Автор Тема: Петнайсетте най-често срещани проблеми  (Прочетено 5456 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен камен_chochev

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 204
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Петнайсетте най-често срещани проблеми
« : петък, 06 май 2011 г., 16:09 ч. »
Попаднах на една статия, която ми се стори доста полезна за начинаещи. И не толкова  :) . Ако бях я прочел преди да стартирам, може би щеше всичко да ми е по-лесно. Дано да е полезна за тези, които тепърва ще се впускат в хобито. Поиграх си да я преведа, с много малки корекции. Ето я и нея:

Петнайсетте най-често срещани проблеми в соленоводните аквариуми
според Nick Dakin   

В същността си морската акваристика не е трудна. Най-често срещаните проблеми са елементарни по природа, но значителна част от упражняващите това хоби ги допускат и срещат трудност при отстраняването им, затова е необходимо те да бъдат дефинирани и да се дадат насоки за справянето с тях. Това, което следва е описание на петнадесетте най-често срещани грешки, които съм срещал по време на дългогодишното ми практикуване на това хоби - морската акваристика и кратко описание как да се справим с тях.

1. Аквариумът е много малък
За разлика от сладководните, соленоводните аквариуми са много нестабилни при малки размери. рН може да падне рязко ( най-често нощем ) до опасно ниски нива; рязкото покачване нивата на амоняк и нитрити е много вероятно, както и нивата на нитратите да се повишат бързо. Като, генерално, всичко това води до катастрофа в аквариума. Повечето акваристи с опит знаят, че за добър старт при начинаещи е необходимо аквариумът да е поне 70 л. Това означава аквариум с размери не по-малки от 90х40х30. Запомнете старата максима " голям е добре, но по-голям е по-добре".

2. Аквариумът не е "узрял" достатъчно за пускане и отглеждане на обитатели
Преди добавянето на обитатели е необходимо биологичния филтър в аквариумът да съзрее, т.е. време да се развият полезните, нитрифициращи бактерии, превръщащи амоняка в нитрити и нитритите в нитрати (т.нар. Азотен цикъл). За да сме сигурни, че това се е случило е необходимо от самият старт да следим с тестове нивата на амоняк и нитрити, да проследим техният пик (максимална стойност) и след това спад до 0. Тогава можем да сме сигурни, че този тип бактерии се е появил и развил до оптимални количества и цикъла е приключил. Този процес може да отнеме до дългите 28 дни за по-нетърпеливите, но е начинът даващ най-добри резултати.
Могат да бъдат използвани и Живи култури на нитрифициращи бактерии, които могат да бъдат закупени от магазин, за по-бърз старт, но това не е препоръчително, защото в дългосрочен план може да доведе до проблеми.

3. Твърде бързо заселване
Един път аквариума стабилизиран, изкушението да вкараш набързо всички риби, които си харесваш е много голямо. Какъв би бил резултатът? Смърт на всички риби в рамките на 24 часа, в следствие на отравяне с амоняк и нитрити или развитието на потенциално опасни болести. За да избегнете този мрачен сценарий, заселвайте много внимателно. Една риба на всеки три седмици е оптимума. Това дава време на бактериите да се развият и приспособят плавно, без да се предизвиква стрес в системата.

4. Свръхзаселване
Този проблем, близък до предходния също е "убиец", без да се заблуждавате. Един път достигнат максималния капацитет на биологичния филтър, той не може да бъде увеличен. Всяко натоварване на системата с нови обитатели над този капацитет води до необясними случаи на смърт и повтаряемост на дадени болести.
За щастие има практически много точна система , с която да определите максималния брой риби за аквариума : за аквариуми само с риби: максимум 1см риба на 6л вода за аквариуми на възраст до 6 м, след това 1 см риба на 3 л вода ( за водата само в дисплея). За аквариуми с риби и безгръбначни - 1 см риба на 9л вода в дисплея. Поради това, че безгръбначните отделят много малко отпадъци, при улегнали аквариуми единственото ограничение за техния брой е физическото място в аквариума.

5. Неработещ или липса на план за заселване
Стойността на един добре направен план за изграждане на аквариума, а не импулсивно закупуване на обитатели , според съвместимоста между обитателите е силно занижена по принцип от акваристите. Мотото "Щастливия аквариум е здравия аквариум", е валидно при строга оценка на съвместимоста между обитателите и неспазването и води до високо стресова среда с много сблъсъци, наранявания и болести.
За начинаещи акваристи трябва да се знае, че в периода на съзряване на аквариума, времето, когато те "сърбят ръцете" да сложиш нещо движещо се в аквариума е по-добре да се използва за направата на план за заселване, като се вземат пред вид всички фактори: съвместимост, последователност на заселване (най-деликатните създания трябва да бъдат заселени първи) , максимална големина на растеж и др. По този начин могат да бъдат избегнати всички проблеми със заселването още от самия старт.

6. Прехранване
При всяко хранене се случват две неща
а) рибите се хранят и поддържат
б) от остатъците от тази храна се хранят бактериите ( в интерес на истината, бактериите не изяждат всички отпадъци, но за това по-късно)
Рибите ще се чувстват добре с изненадващо малко количество храна, когато тя е редовна и разнообразна. Ако е възможно хранете два пъти на ден, едното хранене със замразена храна, другото с качествена суха храна на чипс. Винаги храната, която е подадена трябва да бъде изядена в рамките до няколко минути, всичко което остане трябва да се почисти ( извади ) веднага, за да не цапа и претоварва системата. За много кратък период, можете да определите акуратно количеството храна за всеки новодомец, което му е необходимо. Ако имате и най-малки съмнения, че храната е повече - не се колебайте да я намалите, рибите няма да страдат.

7. Недостатъчна филтрация
За да бъдат обитателите здрави и в добра кондиция е необходима ефективна филтрираща система.  Това може да е "дълбоко пясъчно дъно", бавен филтър или биологичен канистър, както и комбинация от тях. Други видове филтрация също не трябва да бъдат пренебрегвани. Протеиновия скимер и филтъра с активен въглен са в основата на всяка ефективна система и премахват отпадъчни субстанции, които биологичния не може.

8. Неправилно позициониране на аквариума
Слагайки аквариума на силна, пряка слънчева светлина, рискувате появата на нежелани алги и рискувате покачване на температурата до нежелано високи нива. Обратното - слагайки го на тъмно и мрачно място рискувате да бъде пренебрегнат и недооценен. Тряскащите се врати и силна музика могат да доведат до стрес обитателите и да предизвикат болести и дори смърт. Имайте предвид тези прости, но важни фактори, преди да вземете окончателно решение.

9. Неправилно осветление
Ясно е, че осветлението трябва да е съобразено с вида на аквариумните обитатели.  Обичащите светлина корали се нуждаят от интензивна светлина в правилния спектър, други корали и риби изискват по-приглушена светлина (кардинали, групери и др.). В магазинната мрежа има огромно разнообразие от различни видове и типове осветление, за това е добре да се инвестира малко време за проучване, преди взимане на решение.

10. Погрешна екипировка
Повечето оборудване на пазара е предназначено за строго определена цел и параметри и не можем например да очакваме филтър за аквариум от 50 л да е ефективен за такъв от 100л, поради, което трябва да се следват ( до колкото е възможно) инструкциите от фирмата производител.

11. Високо ниво на нитратите
Нитратите не са толкова отровни за рибите, колкото амоняка или нитритите, но могат да причинят поддатливост към болести, липса на апетит и като цяло стрес у тях. Безгръбначните обаче са доста чувствителни и нивата трябва да бъдат поддържани до единични цифри ( < 10 ). Има няколко начина за поддържане на ниски нива на нитратите - чрез използване на осмозна вода при регулярна смяна на правилното количество вода;  поддържайки нисък брой риби в аквариума; осигурявайки анаеробни участъци, където нитратите да се преобразуват в безвреден газ.

12. Твърде много нежелани алги
Обикновено нежеланите алги са или нишковидни ( брада ) или тинести. Те не само, че пречат аквариума да изглежда добре, но и могат да увредят, задушавайки, безгръбначните в аквариума. Причините могат да бъдат много и различни, но се дължат най- вече на мръсна вода. ( за повече инфо личния уебсайт).

13. Как да получа надеждна информация и колко трябва да знам?
а) чрез разговори със дилъри, от списания, книги и интернет. Не очаквайте успешен  аквариум, черпейки информация само от един "извор".
б) разберете всичко което можете, ПРЕДИ закупуване, не след това. Лесно се променят нещата на хартия и трудно когато са факт.

14. Основните проблеми лесни ли са за разрешаване?
Доброто планиране е тайната на успеха, не разчитайте на времето да лекува с лекота всяка грешка.

15. Ако имам специфичен проблем, към кого да се обърна?
Много списания имат страници за въпроси и проблеми, както и много уебсайтове и форуми. Но един опитен дилър, струва теглото си в злато и трябва винаги да се използва за съюзник.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Петнайсетте най-често срещани проблеми
« Отговор #1 : петък, 06 май 2011 г., 17:02 ч. »
Чудесна статия. Браво за труда! :bow: Ще я закача във важните теми в раздела.

Неактивен Rama

 • Мотохолик, акваманиак
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 866
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
 • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Петнайсетте най-често срещани проблеми
« Отговор #2 : петък, 06 май 2011 г., 20:43 ч. »
Радвам се, че някой се е постарал да класифицира проблемите и благодаря, че друг се е потрудил да преведе и публикува  :clapping:.
Мисля, че тази информация, ще бъде полезна, както на начинаещите, така и  на вече навлизащите в соленото хоби. Който има свои изводи и допълнения, ще се радваме да ги сподели в темата.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен kole99

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 274
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • На воля
  • Морски аквариум
Отг: Петнайсетте най-често срещани проблеми
« Отговор #3 : неделя, 08 май 2011 г., 15:51 ч. »
Много полезна тема :up:.Първата ми грешка е пренаселване.
Сега се справям много лесно. Слагам едно калканче, като го наблюдавам дали диша тежко.После слагам още еднооо, добре е, н.п. После още едно и оп - почват всички
да дишат тежко. И тогава го взимам и го пускам в морето. :)
ау, ау

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Петнайсетте най-често срещани проблеми
« Отговор #4 : неделя, 08 май 2011 г., 18:10 ч. »
Моите поздравления за труда!  :highfive:
Точно за такава помощ в акваристичната общност съм мечтал. Радвам се, че има хора с изявен ентусиазъм. :up:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен камен_chochev

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 204
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Петнайсетте най-често срещани проблеми
« Отговор #5 : неделя, 08 май 2011 г., 23:18 ч. »
Ами хората по света наистина си помагат и няма нищо лошо в това. А и имам малко егоистични подбуди - колкото повече хора се запалят, толкова по - добре за мен - може пък и магазините ни да станат като техните, като имат повече клиенти   :D . Това в кръга на майтапа - сигурно няма да сме живи да го дочакаме този момент. А от същия автор, в същия сбит стил намерих още нещо интересно и утре - другиден ще го подготвя.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.