Автор Тема: Cryptocaryon irritans - морско ихтио, бели точки  (Прочетено 5327 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Пол: Мъж
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Cryptocaryon irritans - морско ихтио, бели точки
« : петък, 06 август 2010 г., 15:35 ч. »
Cryptocaryon irritans (често наричанa още бeли точки, Crypto или морскo ихтио) са едноклетъчни протозойни паразити по морските риби. Едно от най-често срещаните заболявания в морските аквариуми.
Името морско ихтио  идва от това, че наподобява на заболяване по сладководните риби - Ichthyophthirius multifiliis, с което всъщност няма нищо общо.

   

Паразитът се среща в природата, но затворения характер на аквариумните системи означава, че наличието му може да достигне много по-висока плътност, отколкото в естествена среда.Той е добре изучен макар и да не е толкова добре познат сред любителите.

Cryptocaryon irritans е причинена от едноклетъчни организми, които имат четири етапа на развитие, от които само един върху рибата. Въпреки това без рибата като гостоприемник е невъзможен пълен жизнен цикъл, който отнема 9-10 дни при температура от 24 до 25 ° С

В общи линии етапите на развитието са следните :

   1. Проявлението му е от 3 до 7 дни, като пика му е на 4-5 ден. Паразитът атакува като се свързва с рибата, пробивайки дупки в кожата, където се храни с тъкани и телесни течности.
   2. Узрелите напускат тялото на гостоприемника и попадат в дъното сред детрита и запазват активността си вероятно за още няколко часа..
   3. Репродуктивния етап трае от 3 до 28 дни, като пикът е  между 4-8  дни, след многократно делене образуват цисти
или хифи, които в края на етапа се пукат.
   4. Инфекциозния етап обхваща от 24 до 48 часа, който се характеризира с освобождаване на спорите - до 200 на брой. Те плуват свободно из водния обем, търсейки гостоприемник, което трябва да се случи в рамките на два дни. След този период незаловилите се криптокариони загиват.
Единствените етапи, чувствителни на химична обработка са 3 и 4.

       

Симптоми:

Симптомите в първия стадий се характеризират с малки бели точки по кожата, хрилете, очите и перките на засегнатата риба. Забелязва се също така нервно поведение, вследствие на дразненето и търканe  в твърди предмети и камъни. Наблюдава се учестено дишане, което се дължи на затрудняване в дейността на хрилете.
Подобни симптоми се наблюдават при Brooklynella.
   
Лечение:

Предприемайки лечение на Cryptocaryon irritans трябва да се има предвид целия жизнен цикъл и различните фази на развитието му. През третата и четвъртата фаза на развитие е податлив на лечение по химичен път. Не бива да  се забравя възможен рецидив до 38 дни.

Лечението със специализирани препарати, с доказан ефект, се извършва в отделен съд със слаба светлина и само с механична филтрация. В никакъв случай препаратите не се използват там, където има безгръбначни, тъй като това ще доведе до тяхната гибел.В добре уредените аквариуми, когато единични екземпляри развият болестта, без да предизвикат епизоотия, се случва да преболедуват успешно без особени последици. Голяма роля за това играят скаридите от сем.Lismata и Labroides dimidiatus (риба-доктор). Много важно условие в този случай са добрите показатели и качеството на водата, както и обогатяването й с витамини.

Предотвратяване:

Новозакупените риби е желателно да изкарат карантинен период в специален за целта съд със същата вода от аквариума, в който ще живеят. Най-добрият вариант, ако не разполагате с карантинен съд е да се ползва съмпа, тъй като водата се връща в аквариума през УВ лампа и предотвратява възможността за разпространение на това или друго заболяване. След двуседмичен
период може да бъдат преместени в основния съд. Естествено всичко това може да си го спестите като закупувате рибите си от коректни търговци, при които сте могли да наблюдавате рибите и здравословното им състояние в течение на десетина дни.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.