Автор Тема: Без смяна на вода...DSR метод.  (Прочетено 2330 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен trex700e

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 161
Без смяна на вода...DSR метод.
« : четвъртък, 22 декември 2016 г., 07:41 ч. »
Dutch Synthetic Reefing
Интересно нововъведение на Глен Фонг ...Ако имах система 200-300 литра и нагоре гаранция щях да действам така или на някакъв такъв принцип , но не да се смазвам от смени на вода. .Ето малко :Преди да се запаля по соленоводната акваристика през Декември 2004 година, сегашният ми 1400 литров аквариум  беше сладководен, населен с Малавийски цихлиди. След като цял живот бях отглеждал сладководни аквариуми, аз се „гмурнах“ в нещо съвсем ново. Та, махнах рибите, пробих дупка на дъното на аквариума, инсталирах съмп и напълних аквариума със солена вода. Така започнаха моите соленоводни приключения и нестандартен път към силно развиващ се аквариум-такъв, какъвто исках и успях да направя след едно десетилетие.

От самото начало не съм правил смени на водата…Не съм сменявал вода дори и в сладководните си аквариуми. В началото започнах с обичайните меки корали, LPS , както и по-непретенциозни SPS
корали . След това си изработих някакъв скимер и калциев реактор, които не бяха нещо кой знае какво, но се справях добре, докато не започнах да добавям по-трудни и взискателни SPS корали.

През 2008ма година загубих някои твърди корали, заради не смогващия калциев реактор, който изобщо не задоволяваше нуждите им. Направих нов и добавих нови SPS корали. Нещата се позакрепиха, докато през 2010 година загубих болшинството от корали. Нещата тогава тръгнаха на зле поради ред причини: Системата за обратна осмоза се счупи, калциевият реактор не работеше адекватно , но най-голямата ми грешка беше, че бях свързал с голямата система един 500 литров аквариум с нефотосинтезиращи корали. Освен проблемът с калция, заради храненето на тези корали бях вдигнал фосфатите в общата система до убийствено високи нива (0,688ppm.) Това ме отчая и на практика отказа от хобито. Оставих аквариума без никакви грижи и заминах на едномесечна ваканция в Тайланд през 2011г.

През Ноември същата година , реших да направя още един опит, но този път твърдо решен, че ще го направя както трябва. Изчетох много за водната химия и реших да си направя собствена сол. За да я тествам, напълних един 10 литров аквариум , в който бях сложил малки фрагчета корали. След 2 месеца бях приятно изненадан , когато видях, че фраговете показаха някакъв растеж и смених 500 литра вода от занемарената голяма система ,но вече с моята сол.(До този момент водата не беше сменяна от 2004 година). Направих тази смяна на водата защото не можех да смъкна нивата на фосфатите. Новата вода нямаше никакви фосфати и това ги „разреди“ така да се каже -намали концентрацията на половина. С този ход излязох от този период на проблеми и заяочнах да заселвам аквариума с корали отново.

През следващите шест месеца измервах, контролирах и добавях параметрите на всичко, което бях използвал в солта , доколкото това е възможно. Всичко вървеше добре , а фосфатите и нитратите станаха неоткриваеми. Мина известно време, някои от коралите растяха , други бяха бледи и постепенно всички избеляха по върховете си и изгубиха тъкан. Загубих големи колонии от корали, които едва спасих „фрагвайки“ малки парчета от тях. Разбрах, че бях направил още една грешка и започнах да добавям контролирано нитрати и фосфати в системата.

Това беше важен урок…Винаги трябва да се внимава нивата на нитратите и фосфатите да не станат твърде ниски. За моя приятна изненада коралите се стабилизираха, започнаха да растат в много ярки цветове. Започнах да експериментирам с нивата на фосфати и нитрати, променях показателите и следях данните, в стремежа си да открия зависимости , но най-важният извод за мен бе , че прецизният контрол на нитрати и фосфати е толкова важен, колкото и останалите параметри. Нарекох моят метод на поддържане без смяна на вода Dutch Synthetic Reefing метод и го пуснах като търговска марка.


http://dsrreefing.com/history/

На пазара вече има няколко метода за не сменяне на вода -този, Тритон дори и на Ред Сий един вид , ако използват всички продукти няма смисъл да се сменя водата

! No longer available


Така или иначе , и трите метода по един или друг начин са ако не преработен леко, то базирани на принципа на ЗеоВит на КораленЗухт. Това, което е малко шантаво тук и ме смущава , не мога да разбера как си прави сметката кое как и по колко да добави , като реално и най-добрите тестове , които предлага пазарът на нас любителите, са мега неточни. Другият метод на "Тритон" , в който пак стават така нещата е малко по-сериозен ми изглежда, предвид, че пращаш вода в техни супер точни лаборатории, ама пак колко са точни , примерно един час след като са изтеглени от аквариума , също не знам.

Общо взето, май май това е бъдещето, но ако има човек 1000 литра система .... В оставалите еле пък нано системи 10% смяна на солена вода си остава ако не по-добро, то поне по-евтино.


Sumps are for chumps!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.