Автор Тема: Altolamprologus compressiceps  (Прочетено 4060 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
  • Нас. място: София
Altolamprologus compressiceps
« : събота, 02 май 2015 г., 08:15 ч. »
Здравейте. Реших да се пробвам в гледането на цихлиди и по-точно в гледането на компресицепси. Имам някои въпроси на които не намерих отговор. В момента аквариума ми се прави, иначе ще е с размери 70д×50в×30ш общо 105 литра. Ще има двойка компресицепси. Почвам с въпросите. Мога ли да ги храня с планорбиси? Четох че могат да измъкват обитателите на черупки, а в малкия  ми аквариум е пълно с тази напаст. Добре ли е да има растения? Аз не мисля да има, но искам да чуя мнението на някои по-опитни. На каква възраст стават полово зрели? Благодаря предварително. Пропуснах да кажа, че искам обикновенния компресицепс, а не shell.

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
Отг: Altolamprologus compressiceps
« Отговор #1 : неделя, 03 май 2015 г., 07:37 ч. »
Здравейте. Реших да се пробвам в гледането на цихлиди и по-точно в гледането на компресицепси. Имам някои въпроси на които не намерих отговор. В момента аквариума ми се прави, иначе ще е с размери 70д×50в×30ш общо 105 литра. Ще има двойка компресицепси. Почвам с въпросите. Мога ли да ги храня с планорбиси? Четох че могат да измъкват обитателите на черупки, а в малкия  ми аквариум е пълно с тази напаст. Добре ли е да има растения? Аз не мисля да има, но искам да чуя мнението на някои по-опитни. На каква възраст стават полово зрели? Благодаря предварително. Пропуснах да кажа, че искам обикновенния компресицепс, а не shell.

Интерес към охлювите има, но не особено голям. При 30 тина Компресицепси които имах, рядко виждах празна черупка на планорбис и мелания, въпреки че имаше десетки, та дори стотици и дъното на места се движеше....
След като смених рибите и пуснах Малавиици, за месец и нещо останаха само черупките!
За растения- въпрос на личен избор, много по- добре изглежда без....важното е на места да има височина на подредбата на камъните. Така рибите са по- спокойни и активни.
За размножаване стават след 1.5 година.
Но...ако се хранят редовно с месце...като Хирономус, Скариди и т.н.т. хвърлят много по- рано.
Доста често ми се е случвало да имат малки, примерно на размери към 5-6 см. и на възраст година.
Другото важно нещо за стимулиране хвърляне на хайвер при стари и млади риби е и да има празни черупки от охлюви/ градински, рапан/ с размер в които да може да влиза само женската, без тях рядко и късно ще се размножават.

450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
« Отговор #2 : неделя, 03 май 2015 г., 08:25 ч. »
Благодаря за отговорите, но само се чудя как един 15 сантиметров компресицепс може да се напъха в черупка от охлюв?

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #3 : неделя, 03 май 2015 г., 12:45 ч. »
Благодаря за отговорите, но само се чудя как един 15 сантиметров компресицепс може да се напъха в черупка от охлюв?

Обикновено над 10-12 см. мъжки Компресицепс рядко се срещат, женските са доста по-малки..... ;)
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.