Автор Тема: Малко чуждестранен опит в соленоводното размножаване  (Прочетено 3088 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Rama

  • Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • *****
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Пол: Мъж
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Малко чуждестранен опит в соленоводното размножаване
« : четвъртък, 31 януари 2013 г., 18:46 ч. »
Ще разгледаме едни много симпатични дребни коралови скаридки, въпреки че не са от  първите успешно размножени ракообразни,. Опитът с тях си заслужава, поради това, че не са от най-често срещаните аквариумни обитатели.
Тази статия е превод от списание CORAL - the reef and marine aquarium magazine.

Thor amboinensis, известни още като турски скаридки, или Sexy shrimp. Популярното им име идва поради това, че седейки върху корал или коралов полип, се поклащат на течението с високо вдигнати опашки, което напомняло на авторите флиртуващо поведение. По мое мнение, доста по-вероятно тази позиция да им създава някаква защита и добра маскировка, предпазвайки ги от нападатели.

   


Възрастните достигат до 2-3 см, което ги прави подходящи обитатели за нано аквариуми, защото в големите могат да станат жертва на едри риби, или изобщо да не бъдат забелязани. Thor amboinensis живеят на групи, не са претенциозни към качествата и обема на водата, което подпомага тяхната популярност, но размножаването им, за нещастие, е доста трудно и изисква опит.

Работна група:

В случая авторът посочва, че е закупил 3 мъжки и 5 женски скаридки, от две различни места, за да избегне евентуално кръвосмешение. Половият диморфизъм е сравнително добре изразен, тъй като мъжки освен, че са по-дребни и по-слаби, имат непрекъсната бяла ивица върху гърбицата на опашката, докато при женските е прекъсната(видно на снимките по-горе).
Размножителната група е била разположена в 80 л отделение, което е било част от около 600л добре работеща система. В същото се намирали и двойка Pseudochromis fridmani и голяма група раци-пустинници, както и няколко меки и твърди корала. Цялата група скаридки се е разполагала върху два или три корала и ежедневно са хранени с разнообразна качествена храна - замразени, сухи люспести и гранулирани.Следва продължение...
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.