Автор Тема: Една разходка в блатото Аркутино  (Прочетено 4564 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Една разходка в блатото Аркутино
« : вторник, 02 август 2011 г., 19:17 ч. »
Днес сутринта решихме вместо да се припичаме като гущери на плажа, да се разходим и да видим нещо по-различно. Целта беше блатото Аркутино, намиращо се в рамките на резерват Ропотамо:

* Arkutino1.JPG (166.03 kB. 1024x678 - видян 265 пъти.)

Мястото е известно  с водните си лилии, както и с факта, че е обитавано от редица редки и защитени видове, сред които каспийска блатна костенурка (Mauremys rivulata), както и "братовчедка" й - европейска блатна костенурка (Emys orbicularis).

Ходил съм там преди много години и всичко, което помня, е огромното количество бели водни лилии, водните змии и дървеното мостче, изградено за посетителите. Днес лилиите не бяха в изобилие, а водни змии изобщо не видяхме. Продавачът на билетчета на входа ни успокои, че змии имало, но били плахи и не се показвали, когато наоколо има повече хора. За сметка на това дървената пътека през блатото си беше все така там, както и в детството ми:

* Arkutino2.JPG (308.23 kB. 1024x678 - видян 248 пъти.)

Нищо особено, но все пак ми беше приятно да видя, че донякъде се поддържа - парапетите бяха прясно боядисани, а изгнилите дъски - подменени с нови.

Първата лилия, която видяхме, не беше цъфнала, а вместо цветове, сред листата се виждаха множество дребни монети:

* Arkutino3.JPG (336.93 kB. 1024x678 - видян 258 пъти.)

По-натам лонгозната гора отстъпи на открити водни площи с още лилии, както и с големи участъци, обрасли с тръстика. Тук вече видяхме и прословутите цветове на лилиите:

* Arkutino4.JPG (251.85 kB. 1024x678 - видян 253 пъти.)

* Arkutino5.JPG (312.91 kB. 1024x678 - видян 242 пъти.)

* Arkutino6.JPG (290.35 kB. 1024x678 - видян 258 пъти.)

Дървеният мост се оказа изненадващо къс, а в края му се откри гледка към блатото (всъщност солена лагуна), както и към първите хълмове на Странджа:

* Arkutino7.JPG (188.32 kB. 1024x678 - видян 247 пъти.)

Блатото си има и обитатели, като някои не са много едри и използват повърхностното напрежение по доста интересен начин:

* Arkutino8.JPG (142.7 kB. 1024x683 - видян 247 пъти.)

Лилиите си имат и по-малки "посестрими", които обаче са доста по-щедри на цветове:

* Arkutino9.JPG (218.18 kB. 1024x683 - видян 233 пъти.)

Не знам какво точно е растението на горната снимка, но беше в доста изобилни количества.
На едно по-закътано местенце забелязахме и една европейска блатна костенурка:

* Arkutino10.JPG (230.6 kB. 1024x683 - видян 244 пъти.)

* Arkutino11.JPG (230.54 kB. 1024x682 - видян 271 пъти.)

За съжаление каспийска така и не можахме да зърнем. За сметка на това ни зарадваха немалко други блатни обитатели. Някои бяха деликатни като това водно конче от вида Ischnura heterosticta:

* Arkutino12.JPG (167.17 kB. 682x1024 - видян 257 пъти.)

* VodnoKonche2.JPG (221 kB. 1024x683 - видян 240 пъти.)

Други не предзвикваха толкова симпатии у доста хора, както тази голяма водна жаба (Rana ridibunda)

* Arkutino13.JPG (236.34 kB. 1024x682 - видян 395 пъти.)

На излизане видяхме още едно странно за България растение, което напрегна докрай доста бедните ми познания по ботаника, но дори и това не помогна:

* Arkutino14.JPG (108.14 kB. 1024x678 - видян 261 пъти.)

Ако някой по-сведущ знае какво е, ще ми е интересно и аз да науча. :)

Вече на самия паркинг, почти на пътя, няколко водни кончета от вида Crocothemis erythraea ни спретнаха представление, за което поостанах няколко минути:

* VodnoKonche1.JPG (162.85 kB. 1024x682 - видян 257 пъти.)

* VodnoKonche3.JPG (247.24 kB. 1024x683 - видян 250 пъти.)

* VodnoKonche4.JPG (180.38 kB. 682x1024 - видян 278 пъти.)

* VodnoKonche5.JPG (129.45 kB. 1024x683 - видян 256 пъти.)

* VodnoKonche6.JPG (140.05 kB. 768x1024 - видян 225 пъти.)

Едва ли някой любител на цихлидите ще се затрудни да познае кое е женското и кое - мъжкото. :)

За съжаление разходката из блатото Аркутино не беше изцяло позитивна. На дивия доскоро плаж, където преди няколко години се срещаха само голи задници и пясъчни лилии, сега се мъдри поредният хотелски комплекс. Дивата природа отново отстъпва, а празните грозни хотели, от чието съществуване имат полза само собственици на пари с неустановен произход, се разполагат и на последните диви местенца в България.
Е, все още има какво да се види... Ако почивате на южното Черноморие, можете да отделите половин час за разходка. :)

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Отг: Една разходка в блатото Аркутино
« Отговор #1 : вторник, 02 август 2011 г., 21:25 ч. »
Невероятни водни кончета!

А това от последните изречения ме натъжава, но не знам какво може да се направи срещу перачите на пари с високи протекции в нещото, наречено държава.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Нико

• Активен потребител
  • Публикации: 66
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #2 : вторник, 02 август 2011 г., 21:28 ч. »
Забрави за хотелите, хареса ли ти Странджата ?, а за растението, виждал съм го много пъти но не съм питал  как се казва че кама ли да се среща и у нас. :-[, Бетон още колко бетон 5, 10км на вътре те в балкана не строят :cry1:, така че Красотата на Странджа остава още малко.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #3 : вторник, 02 август 2011 г., 21:35 ч. »
Забрави за хотелите, хареса ли ти Странджата ?

Е, аз имам баба в Черноморец - там съм всяко лято от '85-та досега сигурно. :) Районът ми е доста ясен, само всяка година се променя броят на хотелите...
Едно време по сипеите край Созопол ловяхме пепелянки, сега има комплекс Света Марина.
Там, където сега се намира комплексът Дюни, имаше разкошен див плаж с едни от най-хубавите места за гмуркане по черноморието.... Ех, отминават тия времена. Както е тръгнало, скоро няма да остане нищо диво.
Ами Отманли, Ченгене скеле... Всичко е под ножа. Не знам какво ще разказвам на внуците си след време.... Затова сега снимам, за да мога поне да показвам какво е имало.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Нико

• Активен потребител
  • Публикации: 66
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #4 : вторник, 02 август 2011 г., 21:42 ч. »
Снимай приятел, и аз снимам, и след време да покажа на внуците си, каква е била КРАСИВА България.

Неактивен Hristo

• Активен потребител
  • Публикации: 113
« Отговор #5 : сряда, 03 август 2011 г., 06:32 ч. »
Боби,
блгодаря за грамотния и изчерпателен фоторепортаж.
За мен беше истинско удоволствие да го разгледам и прочета.
И аз посетих Аркутино по-миналата година, и у мен събуди същите спомени и впечатления...
Наистина, като бях дете, мостчето ми се струваше по-дълго :) :(
Не всичко, което има бузи е лице :)

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #6 : сряда, 03 август 2011 г., 09:56 ч. »
От доста години блатото Аркутино не е това,което беше . :( И аз като теб помня дървените паянтови мостчета и гъмжащото от змии блато,но уви.. Винаги те лъжат,късайки билетчето,колко е интересно ,но истината я разбираш чак когато влезеш. До сега не съм срещнала човек,който да не е бил разочарован. По някое време в блатото гнездят интересни птици,но и те са избягали доста навътре и не се виждат. Даваш пари за едно НИЩО...Добре ,че изскача по някоя жаба от време на време! :sadnew:

ПП: Хубави снимки си направил!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.