Автор Тема: Профилът на Vatakov  (Прочетено 9491 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
Отг: Профилът на Vatakov
« Отговор #45 : неделя, 06 март 2011 г., 13:20 ч. »
Чудесно е :)

Неактивен evgeni200

• Активен потребител
  • Публикации: 273
« Отговор #46 : неделя, 06 март 2011 г., 13:47 ч. »
Добре се развива аквариума.Колко нитрат и фосфат добавяш?

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
  • Публикации: 36
  • Нас. място: София
« Отговор #47 : неделя, 06 март 2011 г., 15:45 ч. »
Нитрати до около 10мг/л и фосфати до около 1мг/л.

Добавям по 9мл Калиев нитрат и 3,5мл Калиев фосфат. След седмична смяна на 50% вода и после през ден. От тези разтвори:

Калиев нитрат – 40гр в 500мл вода. Добавянето на 10мл от разтвора на 100Л вода, дава 5ppm нитрати.

Калиев фосфат – 15гр в 500мл вода. Добавянето на 5мл от разтвора на 100Л вода, дава 1ppm фосфати.

Добавям и магнезиев сулфат по около 20 мл от:

Магнезиев сулфат – 70гр в 500мл вода. Добавянето на 50мл от разтвора на 100Л вода, дава 7ppm Магнезий.

А ето и статията от която съм чел.

За около 2 дена фосфатите стават почти нула а нитратите на половина поради постоянното им производство в следствие на азотния цикъл, те намаляват по-бавно.

Взел съм си тестове за нитрати, фосфати и желязо и по този начин ги поддържам в горепосочените граници. Към всичко това добавям микро елементи всеки ден.

Надявам се, че съм бил полезен. :D

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
« Отговор #48 : неделя, 22 януари 2017 г., 11:17 ч. »
Здравейте, не съм писал отдавна, но аквариума се развива и променя през цялото това време и скоро, на 19-ти Февруари, ще направи седем години от както е пуснат.
Ще споделя няколко снимки от последната година две.

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
« Отговор #49 : понеделник, 23 януари 2017 г., 16:22 ч. »
И едно клипче от днес  :)

Клипче

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
« Отговор #50 : четвъртък, 19 септември 2024 г., 22:27 ч. »
Здравейте Колеги,
след доста трансформации спрях стария аквариум и си направих нов.
Стартирах го към началото на това лято и искам да споделя няколко снимки от развитието му до сега, почти 3 месеца:

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #51 : петък, 20 септември 2024 г., 17:44 ч. »
Отлично развитие :ok:

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
« Отговор #52 : вторник, 24 септември 2024 г., 18:10 ч. »
Благодаря, старая се да е в баланс.

Забравих да добавя, че аквариума е с размери 120х50х45 (Д,Ш,В).

Ето и едно клипче от днес Цък

И между другото един охлюв "black devil" ми е поразбутал полянката тук таме.

Поздрави!

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 413
« Отговор #53 : петък, 27 септември 2024 г., 07:35 ч. »
Еха , от отдавна не сме виждали нещо интересно .
Дай малко повече инфо за аквариума , техника, подръжка ала бала , торове , газове  :drinks:

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
« Отговор #54 : петък, 27 септември 2024 г., 11:07 ч. »
Ето малко повече инфо:

Грунд:
За първи път използвам фирмен грунд, в случая манадо на JBL, като го промих малко педи да го сложа в аквариума.
Недостатъка му е, че е доста лек и особено в първите месец-два изплува и трябва да го събираш с кепче и влиза във филтрите. Но като цяло съм доволен.
Под него има известно количество хранителен слой. Отделно съм сложил и капсули с тор тук там.

Филтри:
Започнах с един Eheim Clasic 2217 (600) и като пренесох всички риби от стария аквариум, поизчистих и пренесох и стария филтър Eheim Clasic 2213 (250) който работи
от 2010г до сега, само му се отлепи магнита от оста на перката в един момент и се наложи да го заляпя с канаколит и от тогава не съм имал други забележки.
И двата са с една синя гъба, най-отдолу за механична филтрация (да спира големите боклуци) и Sera Siporax до горе.

CO2:
Бутилка под налягане, 2кг взета от пожарогасител и сега имам и още една 3кг и нещо, за да ги сменям. Редуцир винтил от Ferplast, и електромагнитен винтил с таймер.
Пуска се около час и половина преди осветлението и се гаси 45мин преди края на осветлението. Не мога да ги преброя мехурчетата в минута, но преди да пусна рибите съм гледал "дропчекъра" да става зелен а не жълт. Имайте в предвид, че "дропчекъра" стига до зелено след около 2 часа, и докато покаже жълто може да е станало лошо на рибите. За това е добре тези експерименти да се правят докато няма риби или други обитатели.
Реактора е активен - Sera 500 като е вързан на изхода на големият канистър и за обема на аквариума разтваря добре. Не е и много шумен, чува се като шумоленето на малко поточе, като се приближиш до шкафа, но дебита на филтъра трябва да е поне 1000л/ч за да не шумоли много.

Осветление:
На стария аквариум бях с Т8 пури 4х18W с рефлектори в аквариум около 100л, което беше напълно достатъчно за растения.
Сега реших да пробвам фирмена лампа - Twinstar S line V3 -110W LED RGB на която взех димер от същата марка с възможност за изгрев залез.
Доволен съм от лампата, но и добавих една лайсна отпред, за да не ми блести като съм седнал на дивана или да ми осветява стаята и предното стъкло.
В момента свети по 8ч на ден от 14:30 до 22:30 на 100% интензитет.

Торове:
До сега съм добавял правени торове, не фирмени.
Този път реших да се доверя на JBL, като използвам 2 вида тор седмичен (JBL Ferropol) и ежедневен (JBL Ferropol 24).
Седмичният го добавям веднъж седмично след смяна на 100л вода - около 30мл тор.
Ежедневният по 3 капки на ден, по възможност като светне осветлението, ако сте си вкъщи или ако не сте, добавям сутринта, като пропускам някой ден.
И нитрати Nitro на Easy Life по около 3 мл веднъж на седмица след смяна на водата (на опаковката дават, че 10мл на 500л вода вдигат нитратите с 4ppm, в моят случай на 100л вода при смяна ми трябват около 3-3 и малко мл) след около месец и половина от засаждането.

Стартиране на аквариума:
Фен съм на тъмният старт, при който не се сменя вода всеки ден.
Напълних вода, пуснах филтъра, добавих и малко бактерии за старт, както и активен въглен във филтъра за първите две седмици да поеме вредните вещества.
След около месец, смяна на поне 70% вода и засаждането на растенията. Колкото повече в началото, толкова по-добре.
В пъвите няколко седмици светлината на 5 часа, после 6 часа на ден и на 70% интензитет. CO2 го пускам от самото начало. В началото само седмичният тор а след втората седмица ежедневен по малко. Всичко е хубаво да става постепенно, без много резки промени. Смяна на водата веднъж седмично 100л след засаждането на растенията. След месец от началото светлината на 8 часа и като тръгнаха по-добре растенията я пуснах и на 100% интензитет.
Рибите ги пуснах след около 3 седмици от засаждането на растенията, а можеше да поизчакам още малко и да подавам повече CO2 от колкото е добре за рибите, но не издържах :)

Поддръжка:
В началото чистих стъклата веднъж седмично и тук таме камъните (скалите) с четка за зъби, появиха се няколко нишковидни, зелени налепи и малко брада тук там, но започнаха да изчезват, и след първият месец от засаждането и стъклата почти спряха да позеленяват и водораслите поизчеснаха, но трябва да си храниш добре растенията, за да няма водорасли. Забелязал съм, че растът ли добре растенията всичко е чисто и бистро.

Сега сменям веднъж седмично водата, добавям химията и подрязвам на седмица две. Стъклата от страни не са чистени от повече от месец и нямат почти нищо, само предното мога да го мина от време на време за да е напълно прозрачно. Лилипайповете и тръбите на филтрите хващат налеп от кафяви водорасли, та ги чистя на една или две седмици, филтрите веднъж на 3-4 месеца, малко да се изплакнат в аквариумна вода.

Смяната на вода я правя с дълъг маркуч до банята, иливам 100л вода и после закачам маркуча към помпа за фонтан, на дъното на бидона, който е също 100л. и чакам
да се напълни, докато подрязвам.

Общо взето това е.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 413
« Отговор #55 : понеделник, 30 септември 2024 г., 10:12 ч. »
Адмирации!!!!

Добри резултати си постигнал само с тези два това . Ввярно доста е залесен аквариума и предполагам  на този етап системата е доста по-устойчива .
 Още от самото начало ли ги използваш ?
Обмислям вариант за бавни китки +ехинодоруси , че те ми изпитват най-големи липси ...
Буцефаландрите също .
С нитрата как си ?

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
« Отговор #56 : вторник, 01 октомври 2024 г., 09:18 ч. »
Здравей,
още от началото сипвам тор, но в по-малко количество в зависимост от листната маса, заедно с CO2. Иначе ми звучи като да си купиш нова риба и да започнеш да я храниш на втория месец.

Започнах да добавям нитрат, след като част от старите листа в полянката отпред започнаха да пожълтяват и да стават прозрачни а растежа на новите беше се забавил и листата бяха по ситни от нормално, реших, да добавя нитрат и всичко тръгна да расте, дори и по-добре.

Не съм тествал водата за нитрати или каквото и да е било, наблюдавам ги и като видя, че не растът добре, значи има недостиг на нещо.

https://www.aquariumcoop.com/blogs/aquarium/plant-nutrient-deficiencies

Неактивен EmiliqnD

• Активен потребител
  • Публикации: 76
« Отговор #57 : сряда, 02 октомври 2024 г., 08:32 ч. »
Браво!Страхотен аквариум!Кристална вода и здрави и чисти растения! :bow:

Неактивен Vatakov

• Активен потребител