Автор Тема: Кораловите рифове могат да изчезнат до 2050 г.  (Прочетено 3176 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен hajigeo

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 255
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
Кораловите рифове могат да изчезнат до 2050 г.
« : четвъртък, 24 февруари 2011 г., 09:26 ч. »
   Кораловите рифове могат да изчезнат до 2050 г.   23.02.2011 15:40         8      Заплахите: риболовът, урбанизацията по крайбрежията и замърсяването   
Кораловите рифове могат да изчезнат до 2050 г.Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Кораловите рифове в целия свят могат да изчезнат до 2050 г., ако не се вземат мерки срещу интензивния риболов и
глобалното затопляне, гласи експертен доклад, съобщи АФП.
Затоплянето на моретата, свързано с климатичните промени, окисляването на океаните, предизвикано от замърсяване с въглероден диоксид, корабоплаването, свръхриболовът, урбанизацията по крайбрежията застрашават коралите.
Ако не се вземат мерки, ще бъдат застрашени над 90% от кораловите рифове до 2030 г. и почти всички коралови рифове до 2050 г., се пояснява в доклада.
Той е съставен въз основа на резултатите от десетки изследвания, извършени под патронажа на Световния институт за морски ресурси със седалище във Вашингтон.
Интензивният риболов, урбанизацията по крайбрежията и замърсяването са най-преките заплахи за коралите, като
застрашават над 60% от тях в краткосрочен план.Още по темата   Заради затоплянето склоновете оголяват      Годината, в която Земята си го върна      Ниска активност на Слънцето няма да спре глобалното затопляне   Глобалното затопляне вече нанесе големи вреди - покачването на температурата на водата предизвика избелване на коралите, се отбелязва в доклада.Окисляването, което е следствие от изхвърляне на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, също застрашава растежа на коралите.
Унищожаването на кораловите рифове е голяма загуба за биоразнообразието, защото в тях живеят около една трета от морските видове на планетата.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.