от езерото Танганика. Аз специално ги отглеждам с колония Xenotilapia Mzuri и Cyprichromis Black Kiriza. За предпочитане са и някои други “shell” цихлиди или някои по-дребни видове Neolamprologus или Lamprologus.
Надявам се, че с тази статия ще съм ви ангажирал вниманието към тези страхотни “бръмбари”