Здравейте! Сдобих се с "отгледан" аквариум на около година - 54л с размери 60/30/30, капак с осветление 2х18 вата 6500к т4 + 1х18в 2700к т4, oкачваем филтър 250л/ч, нагревател с реле. Имам 5-6 амбър тетри, също толкова резбора макулата, 3 анцитруса и рамирезита - 1 двойка пеперудени, още един такъв мъжки, едно бебе, един мъжки воален син и от 5 дни още едно синьо-надявам се женско. Това накратко е ПЪРВИЯТ ми аквариум.... И си има 2 проблема:
1. Заварено положение - брада по корена, по някои от листата на растенията и от време на време по стъклото. Има нишковидни водорасли и от няколко дни по повърхността се събира една мътилка- като пелена, не много плътна. В продължение на 1 седмица ежедневно сменях около 30% от водата с престояла денонощие вода, няколко пъти сифонирах дъното.
2.Синьото воално рамирези е зле, май бере душа....Още от началото, когато взех аквариума (преди 10 дни), то седеше доста плахо в горната част, почти винаги скрито в листата на криптокорината(мисля, че така се казва). Доминантния мъжки го гони, двойката всъщност гони всичко живо. От 3 дни обаче, не се храни, не мърда от повърхността, стои скрит до преливника на филтъра. От вчера седи леко на една страна, а днес е с хаотични движения - излезе за малко от укритието и плуваше спираловидно, върти се. Преместих го в едно малко аквариумче, което си няма нищо все още, без филтър и топлинка....Но се притеснявам ,че след като рамирезито е болно, би могло да зарази другите. Моля за съвет, какво да правя с рибката, мога ли да я спася?? И как да разкарам брадата?