Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Нов 180 л аквариум

(1/5) > >>

Dimi4188:
Здравейте! Начинаещ съм в акваристиката и ще се радвам да ми давате съвети за моя нов аквариум. Преди години съм гледал рибки в малко аквариумче 30 литра, но сега реших да взема 180-литров.
Аквариумът е на Eheim Vivaled 180 с поставка.
Размерите са 100х40х45 см. В комплекта има вътрешен филтър eheim biopower 200, нагревател eheim termocontrol 150 и една лед лампа за осветление 13.4 W. Закупих и помпа за аерация, за няколко декорациики. По-напред във времето обмислям да закупя още един филтър, но този път външен.
Искам да гледам не много риби, да им осигуря необходимото пространство за нормален живот, както и живи растения. Прочетох много от темите за начинаещи във форума и разбрах, че моето осветление от комплекта е повече от недостатъчно и ще си набавя още 3-4 лед лампи, заради растенията.
Бих искал да ми дадете Вашето мнение относно старта на моя аквариум и какви риби и растения съм избрал.
1. Растения
Изчетох профилите на повечето растения и направих своя избор за по-лесни растения. Те са:
Валиснерия
Сагитария
Микрозорум
Криптокорина
Хигрофила
Анубиас
За начало нямам СО2 система, ще видим за напред какво ще потърся за това. На първо време има ли възможност да ги поддържам с течните препарати от зоомагазините?
По колко време ме съветвате да им пускам светлина на растенията в началото 10-12 ч? В
За рибките съм избрал малко по-интересни от обичайните и ще се радвам да споделите дали ще могат да съжителстват заедно:
2-3 броя Какаду
15 броя неонки
10-12 броя цветни тернеции
5-6 рамирезии
2-3 Акара Блу
И 5 сомчета
Много ми се иска и някоя друга Бета за разкош да има, но Вие ще споделите мнението си.

В аквариума мисля да сложа 2 корена от Азалия (прочетох, че трябва да ги изваря 4-5 часа), и три камъка по-големи и по тях да аранжирам с растенията. За грунд взех Dennerle gravel slate grey, но е 1-2 мм, дали е прекалено ситен за растенията?
Определено няма да бързам за пускам рибките в аквариума преди да бъде безопасен за тях. Утре ще ми го докарат, ще го наредя и напълня с вода. Поне 30 дни няма да вкарвам рибки, не бързам, сериозно. Изчетох доста информация за старт, но едни пишат, че се сменя водата веднъж седмично, други - не преди появата на рибките. Аз мисля да я сменям 20% всяка седмица дори и да няма рибки, поправете ме ако греша.
Ще очаквам Вашите мнения, благодаря!

malomir:
Здрасти и добре дошъл.
Изброил си 45 риби за 130 литра аквариум, което е много. Значи или сложи 20 неонки или тернециите. Какду и рамирези няма да е добра комбинация. Избери единия вид само. 4-5 броя маскс.
За Акара блу забрави. Цихлиди с тези риби ще е пагубно. Ще ти изядат растенията и ще ти избият другите риби. 1-2 мм е ситен грунд за аквариум с растения. Малко по-едър вземи. Ако ще чакаш да се завъди азотен цикъл, трябва да изчакаш поне 42-5 дена. След това зарибяваш постепенно. Всичко трябва да е плавно , без големи сътресения.
Растенията са ок. Засади ги на старта и гледай да не светиш много в началото.

didak:
Не бързай да се филмираш с техниката. Филтъра е мн добър, ако не прекаляваш с рибите е напълно достатъчен. Осветлението е хубаво да разбереш колко лумена е. Около 20 лумена на литър ти е достатъчно за начало, не повече от 6 часа първия месец. В началото вода сменяй често, два пъти в седмицата по 1/3. След две седмици по веднъж. Всеки ден добавяй малко храна за рибки, ситна, най-добре за бебета. Никакви препарати и торове - торове се добавят, когато растенията са вече адаптирани и започнат да превземат аквата. СО2 е необходимо, дотолкова че ако е мн ниско ще имаш алги. Колко е високо зависи най-вече от параметрите на водата - РН и КН, а те зависят най-вече от параметрите на чешмяната ти вода. Препоръчвам ти тестовете на JBL /ленти/ с приложенито за телефон. Стойност на СО2 над 15 мг/л е достатъчна. Рибите най-добре също ги съобрази с параметрите на водата.

Dimi4188:
Здравейте! Благодаря за отговорите Ви. Не се бях замислял, че стават 45 рибки  ;) :D :D
Основно бих наблегнал на рамирези със сомчета. Вчера дойде аквариума, наредих го и засадих растенията. Моля да ми кажете дали правилно съм ги боцнал, докато още не са се захванали, ако трябва да ги местя. Филтърът си работи, водата е 25 градуса, светих им 6 часа. Няма мътилка от грунда или от корените, но ги мих старателно и киснаха 2 дни във вода. Ще сложа фон другата седмица, но се чудя в какъв цвят да бъде - черно или сиво? Осветлението е 1381 лумена, което прави 8-9 лумена на литър и ще се наложи да закупя още една лампа другия месец.

malomir:
Изчакай с осветлението. В момента растенията ти са твърде малко за стартиращ аквариум и не толкова изискващи светлина. Сложи черен фон. И чакай. Знам, че е изнервящо но така е. Туй черепче ми вади очите само, ама ако ти харесва на теб, няма проблем.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия