Ники, еднообразното хранене при трофеусите цели едно - да се избегне стресът, а оттам да се намали рискът от блоут. Точно тези, които ти гледаш обаче (булу пойнт), мога да твърдя съвсем категорично, че са най-малко предразположените към блоут трофеуси. Никога не съм имал блоут с тях, нито пък съм чул някой друг, който ги гледа (било от поколенията на моите, било от друг внос) да е успявал да ги "уреди" с блоут.
Все пак съветът ми е да не прекаляваш с разнообразието. Хирономусът е хубава храна за тях, но не по-често от 1-2 пъти седмично според мен. Бих избягвал жива храна, особено артемия, която е много лигава и слизестата й обвивка страшно много дразни червата на трофеусите - пробвал съм, оплакаха ми се... чрез лигави, бели изпражнения, които доста ме изплашиха, достатъчно, за да минат една профилактична терапия с метронидазол тогава.
Иначе точно затова NLS стана толкова популярна храна - съдържа много животински протеин, но не какъв да е, а подходящ за храносмилането на трофеусите (крил и други скариди). Мога да споделя и една рецепта, с която приготвих храна за петрохромисите и от което се възползват и трофеусите:
Скариден микс:
1. 250 грама замразени варени гренладнски скариди (небелени, с глави и всички "екстри").
2. 450 грама замразен зелен грах.
3. Една голяма месеста червена чушка.
4. 3 супени лъжици детски мултивитаминен сироп.
5. 1 пакетче желатин.
Първо пасирах скаридите, граха и чушките до получаване на еднородна каша. След това добавих витамините. Желатинът в това време го разтворих в студена вода, след това леко го загрях на водна баня и го сложих в кашата. Разбърках добре, после за половин час в хладилника да стегне леко. Накрая насипах получения резултат в пликове за фризер, изравних ги добре, така че да се получи плоска "плочка" и го сложих във фризера. След това вадя, отчупвам парченца, нарязвам ги на малки кубчета и направо в аквариума.
Другият път ще добавя и малко чесън, а също и спанак и яйце (за по-здрава свръзка). Това нещо така го ядат рибите, че направо водата кипва - ама няма не съм гладен, не харесвам такова или подобни капризи.