Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Да разбием няколко мита в акваристиката

(1/6) > >>

T_H_A1984:
Рибите порастват до размера на техния аквариум.
Това е един от най-старите и най-опасни митове. Макар да е вярно, че някои видове ще преостановят растежа си, когато се отглеждат в пренаселени условия, повечето не го правят.

Астронотусите, големите видове барбуси, сребърният долар и сомчетата са примери на видове, които не спират да растът и те не трябва да бъдат купувани, ако не разполагате с достатъчно пространство.

Златните и Ботиите са сред много малкото декоративни видове риби, които спират растежа си. Но дали това причинява вреда на рибките? Това е трудно да се каже, но рибки отгледани в пренаселени аквариуми, ще бъдат по-склонни към заболявания, причинени от лошото качеството на водата и рН нестабилност.

Аквариумните растения са трудни за отглеждане.
От стандартните растения, които растат в нашите градини, аквариумните растения са плевелите. Просто им осигурете достатъчно светлина и правилният субстрат и повечето видове ще растат лесно и бързо. Тогава защо акваристите често имат проблеми със стабилизацията на водните растения?

По-голямата част от времето, начинаещи подценяват колко светлина е необходима на техните растения. Растения си осигуряват храната чрез фотосинтеза, и без достатъчно светлина, буквално гладуват до смърт. Изчисляването на това колко светлина растенията може да изискват е сложно, но като цяло червените растения се нуждаят от най-много, бледо зелени растения се задоволяват с малко по-малко и тъмно зелени растения, често минавам с най-малко.

В абсолютно изражение, тъмно зелени растения като Java ferns, Anubias, Явански мъх и много видове Криптокорина, като В. Wendtii, ще бъде щастливи с около 2W светлината на галон вода (около 4,5 литра). За повечето аквариуми, това означава две лумисцентни лампи по цялото протежение на аквариума. Тези растения са доста безразлични към субстрата и химията на водата, което ги прави страхотен избор за по-малко опитните акваристи.

От друга страна, някои растения, продавани в зоомагазини изобщо не са водните видове. Защо търговците ги предлагат е загадка, но във всеки случай, ако растението, което ви предлагат го нвма във вашата акваристична книга или списание - не го купувайте!

Каквото и растение да изберете, поддръжката е много важна. Ще трябва периодично да добавяте тор в аквариума, под формата на капки или пелети директно в субстрата. Лампите също ще трябва да бъдат заменени, след известен период от време, като обикновено това е период от 6 до12 месеца в зависимост от марката.

Изберете лампи оптимизирани за растежа на растенията. Някои тръби са предназначени за други цели и са по-малко полезно. Ще трябва да режете растенията на всеки няколко седмици, за да се предотврати претъпкване и трябва да отсранявате старите листа, след като те започнат да се обсипват с водорасли.

Моят аквариум се нуждае от екип чистачи.
Никой сладководен аквариум не се нуждае от тях! В морските аквариуми, този асортимент от събиращи боклук животни има смисъл. Те преравят пясъка редовно, изваждат недокоснатата храна, и ако е необходимо консумират мъртви животинки без да се налага акваристите да пипат деликатните корали и други неподвижни безграбначни.

Но чистененто на сладководен аквариум е лесно. По време на смяната на водата можете да сифонирате субстрата без страх, че ще навредите на растенията и ако трябва да преместите камъни или корени не е голяма работа.

Купувайте си сомчета, скариди и други подобни без да се притеснявате, щом ви харесват, но не се чувствайте задължени да го правите, те не са необходими. Не забравяйте, че всеки път, когато добавите ново животно в аквариум става все по-мръсен, а не по-чист.

Гупите са перфектните риби за начинаещи.
Дивите гупи са жилави и приспособими, защото например те са в състояние да живеят в морска вода безпроблемно. Но пъстрите видове гупи, продавани на акваристите днес са много по-малко приспособими и трябва да бъдат положени много грижи за тях.

Когато се пуснат в незрели или лошо поддържана аквариуми, пъстрите гупи са изключително податливи на болести.

Дори и при най-добрите условия, пъстрите гупи не се смесват добре с други видове. Мъжките са толкова обременени от своите дълги опашки и гръбен плавник, че те са лесна мишена за другите рибки обичащи да подръпват плавници като барбуси и някой тетри. Дори рибки познати с добрия си нрав като скаларии и сомчета се изкушават да поодърпат малко тези неестествено дълги плавници.

Мъжките гупи са доста агресивни един към друг и също така ще бъдат агресивни към някои женски, дръжте гупите на големите групи с женски превъзхождащи мъжките в съотношение 2:1.

Малки смени на водата са най-добрите.
В ранните дни на хобито, акваристите вярваха, че "старата вода" е някак по-добра за рибките. Понеже старата вода съдържа много нитрати и органични химикали, тенденцията е тя да стане доста кисела. Ако си направил една голяма смяна на вода и добавяш вода с основно рН, ти излагаш на риска от внезапна смяна на рН рибките – нещо, коетъо може да ги убие.

Изглежда, че има смисъл да направим малки смени на водата, вместо големи, така че рибките да могат да се приспособят към всякакви леки промени в рН.

Съвременните акваристи сега осъзнават, че колкото повече вода се сменя, толкова по-добре. Всъщност, повечето рибки, просто няма да преживеят стара богата на нитрати вода, това важи за всички - цихлиди, молинезиите и морските риби например.

Ежеседмичната смяна на вода, най-малко 25%, ще разреди концентрацията на нитрати и органични химикали, които предизвикват подкисляване в аквариума, предотвратяване на това ще реши проблема.

Големите и редовни смени на водата пазят аквариума от пренасищане с химикали и така вашите рибки ще бъдат по-щастливи и по-здрави.

Дънните филтри са остарели.
Няма нищо лошо в добрият стар дънен филтър, и ако бюджетът ви е ограничен, този вид филтър може да се окаже много добра инвестиция.

Причината хората да не се използва дънни филтри, толкова често е, защото те водят до доста ограничения. За начало ще посоча, че дънните филтри не са съвместими с повечето растения. Всички растения с коренища ще намират богатата на кислород вода, протичаща през чакъла за много досадна. Темпове на растеж ще бъде забавени.

Дънните филтри също зависят от субстрата. Няколко пластмасови растения и малко корени няма да навредят, но огромна маса от скали, които блокират притока на вода ще създадат мъртви точки в чакъл, където не може да се състои филтрация.

За да получите най-много позла от дънният филтър, то трябва да увеличите максимално притока на вода, например с помощта на множество разпръскватели за въздух или повече пауърхедс.

Поддържането също е важно и дънните филтри трябва да се почистват всяка седмица или така, както и всички други филтри. Веднъж в годината е добра идея да се вземете и да извадите долната страна на филтъра за да я почистите, като внимавате чакълът да остане мокър, така че бактериите в него не се стресират.

Трябва да се добави малко сол към водата в аквариума.
За това няма реална нужда. Солта не е буфер за рН и не увеличава твърдостта, така че идеята, че е полезна за рибките, които обичат по-твърда вода като живородки или цихлиди е фалшива. Ако гледате рибки обичащи по-твърдата вода това, което трябва да направите е да повишите карбонатната твърдост на водата, използвайки нещо като Малави сол микс или чрез добавяне на строшени корали във филтъра.

Има ли солта терапевтична стойност? В дози до 3 гр/л може да се използва за лечение на различни паразити. Солта намалява токсичността на нитрити и нитрати и намалява вероятността от вторични инфекции. Подобни дози може да се използват и за лечение на бели петна, особено когато са съчетани с повишаване на температурата. Но като допълнение към рутинните функции на аквариума, солта е излишна, а в дългосрочен план вредни на рибите, които не идват естествено от солена вода.

Хищниците се нуждаят от жива храна.
Много малко рибки хищници се нуждаят от жива храна. Това са храни, които са скъпи, неудобни за съхранение и потенциален начин за въвеждане на заболяване в аквариума.

За огромното мнозинство от хищни риби, живозамразени храни, както червеи и крил са перфектната добавка към сухата. Големите риби също винаги ще приемат и нарязани или цели морски дарове. Ново внесени рибки могат да отказват замразена храна, в такъв случай живи речни скариди, земните червеи, щурци или охлюви могат да бъдат използвани, в зависимост от хищническото поведение на рибата.

Всички дружелюбни риби могат да се държат заедно.
Етикетирането на нещо като "дружелюбна риба" означава, че ще се разбира добре с другите риби с подобен размер. Тъй като големите рибки възприемат малките риби като потенциална плячка, смесването на видовете с драстично различни размери си е направо просене на неприятности.

Класически примери са скалариите и неоните, и двата вида са дружелюбни. Но скалариите са хищници и големите екземпляри с удоволствие ще изядат малки риби, като например неони. Други потенциални хищници сред “дружелюбните рибки” включват Гигантското данио и Азиатските Кили рибки.

Твърдата, алкална вода не е много добре за тропическите рибки.
Нищо не може да бъде по-далеч от истината! Повечето аквариумни риби не се интересува много какво точно е рН. Това, което те не харесват са внезапните промени на водата. Карбонатната твърдост подтиска окисляването, което води до чудесни стабилни условия.

Основният проблем с твърдата, алкална вода е, че рибките, които предпочитата по-мека вода не са склонни да хвърлят хайвер в нея.


Автор: Нийл Монкс
Превод: Тодор Ангелов
Източник: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=704  

raiko:
Този фрагмент от превода сигурно не е съвсем точен:
"Има ли солта терапевтична стойност? В дози до 3 гр / л, не може да се използва за лечение на различни паразити."
Аз съм използвал сол в същата концентрация- 3 гр./л. (0,3%) ефективно срещу няколко вида паразити, при дълготрайни вани.

NO CARRIER:
Райко, ще допълня - в отделен аквариум. Не в общия!

raiko:
Да наистина, това обезпаразитяване обикновено ми се налага да го правя в карантинните аквариуми при риби, които са нов внос(когато си купувам нови видове за родители).

T_H_A1984:
Прави сте сгрешил съм при превода, за което се извинявам, веднага ще го коригирам!

Благодаря, че открихте грешката своевременно!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия