Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Стартиране на сладководен аквариум. Бързо ръководство за начинаещи.

(1/3) > >>

Виолета:
Това е бързо ръководство за стартиране на сладководен аквариум, без да се изпада в подробности, от които всеки начинаещ би се стреснал в началото. Съдържа всички основни действия, които са необходими за безпроблемен живот на новостартиран аквариум. Предварително уточняваме, че всеки аквариум е различен от всеки друг и е строго индивидуална екосистема. Съветите, дадени тук, са принципни. По-конкретни и прецизни статии ще намерите във форума и сайта ни. С течение на времето, общувайки с другите съфорумници, постепенно всичко ще ви се изясни - обещаваме!

Преди да почна с конкретните указания, искам да уточня, че акваристиката е едно чудесно хоби, от което отказване (почти) няма. Преценете искате ли да имате един почти постоянен ангажимент, който ще поглъща и време, и средства. Защото не е от най-евтините хобита...
Преди да пуснем рибите в аквариума, има редица неща, които трябва да обмислим и такива, които трябва да знаем.
За един сладководен аквариум ни трябва освен стъклен съд и вода – още грунд, подходящ филтър, подходящо осветление, нагревател, евентуално помпичка за въздух. Оборудването зависи от това какво искаме да гледаме в аквариума и трябва да е съобразено с това.  Хубаво е да има и декорации – клони, корени, камъни. Помислете и за това дали ще има заден фон аквариумът преди да сте го напълнили – после ще се окаже неочаквано трудно. Изобщо подгответе си концепция.
Започваме наистина с фолиото за задния фон – преди още да сме поставили аквариума на мястото му. Най-лесно такова фолио се поставя, като стъклото се мокри обилно с разтвор на шампоан във вода. Лепим внимателно и след това с мека кърпа изгонваме водата между фолиото и стъклото. Така най-лесно се избягват балончетата въздух.
Поставяме аквариума на определеното за него място и насипваме грунда, около 5 см. слой. Това са камъчетата, които се поставят на дъното. Големината им (фракцията), не трябва да е по-едра от 3-5  мм, защото корените на растенията Ви ще загният ако сложите пясък. Това правило има изключение, ако ще гледате Африкански цихлиди.
Добавяме декорациите – ако ще има, аранжираме по наш вкус. Идва ред на наливането на водата. Един практически съвет – сложете някакво съдче върху грунда, там, където ще сипвате водата, и наливайте в него. Това се прави, за да не се наруши подготвената вече подредба. Когато е налята част от водата е най-удобно да посадим растенията – ако аквариумът е пълен ще е доста по-сложно. Запомнете – колкото повече растения в новия аквариум, толкова по-малко проблеми. Растенията или поне голяма част от тях е добре да бъдат бързорастящи – валиснерия, егерия, хигрофила полисперма, роголистник. Ако не харесвате някои от тях, по-нататък може да ги подарите на колеги, но това са растения, изключително подходящи за старт и ще ви бъдат полезни.
Напълнихме аквариума, растенията са посадени... какво още? Да включим отоплението, филтрацията и осветлението. Забравих да кажа, че водата е добре да е била предварително темперирана, за да се адаптират растенията по-бързо. Температурата на водата е добре да бъде 25-27 ᵅС.
Не изключвайте филтъра, той трябва да работи постоянно. Освен това трябва да е съобразен с обема на съда и с това какви риби ще гледате. Принципът е дебитът на филтъра да е такъв, че да може да обръща 3-4 пъти обема на водата за един час. За големи риби и хищници, филтрацията трябва да е далеч по-сериозна.
Колко часа да светим – това е въпрос, който се задава често. В началото почнете с 6 часа и за няколко дни увеличавайте постепенно, докато стигнете до 8 часа. Не прекалявайте и не увеличавайте часовете светене в началото – има опасност да стимулирате развитието на водорасли. Не забравяйте, че добрите условия за развитие на растения са такива и за водорасли.
От тук нататък се въоръжете с търпение. На вашия аквариум му трябва около месец,за да се стабилизира и за да се образува т.нар. азотен цикъл. Докато чакате – снабдете се с тестове, за да контролирате качеството на водата в аквариума. Трябват ви тестове за pH, gH, kH, NH4/NH3, NO2. Последният ще ви покаже кога аквариумът е готов да приеме първите риби. Първоначално стойностите ще са ниски, после постепенно ще се повишат и към края на месеца отново ще тръгнат надолу. Има начини да се съкрати процеса – това са бактериалните култури, които се продават в магазините за акваристика. Ако предпочитате да стартирате по този начин – посъветвайте се в магазина, прочетете и указанията на опаковката. Също така можете да ползвате и вода и фитърни медии (гъби, керамика) от стар, стабилизиран аквариум. Предварително обаче се убедете, че всичко там е наред и няма болести, водорасли или други проблеми.
Има различни гледни точки по отношение на това дали са необходими смени на вода в началото. Ако сте заложили на естественото стартиране на азотен цикъл – не е необходимо през първия месец да правите смени на вода. Ако пък решите да стартирате с биоактиватори и да пуснете риби след няколко дни – тогава трябва да сменяте по-често и по-голямо количество вода.
Рибите се пускат постепенно, в никакъв случай всички наведнъж. Започнете с непретенциозни и по-устойчиви риби – например  анциструси. Останалите риби се заселват също постепенно, за да не натоварите изведнъж аквариума, който все още не е напълно стабилизиран. След заселването на първите риби трябва да се включи и помпата за въздух.
Не избързвайте и с включването на система за СО2, както и с подхранването на растенията. Запомнете – новосъздадената биологична среда е все още нестабилна и може лесно да бъде нарушена. Разумно е торенето да започне 4 до 6 седмици след стартиране на аквариума и то с дози под препоръчителните.
Четете и се интересувайте, търсете информация и питайте, когато нещо не ви е ясно. Тук има хора, които с радост ще споделят собствения си опит и ще ви посъветват по много въпроси, това е и идеята на сайта и форума.
Бъдете търпеливи. В акваристиката бързо се случват само неприятните неща.

malomir:
Отдавна искам да допълня и следното:
Всеки начинаещ акварист, смята че 10-15 литров аквариум е предостатъчен за начало. Както и има намерение да сложи около 2-3 килограма жива риба вътре. В това няма нищо лошо и е нормално. Аз лично, също се опитах навремето, да напъхам хелер, 2 златни и бета, в доста голямото според мен тогава, 3 литрово кръгло аквариумче. Разбира се успях да уморя всичко, след което ме доядя, потърсих информация в нета и... така започна всичко. Та, по въпроса:
Колеги знам, че 50-70 литра звучат страшно много за начало, но всъщност това е горе-долу минимума, с който трябва да започнете, за да натрупате опит, необходим ви да си обясните процесите, които действат във вашия аквариум и съответно да можете да ги контролирате, с цел създаването на един по-хубав живот на вашите любимци.
Стартирането на малък или нано аквариум, както ги наричаме е предизвикателство за по-напреднали акваристи. Колкото един аквариум е по-голям, толкова процесите в него настъпват по-бавно и има време да реагираме ако се случи нещо непредвидимо, застрашаващо живота на рибките. Затова по-големите аквариуми са по-стабилни, а в малките белите стават бързо и време за реакция, почти нямаме.
Запомнете: Малък аквариум, големи проблеми. И разбира се обратното.

krasikostadin:
Изпълних алгоритъма описан горе до засяването на растенията(валиснерия и роголисник), но след една седмица светене(с луминисцентна лампа) растенията започнаха да умират. От зоомагазина ми казаха, че в чисто нов аквариум с нов грунд и нова макар и преседяла вода растенията няма от какво да живеят и ми дадоха таблетка с тор.
Звучи ми много логично че със светлина и без никакви хранителни вещества растенията да умрат.

malomir:
Така е, но да ториш в новостартиран аквариум означава почти сигурно, да завъдиш водорасли. Започва се с по-лесни растения и по възможност бързорастящи. Полека-лека ще стане работата.

McLaut.:
Не вярвам роголистника да е умрял заради това. Той е доста издръжливо растение. Засадил си го, а той е плаващо растение и по добре се  справя като такова. Аз моите като ги бучна започват да гният в грунда, че и нагоре спират да растат. Затова се отказах и си плават сега свободно. Като имам излишъци от него, понеже ми е жал ей така да ги хвърлям ги пускам в една аква само с вода от чешмата и си седят седмици наред докато им се смени статута.
Виж Валиснерията е по капризна макар че и нея я дават лесна и издръжлива.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия