Автор Тема: Температурата и има ли тя "почва" в аквариума?  (Прочетено 12531 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Температурата и има ли тя "почва" в аквариума?
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 19:03 ч. »
Температурата и има ли тя "почва" в аквариума?

Тази статия разглежда значението на температурата за живота на аквариумните риби и растения, както и начините за нейното поддържане.

автор: Boby_

В училищния курс по физика сме учили, че температурата е количествената мярка на хаотичното движение на частици в твърдо тяло, газ или течност. За щастие обаче това не би трябвало да ни вълнува особено, ако я разглеждаме само в светлината на акваристиката.

Температурата на водата в аквариума е параметър, на който твърде често не отделяме достатъчно внимание. Обикновено се казва, че температура в границите между 24 и 26 градуса по Целзий е подходяща за повечето видове аквариумни рибки и растения. Това едновременно е вярно и не е съвсем точно. В тези граници почти всеки един вид би оцелял без проблем, но много рибки и растения не биха се чувствали “в свои води”. Например дискусите предпочитат по-висока от тази температура, докато някои студеноводни сомове и растения – по-ниска. Затова не можем да изведем едно универсално правило, което да важи за всички видове, подходящи за отглеждане в аквариум. Преди да си вземем рибки и растения, е важно да проучим при каква температура те биха се чувствали най-добре и внимателно да преценим дали можем да осигурим температура, която да е подходяща за всички и чак когато сме уверени, че сме в състояние да направим това, да пристъпим към купуване.

Така неусетно стигаме и до самото поддържане на въпросната подходяща температура. Поради това, че температурата в неотопляван аквариум е почти винаги по-ниска или равна на тази на въздуха в помещението, в което се намира този аквариум, е практически задължително да използваме нагревател. Няма да се спирам подробно на нагревателите, тъй като този въпрос е разгледан в темата за техническото оборудване в аквариума. Не бива да се забравя и влиянието на осветлението върху температурата на водата, особено в случай, че използвате крушки с нагряваща се жичка.

Когато говорим за температура, няма как да не споменем едно явление от физиката, наречено конвекция. Казано с най-прости думи конвекцията представлява изкачване на по-топлата вода (или друга течност или газ, макар в случая ни интересува само водата) нагоре и потъването на по-студената. За нас това означава, че ако нагревателят е в горната част на аквариума, той няма как да затопли равномерно водата в долната му част, а това ще доведе до голяма температурна разлика. И обратно – ако ползваме дънен нагревател, това ще ни даде почти еднаква температура в целия съд. Достъпен начин за постигане на сравнително равномерна температура е доброто движение на водата, макар то да не може да осигури пълно разместване на слоевете. Все пак силният вътрешен филтър със струя, насочена към нагревателя, е приемливо решения за повечето аквариуми.

В голяма част от естествените водоеми, от които произхождат рибките ни, температурата на водата не е постоянна. Тя се колебае както в рамките на денонощния цикъл, така и според сезона. Повечето от нас отглеждат тропически риби и растения, като това до голяма степен ни спестява грижата за сезонните колебания на температурата. Но е добре да знаем, че спад на температурата с 1-2 градуса по Целзий през нощта в сравнение с нормалната дневна температура е нещо нормално за рибките. Тук е моментът да спомена нещо изключително важно - повечето от рибките са в състояние да се адаптират към доста широк температурен диапазон, но почти никой вид не може да издържи рязката промяна на температурата. Точно тя е това, от което най-много трябва да се пазим, осбено при смяна на водата и особено, когато промяната е в посока към охлаждане. Смята се, че смяната на част от водата с по-топла служи като "спусък", който да предизвика размножаване при някои видове, но с това не бива да се злоупотребява, особено в случай, че нямаме достатъчно опит да предвидим евентуалните последствия.

Друга причина, поради която може да ни се наложи да повишим температурата на водата, е да се борим с някои болести и паразити и по-конкретно с печално известния Ichthyophthirius (ихтиофтириус). Повишената температура ускорява жизнения цикъл на паразита и така помага за по-бързото излекуване. Тук трябва да направим няколко уговорки - повишаването на температурата е доста стресиращо за рибките, а отделно от това  разтвореният във водата кислород намалява. Не всяка болна рибка ще е в състояние да понесе това.  В крайна сметка може да се окаже, че вместо да изпишем вежди, ще избодем очи. Освен това ако използваме неподходящи лекарства, ускоряването на жизнения цикъл на паразита може да е в ущърб на рибките и само да направи заболяването по-тежко. Най-общо казано ако не сме сигурни, че рибките са в състояние да издържат повишаването на температурата, че си имаме работа имено с ихтиофтириус или някой от сродните му паразити и че използваме подходящи лекарства, не е много добра идея да повишаваме температурата в аквариума.

До момента стана дума най-вече за опитите ни да повишим температурата на водата. Но в горещите летни дни този проблем губи актуалност, заместен от досадните 30 и повече градуса в аквариума, “постигнати” съвсем без помощта на нагреватели. Тогава ни вълнува повече как да предпазим рибките си от прегряване, отколкото да ги затоплим. Тук може би някой ще попита “Нали това все пак са тропически рибки, защо да се притеснявам, че им е топло?”. Отговорът е почти толкова прост, колкото въпроса. Освен пряко, температурата влияе и косвено върху обитателите на аквариума. Способността на водата да разтваря газове зависи именно от нейната температура. А един от най-важните газове (както, надявам се, всички знаят) за повечето живи организми на Земята е кислородът. Има и някои изключения, които дори имат отношение към акваристиката – анаеробните организми, предимно бактерии, но не за тях говорим сега, а и те определено не са онова, което се опитваме да отглеждаме в аквариумите си. Нека се върна на температурата – колкото по-висока е тя, толкова по-малко е разтвореният във водата кислород. При температура над 30-31 градуса по Целзий нещата стават малко притеснителни. Както в стария виц за шопа, който можел да “копа”, а можел и да не “копа”, и в нашия случай възможните подходи са два – да охлаждаме и да не охлаждаме. Системите за охлаждане са нещо, което все още не е особено разпространено сред акваристите, а и едва ли някога ще стане. Но все пак трябва да споменем за възможности като дънен “охладител”, направен от серпентина от маркуч, навит под или в грунда, през който тече студена вода (като нискотехнологично решение) и като някакъв род охлаждащи инсталации на основа на фреони. Моля ако някой инженер чете настоящото писание, да пропусне предното изречение все едно не съм го написал. А още по-добре ще е, ако вземе да напише пет реда по въпроса за охлаждането – не мога да кажа, че това е най-силната ми дисциплина. ;-)

Понеже така или иначе вече изписах доста (а и ако някой все още чете това, значи е прочел немалко), заключението ми ще е лаконично. Температурата отговаря на две важни условия – важна е за обитателите на аквариума и е лесна за контрол от страна на аквариста. Затова оправдания за неподходяща температура практически няма. Успех! ;-)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.