Автор Тема: Конкурс за снимка на аквариумни обитатели - XVII кръг (класиране)  (Прочетено 4901 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
    Аз имам един въпрос към администраторите  , даже два  :)   Защо не направите някакъв минимален брой снимки които да участват в конкурсите , примерно 30 за обитатели и 10 за аквариуми ?  Не е нужно да е всеки месец , ако няма достатъчно участници .  И втория въпрос е за качеството на снимките :  има ли някакво изискване за определени пиксели или там по каквото се определя колко е хубава снимката ?  Защото като пуснете една снимка да участва и после да има коментари все едно сме фотографски форум - тук има шумове , там има сенки ....  Защото , то има 2-ма - 3-ма фотографи тук и още 2-ма - 3-ма с хубави апарати и дотам .  И като прочетат веднъж хората коментарите за снимките , им се губи желанието да участват .  Не вярвам целта да е да печелят едни и същи , защото няма материални награди все пак  ;)

Ето и отговори:
Конкурсът е за снимка на обитател, категория за аквариуми няма и не планираме да има. 30 снимки са прекалено много за гласуващите - ще намалее допълнително и броят на гласувалите, и качеството на вота. Наложихме практиката да не допускаме всички снимки точно заради това. Правим предварително гласуване вътре в екипа и резултатите от него определят кои снимки допускаме и кои остават извън общото гласуване. В общи линии спираме само най-трагичните снимки, което е и идеята на това. До предишния кръг се аргументирахме защо точно не сме допуснали всеки един от отхвърлените кадри, но този път решихме, че това е излишно - винаги се намира по някой сърдитко, който да не е съгласен с аргументите ни.
Конкурсът не е ежемесечен - провежда се веднъж на два месеца,  понякога - на три (според сезона).
Това колко е хубава една снимка не се определя от размера й в пиксели. Първата стъпка е техническото изпълнение - снимката трябва да е поне на прилично ниво като фокус, контраст, светлина и т. н. Чак след това ако кадърът не е съсипан заради лошо техническо качество, идва оценката за композиция, обект, общо усещане от фотографията.
Не сме фотографски форум, но това е фотографски конкурс.
Не фотоапаратът прави една снимка, а фотографът зад него - могат да се постигнат съвсем прилични резултати дори със сапунерки, стига да има нужното желание, търпение и малко познания и умения. Точно това е идеята. По принцип в някои конкурси има разделние в категориите на базата на типа фотоапарат - DSLR или сапунерка. При нас обаче моментът още не е назрял.
Това все пак е конкурс - човек изпраща снимката си, за да бъде тя оценявана. Следователно трябва да е готов да понесе съответните коментари и критики. Ако си пуснал нефокусирана снимка на тъмна неидентифицируема риба, ще получиш съответната реакция от коментиращите - със самия акт на изпращане си се съгласил на това. А ако толкова ти липсва самокритичност и си изпратил ужасна снимка (получават се дори снимки от телефон, което е буквално гавра с конкурса), значи си и заслужил подобни коментари. Нямаме никакво желание да стимулираме точно такова участие. Даже напротив.
И накрая за наградите - кръгове с награди е имало неведнъж. Вероятно ще има и в бъдеще. Обикновено когато има награден фонд, участието е и по-масово, и по-качествено. Това обаче не значи, че когато няма спонсор за наградите, не трябва да имаме кръг. Аз лично не виждам причина да комерсиализираме нещата чак толкова.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
Поздрави на победителя и на всички участници в конкурса.
Относно коментара към снимката победител-много добро качество на изображението
като цяло,рязко,динамично и т.н. но,продължавам да мисля че би трябвало да се кадрира
така че да се вижда изцяло аквариумния обитател.Това според мен е най-слабия конкурс
откакто го има и спокойно можеше да се пропусне.Аз лично си мисля че без някакъв стимул
ще става все по-зле положението(дано да не съм прав).Не е нужно да е предметна награда
но,това е работа на организаторите.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен alexmit

• Активен потребител
  • Публикации: 290
  • Нас. място: София
Отг: Конкурс за снимка на аквариумни обитатели - XVII кръг (класиране)
« Отговор #17 : събота, 03 декември 2011 г., 09:23 ч. »
Благодаря  :)
Мисля че условието да е задължително в цял ръст рибката, би сложило конкурса в рамка, и ограничило творческото вдъхновение на мнозина. Все пак е фотоконкурс и всякакво ограничение ми се струва  ... нелепо. Има рибки с твърде малки размери, които биха се изгубили на общия фон, и няма да имат никакъв шанс за участие ! Но ако успее да се хване в интересен кадър отблизо, може да е впечатляваща! Например стифодона залепил се на предното скъкло с които участвам - малка сладководна рибка  :grin: - но пък отбизо доста интересна ... Или пък интересни скариди, рачета ... Все пак е аквариумен обитател  ;) !!!
И като последно бих добавил : снимайте - снимайте - снимайте, търсете снимката и я направете. Нека се забавляваме в този фотоконкурс вместо да се озлобяваме ! Наздраве  :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.