Автор Тема: Boraras maculatus - успешно размножаване  (Прочетено 4597 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен miro_jordanov

• Активен потребител
  • Публикации: 69
  • Нас. място: София
Boraras maculatus - успешно размножаване
« : сряда, 26 юни 2013 г., 23:26 ч. »
Здравейте,

реших да споделя пресния си опит от размножаването на тази чудесна според мен рибка.

Разполагам с около 20 възрастни риби, които отглеждам от няколко месеца в един 100л. аквариум заедно със 7 Trigonostigma hangeli, аквариумът е гъсто залесен с криптокорини има корени от Суматра с голямо количество микрозорум и явански мъх по тях. Често подхранвам рибите с новоизлюпена артемия и по- рядко със замразен или жив хирономус, ако попадна на достатъчно дребен.

Подготвих един малък 15л. размножителен аквариум по следния начин:

На дъното сложих едно листо от индийски бадем, затиснах го с един малък корен обрасъл с явански мъх, добавих и още голямо количество мъх и се образува доста дебел пласт, налях вода до горе и добавих дебел пласт дъбче на повърхността. нагласих нагревателя на 28 градуса, пуснах лека аерация и оставих така аквариума за около 2 седмици. През това време, храних рибите в общия аквариум два пъти дневно, веднъж с качествена суха храна за подрастващи риби и веднъж с новоизлюпена артемия.

Избрах 6-те най-добре оцветени и развити рибки от пасажа (три женски и три мъжки) и ги пуснах в размножителния аквариум, малко преди да изгася осветлението вечерта. В този момент водата беше с pH 6 и температура 28 градуса, друго не съм мерил.

Извадих рибите от размножителния съд на третия ден, по вида на женските предположих, че вече бяха хвърлили хайвер. В продължение на 4 дни не видях нито хайвер, нито личинки, вероятно заради това, че съда беше почти задръстен с растения, първите личинка видях на петия ден. От петия до десетия ден съм подавал съвсем малко допълнително инфузории, разчитайки на наличното количество в аквариума,  и на малкия брой личинки. След десетия ден започнах да захранвам с малки количества новоизлюпена артемия и оше 3 дни подавах и по много малко инфузории.

За пръв път смених малко количество вода след третата седмица. Сега малките  са около 20 бр. на месец и половина, преместени в малко по голям аквариум заедно със всичко от стария и ги храня с артемия и понякога микрочервеи, които заради лош опит с тях по принцип избягвам.

Ще се радвам ако някой има опит в размножаването на тези риби да го сподели за да може да се стигне до по- добър метод. Това ми е първата не лабиринтова риба, която съм размножавал и вероятно съм направил доста пропуски.

Поздрави,
Мирослав

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
    • LOTR chess set
Отг: Boraras maculatus - успешно размножаване
« Отговор #1 : четвъртък, 27 юни 2013 г., 10:36 ч. »
Браво! И аз много ги харесвам.  :up:
Пусни някоя снимка.
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен miro_jordanov

• Активен потребител
« Отговор #2 : вторник, 06 август 2013 г., 16:19 ч. »
Привет отново!
Реших да опитам пак и този път да снимам (доколкото техниката позволява), подготвил съм размножително аквариумче с престояла 2 седмици и филтрирана през торф вода, сложих сепараторна решетка на дъното и отново корени и много растение, които предварително измих добре. Мисля след като пусна рибите да го покрия частично с тъмна хартия.
Пускам снимка на аквариумчето и на някой от рибите ми. Ще гледам да заснема всичко ако има интерес.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : сряда, 07 август 2013 г., 12:44 ч. »
Ще е интересно, поне за мен. Ще следя темата с удоволствие.

Неактивен miro_jordanov

• Активен потребител
« Отговор #4 : неделя, 11 август 2013 г., 14:22 ч. »
Денят за пускане на рибките в размножителния аквариум беше вчера. За съжаления видях в аквариума охлюв  >:( , извадих всичко, излях водата в една пластмасова вана, измих много добре аквариума с гореща вода, дъното покрих с фини биофибри на Sera  (отдавна си мисля, могат да бъдат добър субстрат а и не ми се рискуваше с растения пак) и налях обратно водата през шлаух за въздух с камъче накрая, за да се прецеди. Пуснах рибите в късният следобед и днес гледам, труда си е струвал, хвърлили са, мисля още един ден да ги оставя там, защото хвърлят на малки порции.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.