Автор Тема: трофеуси-хранене  (Прочетено 4931 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Нас. място: София
  • Николай Колев
трофеуси-хранене
« : сряда, 06 май 2009 г., 07:52 ч. »
Споделям лично мнение относно разнообразието при храненето на трофеусите.Давам и на моите по-четири пет пъти на ден,различна храна(сера-флора,сера-граногрин,сера-випагран и тетра-фил+един път седмично хирономус)и гледам резултатите са очевадни.Първите трофита ги взех преди месец и нещо,и бяха на оаколо 1.5см.,сега са вече 3-3.5см. :hmm:Направо съм изумен от темпа на растежа и,тъй като се знае,че тези риби бавно растът и съзряват.Та мисълта ми е разнообразната храна действа благодетно и при тези цихлиди,въпреки обратното мнение.(особено на Боби :D)
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен doncamillo

• Активен потребител
  • Публикации: 313
  • Нас. място: Свищов
Отг: трофеуси-хранене
« Отговор #1 : сряда, 06 май 2009 г., 10:04 ч. »
Играеш си с огъня с този хирономус.Випаграна също не става за тях,наблегни изцяло на растителнопроизводна храна.
422l Malawi Utaka
 - Copadichromis borleyi (Kadango)
 - Copadichromis sp. tanzania"Yellow fin"
 - Otopharynx lithobates (Zimbawe)
 - Placidochromis sp. "Phenochilus Tanzania"
 - Sciaenochromis fryeri (Maleri Is.)
 - Fossorochromis rostratus
 - Protomelas Boadzulu

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Николай Колев
« Отговор #2 : сряда, 06 май 2009 г., 11:07 ч. »
На хартия е така,но аз съм дълбоко убеден,че в природата трофеусите похапват доста живи организми,затова съм и фен на същите.А за випаграна,храната е изцяло на растителна основа и съдържа много ценни съставки,като коприва,спанак,спирулина и др.
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #3 : сряда, 06 май 2009 г., 11:32 ч. »
Ники, еднообразното хранене при трофеусите цели едно - да се избегне стресът, а оттам да се намали рискът от блоут. Точно тези, които ти гледаш обаче (булу пойнт), мога да твърдя съвсем категорично, че са най-малко предразположените към блоут трофеуси. Никога не съм имал блоут с тях, нито пък съм чул някой друг, който ги гледа (било от поколенията на моите, било от друг внос) да е успявал да ги "уреди" с блоут.
Все пак съветът ми е да не прекаляваш с разнообразието. Хирономусът е хубава храна за тях, но не по-често от 1-2 пъти седмично според мен. Бих избягвал жива храна, особено артемия, която е много лигава и слизестата й обвивка страшно много дразни червата на трофеусите - пробвал съм, оплакаха ми се... чрез лигави, бели изпражнения, които доста ме изплашиха, достатъчно, за да минат една профилактична терапия с метронидазол тогава. :)

Иначе точно затова NLS стана толкова популярна храна - съдържа много животински протеин, но не какъв да е, а подходящ за храносмилането на трофеусите (крил и други скариди). Мога да споделя и една рецепта, с която приготвих храна за петрохромисите и от което се възползват и трофеусите:

Скариден микс:

1. 250 грама замразени варени гренладнски скариди (небелени, с глави и всички "екстри").
2. 450 грама замразен зелен грах.
3. Една голяма месеста червена чушка.
4. 3 супени лъжици детски мултивитаминен сироп.
5. 1 пакетче желатин.

Първо пасирах скаридите, граха и чушките до получаване на еднородна каша. След това добавих витамините. Желатинът в това време го разтворих в студена вода, след това леко го загрях на водна баня и го сложих в кашата. Разбърках добре, после за половин час в хладилника да стегне леко. Накрая насипах получения резултат в пликове за фризер, изравних ги добре, така че да се получи плоска "плочка" и го сложих във фризера. След това вадя, отчупвам парченца, нарязвам ги на малки кубчета и направо в аквариума.

Другият път ще добавя и малко чесън, а също и спанак и яйце (за по-здрава свръзка). Това нещо така го ядат рибите, че направо водата кипва - ама няма не съм гладен, не харесвам такова или подобни капризи. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Николай Колев
« Отговор #4 : сряда, 06 май 2009 г., 12:00 ч. »
Абсолютно си прав,гледал съм много видове риби но по-голями непукиси и по-корави от булутата не съм имал,всеки ден ме изненадват с нови идеи и начини на оцеляване. :D(говоря най-вече за най-малките)Помниш,че когато ги взех от тебе първите,бяха на около 1,5см. и се притеснявах дали ще оцелеят,да бе-от първия ден още разсеяха всякаквите ми страхове.А за живата храна-давам и само хирономус един път седмично,и мисля,че допринесе много за страхотното оцветяване на по-големите.Ще пробвам и твойта рецепта за храна,пък да видиме. :D

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #5 : сряда, 06 май 2009 г., 12:24 ч. »
Боби тази рецепта става ли и за Трофеус Дюбоиз?
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #6 : сряда, 06 май 2009 г., 12:28 ч. »
Боби тази рецепта става ли и за Трофеус Дюбоиз?

Няма причина да не става. Моите "черньовци" я плюскат наравно с петрохромисите. Само те съветвам да добавиш и спанак, ако ще е за трофеуси основно все пак.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #7 : сряда, 06 май 2009 г., 15:01 ч. »
Хирономуса от всички живи храни като че ли е най-малко опасен.
Аз си храня дискусите с замразен обикновено, че живия е труден за поддръжка.
Но казват наистина, че не е добре да са нон-стоп на хирономус. Разнообразието едва ли ще им навреди.

Рецептата на Боби изглежда много интересна - като й се добави малко месо от риба или сърце и ще стане и за мойте риби!

Неактивен petkob

• Активен потребител
  • Публикации: 46
« Отговор #8 : сряда, 06 май 2009 г., 21:35 ч. »
Здравейте.

Искам да питам за тая рецепта защо именно грах, а не например спанак или коприва? По-полезен, по-вкусен ли им е или по-малко се разпрашава във водата?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #9 : четвъртък, 07 май 2009 г., 07:29 ч. »
Здравейте.

Искам да питам за тая рецепта защо именно грах, а не например спанак или коприва? По-полезен, по-вкусен ли им е или по-малко се разпрашава във водата?

Здравей, Петко!

Аз ползвам грах, защото е по-питателен и съдържа повече калории в сравнение със спанака и копривата. При следващата порция, която ще правя, смятам обаде да добавя и малко спанак. :)

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Николай Колев
« Отговор #10 : сряда, 13 май 2009 г., 09:32 ч. »
Направих я рецептата на Боби,като добавих спанак и див чесън и както се очакваше рибите пощуряха,нахвърлиха и се като пирани на мръвка.Единственото което ме притеснява е това,че при самото хранене се отделят много-частици от храната и незнам до каква степен замърсяват водата.Е поне и най-малките се облажват от това.Другото което ме вълнува е може ли този микс да се използва всекидневно,или през ден или....?Защото според мен е доста хранителен,и може да доведе до затлъстяване на рибите при интензивно хранене. :hmm:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #11 : сряда, 13 май 2009 г., 09:55 ч. »
Аз засега го давам всеки ден, но мисля да разредя малко до най-много 2-3 пъти седмично, защото много се цапа аквариумът, а и наистина има риск от затлъстяване.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.