Екология > Екология

Един ден в Пирин

(1/7) > >>

Виолета:
Ще започна с уговорка - тази тема е далеч от акваристиката, ако не смятаме рибите в едно високопланинско езеро и това, че бързах да се върна, за да си нахраня барбусите...

Запланувахме пътуване до Пирин за учебна практика на малка група биолози. Моята роля беше да съм шофьорът на групата. Организирахме го за петък, 15 юни.
Още една предварителна уговорка - не съм стъпвала там от дете, спомените ми за Пирин и Банско, доста поизбледнели, се свеждаха до величествената гледка от китното зелено градче. Разбира се, знам какво се случваше в Банско и Разлог, и точно защото знам - не ми се ходеше.
Няма да ви занимавам с естеството на практиката, ще ви покажа снимки. Правени са над хижа "Вихрен", по пътя до езерото Окото.

 IMG_6685.JPG (733.12 kB. 1037x691 - видян 338 пъти.)

Връх Вихрен:

 IMG_6815.JPG (810.76 kB. 1037x662 - видян 356 пъти.)

Ето го и самото езеро:

 IMG_7073.JPG (770.46 kB. 691x978 - видян 349 пъти.)

Започнах отзад напред умишлено. Трите снимки горе показват красотата на Пирин, какъвто е все още горе. Сега ще ви покажа какво се случва надолу. Просеки за писти и лифтове:

 IMG_7132.JPG (748.9 kB. 1037x635 - видян 352 пъти.)

 IMG_7123.JPG (873.44 kB. 691x955 - видян 356 пъти.)
Това тук буквално ни изуми. Направена е просека, изсечени са дърветата, дънерите са изкоренени до камък... Тръгнал е сипей, който трябва да бъде спрян. Как... с труповете на отсечените дървета!
Не знам дали може да се види някъде другаде това, съмнявам се. IMG_7108.JPG (914.68 kB. 691x998 - видян 331 пъти.)
Един от стълбовете на лифта се е наклонил застрашително...

 IMG_7117.JPG (837.83 kB. 1037x691 - видян 366 пъти.)


 IMG_7144.JPG (825.59 kB. 1037x666 - видян 349 пъти.)
Лифтът води към Бъндеришка поляна - "облагородена" по нашему дори с изкуствено езерце. IMG_7161.JPG (481.14 kB. 1037x622 - видян 370 пъти.)
А долу е Банско...

 IMG_7163.JPG (511.34 kB. 1037x638 - видян 345 пъти.)

 IMG_7170.JPG (818.64 kB. 1037x664 - видян 364 пъти.)

Звучи абсурдно, но там има по-малко зеленина и дървета, отколкото в София. Празно, пусто, безлюдно, като кошмар. Объркахме пътя - поне така си мислехме - сред еднаквите хотели. И се оказа, че няма кого да попитаме, нито един минувач, просто нищо... Някаква гротеска, лош сън или истина, не знам.

Ето го Пирин по-отдалеч - добре се вижда напълно оголеният склон и пистите... колко ли дървета са били унищожени!

 IMG_7172.JPG (666.72 kB. 1134x666 - видян 352 пъти.)

Закъсняхме много и без да подозираме какво се случва, се оказахме блокирани между стадион "Васил Левски" и Орлов мост от протеста срещу новия закон за горите. Попаднахме там случайно. Утре обаче няма да сме случайни там...
Виолета:
Да си призная, не очаквах чак никой нищо да не сподели по въпроса. Явно аквапорталци не се вълнуват от това дали планините ни ще заприличат на Банско и Слънчев бряг.
Местя темата в раздел Екология, там й е мястото по принцип, а и за да не се стряскате тук да се поздравявате с песни...

Boby_:
Вили, мълчанието не е заради това, че не ни пука, а защото от много време в България (а и не само) така наречените екоорганизации в огромната си част са машини за усвояване на чужди пари, инструменти за търговия с влияние и марионетки на редица бизнес интереси. Независимо кой ги е докарал дотам, резултатът е налице - в момента са абсолютно дискредитирани и аз не бих дал пукната стотинка за която и да е организация от подобно естество.
Защо вместо да се занимават с истинските екологични проблеми (като този, който описваш ти), те пречат да се реши по най-рационалния начин проблема с уличните кучета в София например? Решението е пределно ясно, никак не е скъпо и може да се осъществи в рамките на месец-два - кучетата трябва да изчезнат от улиците, без да се връщат там. Защо обаче въпросът е толкова болезнен - заради правата на животните или заради това, че ако няма такъв проблем, ще им секне половината финансиране?
В крайна сметка аз лично съм толкова подозрително настроен към всякакъв тип организации и инициативи, съдържащи в името си нещо с корена "екология", че щом видя или чуя за нещо такова, направо настръхвам!
От другата страна са правителството и лобистките му закони, най-безсрамно защитаващи съвсем очевидни бизнес интереси за сметка на всички нас и наследството, което ще оставим (или по всичко личи няма да оставим) на децата си. Там пък няма и сянка от лицемерие - всичко си е право в очите, директно и нагло.
Та пред избора на по-малкото зло аз лично се отказвам да избирам. От известно време си търся пътя извън тази страна - не искам децата ми да растат повече в нея.

RosiBosiE:
Провокира ме коментара на Boby_, с който, като направени констатации в него, съм "особено" съгласна. Но тук идва следващият въпрос: А защо, ние, които го виждаме и имаме достатъчно капацитет/потенциал да го разкрием и да се справим с проблема..избираме да си тръгнем, а не да останем и да го решим? Постоянно се говори за изтичане на мозъци, за отлив на "капацитет", е хубаво де, този "капацитет" защо не вземе да остане, а не някак "страхливо" да напуска, знаейки,че е достатъчно надарен, за да се справи с живота навън и да се приобщи навсякъде.

Като не можем повече тук, не искаме децата ни да живеят така, като сме умни и разсъдливи и похватни, защо  да не се раздвижим малко повечко? 60 % от моите съученици се "изнизаха" още на 19-20 години и сега се хвалят, кой е на Уолстрийт, кой в PR групата на Барак Обама..и т.н., а защо не останаха, за да направим нещо заедно за децата си, тук - в България. А не на последно място ( А нашите родители къде бяха????, кой купува силикон за бала на дъщеря си?, Кой тегли кредит за роклята и "Армани"? , кой от Сръбско мина на "родна чалга"?)

(Извинявам се предварително за отклонението от темата) :sorry: :cry1:

tonino:
Следя форума от доста време,може би отпреди да се регистрирам (някъде през 2010).Това сигурно ми е първият пост :-[ ,но и мен ме провокира отговора на Боби.Напълно съм съгласен с него по въпроса с екоорганизациите. Няма да дам и стотинка за нито една тяхна кауза!
Виолета ни показва това,което е в почти цяла България-за съжаление.И аз съм родител и смятам да насоча детето си да бяга..,да бяга и да не поглежда назад.Тук нещата няма да се оправят никога и никой неможе да ги оправи.
Накратко от личен опит:кандидатствам за работа в РИОПС-Шумен(биол.разнообразие)-избират човек,който дори нефигурираше в списъците след теста и събеседването,но незнайно как се оказа един от тримата от които ще избира директора.
Сестрата на жена ми,кандидатсва в същото ведомство след две години само че с химия.Отхвърлят и документите -неотговаряли за специалността.Назначиха нейна колежка от Университета,която завърши две години след нея същата специалност.Носи турско име и до края на втори курс, в който учат заедно бърка формулата на водата. :cry1:
И един с жена ми - тя пък кандидатства за учителка по биология в едно училище.Беше бременна във втория или третия месец(при всички положения директорката си няма на представа и разбира от жена ми),но най-учтиво и заявява, че въпреки идеалната диплома и малко опит от замествания,неможе да я взаеме на работа защото след това ще трябвало да и търси заместник.И познайте :взе бременна в 6-7 месец от нашия курс в университета,която също завърши с  :cry1: :pray: .Сега учи децата.
Да не споменавам и други фрапиращи случаи...че се отплеснах и аз от темата.
 
 
 

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия