Автор Тема: Каньонът на водопадите  (Прочетено 16030 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
Каньонът на водопадите
« : сряда, 17 декември 2008 г., 02:45 ч. »
Разходка в Родопите

Тази есен реших да пробвам екопътеката "Каньона на водопадите".
Екопътеките се правят на много места в нашите планини с пари от европейски програми. Като едно от най-красивите кътчета на България, Родопите са предпочитано място за зареждане с положителна енергия. Имайки предвид красотата на Смолянския регион, както и цветовете на есента, предусещах една вълнуваща разходка. Помолих един приятел, живущ в Смолян да се поинтересува за мястото и да ме заведе. Е, направи го. Бях със сина си, който е на 6 години и затова не се и опитах да хвана дългия маршрут. Въпреки това останах изключително удовлетворен от красотата на природата.

И така, нека ви покажа малко есенни снимки от мястото.
Датата е 1-ви ноември - точно в края на есента. Последните дни с хубаво време!

С колата стигнахме до началото на пътеката:

Това, което е зад колата е някакъв път/пътека, но не и тази, която търсехме. Търсеното начало на пътеката се пада вляво на кадъра, точно срещу входа на беседката.
Там някъде беше и табелата, указваща маршрута, но ... по никакъв начин не можеше да се разбере къде точно се намира човек в момента! Адски полезно за хора с въображение! Мен лично ме възмути. Впоследствие се оказа, че на табелата пише едно, а на указателните табели имената на обектите са други. Типично по нашенски!

Ето това е всъщност истинската пътека:

И продължава през зелена иглолистна гора:

Отново златисти цветове с вълшебна гледка на реката пред нас:

Тези очевидно неестествени образувания над реката като че ли повече ме дразнеха с вида си, отколкото да ме радват, че няма да се намокря преминавайки...

Това място се оказа, че не ни е точно на път. Стигнахме дотук и се върнахме, но пък картината не беше за изпускане:

Отново на прав път... Пътеката беше очевидно облагородена. Колко е положително това не знам, но за разлика от дървените мостове не дразни с визията си:

Моя милост пред водопада "Орфей":

И с Манол, моя много добър приятел от Смолян, който ни доведе до това вълшебно място:

Изкачвайки се покрай водопада си мислехме, че е доста стръмно... Страх от падане "почти" нямаше:

Това са водопадите от птичи поглед... Да бе, птичи. Само дето птичката бях аз на върха на скалата:

Над водопадите. Отгоре се открива панорама към гр. Смолян:

Една от трите панорамни площадки:

В някакъв момент към нас се присламчи едно куче, което по време на почивките пазеше сина ми. През цялото време вървеше с нас. Даже накрая като се качихме в колата продължи да тича след нея. Направо ми дожаля за него.

Член на кръжока "Млад планинар":

Есенен горски контраст...

Пътят водеше надолу по ето такава пътека:

Стигайки обратно, се оглеждам и ... просто няма как да не хвана апарата!

И отново на мястото, от което тръгнахме, при колата. Сега вече слънцето залязваше и картинката изглежда различно.

Горещо препоръчвам маршрута на семейства с деца, както и на не много издръжливи любители на планината. Малката обиколка, която направихме беше около 5 км според GPS-a и ни отне около 3 часа и 30 минути. 2 часа от тези 3.5 бяха в почивки и спирки за снимане. Мястото наистина си заслужава! В България все още има какво да се види!

Има още много снимки, но считам, че тези са достатъчни, за да ви убедя да посетите и вие мястото, ако имате път към гр. Смолян.

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
Отг: Каньонът на водопадите
« Отговор #1 : сряда, 17 декември 2008 г., 10:36 ч. »
Хубав репортаж
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #2 : сряда, 17 декември 2008 г., 13:29 ч. »
Найстина хубав репортаж, а и снимките мнго ми харесаха. Браво

Неактивен Благой

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София, Lulin Sity
« Отговор #3 : сряда, 17 декември 2008 г., 13:34 ч. »
Златна есен... снимките са чудесни както винаги.

70l, 2x18W

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #4 : сряда, 17 декември 2008 г., 15:49 ч. »
Много красиво!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #5 : сряда, 17 декември 2008 г., 17:55 ч. »
Родопите са ми любимата българска планина! :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Галка

• Активен потребител
  • Публикации: 7
  • Здравейте!
« Отговор #6 : вторник, 03 февруари 2009 г., 14:36 ч. »
Снимките са наистина чудесни.Но още по-чудесно е когато се докоснеш до самата природа.Аз съм от Смолян и всеки път когато се прибера там,се наслаждавам все повече и повече.Осъзнавам,че ми липсва.Тази снимки ми припомниха хубави мигове.Искам да кажа "Браво!" за опияняващите снимки!
Благодаря за вниманието!

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
« Отговор #7 : сряда, 04 февруари 2009 г., 18:34 ч. »
Така е няма по красиво място от родния край :) Аз съм от Варна опитах се да живея в София бях и в Англия миналата година изкарах 8 месеца и накрая осъзнах че не мога да съм другаде освен във Варна не се чуствам щастлив просто. Морето местностите около Варна самия град просто са част от мен и без тази част не се чувствам цял :)

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #8 : четвъртък, 05 февруари 2009 г., 15:54 ч. »
Има много красиви места в България. Имах намерение да отида на същото място и сега, през зимата, но ... малко лични проблеми ме спряха. Убеден съм, обаче, че е красиво и със сняг по дърветата.

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #9 : четвъртък, 05 февруари 2009 г., 16:01 ч. »
Хайде и аз да те поздравя за чудесната разходка!(само не шарпвай толкоз снимките  ;))
За жалост скоро не съм си правила фотоизлети за да покажа и аз нещичко.. ???

Преди доста време ходих до "Бялата река",чудно местенце,но имаше части от екопътеката,които трудно преминавах и пооплезих езика..може да е било от фотораницата обаче..знам ли  :grin:

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #10 : четвъртък, 05 февруари 2009 г., 16:05 ч. »
Мерси, мерси! (Има 2-3, които не бяха особено добри и ме е яд. Опитах с повече шарп, но не става.)

Бялата река къде е?

Фотораницата е толкова по-тежка, колкото по-рядко ходиш...
Ами не взимай цялата техника. Носи си 1-2 обектива само и ще се справиш.

Неактивен Nadya

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #11 : петък, 13 февруари 2009 г., 14:05 ч. »
Привет!
Чудесен фотопис! Началото на "Бяла река" започва в непосредсвена близост до Мъжкия манастир на  гр. Калофер. Пътят от града до манастира е с остатъци от асфалт, но е проходим. Препоръчвам ви и качване до х. Рай и Райското пръскало.
http://www.kalofer.com/stranitsi/sights%20and%20activities/ekopoteka_bg.htm
http://picasaweb.google.com/NadyaDoncheva/HRai#

Неактивен Галка

• Активен потребител
  • Публикации: 7
  • Здравейте!
« Отговор #12 : вторник, 17 февруари 2009 г., 16:24 ч. »
Да,там наистина е страхотно!Аз ходих там преди 2-3 години,през зимата.Там скалите на неописуеми.Който има възможност нека ходи,но нека не унищожаваме приподата.Само да й се наслаждаваме :)))
Благодаря за вниманието!

Неактивен borislav

• Активен потребител
  • Публикации: 120
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #13 : сряда, 31 август 2011 г., 20:09 ч. »
Преди два дни бяхме с моето семейство в района около Пампорово и заедно с  "задължителните" посещения на обсерваторията на вр. Рожен и кулата на вр. Снежанка посетихме и Каньонът на водопадите.
Препоръчвам местността на всички любители на българската природа.Пътеката е добре поддържана и дори малкият ми син,който няма още 3г. се справи с нея за 3.30ч. Снимки:https://picasaweb.google.com/boligora/ywrQw?authuser=0&feat=directlink

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #14 : събота, 17 септември 2011 г., 15:41 ч. »
Ето това са Родопите, красиви и величествени. Най-хубавото е, че голяма част от тази планина се е съхранила, като изключим усиленото строителството в зимните курорти.
Стас, благодаря за репортажа :up:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.