Автор Тема: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев  (Прочетено 9676 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен killiman

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 216
  • Продажба на аквариумни рибки!
Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« : четвъртък, 31 март 2011 г., 17:59 ч. »
Екипът на Аквапортал преди година видя празнината в писаната история на българската акваристика. За целта част от нас се свърза с акваристи от по-стратото поколение, с молба да напишат спомените си. Някои се обърнаха на другата страна, други откликнаха. Един от вторите беше Димитър Пенев, предполагам, че много от вас го познават или поне са чували за него. Някои имена и дати му се изплъзват, но това е съвсем нормално и моля за вашето разбиране. Също така статията му е пречупена и през неговата страст - тетрите, което е напълно разбираемо. Предполагам, че на много от посетителите на Аквапортал статията ще им хареса, втори ще открият пропуски, а трети ще изразят явното си несъгласие. В крайна сметка за нас е по-добре да имаме някаква писана история отколкото никаква. И от тази гледна точка всякакви коментари, различни гледни точки и факти са добре дошли. А аз се надявам, че тази статия няма да остане единствената по рода си. Приятно четене!

Неактивен killiman

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 216
  • Продажба на аквариумни рибки!
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #1 : четвъртък, 31 март 2011 г., 18:03 ч. »
Кратка история на родната акваристика
                                 
Целта на този малък материал е да си спомним за корените на родната акваристика, за нейното трудно начало и вече извървения път. А той съвсем не беше гладък и еднопосочен. Още повече, че първите акваристи отдавна не са сред живите. За съжаление след нашето поколение идва забвението. То ще бъде извикано от емоционално-икономическите условия у нас - т.е. от пълната комерсиализация на акваристиката. У нас издадените книги по акваристика се броят на пръстите на едната ръка. Известно е, че всяка сериозна книга започва с история на хобито. Така че със статията правя опит да запълня една празнина. Нека тя се приема като опит за нови бъдещи сериозни изследвания в областта на българската акваристика.
И днес продължава с пълна сила научния спор - що е то акваристика. Наука за изкуствен водоем и отглежданите в него водни обитатели, хоби или клон на науката. За мен акваристиката е преди всичко едно прекрасно хоби здраво стъпило на основите на науката и ползващо нейните най-нови постижения.

Корените на акваристиката се крият в дълбока древност. Древноегипетските папируси съобщават, че за фараоните са отглеждани изкуствено риби (вероятно сомови) от р. Нил. Сведения има за златни рибки, станали любимци на китайските императори. За римските патриции са изграждани басейни, в които са пускали хищни мурени, в такива басейни са хвърляни провинилите се роби. Горди акваристи-московчани още разказват на "Птичий рынок", че придворните на цар Петър I са отглеждали риби в големи дървени ведра. В наши дни акваристиката е занимателно хоби, което обаче изисква сериозни познания по биология, хидрология, физика, химия,  фармация и пр. Без тях е невъзможно постигането на успехи в отглеждането и развъждането на водните обитатели. Акваристиката изисква обич и всеотдайност. Или както казват руснаците - "Сладка каторга". Представете си тиха снежна нощ, а ти стоиш пред осветените аквариуми и се наслаждаваш на красотата на придобитата с такъв труд тропическа рибка. С нищо несравнимо е спокойствието и радостта, които са те завладяли. Но всеки акварист трябва да знае поне малко за историята на родната акваристика. Като начало може да се приеме отварянето за посетители на Морския аквариум в гр. Варна през 1932 г. В гр. София първи публичен аквариум е този в магазин "Детмаг", в който плуват и се продават златни рибки. След време бай Трайчо отваря свой магазин до Министерство на земеделието. Около него през 1973 г. се сформира клуб "Акваристика". По същото време Д. Гогов открива свой щанд в магазина на "Булгарцвет" на пл. "Ленин". По-късно същия наема магазин на ул. "Граф Игнатиев". Старите акваристи помнят магазинчето на арменеца Б. Бохосян на бул. "Христо Ботев". Тези магазини изиграват за времето си положителна роля, защото позволяват на опитни акваристи да реализират излишъците от развъдени от тях риби. Понастоящем в столицата има десетки по-малки или по-големи магазини, където се изкупуват или продават рибки. Не бива да се забравя и съботното функциониране на пазара "Подуене". На достъпни цени се предлагат декоративи рибки, всевъзможни животни и растения. За акваристиката той се превърна във втори дом, където можеш да се видиш с приятели по хоби, да обмениш информация и да попълниш колекцията си. Отсъствието на такава постоянно действаща изложба би означавало край на организираното хоби акваристика.

Историята на българската акваристика условно може да се раздели на три периода.
- 1950 г. - 1970 г. - първи стъпки;
- 1970 г. - 1990 г. - период на разцвет на акваристиката;
- 1990 г. - 2010 г. - пазарно стопанство;

Първият период се характеризира с поставяне основите на съвременната акваристика. Той се характеризира със стихийност и примитивизъм. Отглежда се предимно живородка - гупи, хелери, плати и молинезии. Известен акварист е бившия фабрикант бай Коста Янев - започнал да развъжда в значителни количества шлаери и черни хелери. Други по-известни акваристи по това време са Иван Жирардинуса, Гупата и др.

През втория период се поставя началото на организирания живот на акваристиката. През 1975 г. се учредява клуб „Акваристика” с председател Давид Алфандари и секретар К. Спасов, но клуба няма съдебна регистрация.  През 1979 г. е създадено  дружество "Екзотика" с председател Мирчев. Към него, през 1980 г. в рамките на „Екзотика” се обособява секция Акваристика, в която преминава голяма част от клуб „Акваристика”.  Дружеството има над 40 самостоятелни изложби.  На 24.02.1988 г. се учредява дружество "Акваристика" с председател Венец Струнджев, зам.председател Димитър Пенев и секретар Симеон Йорданов. Дружеството има клубен ден, на който по предварително изготвен тематичен план се изнасят лекции от опитни акваристи. Незабравими ще останат изложбите с международно участие в зала "Универсиада", музея "Земята и хората" и др. Изготвен е национален стандарт за оценка на изложбен аквариум от Тодор Мечков и Венец Струнджев. Ежегодно дружеството организира национални семинари в Китен и Вонеща вода, където се изнасят беседи и се обменя опит. Дружество "Акваристика" разполага със своя база и постоянно действаща изложба с магазин в подлеза на бул. "България". От всички социалистически страни с такава изложба разполага само дружество "Нептун" при завод "Серп и молот" - гр. Москва. Този период се характеризира с ентусиазма и израстването на българската акваристика. България не остава назад от общоевропейския бум на отглеждане и развъждане на харацини. За един от първите вносители може да се счита В. Струнджев, който посещава ГДР, Чехословакия и СССР откъдето внася някои нови видове риби. През 1981 г. при завръщането си от гр. Москва Димитър Пенев донася над 20 нови вида харацини - монетка, родостомус, петитела, сляпа риба, наностомуси и други, които успешно са размножени. Правят се опити за издаване на списание. така например, в сп. "Зайцевъдство", орган на ЦКС, има рубрика "Аквариум", в която поместват свои статии Т. Мечков, В. Струнджев, Д. Пенев. На пазара се пускат и други издания, като списанието "Трапически рай", но те просъществуват доста кратко поради финансови проблеми пред издателите.

Третия период се характеризира със стопанската разруха, в която затъва България. Това е края на организирана акваристика. Загубена е постоянната изложба, дружество "Акваристика" постепенно спира да организира изложби поради финансови причини. Непрекъснатото поскъпване на тока, парното и водата води до нерентабилност на масовото отглеждане на риби. Отваря се нова ниша в бизнеса - направа и подържане на големи декоративни аквариуми в ресторанти, банки и офиси. Докато през втория период имаме любителски внос по 10 рибки, сега се оформят сериозни вносители (търговци) като Красимир Стоянов  от София, Петър Петров от Бургас, Станимир Стаматов от Варна, Георги и Атанас Казакови от Пловдив. Положителен момент е появата на М. Михайлов от гр. Пловдив, организирал внос от Холандия и обслужващ предимно любители акваристи.

В началото на 90-те години е налице увлечението по цихлиди - южноамерикански и африкански, както и на дребни (коридораси) и едри сомове (предимно L-ове). За кратко време на пазара се появяват нови видове килита. Заслугата за подържането на тези красиви и интересни рибки е на Т. Мечков и Васко Гогов. Опитали се да създадат група около себе си по подобие на други европейски страни, издавайки собствен бюлетин. Появиха се нови модерни магазини. За съжаление значително отстъпваме на другите нации в областта на морската акваристика. Успехите в развъждането на гости от топлите морета са почти никакви. През този период се изявиха като производители Д. Димитров (вече покойник), Д. Влайков, Евгени Младенов, Румен Стоянов, Васко Гогов, Даниел Николаев от Кюстендил, Николай Николов, Людмил Цанев от София и др.

И все пак къде сме ние в Европа? Традиционно изоставаме от Русия, Чехия, Полша и Германия. Зад нас са Гърция, Македония, Сърбия. С Румъния сме на едно ниво. В ущърб на българската акваристика е отсъствието на модерни бази за развъждане и отглеждане на риба. Вносът от Южна Америка след няколко опита е почти замрял. Българинът вече не се интересува от специализирана литература. Като справочник интеренет е неоценим, но там трудно се намират задълбочени източници, а и много от авторите са лаици.

Вместо заключение
Макар и трудно, родната акваристика понастоящем тръгва по пътя, извървян през 90-те години на миналия век от страните от Централна и Западна Европа. Той се характеризира с две особености - широко отваряне на експорта/импорта към/от съседни страни и регулярен внос на риби от Южна Америка и Азия. И всичко това за сметка на намаляване на броя на любителите-развъдчици. За да се стигне до парадокса на пазара в Подуене регулярно да се продват повече харацини , отколкото на "Птичке" в гр. Москва с население от над 10 000 000 жители. Вероятно ще се запомни времето , когато съдружието между Д. Димитров, Д. Влайков и Д. Пенев предлагаше богата гама от харацини и новости на смешни цени с цел популяризиране на хобито.
Отварянето на България към чужди страни - внос на риби от Сингапур, Турция и Чехия, доведе до снижаването на броя на родните производители. Понастоящем поне 10 търговци захранват пазара с вносна риба. Въпросът е колко от тях ще просъществуват в кризата. Но така е и в Европа. Пазарното стопанство превърна Русия от водеща сила в европейската акваристика в страна, вносител на риба за "ширпотреба". И стигна до там да се гордее с двама производители - Ванюшин от Москва и Григорий Фамински от Нижни Новгород. В Германия останаха баща и син Hoffman, в Чехия - Vl. Bydzovsky, в Полша - Drosd.
Родната акваристика не се възползва в пълен обем от открилите се пред нея възможности за внос и износ на риба. Намалява броя на любителите производители. И ако преди години опитните акваристи "отглеждахме" и обучавахме по някое и друго дете, сега зад нас няма никой. Кризата смазва хората, намалява покупателната способност на българина. Смело мога да твърдя, че зооатракцията на "Подуене" крепи акваристиката, след като по обективни и субективни причини организационния живот е замрял.

Димитър Пенев, Април 2010 г.

Неактивен jardel

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 56
 • Нас. място: Великобритания1
 • Пол: Мъж
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #2 : петък, 23 ноември 2012 г., 17:11 ч. »
Страхотно изживяване и връщане във времето след прочитане на вашата статия, тя ме накара да си спомня нашето време и началните стъпки на акваристиката в гр. Толбухин/ Добрич/ благодаря Ви от сърце, може би някой ден ще допълня националната история по Акваристика  и с нашата от Толбухин.Поздравления на екипа за това начинание.... :clapping: 

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #3 : петък, 23 ноември 2012 г., 17:21 ч. »
Ще ни е драго да го направиш Жардел. Нека знаят хората, как е започнало всичко.

Неактивен jardel

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 56
 • Нас. място: Великобритания1
 • Пол: Мъж
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #4 : понеделник, 26 ноември 2012 г., 17:56 ч. »
ИСТОРИЯ НА АКВАРИСТИКАТА
Гр.ТОБУХИН- ДОБРИЧ


Всяка история е като в приказките , а нашата приказка  от Толбухин започва през 60 -70 те години на миналия век по акваристика .Старите хора    още си спомнят за бате Гоца/мир на праха му/ и неговото хоби акваристиката ,как в задната част на захлюпената си къщичка имаше цяла стая с аквариуми и толкова много интересни рибки....Още си спомням зимата на 1970 г, когато прескочихме оградата и почукахме на вратата му , а той след като я отвори каза..
-От къде се взехте бе деца тука..?
-Бате Гоца за рибки сме дошли искаме да си купим...моля ти се нека да ни дадеш..
Мммм ...е хайде щом сте дошли ,влизайте...да му се невиди ....и другия  път викайте, за  да  не  прескачате оградата . Зима е, ще се пребиете,  възкликна той     с усмивка....!
Гледахме с зяпнали усти рибките в аквариумите  и слушахме приказките му...Така започна и нашето хоби с 5 рибки ,които бяха толкова замръзнали след като се прибрахме у дома,че  едва ги съживихме с малко топла водичка ,но им се радвахме от цяла душа и сърце с моят брат близнак Кирил /мир на праха му/.В Толбухин после научихме, че има и други акваристи .Oтец Ангел, развъждащ дискуси ,анцитруси, кардинали/ бог да го прости не е сред нас/ , г- н Тонков/ модерен и изискан акварист с голяма любов и разбиране на водните растения , Валери /циганчето/ ,Валентин /колоездача/ и десетки други акваристи, но тези определено бяха хората ,които през тези години потдържаха и развиваха акваристиката в нашия град.На кооперативния ни пазар последните двама бяха неотлъчна атракция в съботните дни, и всички деца си купувахме ,разменяхме и развъждахме своите рибки...  През 80те години  постепенно започнаха да пристигат рибки от Москва, Констанца, Бърно , Братислава а така също и да развъждаме и продаваме и още няколко души на кооперативния пазар ,който в събота събираше най интересното и развъдено от добруджанци ... Славни и интересни бяха - 90 те години.
Спомням си едно незабравимо участие на нашите природолюбители в гр. Бърно- Чехословакия през 1986г ,което дообогати ,разви и допренесе за изключително бързата популярност на акваристиката в гр.Толбухин...
Природолюбителското дужество Златна Добруджа гр Толбухин- първоначално е било създадено от гълъбовъди и  птицевъди през 70те години , но след участието в гр.Бърно-през 1986г. в дружеството се създаде секция Акваристика с председател Желъо Желев и секретар Стоян Касабов.Секцията се състоеше от десетина човека, но напълно отдадени на хобито си .След изложението в гр .Бърно започнахме да се организираме за посещения на други изложения в страната а именно изложби -базари във гр. Варна и в  гр.Шумен.Там се запознахме с варненските акваристи ,които и до днес развъждат ,отглеждат и внасят интересни тропически рибки....Ежегодно се провеждаха пролетни и коледни изложения базари в Младежки дом гр. Толбухин...Те допренесоха за голямата популярност на акваристиката в Толбухин, освен това се провеждаше кръжок по акваристика за деца в Младежкия дом, там те получаваха информация и опит за направата на аквариуми и отглеждане на декоративни рибки..Помним интусиазма на всички природолюбители за откриването и оборудването на първото магазинче за декоративни рибки , птички ,храни и акцесоари към дружество Златна Добруджа на ул.Георги Кирков през 1986г.Там се събирахме и разговаряхме за изложения,за предстоящи събрания, за интересни постижения в акваристиката....
Може би трябва и да отбележа и едно незабравимо участие в зала Универсияда организирана от секция Акваристика гр София и първия бронзов медал взет на такъв форум от Желъо Желев с неговите рибки Вариятуси....Да историята е да си припомняме и да не забравяме интусиязма и любовта ни към нашето хоби...Това участие и участието в гр. Бърно бяха може би един ключов момент..От гр.Бърно донесохме  и развъдихме /живородки Ксенотока и Формоза/ както и Кларияси/Clarias batrahus/ , успешно развъдени от друг начинаеш акварист ,който и до днес не спира с изненадите си по отношение на акваристиката -Митко / Ганката/  .През онези години трябва да си припомним прекрасните молинезии на Георги Чобанов, разнообразните и изящни скаларии на Валентин/ колоездача /,хелерите на Красимир /малкия/ и др....Бих искал само да добавя ,че твърдостта на добруджанската питейна вода е доста над допустиите граници, но за сметка на това е прекрасна за живороди и тяхното отглеждане и развъждане... През 90год след преименуването на гр. Толбухин в гр. Добрич  и особено в началото на 2000г. бяха създадени няколко различни бази за развъждане на декоративни рибки на Митко /Ганката/. Росен/ старшината/дискуси,анцитрус,палмери,скалария, Красимир /малкия/ -черен барбус,палмер, лорикария,филомена,воален анцитрус, Ж.Желев кубински-рачета, барбуси ,вариятуси, скалария ,,кларияс,леери,телескопи,червена гупа,братята Пенко и Милен златни рибки,коридороси,гупи,молинезии,плата....
А така също и открити първите частни зоомагазини на Румен/три магазина/ , Николай Минчев/два,/ Росен/един/, Боби /един/, Станислав от Варна/един/ , които допринесоха за популярноста и развитието на акваристиката с още по- бързи стъпки.....Може би най-голямата и най-приятна изненада беше създаването на базата за Дискуси на Валери Монев, който и до днес радва интернет сайтовете с прекрасните си любимци...Към всичко това аз бих добавил и още една глава от родната акваристика , а именно- ОНЛАЙН акваристиката и нейното попупилизиране в интернет пространството...
На добър път на всички знаещи и начинаещи акваристи.. и нека вашата ,,приказка,, бъде по прекрасна и интересна,допълваща и заинтрегуваща от моята..
УСПЕХ


                                                                                               25.11.2012г  Желъо Желев


Неактивен Mano_83

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 24
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #5 : понеделник, 26 ноември 2012 г., 18:09 ч. »
 :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

Неактивен kostur

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 280
 • Нас. място: Казанлък
 • Пол: Мъж
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #6 : вторник, 27 ноември 2012 г., 18:04 ч. »
Чудесна статия.  :) 
Благодаря.  :bow:
 

200 l

Неактивен mefisto

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 106
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Отг: Кратка история на родната акваристика - Д. Пенев
« Отговор #7 : сряда, 28 ноември 2012 г., 23:37 ч. »
 :up: Направо сте  били супер тогава,при всички трудности които е имало за онова време --дано всеки има толкова скъпи спомени преживяни през годините свързани с любимото ни хоби акваристиката.
Дръж ми дъвката,влизам в боя :):):)

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.