Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Стартиране на азотен цикъл в аквариум с рибки!

(1/1)

Grey:
                    Какво да правим, когато рибките ни започнат да се разболяват/умират и чак тогава научим, че е трябвало да изчакаме да се установи азотния цикъл!

 Пиша го толкова пъти по темите на начинаещи акваристи търсещи помощ, защото рибките им започнали да се разболяват и умират(избледняват, губят апетит, променят поведението си), защо да не го излея и на тема.

    Рибите се хранят, след това акат. Водата се пълни с амоняк, който е отровен за рибките. При продължително излагане,  имунитета на рибките пада, разболяват се и стигаме до гореспоменатите теми. Имаме нужда от бактерии, които да преработят амоняка в нитрИри, но нитритите са също отровни за рибките, имаме нужда от още един вид полезни бактерии, които да преработят нитрИтите в по-малко вредните нитрАти. В сладководния аквариум тук свършва цикъла( Растенията се хранят с нитрати, но това е за отделна тема). НитрАтите се натрупват и ние намаляваме концентрацията им чрез частична смяна на водата с престояла. При продължително излагане на високи нива на нитрАти имунитета на рибите пада и те се разболяват. 

Нищо хубаво в акваристиката не става бързо! Ще започна от тук - Защо азотния цикъл е важен? - "Нали рибките искат вода, аз ги слагам във вода - къде е проблема?"

    Правилното стартиране на азотен цикъл с рибки не става случайно, а трябва да бъде планувано, както и стартирането на азотен цикъл без рибки.
 Рядко това е случая разбира се. Тепърва навлизащите в хобито просто наливат вода и пускат рибките да се спасяват ... Някои  ползват посявка на бактерии и мислят, че всичко е наред и пускат рибите. Достатъчно хора са проплакали, че рибките им умират дори след подобни помощни средства, за да се препоръчва човека да се въоръжи с търпение и да чака процесът да стане естествено при стартирането на всеки нов аквариум. Разбира се, има лесен метод за проверка преди да пуснете рибките - тестове за амоняк и нитрити, ако след като сте изсипали  "прекия път към азотния цикъл" в аквариума имате амоняк и нитрИти- продължавайте да четете как да процедирате.

    Какво се иска от вас за да се стартира азотен цикъл - търпение и постоянна циркулация на водата в аквариума, трябва да има движение на водната повърхност за обогатяване водата с кислород, нужен за аеробните бактерии отговорни за азотния цикъл.
 За установяване на азотен цикъл трябва да изминат 40 дни до достигане нивото на нитрИтите на нула. Новите ентусиасти най-често пренебрегват това и слагат рибите от ден 1-ви.  Рибите акат, отровата се трупа и започват да стават  инциденти - НЕ, това не са инциденти, а непредумишлени убийства от невежество.
 Нормалният начин за стартиране на аквариум с рибки е следния - на 40-50 литра вода може да се помести една не много едра 5 сантиметрова рибка. В продължение на 5-6 седмици се правят по 50% смяна на водата през ден с престояла. По този начин ние играем ролята на азотния цикъл и намаляме концентрацията на отровите във водата, докато се изгради азотния цикъл. Този метод е лесно приложим в аквариуми с малък обем, но когато четете това след свършен факт - няма друг вариант, ако искате да задържите рибките!
    Естествено за нашия лиричен герой една рибка на 50 литра е нищо и той слага много повече рибки, увеличавайки количеството на отровни вещества във водата и тогава лошите работи ескалират още по-бързо.  Колкото повече народ е сложен в аквариума, толкова по-често трябва да се сменя водата с престояла, докато се установи азотния цикъл. В тези случаи даже бих препоръчал да се сменя по 50% от водата на аквариума всеки ден!
    Изпитвам особен вид удоволствие, когато обясня на някой нов акварист, че трябва да сменя половината вода на 200 литровия си аквариум през ден в продължение на 5 седмици, докато се установи азотния цикъл в аквариума. Някак си е справедливо, как за да се компенсира първоначалното нетърпение се изискват толкова трудоемки и в някои случаи скъпи усилия, за да се възстанови балансът.

Голяма част от проблемите, които възникват в аквариуми с установен азотен цикъл могат да бъдат предотвратени като не се оставят нивата на нитрАтите да станат прекалено високи чрез частични смени с престояла вода - така се поддържа добро качество на водата.

 Хайде на чешмата и умната следващия път!
 
 

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия