Ще се включа и аз със своето скромно мнение.
Занимавам се с акваристика от осемдесетте години, като съм отглеждал и развъдил доста видове риби и ракообразни, някои от тях труднички, а други морски. Контактувам с почти всички живи легенди в акваристиката и собственици на магазини.
Да така е интересът към това хоби намалява прогресивно и не мисля, че има нещо изненадващо в това. Липсата на интерес към форумите по интереси също е реален. Не изказвам тези твърдения, само за да създавам материал за спор, просто имам информация. Нашето хоби нито е скъпо, нито чак толкова трудно, нито безинтересно. Колкото и масово хората да ревът, колко е тежък живота, занимания като пътешествия, екстремни спортове и високотехнологични занимания , се развиват с небивали темпове. Мисля, че това е положителна тенденция в развитието на моите сънародници, колкото са останали.
Продължавам да се занимавам с акваристика, но ентусиастите ще бъдат все по-малко и в това няма нищо притеснително за любителите. Магазините ще затварят един по един, а клиентите и без това от отдавна смятат, че е срамно да купуваш от тези лапачи, като можеш да си купиш всичко от нета...
А статии и профили, ако хване човек да напише, и то от личен опит, вече е позагубило смисъла си. Всеки уважаващ себе си млад акварист казва:
Аз български форуми не чета!
Хората от хобито(магазинери и клиенти) непрекъснато сплетничат и интриганстват, от което сякаш испитват огромно удоволствие. Сбирките между акваристи и други хобисти стават все по-невъзможни.
Мисля, че при този упадък и деградация нещата отиват към нормалния си край, което в в този случай е нещо почти добро!