Автор Тема: Стартиране на безпроблемен растителен аквариум  (Прочетено 21028 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Стартиране на безпроблемен растителен аквариум
« : събота, 13 декември 2008 г., 19:23 ч. »
Ето моето виждане за това как безпроблемно да направим на аквариум с растения.  В растителния аквариум снабден с добро осветление и СО2 появата на водорасли се смята общо взето за даденост.  Особено в първите 4 до 6 месеца от пускането на аквариума.  Аз лично приписвам тези проблеми на липсата на търпение и на прекаленото увличане (поне в Америка) по торенето, както и на гоненето на химически концентраций на този или онзи тор.

Общата идея е нещата да се оставят да протичат възможно най-естествено.  Изполваме светлината (тоест продължителността на осветяването) като контролиращ фактор.

1. Засаждаме възможно най-много растения.

2. Наливаме "мътилката" събрана от филтъра на стар, но още работещ аквариум.  Просто изливаме в аквариума, не се стараем да е на определено място (в грунта или където и да е.)

3. Инсталираме силна светлина (повече от 0.5 вата на литър).  Пускаме лампите само 2-3 часа на ден.  Останалото време аквариума се осветява или само от светлината в стаята или само с много слаба светлина (с цел поне нещо да се вижда).

4. Пускаме СО2 нон-стоп, ден и нощ.  Това е много важно.  Без СО2 по време на тъмния период, в който има много малко светлина, някой растениа буквално изгниват за 2-3 дни.  Така че пускаме СО2 и го оставяме да си бълбука.  Разбира се не прекалено много.

5. Смяната на водата трябва да е възможо най-честа и предимно по малко.  Например 5% всеки 2-ри ден е по-добре от 20% всеки 5 дни.  Математиката ми е неточна, но идеята е ясна.

6. След първата седмица от пускането на аквариума както е описано в точки 1 до 5 почваме да добавяме Калий. За аквариуми с обем 60 до 250 литра слагаме около 1/4 чаена лъжичка 1 път в седмицата.  Не мерим точно 1/4 лъжичка.  Идеята е да осигурим Калий, не да поддържаме някакви глупави концентрации.

7. Един месец след пускането на аквариума слагаме 1/4 чаена лъжичка Калций и 1/4 чаена лъжичка Магнезий.  Разбира се ако водата от чешмата ви вече има Калций и/или Магнезий добавяме само  липсващия елемент.

8. Два месеца след пускането на аквариума слагаме Желязо, Микроелементи, Нитрати и Фосфати.  По една щипка от всеки два пъти в седмицата.

9. След втория месец почваме да увеличаваме продължителността на светлината.  Добавяме само 30 мин. седмично.  Докато достигнем желаната продължителност (8-12 часа).

Това на което се основава този изпитан метод е силната светлина и постоянното снабдяване с СО2.  Чаените лъжички и щипките торове дават общ ориентир за торенето - количествата които описах са минимални и напълно достатъчни. Идеята е да не се впускаме в прекалена и излишна точност.

В резулат на описания метод се получава много стабилен аквариум.  Можем да го оставим да се изпари 30% без никакви водорасли.  Можем да спрем да торим седмици наред. Можем да не храним или да прехранваме рибите.  Единствените проблеми са малко водорасли на стъклата - толкова малко че изискват чистене 1 път месечно или дори по-рядко.

--Николай

Неактивен killiman

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 216
  • Продажба на аквариумни рибки!
Отг: Стартиране на безпроблемен растителен аквариум
« Отговор #1 : неделя, 14 декември 2008 г., 15:37 ч. »
Много интересна програма. Да взема да опитам ли?  :)

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Отг: Стартиране на безпроблемен растителен аквариум
« Отговор #2 : неделя, 13 февруари 2011 г., 07:39 ч. »
Три години след написаното по-горе внасям една МНОГО важна поправка:
 
Точка 4 - Въглеродният двуокис не бива да се оставя да бълбука през нощта. 
 
Причината е двойна:
 
1. Нощем растенията отделят въглероден двуокис не им е нужен допълнително.  Увеличеното количество на СО2 през нощта води до спадане на рН.  Това е важно защото:
 
2. Биофилтърът във растителните аквариуми работи със силно понижена ефективност.  Това етака поради ниското рН и наличието на много СО2.  Бактериите и другите организми съставящи биофилтъра обичат кислород.  Затова нощем е разумно не само да се изключва подаването на СО2, но и да се продухва въздух.  Повишенот рН и намаленото количество СО2 помага на подтиснатия биофилтър да работи по-добре поне една част от денонощието.
 
--Николай

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Стартиране на безпроблемен растителен аквариум
« Отговор #3 : неделя, 13 февруари 2011 г., 19:26 ч. »
Във връзка с последното допълнение мога да кажа следното:
1. Винаги използвам активен реактор за разтваряне на СО2. Когато се изключи осветлението, реакторът спира да работи (това е много важно при захранване с мая и захар - СО2 се трупа на голям мехур и излиза от аквариума почти без да се разтваря). Когато имаме СО2 под налягане, тази роля се изпълнява от магнит-вентил. Твърдя, че това е достатъчна предпазна мярка по отношение на бактериите.
2. Не съм използвал аерация в тъмната част на деня. Сигурен съм, че липсата на й не води до негативен резултат. 
Благодаря, на Ники Кралчев за последователността му!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
Отг: Стартиране на безпроблемен растителен аквариум
« Отговор #4 : вторник, 22 февруари 2011 г., 05:45 ч. »
Едно лично наблюдение с изключването на СО2 и подаване на въздух:
 
Вечер:
Спирам СО2.  Пускам въздух с камъче. Само 30 мин. след спирането на СО2 рН се вдига до 7.2 и се уравновесява за през нощта.
 
Сутрин:
Спирам въздуха.  Пускам СО2.  Отнема 3 часа рН да падне от 7.2 до 6.7
 
Това може и да е само моя аквариум.  Но ако ще правите продухване с въздух през нощта поне проверете колко бързо се натрупва СО2 сутрин.  Целта е да не се включват силните лампи ако още няма достатъчно СО2.
 
--Николай
 

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.