Автор Тема: Планария - описание и начини за борба  (Прочетено 21112 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Планария - описание и начини за борба
« : петък, 26 февруари 2010 г., 13:53 ч. »
 • ОПИСАНИЕ
  Планарията е плосък ресничест червей (Tricladida),който обитава реки, ручеи, езера, язовири.
  Известни са три вида планарии:
  Кафеникава (Planaria torva), черна (Policoelis nigra) и най-често срещаната и най-голяма млечно-бяла планария (Dendrocoelum lacteum).
  И трите вида планарии водят хищнически начин на живот, хранейки се с малки ракообразни, личинки на насекоми, хайвер, личинки на риби и други малки живиорганизми.
 •    
 • Планариите разполагат с характерната за много други червеи ланцетна форма, но в тяхното тяло има и някои особености. Най-важната от тях е наличието на много реснички покриващи цялото тяло, с помощта на които става бързото им придвижване. Колкото по-малки по размер са планариите, толкова по-голяма роля играят ресничките при придвижването. При възрастните индивиди придвижването става повече с помощта на вълнообразното мускулно съкращение на тялото в различни посоки.
  Повечето планарии имат по две очи, които са разположени в предната част на гърба им. В зависимост от вида, дължината на тялото се колебае между 2 и 25 милиметра. Освен, че планарията има доста по-сложна структура от хидрата (друго мешесто сладководно животно), тя има и много по-голяма възможност за регенериране. Ако на хидрата са й необходими 1 от 200 части за пълното възстановяване на тялото, то при планарията са необходими 1 от 279 части. Точно тази способност е в основата на “самоубийственото” поведение на планарията, когато е застрашена. Когато усети заплаха за живота си, тя буквално се саморазпада на множество парченца. Това явление се нарича автотомия (аналогично е поведението на гущерите, когато откъсват опашките си).
  При планариите в такъв момент важна роля играе глътката – своеобразен организъм в тялото на червея. Тя е снабдена както с мускулатура, така и с нервна система. В състояние на покой и при нормални обстоятелства, глътката помага на планарията да се храни. При автотомия, глътката се активизира. С мощни движения на мускулатурата тя разкъсва заобикалящата я тъкан, разкрива се, излиза извън тялото на червея и продължава да се движи самостоятелно в средата. Впоследствие и глътката, и парченцата, на които се е разпаднал червеят, успяват да възстановят липсващите части от организма до пълното му регенериране в ново животно.
  Както вече беше отбелязано, планариите са хищници. В аквариумна среда могат да нападат, както охлюви, така и възрастни риби. Такова нападение над възрастни малавийски цихлиди е наблюдавано от учените в Днепропетровския аквариумен комплекс. В труповете на умрелите риби са открити големи количества планарии. Смъртта на тези цихлиди доказано е настъпила вследствие на силна анемия причинена от планариите. В конкретния случай учените са успели да спасят част от рибите чрез осоляване на водата, добавяйки натриев хлорид в съотношение 2,5 грама за 1 литър вода.
   
  Борба с планариите
   
  Това не е никак лека задача. От повечето постоянни паразити в аквариума може да се избавите, изваждайки всички риби от аквариума и/или като третирате с различни препарати. Трябва да се има предвид, че планариите са изключително издържливи животни, които могат дълго да гладуват. Способни са с месеци да се движат в аквариум без храна като само намаляват големината на тялото си, но не променят неговите пропорции (т.е. остават точно толкова жизнени).
  В естествена среда планариите почти нямат врагове. В аквариумни условия могат да се добавят гладни гурами и макроподи, но и това няма да е достатъчно решение на проблема с тези червеи. Причината основно е в техният нощен режим на ловуване и умелото криене под камъни, корени и други трудно достъпни за рибите места през деня.
  Най-често и с най-добър резултат за премахването на планариите от аквариума се използват капани. В парче марля се поставя не голям къс ситно накълцано говеждо месо, което се спуска с помощта на конец в близост до камък или растение, на малко разстояние от дъното. Тази процедура се прави при затъмнен аквариум. Скоро след пускането на примамката планариите ще се закачат за нея. Веднага след изваждането, капанът се поставя във вряща вода. Подменя се примамката и процедурата се повтаря няколко пъти в същия ден, а после и всяка седмица в рамките на един месец. Едва тогава ще има някаква сигурност, че и новоизлюпените червеи са били уловени.
  Друг популярен метод е свързан с рязката промяна на условията в аквариума. Почти всички планарии не понасят температура над 30-32°С, както и нейното осоляване (250 грама готварска сол на 100 литра аквариумна вода). Тези параметри на водата би трябвало да се понасят лесно от повечето тропически риби, но задължително при засилена аерация.
   
  Размножаване
   
  Планариите разполагат със сложна полова система, която включва мъжки и женски полови жлези. Оплодените яйца на хищника се полагат на добре защитени места и разполагат с плътна черупка. От тях излизат младите червеи, които веднага започват да се хранят с малки живи обитатели в аквариума (инфузории и ротатории). 
  Planarian
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Планария - описание и начини за борба
« Отговор #1 : събота, 28 септември 2013 г., 17:37 ч. »
Методи за борба с Планариите и Хидрите в аквариум
Има много вредители, които можете да намерите във вашият аквариум. Все пак, има два по-специални хищници и паразити като: Planaria и Hydra. Тази статия се отнася до използването на Fenbendazole - фенбендазол / противопаразитно лекарство, за безопасно и ефективно убиване на Planaria и Hydra във вашия аквариум.

Fenbendazole
Фенбендазол е лекарство за борба със стомашно-чревни паразити намерени в много животни. Той се използва от земеделските производители, собствениците на домашни любимци, акваристи, както и много други, да се борят срещу паразити при животните си. Фенбендазол се продава под някои търговски имена като Panacur и Safe Guard. Съобщава се, че фенбендазол може трудно да се разтвори във водата и това може да предизвика леко спадане на рН. Важно е, да не се предозира това лекарство срещу борба с паразити, тъй като това може да доведе до потенциални проблеми. По-долу ще намерите успешен опит на любители-акваристи и приложено от тях това лекарство в техните аквариуми със скариди.

Успешен опит на Мат Патрик:

Забелязах Hydra в моя аквариум след като там гледам младо поколение от Snowball Shrimp. След внимателно проучване намерих няколко Hydra на термометъра и стигнах до извода, че Hydra е убила новородените скариди Snowball. Аз нямам доказателства, тъй като всъщност не виждам кога скаридите ми раждат, но видях как Hydra ужилва мои скариди, това е един прост извод в резултат на смъртността на скаридите ми и реших да се опитам да използвам фенбендазол, за да се отърва от Planaria и Hydra в моят аквариум. Според пакета, всеки грам прах съдържа 222 mg на фенбендазол така 0.1gm ще съдържа 22.2mg.
Бях притеснен за въздействието върху скариди и затова направих един малък експеримент, за да намеря минималната доза, необходима за борба с Planaria и Hydra. На 5 септември, аз добавих 0.1gm от фенбендазол (~ 0,6 PPM) на моя 10 галонен Амано / Blue Shrimp аквариум. Той имаше Planaria и Hydra. На следващия ден (6-ти септември), Planaria изглежда е изчезнала, но няколко Hydra-и все още висят по стените му. По-късно същата вечер аз добавих още 0.1 гр от фенбендазол, когато пуснах осветлението на сутринта (на 7-ми септември) всички Hydra сякаш бяха изсъхнали и мъртви. Скариди, охлюви, и две Rasbori в този аквариум всичко се чувстваше добре. Надяваме се, че аз не съм намерил лек за Planaria и Hydra в моят аквариум със скариди.


Внимание:
Ако искате да опитате това, и да имате успех в борбата с Planaria или Hydra ви съветвам да използвате това лекарство (Fenbendazole,Panacur и Safe Guard) много внимателно. Този вид лечение е предимно експериментален. Все още не е потвърдено на 100% безопасно в дългосрочен план. Предлагам само с помощта на този метод, ако имате сериозен проблем с Planaria или Hydra да използвате въпросните лекарства. По-някога просто смяна на водата в аквариума и по-малкото хранене, може да намали или премахне заразяване с този вид хищници или като се вдигне температурата на водата до 30-32 градуса (хидрите не обичат резките промени).


Забележка:  Статията не е преведена цялата. Превел съм само нужното според мен в нея, като дозирането на препарата (лекарството - Fenbendazole).
Източник: www.planetinverts.com

Превод и редакция: Борис Пащрапански

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Планария - описание и начини за борба
« Отговор #2 : четвъртък, 10 октомври 2013 г., 17:53 ч. »
Здравейте, колеги. Споделям с вас как се избавих от планарията в развъдният си аквариум.

Преди седмица забелязах малки червейчета движещи се по дъното му. От четеното в нета за използване с други препарати и факта, че имах бюджетни затруднения, но пък за моя радост имах Punktol Ultra 1000 на JBL реших да опитам с този препарат. В аквариума имам голямо количество явански мъх и малко моносолениум тенерум (пелия), който извадих в отделна кофа.

Дозиране:
От предписаното за рибите 10мл. на 100 литра вода, аз дозирах 10 мл на 50 литра вода (двойна доза).

Ефекта от третирането:
След няколко часа вечерта, забелязах планариите разложени наполовина движейки се в борба за оцеляване. На другият ден, след като сложих мъховете от кофата забелязах отново планарии (възможно е да е имало в мъховете) и третирах отново по-горе описаната доза.
На сутринта нямаше и помен от тях. На двата вида мъх им няма нищо до момента от последното третиране. Вода смених след 5-6 дни и то не всичката.

Ако сте решили да се борите с този вредител във вашите аквариуми ви съветвам да ползвате този препарат. Според описанието на опаковката този препарат (Punktol Ultra 1000) не съдържа медни съединения.

Внимание: (извадка от листовката на препарата)
При дълга употреба на препарата може да се нанесе вреда на корали и безгръбначни в соленоводни аквариуми. Рибите трябва да бъдат лекувани в отделен аквариум. Непоносимост може да се наблюдава и у безгръбначни в сладка вода (скариди, ракообразни и др.) Те трябва да бъдат изолирани при лечението.

Успех в борбата с планарията!  :drinks:

Поздрави,
Борис.

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Планария - описание и начини за борба
« Отговор #3 : четвъртък, 10 октомври 2013 г., 19:52 ч. »
Цитат
Непоносимост към препарата може да се наблюдава и при сладководните безгръбначни (скариди и ракообразни). Те трябва да бъдат извадени и преместени на подходящо място по време на лечение с препарата.


Това го пише на опаковката така че не знам дали си заслужава риска ако в аквариума има скариди и няма как да бъдат извадени.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Планария - описание и начини за борба
« Отговор #4 : четвъртък, 10 октомври 2013 г., 20:25 ч. »
Това го пише на опаковката така че не знам дали си заслужава риска ако в аквариума има скариди и няма как да бъдат извадени.

Благодаря Светльо, редактирано е.
Понеже аз нямам скариди и др. безгръбначни като охлюви и т.н. в развъдния си аквариум не мога да кажа дали ще даде непоносимост при тях.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.