Автор Тема: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки  (Прочетено 35882 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Julyan

• Активен потребител
  • Публикации: 112
Всякакви въпроси, свързани със златните рибки
« : събота, 25 февруари 2012 г., 08:52 ч. »
Да попитам в тази тема- каква фракция грунд ползвате, за да не лапат камъчета? Откъде се снабдявате? Търся си черна, но не телескоп. Сега сме в процес на устройване на голям самостоятелен аквариум само за златни, около 200 л., в която мислим да сложим десетина. Ще аранжираме с камъни и корен, но искам да сложа и растения, които няма да бъдат манджа.

Неактивен cheatah

• Активен потребител
  • Публикации: 73
  • Нас. място: София
Отг: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки
« Отговор #1 : събота, 25 февруари 2012 г., 11:56 ч. »
10 рибки за 200 литра са много! (освен ако не са малки)Аз съм с 240 и 7 броя,растът като побъркани по лесно се гледат  :yahoo: Скоро време обмислям прокет за 450 литра пак със златни,растения Гиганска криптокорина и анубиаси,са най подходящите за златни.За грунд моя е фракция 4,5 мм до 1,2 см.
240 литра gold pigs :D  Моят Аквапортал профил http://www.aquaportal.bg/forum/profili-na-potrebitelite/lokvichkata-na-ivancho/

Неактивен kostadin_milkotev

• Регистриран потребител
  • Публикации: 17
« Отговор #2 : събота, 25 февруари 2012 г., 12:51 ч. »
От вчера се пробвам да кача снимки обаче не става . Преди си качвах без проблем сега  да няма някакво нововаведение ?

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
« Отговор #3 : събота, 25 февруари 2012 г., 12:54 ч. »
Да попитам и в тази тема- каква фракция грунд ползвате, за да не лапат камъчета? Откъде се снабдявате? Търся си черна, но не телескоп. Сега сме в процес на устройване на голям самостоятелен аквариум само за златни, около 200 л., в която мислим да сложим десетина. Ще аранжираме с камъни и корен, но искам да сложа и растения, които няма да бъдат манджа.

Златните няма да спрат да лапат или поне да се опитват да лапат грунда. Не вярвам, че дори пясъчно дъно ще е проблем за тях, но ровят непрестанно. Колкото по-голяма е фракцията, толкова по-малък е шанса от поглъщане на частици според мен. Но пък едрата фракция не винаги изглежда добре... Преди бях с фракция около 4-6мм и пак вдигаха поне по 1 камък и тропаха из аквариума - просто това им е природата, ако изобщо може да се каже такова нещо за златните :D

Не се притеснявай особено за грунда - избери го малко по-едър и такъв, какъвто ти харесва.

200л за 10 риби е малко по принцип, но не е предела според мен, особено ако са от разновидностите с къси тела. Като порастнат ще им отеснее, но до тогава може. Моите са 6 в 60л и определено са на ръба на натоварването, но като цяло се чувстват доста добре...

Неактивен akvarist

• Потребител
  • Публикации: 17
« Отговор #4 : събота, 25 февруари 2012 г., 13:52 ч. »
@rhyan имаш просто страхотни рибки. Личи си че са добре гледани с много внимание продължавай все така! Поздрави!
Never give up !

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #5 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 09:01 ч. »
10 рибки за 200 литра са много! (освен ако не са малки)Аз съм с 240 и 7 броя,растът като побъркани по лесно се гледат  :yahoo: Скоро време обмислям прокет за 450 литра пак със златни,растения Гиганска криптокорина и анубиаси,са най подходящите за златни.За грунд моя е фракция 4,5 мм до 1,2 см.

Спрели сме се на оранда, ранчу, ще гледаме да са по- късометражни.  :)
А твоя грунд не го ли ядат? Моята едната орандичка лапа яко растенията и отскоро, като пускам "лещички" за дънните рибки налапва по цяло зърно без да се замисля изобщо. По- скоро да ни стане големият аквариум, че сомчетата ще умрат от глад с тия лами...
Ще ги снимам, като им стане къщата другия месец.
Обожавам растенията иначе, ще им сложа, аквариум без зеленина не харесвам. Ще подбера измежду предложените.

Неактивен cheatah

• Активен потребител
  • Публикации: 73
« Отговор #6 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 11:29 ч. »
Явно не си виждал порастнала оранда или ранчу  :grin: за 200 литра от които реални към 180 пускаш 5,максиум 6 рибки(3 оранди на 3 ранчу).Грунда винаги се опитват да го лапат но до сега съм няма проблеми  :yahoo:
240 литра gold pigs :D  Моят Аквапортал профил http://www.aquaportal.bg/forum/profili-na-potrebitelite/lokvichkata-na-ivancho/

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #7 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 15:02 ч. »
Реалните ще са ни 200.

Ще пусна първо настоящите две и още 4 нови само. Знам, че други с тях по принцип не виреят, но какво ще кажете за сомчета?

Неактивен Гунчев

• Активен потребител
  • Публикации: 262
  • Нас. място: гр.Пловдив с.Йоаким Груево
« Отговор #8 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 15:43 ч. »
Златните се гледат само със златни!

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
« Отговор #9 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 15:57 ч. »
За мен лично единствената причина да гледам само златни е, че са достатъчно едри риби, достатъчно различни по форма и окраска, за да се нуждаят от каквито и да били други риби с тях. На мен лично са ми 'визуално' несъвместими. т.е. оставям настрана факта, че други риби биха ги нападали, или златните биха нападали други рибки...

Златните не е нужно да бъдат цял пасаж за да запълнят пространството в аквариума. Когато са прекалено много се губи красотата на отделната рибка, а при златните това е характерното - всяка отделна рибка си има нейно отличително поведение, окраска, начин на плуване ако щеш. Когато са прекалено много аквариума изглежда претрупан и труден за гледане.

Когато се смесят с други риби става голяма мешавица, която на мен лично не ми допада.

Не се съобразявай обаче с мнението на всички от форума - прави това, което най-напред харесва на теб, и което е съобразено с ограниченията на избрания от теб вид. Все пак аквариума ще е у вас всеки ден и ако на теб не ти харесва, какъв е смисъла?
В другата тема можеш да прочетеш кой и какво харесва в златните, и защо. Можеш да споделиш там какви златни планираш да вземеш и защо именно тези разновидности...

Успех!

Неактивен Vasto Lorde

• Активен потребител
  • Публикации: 158
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #10 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 23:47 ч. »
  :bow:
Само така - първо, на златни освен няколко коридораса да пуснеш да обират останките от храната, друго много не върви. Второ, златните са много по-разнообразни и красиви от цихлидите например, не разбирам какво толкова им харесват (освен че можеш да минеш с по-малък аквариум ако си с цихлиди  :D)
Златните са класика, която никога няма да изчезне  :rocknroll:
Когато погледнеш в аквариум, трябва да се вижда и вода между рибите !

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #11 : вторник, 28 февруари 2012 г., 08:33 ч. »
Благодаря, колеги, за отговорите!  :) Радвам се, че попаднах на хора, които също харесват много златните рибки. Те са тъй разнообразни и красиви, наистина. А и ми приличат на кученца. Като ме видят край стъклото се нареждат и зяпват, ако можеха- щяха да залаят и да замятат с опашки.  :D
Моите орандички са Йоанна /Ана/ и Коко, но живеят с три сомлета в малък аквариум от 30 л. Така ни ги подариха. Ана е дебелана. Пасе растенията и вече лапа по цели зърна "леща", предназначени за дънните рибки. Коко е по- въздържан. Ма'а си само специалната храна за златни. Вече имат и съществена разлика- Ана е направо кръгла, а Коко- издължен.
Златушките са на 4-5 месеца и сега сме им поръчали онази къща, за която споменах, 200 л. Просто си мислех дали да ги прехвърля с настоящите им съквартиранти, а малкото аквариумче да освободя за живородки. Едното сомле също ми порастна много бързо /с мустачки, постоянно щъка нагоре- надолу- от тези, дето им казват "калихт", разбрах, че не било правилно, но навсякъде по магазините така ги пише/. На него сегашният аквариум му е също малък. Двата анцитруса са ми по- бавнички и по- бавно растат. Нови сомлета няма да вземаме за големия, само нови златни. Като ги снимам ще ги пусна в темата. Но чакам новата къща да ми пристигне до седмица- две.

Неактивен Vasto Lorde

• Активен потребител
« Отговор #12 : вторник, 28 февруари 2012 г., 09:07 ч. »
В новата къща ще им е доста по-добре, калихтите също стават бая...мазни при добри грижи  :grin:

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #13 : вторник, 28 февруари 2012 г., 09:32 ч. »
 :D Забелязах го вече с моя. За няма и три месеца стана троен. Мустаците са му като на голям рак. Крие се зад една ваза с растение и по тях го виждам, че е отзад. Ляга и си почива понякога върху широките листа, но е вече смешен, понеже стърчи от всякъде. За разлика от анцитрусите излиза и светкавично обира дънната храна, затова мисля да го преместя със златните, че и останалите манджа да видят и спокойствие!
Имам склонност да прекалявам аз, знам си го, трудно слагам спирачки. У нас всичкото расте по много- деца, риби, растения в саксии. Старая се да не ги прехранвам, обаче на торени приличат всичките. Все се боя някой да не остане "необгрижен" и изпадам в крайности...

Неактивен Vasto Lorde

• Активен потребител
« Отговор #14 : вторник, 28 февруари 2012 г., 09:56 ч. »
И моята женска е като топка, един портокал с опашка и две очи  :grin: Ай съм я боднал, ай е гръмнала  :D
Ето две рибета само са, пък каква невероятна атмосфера внасят в стаята...

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.