Писах ви, колеги, че имам проблем с телескопчето- онова, дето лежеше и се криеше. В понеделник установих бял налеп на опашката. Отделих го във вана с метиленово синьо. Във вторник побелялата част беше паднала. Явно съм взела болна рибка и не сме видели.
Не плуваше вече, само лежеше, не се хранеше.
Отделих я в карантинен аквариум. Започнах лечение с нистатин /1 таблетка на ден на 20 л. вода/. Засилих аерацията и повиших температурата на 25 градуса. От четвъртък давам и Сера бактопур /според предписанията през ден 22 капки за 20 литра вода/. Първите два дни имаше доста паднали части от перки, които махах всеки ден и сменях водата. Около цялото тяло на рибката имаше бели налепи, които се отделяха. От четвъртък нови паднали части няма, не се отделят тези бели налепи вече, а рибката започна да се храни и да плува. От петък се държи съвсем нормално, но аз днес отново сложих Бактопур /това е трета доза/.
Имам план- ако всичко е наред, да дам последна доза в сряда и да спра с лекарствата. Рибката да я оставя още седмица отделно и да давам Сера витамини, температурата да намаля постепенно на 22 градуса и ако всичко е наред, да я върна след седмица в общия аквариум.
Имате ли някакви други съвети? Какво друго мога да направя?
Имам чувството, че покрай нея позарязах останалите. Четирите златки сега царуват в 200 литра, лапат и ги намирам следобед да спят. Като няма сомове и други риби да ги будят, висят 3-4 часа в периода между 16.00 и 20.00 часа, преди вечерята, след което се активират. Направо си спят- висят си по средата на аквариума и леко примърдват с плавници. Наблюдавам ги с голямо внимание- нямат поражения, като телескопчето. Явно е гъбична и бактериална инфекция, която то си е имало. Ходих в магазина, наблизо до работата ми е, там има още едно черно телескопче, което също има бяло по опашката, но когато взимахме нашите такива неща не видяхме. Обърнах внимание на продавачката- да го отдели. Болното го отделихме преди седмица.
Новата аква още не се е избистрила. Абе ще чакам и толкоз. Сменям седмично 1/3. Страхувам се да слагам химии много.
Освен това дървенията пристига другата седмица и за да я поставим, трябва да оставим съвсем малко вода, колкото да имат рибоците за 20 минути, докато поставяме външната обвивка и тогава ще си пренаредя танка основно. Дано телескопчо се оправи... Много е красив!