Автор Тема: Как да стартираме аквариум и да го поддържаме - от А до Я  (Прочетено 50771 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен T_H_A1984

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 74
 • Нас. място: Свищов / Хасково
Акваристиката е едно невероятно хоби, защото ни дава възможност да пресъздадем и да надникнем в един непознат за нас свят. Тя, акваристиката, е и перфектен начин да научим нашите деца да се грижат за заобикалящата ни  природата и животните и да ги почитат. Това хоби е и едно перфектно допълнение към домашния интериор, а научни изследвания доказват, че наблюдението на аквариумни рибки намаля стреса и успокоява нервната система.

Всичко това е страхотно, но как да започнем?

Единият вариант е да отидем в магазина да купим един аквариум по предложение на търговеца, да купим рибки, които ни харесват, техника и... СТОП !!!

Не това е начина, ако попаднете на съвестен търговец може, но те са малко за съжаление и за да не рискувате е важно да сте добре информирани предварително. С настоящата статия ще се опитам да ви просветя в първите стъпки от новото ви начинание.

Преди да започнем е хубаво да отбележа, че в акваристиката съществуват множество течения и разновидности. Има изцяло растителни аквариуми, биотопни аквариуми, които пресъздават частица от конкретен, естествен воден басейн и така нататък. Тук ще разгледаме най-широкоразпространения случай, а именно сборен, "тропически" аквариум, както за начинаещи, така и за напреднали. Понятието "тропически" принципно не сществува в акваристиката, но тук го използваме, за да обозначим рибките, които ще обитават този сборен аквариум. Това са предимно миролюбиви видове, разпространени във водоеми в тропическия и субтропическия пояс, без значение от кой континент идват.

1. Избор на аквариум

Първото основно нещо е да се подбере правилния аквариум. Постарайте се да започнете с възможно по-голям аквариум. Знам, че това зависи от финансовите ви възможности и от мястото, с което разполагате, но запомнете, че колкото е по-голям един аквариум, толкова по-лесно се поддържа в последствие, толкова повече рибки можете да гледате в него и толкова по-добра среда създавате за вашите питомци.

Формата, изработката и дебелината на стъклата също са важни. Най-добрият вариант за начинаещият акварист е да си купи готов фирмен аквариум. Те обикновенно са оборудвани с капак и вградено осветление, отговарящо на размерите и обема на аквариума. Ако такъв аквариум ви се струва твърде скъп, то може да си поръчате да ви изработят аквариум по ваше желание, отново с капак и вградено осветление. Това, от къде ще го купите, е ваш избор.


2. Поставка за аквариума

Купили сте аквариум и сега трябва да го сложите върху нещо. Вариантите са два, единият е да го поставите върху някоя ваша мебел, която разбира се е достатъчно здрава, за да издържи на теглото му, но за да не рискувате излишно, аз ви препоръчвам да си купите готова поставка/шкаф за аквариум. Тя може да бъде фирмена или изработена по поръчка, но купувайки я ще сте сигурни, че тя е изработена именно за теглото на вашия аквариум.

Между поставката и аквариума поставете задължително материал, които да е достатъчно мек за да изглади всички неравности и да предотврати евентуално спукване на долното стъкло на аквариума. Можете да ползвате и стиропор ако имате в наличност, но в никакъв случай не поставяйте аквариума директно върху поставката.

3. Мястото на аквариума в дома

Сега вече имаме аквариум, поставка за него и трябва да изберем подходящо място в дома. Правилото е следното: Аквариумът е хубаво да бъде във възможно най-тихият и най-тъмният ъгъл на стаята, в която го разполагате.

Защо?

Ами защото колкото по-необезпокоявани са вашите питомци, толкова по-добре ще разгърнат потенциала си и ще ви дарят с цялата си красота. А трябва да е на тъмно, защото пряката или непряката слънчева светлина допринасят за развитието на водорасли, които се полепват по стъклата, техниката и всичко останало в аквариума и той позеленява и покафенява.

Разбира се близо до аквариума трябва да има контакт, защото ни предстои да включим много техника в него.

4. Техниката в аквариумаВ естествената среда рибките живеят в реки, езера, блата, поточета, т.е. все водоеми, в които протича кръговрат на веществата, водата и природните катаклизми. В изкуствените условия, които ние създаваме тези фактори липсват и затова, за да функционира правилно нашият малък подводен рай, трябва да му осигурим нужната техника, която да стимулира естествените процеси в природата.

4.1 Филтър

В природата имаме постоянен кръговрат на водата. В реките и потоците водата постоянно тече и се обновява, а в езерата и блатата постоянно се изпарява и обновява с дъждовете и снеговете. Там грунда под течението на водата играе ролята на естествен филтър, също и множеството микроорганизми и растения. Нашият аквариум обаче е един затворен свят, който не може да се възползва от предимствата на дивата природа и поради тази причина е необходимо да му помогнем.

Изборът на филтър е може би най-важното техническо решение, което можем да вземем. Важното е филтърът да отговаря на нашите потребности.

Ако изберем малък аквариум (до 100-150 литра) можем да ползваме два вида филтри, като съобразим дебита им с обема на нашия аквариум.

Първият вид това е така нареченият "вътрешен филтър"


Той лесно се закрепва посредством вакумни лепенки за едно от стъклата на аквариума, напълно потопен и постоянно циркулира водата в аквариума, като по този начин в неговите филтриращи материали, които най-често са донапренова гъбичка и керамични пръстени остават нечистотиите носещи се свободно във водата в аквариума, а и се зараждат полезни бактерии, които способстват неутрализацията на вредми вещества във водата.

Вторият вариант за малки аквариуми е така нареченият "окачен филтър"


Той действа на същия принцип като първия, но разликите са в обема на филтриращата част, която е по-голяма при окачения. Раположението също е различно. Окачения филтър се поставя на ръба на аквариума, той засмуква вода, вкарва я във филтриращата част и после подобно на водопад я връща вече пречистена в аквариума. Именно този ефект на довопад добринася за още нещо. Падащата от високо вода спомага за допълнително обогатяване с кислород и намаление на температурата на водата в аквариума, защото движещата се водна повърхност отделя топлина.

Моделът филтър ще изберете посредством скалата поставена от производителя на всяка кутия. От там ще видите, кой точно модел е предназначен за вашия обем аквариум.

До тук говорихме за малки аквариуми до 150 литра, но ако решите да вземете среден аквариум (150-500 литра) или голям (над 500 литра), то вече ви е нужен външен филтър, наречен канистър.Този филтър, канистърът, има много голям филтриращ обем, различни видове филтриращи материали, които спомагат за биологична и механична филтрация на водата и способстват за подържане на нейната чистота. Тук също има изобилие от марки и модели, но е лесно да се ориентирате, отново по предписанията на производителите поставени на гърба на опаковките. Така лесно ще изберете филтър отговарящ на обема на вашия аквариум.

4.2 Нагревател

Както вече споменах рибките, които ще отглеждаме са предимно от тропичния и субтропичния пояс и те са свикнали на целогодишни високи температури. За да опитаме да им създадем нужните условия в домашна среда, то ние трябва да се снабдим с качествен нагревател. Тук лично според мен компромиси с качеството не бива да се правят, защото ако нагревателят е некачествен, то може да има фатални последствия за обитателите на вашият аквариум. Ако нагревателят се спука, то това ще убие всичко живо в аквариума, а ако не работи качествено не може да поддържа зададената му температура.

Нагревателят се поставя, според изискванията на производителя, но ако той е качествен, то тогава се поставя хоризонтално вътре в аквариума малко над грунда.4.3 Термометър

Термометърът ви е нужен, за да можете своевременно да регулирате температурата в аквариума. Хубаво е той не е бъде поставен на видно място, а някъде отстрани, но на достатъчно удобно място, за да можете без усилия да следите температурата постоянно, само с едно поглеждане. Препоръчително е да бъде поставен в противоположния край на този, в който е поставен нагревателя, с цел да се проследи температурата на водата в целия аквариум.

Видовете са три:

Стандартен термометър


Дигитален термометър, който се залепя за стъклото


Електронен термометър5. Поставяне на грунда

Сега, след като имаме аквариум, стойка за него, поставили сме го на подходящото място, купили сме и сме монтирали филтъра, нагревателя и термометъра, можем да пристъпим към полагането на грунда в аквариума.

Грундът представлява основата върху която ще бъдат засадени растенията. Изборът му е от съществено значение по ред причини. Когато избирате грунд е важно да се съобразите с вида аквариум, който искате да създадете. Сега ние създаваме сборен аквариум и затова се нуждаем от грунд с големина на частиците (фракция) 3-5 милиметра. Това е достатъчно едър грун, за да не може лесно да бъде разместван от рибките и същевременно досттъчно ситен, за да се чисти лесно, да се подържа лесно и добре да се захванат в него растенията.

Тук възниква въпросът от къде да вземем грунда и всякакъв материал ли е подходящ?

Грундът можете да набавите сами или да купите от специализираните зоомагазини за акваристика. Ако купувате грунд, то шанса да купите неподходящ е много малък, но ако сами си го набавяте трябва да спазвате общо взето едно златно правило, а именно грундът да е от действащ водоизточник и да не е с варовиков произход.

Но как да разберем дали е с варовиков произход или не?

Лесно е, вземете няколко камъчета от грунда, леко ги разтъркайте с шкурка и капнете оцет, ако почне да кипи, то грунда е варовиков и не е подходящ за нашия сборен аквариум, а ако не кипи, то тогава сме сигурни, че поне не е със съдържание на варовик. Не ме разбирайте погрешно, варовикоявият грунд е подходящ за някой видове аквариуми, но не и за нашият, защото повишава нивото на PH, а това е вредно за "тропически" ни рибки.

Внимание: Мозайката, била тя бяла или черна не е подходяща за аквариум!!!

Преди да положите грунда е хубаво да го промиете много добре, докато водата в кофата, в която го миете се избистри. Когато го полагате можете да сложите и няколко таблетки, пелети или капсули със специализирани торове, подхранващи бъдещите растения, които ще засадим, но това е ваш избор.

Дебелината на грунда е хубаво да бъде от 3 до 5 см, като самият грунд бъде поставен под наклон, който се издига от предното към задното стъкло.

6. Корен

Коренът е една от основните части на декорацията на нашия бъдещ тропически аквариум. Аз лично не ви препоръчвам да си търсите сами корени в природата, защото не всички стават за аквариум и можете да навредите на своите рибки. Отидете в зоомагазина и си изберете корен с форма, която ви харесва и големина, която подхожда на вашия аквариум.

Корен от мангрово дърво:7. Поетапно пълнене на аквариума

След като сме разположили техниката, грунда и корена в аквариума следва да напълним съда, но не до горе, а някъде до средата на аквариума. Водата за аквариума трябва да бъде от чешмата, а не минерална вода, бутилирана. Но е важно да знаете, че не всяка вода е подходяща за рибките и растенията, защото по правило в нея има множество паразитни микроорганизми, които могат да заразят нашите любимци, а и химичните показатели не винаги са в норма.

Поради тази причина преди да сипете вода в аквариума е хубаво да добавите във водата препарат за подобряване качествата й. Такива има на много фирми, аз ще ви предложа два от тях, на най-реномираните немски марки в света.Обработената вода почвате да наливате в аквариума, като предварително поставяте на дъното върху сустракта плосък съд и наливате върху него, за да не разместите грунда.

8. Избор и поставяне на растенията

Много е важно да поставите в аквариума си не пластмасови и копринени, а естествени растения. И моля ви не ги наричайте водорасли, защото водораслите са низши паразити, а растенията са висши организми. Защо е важно да са естествени растенията. Освен, че имат естетическа роля, те отделят кислород в аквариума, абсорбират въглеродния диоксид отделян от рибките, а кореновата им система се подхранва от биологичните остатъци в аквариума. Няма да ви съветвам какви растения да купите, защото изборт ви зависи от много неща, големината на аквариума ви, светлината вградена в капака ви, това какво ви харесва на вас естетически погледнато и най-важното, това с което разполага търговеца, от който пазаруване.

Можем да разделим растенията условно на 3 групи. Растения, които се засаждат в грунда, растения, които плуват свободно в аквариума и растения, които плуват на повърхността на аквариума.

Ще ви обърна внимание на тези, които се засаждат в грунда. Първото важно нещо е, когато вземете растението да подрежете корените му, да отстраните овяхналите и изгнили листа и чак тогава да ги засадите в грунда. При подредбата е важно да поставите ниските видове на преден план, а високите на заден, за да играят ролята на естествен фон и да закриват техниката, която поставихме по-рано. Растенията се засаждат в този момент, в който сме напълнили аквариума до половина.

След като сме засадили растенията в аквариума, можем да го донапълним с вода.Грубо казано инсталирахме аквариума и сега какво!?!


Да сложим рибките! НЕ - рано е още. Знам, че много ви се иска да изтичате до зоомагазина и да си купите рибки, та нали всичко това го правихме до сега заради тях. Така е, но е рано. Сега аквариума е стратиран и е нужно да минат поне 1-2 седмици. Това време е необходимо, за да се завърти един естествен цикъл в аквариума. През това време растенията се захващат здраво в грунда, развиват се и се размножават полезни бактерии, както в грунда, така и във филтъра, които ще помогнат за подобряване качествата на водата и създаване на благоприятна храна за рибките.

9. Измерване химичния състав на водата

Хубаво е преди да пристъпите към покупката на рибки и поне седмица след стартирането на аквариума да направите замерване на основните параметри на водата. Това се прави с цел да сме сигурни, че водата е подходяща за нашите рибки.


http://aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1871&sid=1b1f34bcbb98953694678fbfe4f6dc0b
http://aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1987&sid=1b1f34bcbb98953694678fbfe4f6dc0b

Можете да си купите цял комплект с тестове, комбиниран тест с най-важните параметри или отделни тестове

10. Избор на рибки

Дойде дългоочакваният момент, аквариумът е стартиран, параметрите са в норма и сега идва най-приятната част. Уверявам ви, че чакането си засслужава.

Съществуват изключително много видове рибки и избора е огромен, но трябва да знаете, че не всички рибки си пасват и могат да съжителстват заедно. Аз сега ще ви предложа рибки, които са сравнително миролюбиви, могат да съжителстват помежду си и отговарят на изискванията за нашия, така наречен 'тропически аквариум". Рибките са широкоразпространени и почти всички от тях се срещат в българските зоомагазини.

10.1 Живородки

При тези рибки уникалността се състои в това, че рибките раждат живи малки, а не хвърлят хайвер, оплождането e вътрешно и майката носи малките от порядъка на 25-30 дни.

Гупи

Това са може би най-разпространените рибки в света. Те са малки, атрактивни, жизнени, а благодарение на целенасочената селекция прилагана с десетилетия сега има почти неограничен избор от цветови вариации. Мъжките са по-малки, по-добре оцветени и аналната им перка е преобразувана в шиповиден, купулационен орган.

Мъжка Гупа


Женска Гупа
Хелер

При тези рибки е важно да се знае, че разликата между мъжките и женските се състои в това, че мъжкият има един или два шипа на опашния си плавник и аналната перка е превърната в шиповиден копулационен орган. Най-често срещаната окраска е червена, но дивата форма е бледо зеленикава, въпреки това подобно на гупите чрез целенасочена селекция са създадени различни цветови вариации - червено, черно, златисто, прасковено, неоново синьо и т.н.

Мъжки ХелерЖенски Хелер
Плати

Това е сравнително малка по размер живородка. Разликата в половете е като при останалите два вида, а именно аналният плавник на мъжкият е видоизменен. Цветовите вариации са много.

Молинезия

Живородка, която е голяма по размери, колкото хелерите. Най-често се среща в черен цвят, но има жълти, мраморни, пъстри и оранжеви разцветки. Половият диформизъм е като при горните видове.
Вариатус

Малка по размери живородка, но изключително атрактивна от гледна точка на цветовете.
10.2 Харацини

Семейството на тетрите е изключително голямо, но тук ще ви представя само най-често срещаните видове в България и тези, които са подходящи за нашия аквариум.


Неон

Малка стадна рибка, която е много ефектна, когато е в пасаж от поне 10 екземпляра. По средата на тялото, хоризонтално по продължение на тялото, преминава неонова лента. Мъжките са по-дребни, а женските по-едри и с по-големи кореми.

Серпа

Като другите тетри, пасажна рибка, малко по-голяма от предходната. Хубаво е да се гледат поне 5 рибки на веднъж.

Тернеция

Отново пасажна тетра, която стои много по-ефектно ако е в група.

Пингвинова тетра

Колумбийска тетра

Палмери


10.3 Шаранови

Отново група дребни, пасажни рибки, които са подходящи за сборен аквариум.


Разбора

Данио (зебрички)

Изключително активни и атрактивни рибки.

Кардинал

Малка, атрактивна рибка, която макар да е хайверна не закача хайвера си и малките.

Барбус Титея

Барбусите по принцип са с малко агресивен нрав, но видовете Титея и Тикто, които предлагам тук са подходящи за сборен аквариум.

Барбус Тикто

10.4 Сомчета


Коридорас

Това е семсйство от дребни дънни рибки, които са пасажни и се чувстват добре в групи от по 5-10 броя. Има доста цветови вариации.

Калихт

10.5 Лабиринтови

Това са рибки, при които има развит специален орган наречен лабиринт, който им позволява да дишат въздух от атмосферата. При тях размножаването е изключително атрактивен процес. Мъжкият прави гнездо от мехурчета на посърхността на водата и после с женската така се чифтосват, сякаш танцуват.


Трихогастер

Това е сравнително голяма тропическа рибка. При тях половият диформизъм се проявява в това, че гръбната перка на мъжките е заострена, а на женските заоблена. Аз лично препоръчвам 3 цветови вариации:

Златист трихогастерСин трихогастерТрихогастер Леери (мозаеечен)
Бета

Това е така наречената "сиамска бойна рибка". Повече информация за нея можете да прочетете тук:
http://aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1202&sid=3c438c39204b4e33bd4a2a48f6e163f9

От тези рибки не можете да гледате повече от един чифт в сборен аквариум или един мъжкар, но повярвайте ми, дори само един мъжкар е достатъчно впечатляващ.
10.6 Южноамерикански цихлиди

Семейство цихлиди е необятно, но аз ще ви предложа два значително лесни за отглеждане, непретенциозни и широко разпространение видове, които същевременно са подходящи за нашия тропически аквариум.


Рамирези

Малка, изключително пъстра и атрактивна цихлида.

Скалария

И последна, но не по значимост, царицата на нашия тропически аквариум. Скалариите са големи и гразциозни рибки, които се държат достолепно в аквариума. Оригиналната разцветка е рае, но след целенасочена селекция са добити много цветови форми. Хубаво е да се купят 5-6 малки скаларии, за да могат като пораснат да си изберат брачни партньори и от тези 5-6 броя да се сформира 1 или 2 чифта.


Когато изберете своите рибки и ги донесете вкъщи не ги пускайте веднага в аквариума, а ги сложете заедно с найлоновите пликчета да постоят във водата, за да може темепратурата на водата в пликчето и аквариума постепенно да се изравни и чак тогава (след 20-тина минути) ги пуснете.


Е готово, ще възкликнете вие, но аз ще ви разочаровам. Вярно е, че свършихме доста работа, но не по-малко работа ни чака, за да поддържаме този малък рай.

Какво трябва да правим, за да поддържаме аквариума?

1. Всеки ден:
    - проверяваме дали всички уреди са изправни
    - проверяваме температурата на водата
    - храним рибките

Последното е най-забавно, но и най-отговорно. Рибките се хранят само с маркова храна, 1-2 пъти на ден и то по толкова, колкото могат да изядат за 2 минути. Запомнете, рибките по-трудно биха умрели от глад, от колкото от преяждане, затова не прекалявайте.

Ето няколко примерни храни, подходящи за нашите рибки:

2. Всяка седмица
    - купувате си уред за сифониране и сифорнирате дъното за нечистотии

    - доливате източената вода при сифониране
    - почиствате растенията от изгнили и увяхнали листа
    - подрязвате растенията ако се налага
    - купувате си магнитна чистачка и чистите стъклата на аквариума3. Веднъж на 2-3 месеца
    - правите тестове и проверявате химичния състав на водата, ако има изменения в показателите ги неутрализирате с подходящите продукти.


Акваристиката е страхотно хоби, но за да получите наслада от него трябва да полагате много грижи и усилия, за да създадете и запазите своя малък, воден рай!

УСПЕХ!

Автор: Тодор Ангелов

Неактивен Pac

 • Био-топчест биролей
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 2 017
 • Нас. място: София / Враца
 • Пол: Мъж
 • Станислав Пац
Отг: Как да стартираме аквариум и да го поддържаме - от А до Я
« Отговор #1 : понеделник, 22 ноември 2010 г., 22:46 ч. »
10.3 Харацини !!!

Съдържанието на този раздел е грешно, или по-скоро заглавието. Там виждам само представители на семейство шаранови. 10.2 може да бъде наречен харацини, синоним на тетри. Ще помоля модераторът да поправи това. След това може и да изтрие настоящият ми отговор. Мерси!

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Как да стартираме аквариум и да го поддържаме - от А до Я
« Отговор #2 : понеделник, 22 ноември 2010 г., 22:55 ч. »
Коригирано.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.