Нека разделим нещата - форумите и самото хоби следват различен път през годините.
Жизненият цикъл на форума като средство за комуникация е към края си. Това важи с пълна сила за всички тематични форуми, включително и за тези за акваристика.
Всяка подобна технология (поне тези, които изобщо добиват някаква популярност) следва добре познат път - в началото, докато е съвсем нова, я използват малцина смелчаци и новатори. После идва рязък скок, няколко години по-късно се достига един връх. Следва плато, което неусетно преминава в спад на популярността, докато се достигне едно сравнително постоянно ниско ниво на активност, което може да се задържи почти неограничено дълго, защото покрива някакви минимални потребности, които не изчезват.
Аквапортал, а и останалите форуми за акваристика, са именно в този предпоследен стадий от жизнения си цикъл (последният е ясен - терминалния). Не сме се отказали, няма и да се откажем да поддържаме форума активен, да поглеждаме какво става, когато ни остане време и да се грижим за него като любящ внук за престарялата си баба. Но и не очакваме бабата да скочи и да играе футбол с нас. Вече не.
По същия път минаха много канали за онлайн комуникация - IRC чатовете, ICQ, Skype, някъде по него сега са и блоговете. FB няма отношение към този отлив на интерес, само пое вълната, но дори и той вече премина зенита си - чувам вече доста коментари от тийнейджъри, че Фейсбук е за пенсионери.
От другата страна стои акваристиката. Не мога да говоря за нея като цяло, защото не съм запознат. Имам поглед върху отглеждането на африкански цихлиди, а дори и тези наблюдения вече поостаряха, защото от две години не съм в България и в момента дори нямам аквариум. В тази част от хобито винаги е било борба да се продаде риба, особено по-скъпа и екзотична. Интересът винаги е бил малък и всеки, който е искал да се сдобие с качествени риби, е бил принуден да си ги внесе сам. Когато ми се е налагало да продавам възрастни риби, или са се оказвали в ръцете на хора, неподготвени да ги гледат и съответно се е случвало неизбежното (например няколко възрастни фосорохромиса, тиранохромиса и букохромиса в 300 л аквариум, за да ви подскажа какво имам предвид), или се е налагало да ги продавам извън България, защото просто няма кой да ги купи у нас. Последният път преди заминаването ми бях готов да излея в канала 15 възрастни петрохоромиса ред, защото ми се налагаше да тръгвам, а никой не ги искаше дори на половината от цената, на която ги бях купил като малки. Така че за каква акваристика в България ми говорите - такава никога не е имало, че да е на изчезване. Имало е отделни акваристи с някакви лични стремежи и постижения и толкова.
В световен мащаб не знам как е. В Швеция във всеки един голям зоомагазин има огромни отдели с аквариуми и риби. Прави впечатление, че морските са изключително голям процент от всички. Аквариуми, риби и оборудване се продават също и в магазини за строителни материали тип Бриколаж и Практикер. Не виждам кой би инвестирал в това, ако няма интерес и търсене. Ще си позволя да цитирам Марк Твен, който беше казал "слуховете за моята смърт са силно преувеличени". Така е и с акваристиката. На когото му е интересно, има желание и може да си го позволи, се занимава с нея. На когото не му е, си намира друго хоби. Фирмите си произвеждат, търговците си продават според клиентелата.
Като цяло сигурно има спад в популярността, защото светът се променя и развива. Днес технологиите са на мода, хобитата са виртуални, старите занимания изчезват, заместени от нови. Няма драма в това. Така е било винаги, така и ще бъде.
Съвсем друг въпрос е защо хората продължават да се опитват да правят от хобито си професия или бизнес - това никога и в никоя област не е било добра идея.