Автор Тема: Ракообразните в соленоводните аквариуми.  (Прочетено 90224 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
Отг: Ракообразните в соленоводните аквариуми.
« Отговор #60 : понеделник, 01 ноември 2010 г., 20:37 ч. »
Само едно уточнение Коле солеността ти е 1,017, ама температурата на водата ти е 15 радуса по целзий. Т.е. не е толкова измерена със соленометър калибриран на 25 градуса по целзий. По висока е!
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #61 : понеделник, 01 ноември 2010 г., 21:56 ч. »
Така или иначе той ползва черноморска вода, а тази, която си я прави я наглася според черноморската. За мен е важното, че има речни раци, които се хранят и изглеждат добре в тази вода. А промил - горе, промил - долу не е чак толкова от значение  :drinks:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • Публикации: 274
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #62 : понеделник, 01 ноември 2010 г., 22:09 ч. »
Така или иначе той ползва черноморска вода, а тази, която си я прави я наглася според черноморската. За мен е важното, че има речни раци, които се хранят и изглеждат добре в тази вода. А промил - горе, промил - долу не е чак толкова от значение  :drinks:

Няма да я нагласям, а направо ще пълня от морето другия месец :wink1: :D :beer:
ау, ау

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #63 : понеделник, 22 ноември 2010 г., 22:34 ч. »
Как са речните раци, нали не са били с акулата в един аквариум :scare2:.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #64 : понеделник, 24 януари 2011 г., 22:50 ч. »
Поправих го на езерен рак. Мисля, че се обърках. Ракът не издължа понеже солеността е висока 1.016, а температурата 16-18 *С. Може би при по малка соленост няма да има проблеми. Възможно е враната или бялата риба да са си показали зъбките.

Крапуз - Carcinus maenas
Намерен е на дълбочина 20-30 метра на юг от Несебър.
Мощни щипки и ходилни крайници – като на пагура.
Обитава скални участъци с миди и водорасли. Обича също пясъка и лимята (морска трева).
Храня го със сурова риба и мида.
Широчината на главогръда е повече от дължината. Дясната щипка е малко по голяма от лявата. Има чифт сензурни антенки за възприемане на миризми. Цветът му е зелено-жълт. Големината на целият рак  достига до 20 – 30 см.
Това са най-големите раци които съм виждал в Черно море + пагурите и препарираните океански раци на дядо, достигащи до 80 см.

крапуз

ау, ау

Неактивен камен_chochev

• Активен потребител
  • Публикации: 204
  • Нас. място: София
« Отговор #65 : петък, 28 януари 2011 г., 19:00 ч. »
здравейте, нов съм във форума ( и в соленоводната акваристика), но може ли да попитам, някои от по-горе изброените ракообразни са ми интересни и как бих могъл да се сдобия с някое от тях.
благодаря предварително

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #66 : петък, 04 февруари 2011 г., 22:45 ч. »
здравейте, нов съм във форума ( и в соленоводната акваристика), но може ли да попитам, някои от по-горе изброените ракообразни са ми интересни и как бих могъл да се сдобия с някое от тях.
благодаря предварително

Както съм споменал повечето от тези животинки съм ги отглеждал или ги отглеждам. Лесно ще се сдобиеш с тях, след като имаш функциониращ аквариум  :ok:. Някои като пустинниците са непретенциозни, но екзотичните и ценни скариди и рачета са по-чуствителни и от  някои риби.

Неактивен камен_chochev

• Активен потребител
  • Публикации: 204
  • Нас. място: София
« Отговор #67 : събота, 05 февруари 2011 г., 01:46 ч. »
За съжаление е така, и за съжаление ще трябва да се изчака доста време.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #68 : неделя, 06 март 2011 г., 20:33 ч. »
                                                (ЧМ) Palaemonidae adspersus

Обитават крайбрежните райони обрасли с водорасли и черни мидички. Хранят се главно с водорасли и копеподи. Температурата при мен е 13*C., а в морето е 4*C.
ПХ - 8.0. Нитрат - 5 мг/л. Соленост - 1.013. Забелязах на няколко пъти, как хапват копепеподи. Мисля, че както морските кончета, така и скаридките са на дъното и търсят каквото има за ядене (буболечки). Тази скаридка е уловена на дълбоко, около 40 метра. Имам и P.elegans, която има хайвер ! Яйцата са зелени, което много ме учуди ! Актинията хвана скаридката и тя  едвам се отскубна.  Това не можах да го снимам, стана бързо.   

ЧМскаридка
ау, ау

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #69 : неделя, 06 март 2011 г., 21:00 ч. »
Най-често хайвера на скаридите е зелен.
Ако този обитател се придържа към по-дълбоките води, трудно ще свикне с аквариумните условия.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #70 : понеделник, 07 март 2011 г., 23:25 ч. »
Раците са месоядни - обожават сурова риба, мида и рапани, по лични наблюдения. Отделил съм го в съмпа и му пускам за ядене, защото калканите не му оставят за папкане :)!
MOV05942
ау, ау

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #71 : понеделник, 04 юли 2011 г., 21:43 ч. »
Сега ще разгледам едни изключителни в биологично отношение ракообразни, известни сред акваристите като "щракащи" скаридки или pistol shrimp.
Те принадлежат към сем. Алфеус, което е самостоятелно и са по-скоро раци, отколкото скариди.
Тези дребни, добре оцветени рачета са почти слепи. Ориентират се по обоняние и чрез своите антени, като копаят големи пещери под камъните, които с удоволствие споделят с доста видове попчета. Когато живеят заедно продължително време , те стават зависими един от друг. Попчетата могат да живеят без скаридки, но скаридките не биха живели дълго без съжител. Двойка или самостоятелна рибка си ги отглеждат подобно на домашен любимец, като му осигурява прехраната и взаимно се защитават от нападетели, които се опитват да проникнат в жилището им.
Щракащите звуци, които понякога напомнят на изстрели са доста ефикасно средство за защита, като могат да прогонят по-едра и хищна риба или дори мантис.

Mantis shrimp vs pistol shrimp pt 1

Извън хралупата си са доста безпомощни и неориентирани.

Често отглеждани от акваристите са Alpheus bellulus и Alpheus randalli.

Randalli Goby w/ Pistol Shrimp

Те са предпочитани заради цветната си окраска, както и защото са предпочитан съжител на доста интересни попчета.

Amblyeleotris yanoi + Alpheus randalli :

Alpheus randalli + Stonogobiops yasha :

Yasha Goby/Pistol Shrimp

Alpheusrandalli + Stonogobiops nematodes :

Amblyeleotris randalli + Alpheus bellulus

Често ракообразните попадат в аквариумите случайно с живите камъни или коралите. За тях разбираме като чуем щракащите звуци, които са подобни на тези и от мантисите. Алфеусите обаче са безобидни за останалите обитатели.
Подходящи са за отглеждане в нано аквариуми заедно с дребните и цветни видове попчета, най-малко защото са интересен обект за наблюдение.

Те са доста популярни сред акваристите в другите страни и най-вероятно скоро ще станат доста популярни и у нас. ;)

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #72 : сряда, 26 октомври 2011 г., 00:08 ч. »
ПАГУР - Eriphia verrucosa (разбойника). Месоядно. Обича риба, миди, медузи, ракообразни и водна растителност. Живеят поединично. В плен обаче става опасно и започват да се самоизяждат. На първи юни ги забелязах да се оплождат. Мъжкия е от горе, а женската отдолу обхваща мъжкия със заоблената коремна част, където държи яйцата. Мъжкия с триъгълника на коремната част вкарва семенна течност.
Така в вкопчени, стоят няколко часа.

ОМАР-LOBSTER
Нарастват през целия си живот, за разлика от другите животни!
http://en.wikipedia.org/wiki/Lobster

КРАПУЗ - ЗЕЛЕН РАК - Carcinus maenas (симпатягата).

Забелязах, че зеления рак се уплаши и от двата рака, а пагура (350гр) смело стоеше до омара (3500гр).
Температура > 9*C, Плътност > 1.020
Междузвездна сбирка :)!
ау, ау

Неактивен Lan

• Активен потребител
  • Публикации: 150
« Отговор #73 : сряда, 26 октомври 2011 г., 09:19 ч. »
...
ОМАР-LOBSTER
...

Няма такава таксономична единица...
          Иначе омарите са цяло семегство - Nephropidae (понякога може да се срещне и като Homaridae) - с над десет рода и близо петдесет вида.
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен jardel

• Активен потребител
  • Публикации: 56
  • Нас. място: Великобритания1
« Отговор #74 : понеделник, 26 ноември 2012 г., 22:36 ч. »
Здравий Rama,прочетох с интерес  статията за ракообразните в соленоводни аквариуми и искам да ви попитам съвместими ли са с морски звезди от Северно Море,ако отговорът ви е положителен, мога да ви донеса няколко през месец Януари.Тук при нас има няколко вида като слънце с 14 пипала и така също петзвезни силно червено с оранжеви отенъци , много са красиви и и нтересни....
Jardel
ps Прегледах много снимки на морски звезди но такива не намерих в Нета.....

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.