Автор Тема: Акваристиката в България замира ли и дали е така по света?  (Прочетено 10650 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен etg

• Активен потребител
  • Публикации: 33
  • Нас. място: София
Не съм влизал тук от много време, а не съм писал от още повече, но оставам с усещането, че има отлив от това хоби.
И преди някой да ме опровергае.., да има все по-хубави аквариуми, с много добра техника и визия, такива каквито преди години дори не сме и сънували,
но това са аквариуми на отделни хора, добре подготвени и наясно със себе си.
Имам предвид хобито му в неговата масовост. Като че ли все по малко хора искат рибки вкъщи.

Веднага наум ми идва следното. Преди 10-12 години във форума влизаха стотици хора на ден, пишеха се стотици мнения, дето се вика само за времето, за което пиша този пост се изписваха още 10 по най-различни теми (то и аз не излизах от него). Сега има подфоруми, в които не се влиза от месеци, че дори и години.
Гледам, че за днес има само 2 мнения.
Хората вече ползват друг тип комуникация, всеки се е затворил в черупката си или има отлив като цяло от акваристиката?

Какво мислите?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
Отг: Акваристиката в България замира ли и дали е така по света?
« Отговор #1 : понеделник, 21 май 2018 г., 17:12 ч. »
Не, не мисля, че има отлив на акваристиката в България!
Принципно активността на хората във форума е сезонна.
Може в някои градове зоомагазините да фалират и акваристиката да замира, но не е така на всякъде.
Специално в Пазарджик в по-големите зоомагазини нещата процъфтяват. Например в Аквариум.БГ винаги като ходя /независимо дали ще купувам нещо или просто да разгледам/ има млади ентусиасти от 10 до 20г. А иначе "старшите" в Пазарджик си се познаваме и тях не ги броя.
Друго доказателство - аз съм на 16 години, нямам правото да работя...следователно родителите ми ме подкрепят в начинанията ми. Аз съм чудесен пример за млад акварист с опит, който ще се занимава цял живот с това хубаво хоби. И не съм единствен, тук в Пазарджик, преди 2-3 месеца се запознах с други двама младши аквариста, които горят от желание да се развиват. В същия ден си купиха първия аквариум и си личеше, че са запознати с материала и са чели доста за хобито. 
Без да се хваля  :P - смятам, че съм доста навътре в акваристиката, след месец стартирам петия си аквариум, имам общо почти 1 тон вода вкъщи, а съм само на 16...представи си след 20 години! А съм сигурен, че има и други такива хора, но не участват активно по сайтовете, а просто си гледат хобито за релакс и удоволствие. - познавам минимум 5 такива аквариста от Пазарджик.
Но нека дам пример и с други градове - Варна и София. Там акваристиката също разцъфтява. Съврзал съм се с много зоомагазини по фейсбук с уникално разнообразие от по-екзотични видове. Също така се внасят от цял свят риби, които предполагам, че преди е било немислимо да се видят на живо. Не знам как седят нещата в други градове, но си мисля /или поне се надявам/ да са подобни.
П.С. Спокойно, скоро почвам нов проект - Аквариум 500л. с дискуси и ще съм доста активен...така че...ще разбудя форума.  :grin:

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #2 : понеделник, 21 май 2018 г., 17:55 ч. »
Ето и моето мнение - Първо,не мисля че сега има по хубави аквариуми от тези преди 10 години примерно,напротив преди срещах повече .Второ - Има много добри и опитни акваристи,но просто малко са изчерпани темите за тях за това не се включват.Не им се пише за неща които са писани 10 000 пъти и са ясни.Ако соленоводната стане още по достъпна ще има бум на писане там,защото има повече неясни неща и табута.Преди когато беше много трудно да си внесеш нещо интересно и рядко, имаше аквариуми с доста такива животни,сега когато можеш да си купиш почти всичко...не съм видял да се отглеждат такива риби от години.Примерно хубав аквариум с дива форма дискус.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #3 : понеделник, 21 май 2018 г., 19:34 ч. »
Да разбирам ли от написаното, че и от скоро не си влизал в магазин за акваристика в София и, че  като цяло си извън хобито от доста дълго време? Колега, то вече реклами в радиата има за поддръжка на аквариуми / няма да казвам имена на магазина/ и продажба на аксесоари, че само това трябва да ти говори за увеличаване броя на акваристите. Освен това магазините в София се увеличават, както и хората в онлайн проажбите. Има много повече форуми, както и фейк бук и т.н. Стоките в магазините също се промениха - има неща, които преди години не можеше да намериш.  Всичко това, поне за мен, говори за ръст на акваристите и ръст на продажбите. Просто хобито ни стана доста комерсиално/кой ли вече не печели от него  :D/.
Много от хората с опит във времето показваха недоволство от много неща и им писна и спряха онлайн общуването. Това е, поне според мен. Както и нещастната смърт на един голям човек, също има отражение върху една страна от хобито ни.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #4 : понеделник, 21 май 2018 г., 20:31 ч. »
Вustama за Такаши Амано ли говориш? Или съм изпуснал нещо?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Скоро говорих с един от големите вносители в България на риби. Търся от известно време вид атерини, които преди не беше проблем да се намерят. Попитах го просто, защо вече не се внасят както преди? Отговора му беше простичък: "Защото и акваристиката не е вече както преди". Щом той го казва, значи е така, няма за какво да ме лъже, добри приятели сме от години. Оборотите от риби са спаднали повече от половина отпреди десетина години.
Колкото и да ми е неприятно е прав според мен. Имам сериозни наблюдения по темата от поне 13-15 години. Помня какво бяха форумите преди, виждам как са сега. Някой ще кажат Фейсбук... Да ама не. Фейбук е страхотна платформа, но не може да замени добрия стар форум, където има огромна информация. Членувам във поне 10 групи за акваристика там. Наши и чужди. Няма как да става и дума за сравнение. Старите акваристи се измориха, както каза колегата по-горе, да отговарят на въпроса "Кога ще роди гупата ми", "защо измряха рибките ми на третия ден"...
Няма какво да се лъжем. Живота стана по-напрегнат, по зает. Лично аз не мога даже да си помисля да преведа някоя статия и да добавя новина. Този месец не можем да намерим време, дори да сложим аквариум на месеца. Работата не е добре, но няма как просто да захвърлим нещата и да заебем всичко. Действаме колкото можем, дано да дойдат по-добри времена. До тогава, ще си поддържаме форума, той заслужава това внимание. Хвърлихме много време и емоция в него.
Продължаваме напред, пък както дойде. Наздраве хора! :drinks:

Неактивен etg

• Активен потребител
  • Публикации: 33
Изглежда само malomir мисли като мен.

1. Достъпът до добра техника онлайн,а и тук в България е в пъти по-добър от преди
2. Вече има много и разнообразна информация, включително и на български

което автоматично трябва да води след себе си до по-голямо развиите, но...

1. Смятам, че се продават по-малко риби от преди.
2. Смятам, че е по-трудно да намериш редки риби тук в България от преди.

Форумите губят позиции. Логиката, че на опитните им е писнало и не пишат не е сериозна. Нима мислите, че акваристиката в България, а и където и да е по света представлява 10 опитни и знаещи и хиляди новобранци. Новобранците питат, знаещите отговарят, като някаква викторина. Във всеки един момент всички акваристи са на различен етап от своето развитие, с ралични интереси и искат да комуникират по различни теми. На повечето въпроси могат да отговорят много хора не само Такаши Амано или други светила.
Липсва тръпка, ентусиазъм сред голямата маса хора. Това, че при вас я има, не отрича тезата ми.
Мразя фейсбук или поне не го харесвам. Разглеждах няколко групи там. Няма дискусии -  някоя друга снимка, някоя друга обява, някое и друго въпросче, с по един или два отговора.(в тоя ред на мисли може да ми предложите читави групи)

Започнах тази тема, защото самият аз загубих до голяма степен страста си към акваристиката, живота ли ме смачка, аз сам ли се смачках, но известно време си мислех, че проблема си е само мой.Години наред наблюдавам какво става и вече смятам, че проблемът не е персонален.
И да влизам и съм влизъл в магазини.
Да, последните години се откриха няколко изключително красиви и заредени специализирани магазини за акваристика с мноого пари, но в същото време всички квартални магазиничета спряха аквариумите.
Относно рекламите, подръжка на аквариуми имаше и преди, има и сега. Нищо не се променя, освен сумите и вида. Това, че в даден хотел или в баровска къща в Драгалевци има аквариум не променя факта, че в дадена панелка вече няма нито един аквариум пък бил той и 10л. с гупи.

Неактивен bustama

• Активен потребител
Наскоро в София е имало някакво не точно изложение / понеже не успях да отида и аз честно да си кажа не знам точно какво е било  :)/ май в Музейко се се случило събитието или там каквото и да е било, както и да е - загубих си мисълта...
ейго гука.
https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/01/3137947_ekzotichni_ribi_pluvat_v_muzeiko/

Да, аз наистина мисля, че в София няма повече от 30/50 човека, които наистина са със сериозно знание и възможности.
Друго, което мисля е, че акварист, който тепърва навлиза в хобито много по-лесно ще се впечатли от акваскейп аквариумите отколкото от отглеждане на рибки.  Аз също не ползвам феис бук - даже вайбър нямям и скайп почти не ползвам. Аз за себе си съм стигнал много отдавна до следното заключение и тук съм го казвал : Акваристиката трябва да я има в училищата, задължително!
Форумите не губят позиции - форума това сме ние. Както казах и в предният пост - напредналите се отказаха да пишат. Пък, по спомен го казвам това - преди години, като пишеха в слодководната част, повечето дискусии бяха за това или онова растение как се отглежда и как да се подреди аквариума.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
Не бъркайте акваристки форум с автомобилен форум. Вече има изписано изчерпателно за над 90% от масовите и не толкова риби,  растения, животни и много други неща в аквариумите и нещата няма да се променят за 10 години, след като са еволюирали със сторици и дори милиони години. Много хора се научиха да си развъждат сами рибите и растенията, поръчват от чужбина или се ориентират към други "по-моредни" представители на видовете. Техниката се промени, стана по-достъпна и масова. Колко хора преди 10-15 години използваха CO2, торове, специализирани лампи, филтрация, различна от аератор с гъба? След бума на форумите, темите започнаха да се изчерпват след време, особено за отглеждането на живите организми. И също, не изчерпвайте акваристиката само с думата ихтиология!
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен Lightning_boy

• Активен потребител
  • Публикации: 34
Не бъркайте акваристки форум с автомобилен форум. Вече има изписано изчерпателно за над 90% от масовите и не толкова риби,  растения, животни и много други неща в аквариумите и нещата няма да се променят за 10 години, след като са еволюирали със сторици и дори милиони години. Много хора се научиха да си развъждат сами рибите и растенията, поръчват от чужбина или се ориентират към други "по-моредни" представители на видовете. Техниката се промени, стана по-достъпна и масова. Колко хора преди 10-15 години използваха CO2, торове, специализирани лампи, филтрация, различна от аератор с гъба? След бума на форумите, темите започнаха да се изчерпват след време, особено за отглеждането на живите организми. И също, не изчерпвайте акваристиката само с думата ихтиология!

+1 от мен за мнението на колегата. Не мога да се съглася, че акваристиката умира. Относно мнението на колегата Malomir, може на въпросния търговец да му е паднал оборота, но това може да значи, че конкуренцията е голяма. Не е задължително само защото при него няма оборот, при други също да няма. Тук именно моето мнение съвпада с колегата wire. Доста хора започнаха да си развъждат рибите сами, да ги продават сами по сайтове и форуми. Доста хора в този форум си развъждат рибите и са търсили мнение от по-запознати във форума как и какво трябва да правят за да извадят читаво поколение или чиста линия.
Давам и един пример.
Колега решава, че ще си прави растителен аквариум, сади китки, нещо не е наред обаче и пита тук. Помага му се, китките беснеят в аквата и идва време за кастрене. Пуска темичка в пазара, че продава растения на цена 5 лева (примерно). В сравнение с цена от онлайн магазин е примерно 20% по-ниска цената (което е печалбата на магазина).
И след като на мен ми идва по-тънко да поръчам от тук 10 китки по 5 лева, защо да поръчвам 10 китки по 6 или 7 лева от онлайн магазин или пък да си запаля колата и да отида до магазина да ги взема от там, като цените ще са пак същите?
Също мога да се съглася, че опитните акваристи не се занимават с въпроси от сорта на "какъв грунд да си сложа" или "колко риби могат да се поберат в аквариума".
Честно казано, колегата, който е пуснал тази тема тук, я е пуснал и в други форуми, но забелязвам, че тук активността е най-голяма... Което си е доста показателно за самия форум!

Неактивен bustama

• Активен потребител
Колеги, просто пишете когато знаете и когато някой търси помощ. Това е! Дали са изчерпани темите, твърдо не! :)
За страшно много неща има да се пише, но не се пита или инфото се търси по всякакъв всевъзможен начин - вече е лесно.
Възможно е и вече новите акваристи,  да се раждат научени. Все пак 21-ви век сме. :grin:
Дано форумите продължат да съществуват, че няма откъде да се учим - повечето от нас.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : четвъртък, 24 май 2018 г., 08:38 ч. »
Колко хора преди 10-15 години използваха CO2, торове, специализирани лампи, филтрация, различна от аератор с гъба?

Съжалявам, но не съм съгласен. Смея да твърдя, че преди 10-15 години, ако не използваш Со2 в аквариума си или някакъв по-малък филтър от канистър, не те взимаха на сериозно. Какви люти спорове се водеха, колко желязо трябва да се вкара при отглеждане на алтернатера примерно, да не говорим за какви химични формули се спореше, при направа на торове... (пак примерно)
Къде и кога това нещо сега?
Само за справка пускам една снимка на филтрацията ми на 160 литров аквариум от онези времена:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #12 : четвъртък, 24 май 2018 г., 09:54 ч. »
Нека разделим нещата - форумите и самото хоби следват различен път през годините.
Жизненият цикъл на форума като средство за комуникация е към края си. Това важи с пълна сила за всички тематични форуми, включително и за тези за акваристика.
Всяка подобна технология (поне тези, които изобщо добиват някаква популярност) следва добре познат път - в началото, докато е съвсем нова, я използват малцина смелчаци и новатори. После идва рязък скок, няколко години по-късно се достига един връх. Следва плато, което неусетно преминава в спад на популярността, докато се достигне едно сравнително постоянно ниско ниво на активност, което може да се задържи почти неограничено дълго, защото покрива някакви минимални потребности, които не изчезват.
Аквапортал, а и останалите форуми за акваристика, са именно в този предпоследен стадий от жизнения си цикъл (последният е ясен - терминалния). Не сме се отказали, няма и да се откажем да поддържаме форума активен, да поглеждаме какво става, когато ни остане време и да се грижим за него като любящ внук за престарялата си баба. Но и не очакваме бабата да скочи и да играе футбол с нас. Вече не.
По същия път минаха много канали за онлайн комуникация - IRC чатовете, ICQ, Skype, някъде по него сега са и блоговете. FB няма отношение към този отлив на интерес, само пое вълната, но дори и той вече премина зенита си - чувам вече доста коментари от тийнейджъри, че Фейсбук е за пенсионери.

От другата страна стои акваристиката. Не мога да говоря за нея като цяло, защото не съм запознат. Имам поглед върху отглеждането на африкански цихлиди, а дори и тези наблюдения вече поостаряха, защото от две години не съм в България и в момента дори нямам аквариум. В тази част от хобито винаги е било борба да се продаде риба, особено по-скъпа и екзотична. Интересът винаги е бил малък и всеки, който е искал да се сдобие с качествени риби, е бил принуден да си ги внесе сам. Когато ми се е налагало да продавам възрастни риби, или са се оказвали в ръцете на хора, неподготвени да ги гледат и съответно се е случвало неизбежното (например няколко възрастни фосорохромиса, тиранохромиса и букохромиса в 300 л аквариум, за да ви подскажа какво имам предвид), или се е налагало да ги продавам извън България, защото просто няма кой да ги купи у нас. Последният път преди заминаването ми бях готов да излея в канала 15 възрастни петрохоромиса ред, защото ми се налагаше да тръгвам, а никой не ги искаше дори на половината от цената, на която ги бях купил като малки. Така че за каква акваристика в България ми говорите - такава никога не е имало, че да е на изчезване. Имало е отделни акваристи с някакви лични стремежи и постижения и толкова.

В световен мащаб не знам как е. В Швеция във всеки един голям зоомагазин има огромни отдели с аквариуми и риби. Прави впечатление, че морските са изключително голям процент от всички. Аквариуми, риби и оборудване се продават също и в магазини за строителни материали тип Бриколаж и Практикер. Не виждам кой би инвестирал в това, ако няма интерес и търсене. Ще си позволя да цитирам Марк Твен, който беше казал "слуховете за моята смърт са силно преувеличени". Така е и с акваристиката. На когото му е интересно, има желание и може да си го позволи, се занимава с нея. На когото не му е, си намира друго хоби. Фирмите си произвеждат, търговците си продават според клиентелата.
Като цяло сигурно има спад в популярността, защото светът се променя и развива. Днес технологиите са на мода, хобитата са виртуални, старите занимания изчезват, заместени от нови. Няма драма в това. Така е било винаги, така и ще бъде.

Съвсем друг въпрос е защо хората продължават да се опитват да правят от хобито си професия или бизнес - това никога и в никоя област не е било добра идея.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #13 : четвъртък, 24 май 2018 г., 10:44 ч. »
Всички сте прави с коментарите си според мен. Но да не забравяме, че това е ХОБИ, а не професия. Напълно съм убеден, че в бъдеще ще има скок на акваристиката. Може за сега да са свършили темите за размисъл, да са изчерпани дискусиите за рибки, техника, растения и т.н.. Но с развитието на новите технологии, ще се измисли и нещо напълно ново в акваристиката, което пак ще предизвика активност и популярност.
Вярвайте ми!  :drinks:

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #14 : четвъртък, 24 май 2018 г., 10:56 ч. »
И ако искате да философстваме малко на тема думата - ЗАМИРА. Според мен замира е че изчезва и няма да се върне. По-правилно е да се каже затихва, защото сега просто сме в спад, но после ще има повишаване на популярността.
Boby_ - сайтът изобщо не е в последната си фаза! Това, че не се пише толкова много в него, не значи че стотици хора не четат профилите на рибите и растенията, особено по-малки деца. Това е единствения сайт, който предлага добре структурирана и подредена, достоверна информация, преведена на български, за новобранците, изкащи да се образоват на темите.
Я помисли какво ще стане, ако сайтът изчезне. Ще се отрази десетки пъти повече на българската акваристика, от колкото смъртта на известен акварист.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.