Автор Тема: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки  (Прочетено 36228 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен dgwrite

• Активен потребител
  • Публикации: 221
  • Нас. място: Несебър
Отг: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки
« Отговор #75 : събота, 21 април 2012 г., 09:56 ч. »
Браво, пусни снимки да ги видим красавиците. Калихта не го пускай при златните, по-добре го подари. Те са нощни риби и вечер сноват из аквариума постоянно и няма да оставят златните да спят.

Неактивен Julyan

• Активен потребител
  • Публикации: 112
« Отговор #76 : понеделник, 23 април 2012 г., 08:42 ч. »
Ще пусна, но не снимах. Поставих още малко нов грунд /едва намерихме черен едър 5 мм./ и камъни и водата се размъти. Тази сутрин беше още мътна.
Кажете как да я избистря по- бързо! Много ме дразни. Хелп!
Пуснах ветеранките в новия също, сега са трите нови и двете "стари". Пуснахме и пет червени скариди, които веднага се покриха в корена, че най- голямата ми златана мигновено се насочи към тях с широко отворена уста... Съвсем са дребни, дано пораснат!

Поставихме една керамична оградка, в която мушнахме растения. Телескопчето веднага се сгуши зад нея. Сега седи там. Дали е нормално това поведение? На външен вид нищо му няма. Когато пусна храна веднага се качва горе да лапа, но като се нахрани плува малко и пак отива зад керамиката. Там излиза и чистата вода от филтъра наблизо, както и аерацията. Дали нравът на телескопчетата не е такъв, по- различен? Не съм гледала досега телескопи. Рюкинката ми, новата, се сприятели с досегашните и по цял ден обикалят из аквариума. Бебето е ту с тях, ту при телескопчето и то отива на повърхността, когато пусна храната.
Споделете дали не се притеснявам излишно за телескопа или да търся нещо?

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
  • Нас. място: София
    • My Flickr
« Отговор #77 : понеделник, 23 април 2012 г., 09:36 ч. »
Честито за новия апартамент на златките :)  :clapping:

Червените скариди си е ясно, че ще са постоянен обект на атаки - много са мънички и не знам дали ще пораснат повече. Аз имам Амано скариди ( http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=252 ) и вече са над 4-5см големи. Изобщо не ги закачат златните - само отначало имаше опити, но сега всичко е наред, особено след като скаридките растат упорито. За около месец и половина си смениха 3 пъти кожите - т.е. предполагам, че 3 пъти са порастнали :)

За телескопа нищо не мога да ти кажа, но моята черна бътърфлай си има едно местенце до един анубиас, където като и писне се свира и дреме. Затова предполагам, че му няма нищо, може да е стрес от непознатата обстрановка. Все пак го наблюдавай.

За мътната вода - аз се родих от как сложих филтърна вата - за час обира 60-70% от свободно плуващите частички и избистря. Ако можеш сложи един вътрешен филтър за 1 ден с порядъчно количество филтърна вата и ще обере за 0 време дребните частички.

Чакаме снимки с нетърпение.

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #78 : понеделник, 23 април 2012 г., 09:45 ч. »
Дай повече информация за тази филтърна вата, моля те- какво представлява, как функционира, откъде си я набави, как да я поддържам?

Убивам се да го наблюдавам това телескопче /параноик съм на тема заболявания по принцип аз/ перки, опашка- не са накъсани, няма петна или настръхнали люспи, поне аз не виждам, горната перка стърчи и когато си почива на камъните в укритието. Поставихме го това керамичното нещо преди няколко дни, да събира бактерии и то, но с извивката към предната страна на аквариума. Вчера сутринта го обърнахме с извивката към гърба и риблето веднага си намери място там, навря се и предпочита там да седи. Дано не е болно. Няма никакви признаци други за нещо, но това ме притеснява- яде и се мушва обратно там.
Сравнявам го с останалите, които са непрекъснато в движение, понякога почиват, но не камъните, а "висят" във водата.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #79 : понеделник, 23 април 2012 г., 09:57 ч. »
Ами филтърната вата е изкуствено влакно, прилича малко на подплата за якета, или памук. Продава се в повечето магазини за акваристика - аз лично съм с такава -
При Петя в Аквасвят видях, че има и друга и в други разфасовки, така че избор имаш.
Пробвал съм преди с памук, но памука е много плътен и като се накваси водата буквално спира да минава през него. Пробвал съм и със стерилни марли - слагаш повечко точно преди мястото от където филтъра връща вода в аквариума, но марлите според мен правят беля - не знам защо, може би памука започва да гние във водата... Всъшност с марли за 10-12 часа вероятно ще се получи - не е нужно да седят дълго време, предполагам, че филтъра ти върти целия обем на аквариума поне 4-5 пъти за 1 час, така че за 1 ден от сутринта до вечерта би трябвало марлите да оберат всички боклуци.

EDIT: Не ти трябва кой знае колко много вата за да избистриш водата, затова си вземи или възможно най-малката опаковка, или пробвай с марлите. Аз при мен я държа постоянно поради ред причини...

Слагаш повечко марли за да стане по-плътна маса, точно като филтър, може да ги намокриш в аквариумна вода преди това и пускаш филтъра. Може и на по-силна настройка...

За телескопа - не знам - и аз така малко ме гони параноя и седя до нощите да ги наблюдавам дали им няма нещо. Засега, да чукна на дърво, са си наред.

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #80 : понеделник, 23 април 2012 г., 10:33 ч. »
А къде я прикрепваш тази вата и с какво?
Трябва ли преди да се постави да се измие с нещо?
Още днес ще потърся да пробвам...

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #81 : понеделник, 23 април 2012 г., 10:38 ч. »
Слага се вътре в канистъра / филтъра като последен филтърен материал преди изхода на водата обратно в аквариума. Обира най-ситните частици, които са успели да минат през другия филтърен материал и ги задържа да не се връщат в аквариума.

Ако имаш вътрешен филтър го слагаш най-горе в кошничката след по-едрата гъба.

Аз лично ти препоръчвам, ако имаш стар вътрешен филтър, от по-малкия аквариум, да сложиш само вата в него и да го пуснеш за няколко часа, заедно с другата филтрация за да изчисти водата. После го извади като си свърши работата...

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #82 : понеделник, 23 април 2012 г., 10:41 ч. »
Благодаря.
Може би ще е най- добре да пусна през нощта един вътрешен филтър с вата. Външният ни работи непрекъснато и не знам, ако трябва да поставям нещо в него, трябва да го спра и да махна маркучите и всичко ще се разплиска. Сигурно ще правя това периодично, ако харесам ефекта.

Неактивен valentino87

• Активен потребител
  • Публикации: 87
« Отговор #83 : петък, 27 април 2012 г., 14:21 ч. »
аз искам да попитам някой гледал ли е златни заедно с синодонтис?Харесва ми,но незнам дали ще си паснат със златните....благодаря предварително

Неактивен dgwrite

• Активен потребител
« Отговор #84 : петък, 27 април 2012 г., 14:51 ч. »
Не ти препоръчвам, много активна риба нощно време. Имах такава с малавийците. По принцип не се препоръчват никакви сомове със златните, макар че и аз имам един анциструс при тях.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #85 : петък, 27 април 2012 г., 15:47 ч. »
И аз вече имам 2 малки анциструса с моите. Както и си направих собственоръчно осветление тип лунна светлина да свети през нощта :)

Анциструсите ми са по-малки от амано скаридите и е голям купон вече в аквата, а златните изобщо не ги отразяват и плуват надменно като че ли целия свят е техен :D :D :D

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #86 : понеделник, 30 април 2012 г., 07:41 ч. »
Писах ви, колеги, че имам проблем с телескопчето- онова, дето лежеше и се криеше. В понеделник установих бял налеп на опашката. Отделих го във вана с метиленово синьо. Във вторник побелялата част беше паднала. Явно съм взела болна рибка и не сме видели.
Не плуваше вече, само лежеше, не се хранеше.
Отделих я в карантинен аквариум. Започнах лечение с нистатин /1 таблетка на ден на 20 л. вода/. Засилих аерацията и повиших температурата на 25 градуса. От четвъртък давам и Сера бактопур /според предписанията през ден 22 капки за 20 литра вода/. Първите два дни имаше доста паднали части от перки, които махах всеки ден и сменях водата. Около цялото тяло на рибката имаше бели налепи, които се отделяха. От четвъртък нови паднали части няма, не се отделят тези бели налепи вече, а рибката започна да се храни и да плува. От петък се държи съвсем нормално, но аз днес отново сложих Бактопур /това е трета доза/.
Имам план- ако всичко е наред, да дам последна доза в сряда и да спра с лекарствата. Рибката да я оставя още седмица отделно и да давам Сера витамини, температурата да намаля постепенно на 22 градуса и ако всичко е наред, да я върна след седмица в общия аквариум.

Имате ли някакви други съвети? Какво друго мога да направя?

Имам чувството, че покрай нея позарязах останалите. Четирите златки сега царуват в 200 литра, лапат и ги намирам следобед да спят. Като няма сомове и други риби да ги будят, висят 3-4 часа в периода между 16.00 и 20.00 часа, преди вечерята, след което се активират. Направо си спят- висят си по средата на аквариума и леко примърдват с плавници. Наблюдавам ги с голямо внимание- нямат поражения, като телескопчето. Явно е гъбична и бактериална инфекция, която то си е имало. Ходих в магазина, наблизо до работата ми е, там има още едно черно телескопче, което също има бяло по опашката, но когато взимахме нашите такива неща не видяхме. Обърнах внимание на продавачката- да го отдели. Болното го отделихме преди седмица.

Новата аква още не се е избистрила. Абе ще чакам и толкоз. Сменям седмично 1/3. Страхувам се да слагам химии много.
Освен това дървенията пристига другата седмица и за да я поставим, трябва да оставим съвсем малко вода, колкото да имат рибоците за 20 минути, докато поставяме външната обвивка и тогава ще си пренаредя танка основно. Дано телескопчо се оправи... Много е красив!

Неактивен dgwrite

• Активен потребител
« Отговор #87 : понеделник, 30 април 2012 г., 09:11 ч. »
Браво, радвам се че се е оправило телескопчето. Мисля че е напълно достатъчно това което си направил. Това със висенето на другите риби без да плуват малко ме озадачава. При мен не е така, постоянно са активни. Ето едно клипче да видиш как са при мен, макар че в момента са малко по-активни понеже са разгонени  :D

200L Fancy Goldfish Tank

Неактивен goblinwfi

• Регистриран потребител
  • Публикации: 6
  • Нас. място: Sofia
« Отговор #88 : понеделник, 30 април 2012 г., 19:43 ч. »
Аквата е направо супер ! Златните много бързо наддават , когато са в по голям обем вода !  :) :) :)

Неактивен Julyan

• Активен потребител
« Отговор #89 : понеделник, 30 април 2012 г., 20:11 ч. »
Ето ги:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.