Автор Тема: Акваристиката в България замира ли и дали е така по света?  (Прочетено 10038 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Отг: Акваристиката в България замира ли и дали е така по света?
« Отговор #15 : четвъртък, 24 май 2018 г., 11:41 ч. »
 :) Един било човек, но такъв с голям размах/ дано ме разбереш dimitarkrastev/ не може да го замениш с нищо - най-малкото с хиляди тепърва подрастващи. Това да не ти е риба!

Boby_, най-правилно се изрази. Спомням си, че преди да спреш активността си във форума - до последно качва снимки на рибите, които отглежда и писа в профила си най-вече собствено наблюдение. Преди 5-6г. хората със същия интерес споделяха и затова форума и не само този, имаше подем. Така е - това е като с държавата. Какво е държавата? Това сме ние. Същата работа е и тук. Като има, кой да споделя и живо да се интересува от аквариума си и да е ентусиазиран в хобито - има активност, още повече когато са повече хора.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #16 : четвъртък, 24 май 2018 г., 12:22 ч. »
Старшите акваристи идват и си отиват. След това нов "младши" като натрупа опит и знания го замества и така се върти акваристиката тук.
Ако си нямал предвид това, значи не съм те разбрал, за което се извинявам предварително.
А какво искаш да кажех с "подрастващи", точно те са бъдещето на това хоби и като цяло на всичко в държавата.

Неактивен Fundulopanchax

• Активен потребител
  • Публикации: 116
Да колегата горе каза държавата - половината от населението са роми, които се интересуват от  секс, кюфтета и кебапчета и живот на гърба на другите. Тоест самият народ изчезва за какви хобита говорим ? Хобитата и специално акваристиката  не са за всеки - иска се интелект, който да води към повишен интерес към живата природа ! Къде  е интелекта в по- голямата част от населението на България ? За повечето посетители в зоомагазините акваристиката е аквариум 20-30 литра пълен с гупи  и хелери, с които да се занимават децата докато имат интерес. Съответно в магазините има само гупи, хелери, барбуси и някои от най обикновените коридораси, също и уж обикновен анциструс, за който не е ясно точно какъв хибрид е ! Всеки който се интересува от по- особени риби трябва да си ги издирва сам от частни производители или вносители. Да не говорим, че това хоби е доста скъпо в сравнение с други. Отлив от акваристиката определно има.
 И сега един конкретен въпрос  - има ли в някой сайт активен форум за лорикариеви сомове ? Толкова риби се  разпродадоха през последните години, а никъде никой не говори за тях - всичките ли измряха или какво ?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
И аз бих се включил активно в тема за по-редки видове лорикариеви сомчета. Септември почвам аква с дискуси и подобни сомчета. Предполагам, че ще ги търся внос. Но ще е много по-хубаво и приятно да обсъдя някои неща с опитни в тази тема акваристи.
 :drinks:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
има ли в някой сайт активен форум за лорикариеви сомове ? Т

Където си го направим. Активни форуми вече е невъзможно понятие. Въпроса е къде ще започне темата. Виждам, че тук има хора, които поглеждат какво се случва всекидневно. Когато има въпроси, има и отговори.

Неактивен bustama

• Активен потребител
Точно и аз щях да кажа това - пишете или още по-добре, ако имате лични наблюдения, споделяте ги в някоя тема и готово. По повода за хобитата, еми не съм съгласен, че в държава като нашата, те изчезват. Само аз имам 3-4. Това, че си ги пазя само за мен - не означава, че не ги изживявам или не се развивам в тях. Само ще вметна - в момента от няколко седмици, чета учебника Океанология. Интересно четиво поне за сега, то и аз нямам много време и съм само на първите редове, където има една дума, но гледай ти какво се оказва - ние Българите сме преки потомци на Ной! Тези и други тайни  ;) за нас и народа ни са ми известни от доста време, но не съм очаквал да ги срещна точно в този учебник. Като също прочетох интересни неща и за Черно море. Все пак съм в началото и не мога още да споделям вЧепетления. :grin:

Неактивен Mano_83

• Активен потребител
  • Публикации: 24
Кажете как да раздвижим форума? Излезнах от няколко групи във фв , че много аматьорщина

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Интересна дискусия е предизвикал Емо. Признавам, че видях темата чак днес, много неща ми се събраха на главата последните месеци. Но се радвам да го видя отново тук.
На останалите ще кажа - просто пишете, ако искате да раздвижим форума. Хубаво е да се види още нещо освен обяви за продажби.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Ще се включа и аз със своето скромно мнение.
Занимавам се с акваристика от осемдесетте години, като съм отглеждал и развъдил доста видове риби и ракообразни, някои от тях труднички, а други морски. Контактувам с почти всички живи легенди в акваристиката и собственици на магазини.
Да така е интересът към това хоби намалява прогресивно и не мисля, че има нещо изненадващо в това. Липсата на интерес към форумите по интереси също е реален. Не изказвам тези  твърдения, само за да създавам материал за спор, просто имам информация. Нашето хоби нито е скъпо, нито чак толкова трудно, нито безинтересно. Колкото и масово хората да ревът, колко е тежък живота, занимания като пътешествия, екстремни спортове и високотехнологични занимания , се развиват с небивали темпове. Мисля, че това е положителна тенденция в развитието на моите сънародници, колкото са останали.
Продължавам да се занимавам с акваристика, но ентусиастите ще бъдат все по-малко и в това няма нищо притеснително за любителите. Магазините ще затварят един по един, а клиентите и без това от отдавна смятат, че е срамно да купуваш от тези лапачи, като можеш да си купиш всичко от нета...
А статии и профили, ако хване човек да напише, и то от личен опит, вече е позагубило смисъла си. Всеки уважаващ себе си млад акварист казва:
Аз български форуми не чета!
Хората от хобито(магазинери и клиенти) непрекъснато сплетничат и интриганстват, от което сякаш испитват  огромно удоволствие. Сбирките между акваристи и други хобисти стават все по-невъзможни.
Мисля, че при този упадък и деградация нещата отиват към нормалния си край, което в в този случай е нещо почти добро! :drinks:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен bustama

• Активен потребител
По принцип само ползи има от четенето, който го може на няколко езика е богат човек. Но това на вас ли да го казвам.:) Аз си чета основно български форуми. Напоследък реших да отглеждам риби и вече гледам по друг начин на акваристиката. Чета това, което ме интересува и го намирам на латиница. Защо ли?! По напред в темата се спомена Швеция, е ами там има хора, които не се спират. Ей ви едни ексурзийки http://apisto.sites.no/articles.aspx

Неактивен Fundulopanchax

• Активен потребител
  • Публикации: 116
Хората в Швеция имат пари да си правят екскурзийки и да си събират рибки !

Неактивен bustama

• Активен потребител
Аз не правилно съм се изразил... всъщност тези са норвежци, но няма значение. Колко пари имат само те си знаят!                    Препрадката я качих, ако на някой му е интересно, да чете.  Не всичко е пари, колега! С това само се залъгва човек - топки се искат за много неща, дано ме разбереш. :)

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Много интересно, защо издирваме петешественици, чак в Швеция, Норвегия и т.н. У нас също хората пътуват на всякакви екзотични места, а ако не познавате такива е доста странно.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен bustama

• Активен потребител
Защо издирваме?! Аз не издирвам никого и не ме намесвайте в това, не съм полисмАн. :grin:
Търсейки четиво за цихлидките си,  попадам на на норвежците. Пък щом има българе -  дай да им видя пътешествията и написаното от тях за цихлидките. Мен ме интересувам само род апистограма и ако имаш писмен материал за тях, даже ще съм изключително доволен - защото, да четеш на родният си език и получаваш на него информацията, която искаш, се смила най-добре и правилно.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #29 : петък, 18 януари 2019 г., 17:27 ч. »
От няколко седмици харесах няколко български фейсбук групи за акваристика....Ама то такъв смях че просто не е истина,всеки дава разни безумни съвети...Ако си прохождащ в това хоби е пълна катастрофа да черпиш знания от там.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.