Автор Тема: Смяна на водата?  (Прочетено 8379 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Смяна на водата?
« : понеделник, 04 октомври 2010 г., 15:04 ч. »
Как става и каква е разликата спрямо сладководните аквариуми,сифонира ли се?Чета  по темите че се долива вода,но също се и сменя.По колко вода се сменя и през колко време?Разбрах че е препоръчително водата за смяна да е дестилирана преди да се разбърка със солта.На опаковките си пише пропорции,и все пак горе долу какви са?За водата,ако няма човек система за обратна осмоза за един 400/500л аквариум се купува всеки път вода ли? :)

Неактивен hanuman

• Активен потребител
  • Публикации: 237
  • Нас. място: Варна
Отг: Смяна на водата?
« Отговор #1 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 15:33 ч. »
Разлика голяма няма само в цената  :grin: . Трябва да се сменя това със доливането е друго за да се подържа соленоста. Защото когато се изпарява се изпарява само вода солите остават и трябва да се подържа относително постоянна соленост. Ако нямаш осмоза може да купиш дестилирана вода или направо от чешмата. Има и такива хора(които използват чешмяна), но според мен осмозата си е задължителна. Относно смяната зависи. Аз сменям по 10-15% през 10-12 дена. Не е хубаво да сменя по много на веднъж защото прясно осолената вода е малко "по-агресивна".

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • Публикации: 274
  • Нас. място: Несебър
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #2 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 16:30 ч. »
Примерно в един бидон от 100 л. слагаш грубо 1-2 кг. сол.(рифова или морска) Зависи дали си с черноморски или рифов аквариум. Соленост - тежест на водата на нашето море е 2 пъти по-малко от океанската. В бидона слагаш една помпа - 600 л/ч., оставаяш я 1-2 дена да бърка и си готов. Пълниш бутилка с вода и слагаш соленометъра в нея. Ако не си достигнал соленоста която търсиш допълваш. Измерва се при темпераура 25*C. Както казва колегата водата се изпарява и остават солите, тогава слагаш сладка вода и пак мериш. Температурата за да е коректно трябва да е 25*C.! Черноморска - 1.017, океанска - 1.024. Смяна на вода -  на 2 седмици по 10 - 15%, зависи колко е натоварен аквариума. Може чешмяна, аз лично ползвам с обратна осмоза, за по сигурно.
ау, ау

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #3 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 16:48 ч. »
Как става и каква е разликата спрямо сладководните аквариуми,сифонира ли се?Чета  по темите че се долива вода,но също се и сменя.По колко вода се сменя и през колко време?Разбрах че е препоръчително водата за смяна да е дестилирана преди да се разбърка със солта.На опаковките си пише пропорции,и все пак горе долу какви са?За водата,ако няма човек система за обратна осмоза за един 400/500л аквариум се купува всеки път вода ли? :)

Ако има ровещи гобита сифонирането е безмислено, защото те поддържат дъното в добро състояние. Сифониране се извършва когато е на лице очевидно замърсяване, защото живеещи в дъното организми не смогват да усвояват натрупващия се детрит и понякога те загиват, а в грунда се образуват гниещи огнища, които могат да излъчат във водата различни вредни емисии.
При създаването на водата за аквариума се ползва осмозирана вода, както за доливането на изпарилата се, така и при месечната смяна на 10% ( отнася се най-вече за райони с води с високо наличие на примеси и соли, като например в Пловдив, Варна и т.н.).
Пропорциите за количеството морска сол е приблизително 1 кг./ 30л. - като задължително се извършва сверяване със солтмер или рефрактометър.
Ако ще си купуваш вода при всяка смяна, то по-добрия вариант е да си купиш осмозатор, който ще ползваш и за други домашни цели. :ok:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #4 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 17:57 ч. »
Благодаря,изясниха ми се нещата :) Другото нещо което ме интересува е дали както много хора казват, от ден първи водата се тества всеки ден(имам в предвид тестове),което всъщност е едно от нещата което оскъпява потдръжката на соленоводния аквариум и плаши хората да се захващат.Питам защото примерно и за растителен аквариум са се изговаряли сумати неща,тестове за какво ли не и тн..Е имах и съм отгледал какви ли не растения без проблем,с торене,и за 2 години един тест не съм ползвал.При соленоводните е по сложно със сигурност но все пак на колко време тествате водата и с какви тестове,кои за задължителни?

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #5 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 18:13 ч. »
Принципно при по-голям обем на аквариума морската вода е трудна за големи смени (по изброените по-горе причини) и затова се следят и коригират редица параметри (не ги знам, защото не ги следя). Аз залагам при малък аквариум на по-големи смени на водата - 15% седмично и не следя нищо. Но и аквариума ми е малък, а рибите в момента са 2, планирам да са 3  :D  Точността на параметрите на морската вода зависи и от това какво ще гледаш. Ако е само с риби или с меки корали, не е нужно да си перфектен.
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #6 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 20:53 ч. »
От една страна големия аквариум се сменя като количество повече вода, но има някои особености. Предимствата на големия са повече от недостатъците. Това го знам защото се грижа едновременно и за големи и малки морски  :grin:. Големите съдове са с по-стабилни параметри и когато са в равновесие могат спокойно да минат с 5% смяна на месец, като добавките и микроелементите са задължителни(както за малките, така и за големите). Тестовете - някои се правят на често други на две седмици, а някои при необходимост.  :ok:.

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #7 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 21:12 ч. »
С моя скромен опит мога  да те посъветвам да наблегнеш на твърдост, киселиност-алкалност и соленост. Също така и температура(реших си проблема с един климатик - бою) При по ниско пх е по-високо орп(виж статията на горгона) И там си реших проблема с един озонатор на късо в скимера. Със сонда и мВ контролер. Варовика влияе на алкалноста, а торфа на киселинноста. pH трябва да е от 8.1 до 8.5(силно алкално)
ау, ау

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #8 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 21:20 ч. »
Нитрати,фосфати,амоняк,нитрити?Мислех че те са най важни :)

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #9 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 21:27 ч. »
Там по естествен път - пясък, камъни и морско растение.(виж статията за "ДПД" и "Третиране на камъните") :drinks:
ау, ау

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #10 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 22:12 ч. »
 :)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #11 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 22:53 ч. »
Ph 8,0
Nh4- <0,15
NO2 - 0
NO3 - 10
PO4 - <0,1
SiO2 - <0,1

Това са моите показатели след 3 седмици от стартирането.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #12 : петък, 08 октомври 2010 г., 09:02 ч. »
Към тези показатели трябва да се стремиш и когато аквариума е заселен. Леки отклонения, като повишаване на органиката, се понасят лесно от повечето обитатели на риф - танка. Най-добрият начин за елиминирането им е естествения - биологична филтрация, живи камъни. Когато не се получава в новосъздадените аквариуми, можем да повлияем и с други методи като абсорбиращи смоли, бактериални култури и други. Микроелементите, Калций и Магнезий могат да бъдат добавяни допълнително при необходимост. За съжаление, единственият възможен метод да уточним състоянието на водата са различните тестове. :ok:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.