Автор Тема: Какво е цихлида?  (Прочетено 24815 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Какво е цихлида?
« : събота, 08 ноември 2008 г., 16:22 ч. »
Здравейте и добре дошли в раздел "Цихлиди" на форума на Аквапортал

Тук ще си говорим за всички представители на сем. Cichlidae.

Надявам се, че статията по-долу ще отговори на въпроса ви какво са цихлидите и защо са толкова популярни в акваристиката.


Представяме ви цихлидите!

Какво е цихлида?

Цихлида е риба от семейство Cichlidae. Това е огромно семейство от риби с почти невероятно разнообразие. Оценките на броя на видовете в него варират от около 1300 до много, много повече. Доста хора са виждали цихлида, без дори да знаят: астронатусите и скалариите, и двете често срещани аквариумни риби, са цихлиди.


Скаларията е цихлида


Какво НЕ Е цихлида?

Много риби не са цихлиди. Всички цихлиди са сладководни (въпреки че някои са намирани и в полусолени води, а още по-рядко – дори в крайбрежни морски райони). Има много морски риби, които изглеждат като цихлиди, но не са цихлиди. Има също хиляди други сладководни риби, които не са цихлиди. Все пак, Cichlidae е само едно от 482-те семейства риби. Съществуват повече от 25 000 вида риби, което е повече, отколкото всички птици, бозайници, влечуги и земноводни, взети заедно.


Рибата-дракон е сладководен
хищник, но не е цихлидаПиранята е друг сладководен
хищник, но не е цихлидаТази морска риба,
Lutjanus kasmira, не е цихлидаЕволюционни връзки

Къде попадат цихлидите сред 25-те хиляди вида риби, съществуващи в момента? Накратко рибите могат да бъдат разделени на 5 класа, най-големият от които е Actinopterygii. Други класове с голям брой представители са Myxini и Chondrichthyes. Хората и останалите сухоземни гръбначни са всъщност риби, попадащи в клас Sarcopterygii, въпреки че обикновено не ги включваме в бройката на рибите.
От 57 разреда риби, 42 са ot klas Actinopterygii. Actinopterygii включва всякакви риби, например есетри и змиорки, херинги, сомове, щуки, сьомги, моруни, живородки, калкани и много други. Това е огромна група от организми, обединяваща повече от 23 000 вида.
Сред това разнообразие има един разред, който е надминал всички останали в създаването на нови и различни форми и това е разредът Perciformes. Той съдържа 148 семейства в почти 1500 рода, наброяващи около 10 000 вида.
Едно от тези семейства е Cichlidae. Цихлидите съставляват голяма част от Perciformes, нареждайки се на второ място след Gobiidae по брой видове. Други голeми семейства в този разред са Labridae, Serrenidae, Blenniidae, Pomacentridae, Sciaenidae и Apogonidae, всяко от които наброява по повече от 200 вида.
Ихтиолозите все още не разбират напълно цялата комплексност на връзките в Perciformes; въпреки това изглежда относително ясно, че Cichlidae принадлежи на група от близкородствени семейства, включваща в себе си Labridae, Pomacentridae и Embiotocidae. Тази група се нарича подразред Labrodei.


Подразред Labrodei

 
Риба-клоун, семейство Pomacentridae


Костур, семейство Embioticidae


Цихлида, семейство Cichlidae


Зеленушка, семейство Labridae


РазнообразиеСред различните цихлиди има изненадващо разнообразие от форми, размери и цветове. Те обаче имат няколко общи черти, например това, че обитават в сладка вода и че проявяват изключителни грижи за потомството си. Тези черти не определят една риба като цихлида, защото много други риби също ги притежават, но те обясняват частично огромната популярност на цихлидите сред акваристите.
Географско разпространение – Цихлидите се срещат в Новия свят от южен Тексас до Аржентина. Обитават цяла Африка и части от Средния изток. Има цихлиди на остров Мадагаскар, остров Шри Ланка и по протежение на южния бряг на Индия. Няма цихлиди, произхождащи от Далечния изток или Австралия, а също и от Северна Америка северно от Тексас. Въпреки това някои видове, особено от рода Tilapia, са били внесени изкуствено, било то умишлено или случайно, на много други места по света. Например във водоемите и каналите на Южна Флорида се срещат голям брой цихлиди, които не произхождат от там.


 Цихлиди се срещат както в Новия, така и в Стария свят


Мъжка Paratilapia polleni , Мадагаскарска цихлида

Акваристите често класифицират цихлидите като “Американски” и “Африкански”. Това не е напълно правилно, защотото разликите между различните американски цихлиди са поне толкова големи, колкото между американските и африканските. Подобно на това, много африкански цихлиди са напълно различни от други африкански цихлиди и начинаещият може лесно да бъде въведен в заблуждение, че това, че една цихлида произхожда от Африка, говори за начина и на живот, хранене, за това как да се гледа в аквариум и така нататък. Това просто не е истина.


Река Пуерто Виеджо, Коста Рика

Естествена среда на обитаване [/b]– Цихлиди се срещат в почти всички видове сладководни водоеми в сферата на тяхното географско разпространение. Това включва реки и езера, блата и дори канавки и локви. Не обитават водоеми, разположени на голяма надморска височина и като цяло предпочитат по-топла вода, обикновено с температура над 20oC (68 oF).


Паунов костур, Cichla ocellaris

Разнообразие на размери и форми – Има големи хищни цихлиди като пауновия костур (Cichla ocellarus) от Южна Америка, има и мънички, потайни цихлиди (често наричани “джуджета”), срещащи се на много места, като групата крибензиси от Западна Африка (напр. Pelvicachromis pulcher) и родът Apistogramma от Южна Америка. Има растителноядни като групата M’буна от езерото Малави, а има и жищни, като тънката цихлида-копие от Амазонка.

Разнообразие на грижите за потомството – Всички цихлиди проявяват родителска грижа под една или друга форма. Това не е правило в поведението на останалите риби – повечето от тях не проявяват подобна грижа, а при тези, които го правят, това обикновено е мъжкия (за разлика от бозайниците и птиците, при които най-често женската проявява грижа за потомството). При цихлидите е възможно и се случва почти всичко и това е един от най-вълнуващите аспекти от тяхната биология.
Някои видове хвърлят хайвера си върху дъното или върху твърда повърхност като листо на растение или потопен дървесен дънер. След това грижата за потомството се заключава в охрана на яйцата, “проветряването” им, за да бъдат снабдени с достатъчно богата на кислород вода, в последствие и грижа за новоизлюпените (наречени личинки), които по-късно ще станат свободно плуващи рибки. Цихлидите често са предани родители и грижата за малките може да продължи седмици или дори месеци.
При повечето цихлиди, хвърлящи хайвера си върху твърда повърхност, и двамата родители се грижат за децата, въпреки че точните им роли могат да варират. Само при няколко от тези видове единият родител поема цялата грижа.
Някои цихлиди образуват “харем” (например повечето видове от рода Apistogramma), тоест няколко женски снасят яйцата си в своя собствена пещера на територията на един мъжки. Всяка женска се грижи за собственото си потомство, докато мъжкият охранява цялата територия от други мъжки и от хищници.
Интересна разновидност на снасянето върху повърхност се наблюдава при някои видове от езерото Танганайка. Те снасят яйцата си в празна раковина от охлюв. Това им позволява да осигурят на потомството си доста сериозна защита, защото родителят стои в отвора на раковината и така блокира пътя на хищниците. Понякога раковината е толкова малка, че само женската може да влезе вътре, а мъжкият остава постоянно навън, охранявайки територията. В такива случаи е възможно мъжкият да е значително по-голям от женската и да има на територията си много женски, всяка в собствена раковина.


Женска Tilapia esculentas, мътеща яйца в устата си

Много видове цихлиди, особено тези от езерата Малави и Виктория и част от обитателите на езерото Танганайка, мътят хайвера в устата си. Този способ на мътене е удивителен. Той не е ограничен само сред цихлидите (някои други семейства са го развили независимо), но въпреки това е нещо невероятно за наблюдаване. При тези видове женската снася яйцата, но вместо да ги залепи към твърда повърхност, тя ги лапа в устата си. Мъжкият ги опложда там, като те остават в устата на женската до излюпването, а понякога и доста след това.
Мътенето в устата не се среща само при женските на цихлидите. При някои видове то се изпънява само от женските, при други – и от двамата родители, а има и няколко такива, при които само мъжкият мъти яйцата в устата си.
Дори сред рибите, развили този спосб за защита на потомството, има различни варианти на неговото прилагане. Някои южноамерикански видове го използват в комбинация с полагането на яйцата върху предмет: хвърлят хайвера си върху твърда повърхност, пазят го известно време, а след това взимат малките в устата си.
Няма цихлиди, които да раждат живи малки, въпреки че някои видове риби от други семейства са живородни.


Отглеждане на цихлиди

Популярността на цихлидите сред акваристите се дължи основно на три неща: много цихлиди са лесни за отглеждане, сред тях има огромно разнообразие от видове и, не на последно място, цихлидите правят интересни неща. С малки изключения цихлидите могат да живеят и да се размножават в аквариум. Стотици видове са достъпни за любителите и много от тях могат да се отглеждат с минимално оборудване в аквариум от 40-50 л. нагоре. Някои изискват специални грижи и не са подходящи за начинаещи, но все пак има много видове, които са лесни за отглеждане и развъждане. Всички цихлиди проявяват някаква форма на родителска грижа, като единият или двамата родители се грижат за яйцата и/или малките. Те са предани родители и гледката на двойка цихлиди в периода на размножаване е едно от най-интересните неща, които могат да се видят.

Автор: Рон Колеман, Cichlid Research Home Page
Превод и редакция: Boby_
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.