Автор Тема: Да си взема ли рамирезки?  (Прочетено 2268 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен AGENTO

• Активен потребител
  • Публикации: 281
  • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
Да си взема ли рамирезки?
« : понеделник, 08 декември 2008 г., 13:16 ч. »
Начинаещ акварист съм.Преди 2-3  седмици стартирах 200 литрив аквариум(125-47-35),в който за сега съм пуснал 10 бандита-барбус тетразона,5 панди и 2 анцитруса.Мисля че аквариумът върви добре за сега и е направен по всички правила,с помощта ка Краси(гилгалат)от форума.Скоро ще пратя снимки да го видите.Много искам да си взема няколко рамирезки,но прочетох,че са доста кекави.Въпросът ми е дали ми е твърде рано за по-специфични риби като тях.Да ми дадете някой съвет как се гледат за да са здрави и дали могат да съжителстват с барбуси,които ми изглеждат доста буйни и своенравни.Още малко информация-филтър канистър 700л.ч,нагревател китайски 200вт.,лампи силвания,филипс и 1 обикновенна луминисцентна за сега,кварцов пясък от пред,от зад фондовиво и грунд на продак,няколко мангрови корена,гранитни плочи и различни растения.Благодаря предварително!

Неактивен WaTeR_bOy

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: Добрич
  • Поздрави на всички!!
Отг: Да си взема ли рамирезки?
« Отговор #1 : понеделник, 08 декември 2008 г., 21:27 ч. »
Можеби трихогастери но се двуомя дали няма барбусите да им късат сетивните органи!За мен най-коравата рибка са хелерите но незнам дали ти харесват.Можеби пробвай с хелери,те са подходяща рибка за начинаещи.
Hi !

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #2 : понеделник, 08 декември 2008 г., 21:58 ч. »
Рамирезата се погажда добре с други риби. Нямаш проблем.
Единствено е необходимо да поддържаш много добра чистота в аквариума и редовно да сменяш вода.
Чак кекави не са.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #3 : вторник, 09 декември 2008 г., 01:28 ч. »
Изрових един разговор за рамирезита. Ето го:

"Нека се похваля, че след това и да питам:

Преди седмица си взех отдавна мечтаните Рамирези - 2 женски и една мъжка - според сайтовете достатъчни за моя 60 л. аквариум.

Още първия ден след закупуването им си пролича, че изборът ми е бил правилен - наистина са интелигентни риби, че и красиви.

Всъщност, не показаха никакви признаци на обичайния стрес при пускането в нов аквариум - още на втория ден сутринта цветовете им бяха ярки и наситени, а самите те - активни и без каквато и да е следа от страх. Още щом почуках леко по съклото се събраха при пръста ми в очакване на храна. По-късно същия ден дори скаларията, която купих преди няколко дни и до сега само се криеше зад растенията и не ядеше, явно окуражена от видимото им безгрижие започна да се движи из аквариума нормално и да се храни с апетит.

Характеристиките на социалното поведение на рамирезите станаха очевидни скоро след това - едната женска, която е подута вероятно от хайвер, се показа доминираща и се оцвети като мъжкия, като започна да гони из аквариума другата женска, чиито багри избледняха и сега преобладават пастелните - сиво, кафяво (прилиа на малък слънчак...), а не наситено черно и синьо, както е при другите две. Те сформираха двойка и вечер като си дойда късно и светна лампата на стаята виждам, че те спят заедно в единия край на аквариума, а другата женска - в противоположния.

В тази връзка имам въпрос (разчитам за отговор главно на Боби, защото има най-голям опит с йерархични риби):

Другите две риби не хапят втората женска, а само я гонят (когато тя спре - спират и те и не я докосват - доминиращата женска така се опитва да тормози и Калихт-а ми, който е с нейния размер, но вероятно се чувства доста глупаво, когато се засили към него очаквайки да побегне, а той не й обръща грам внимание). В този смисъл втората женска не е застрашена от физически наранявания, но възможно ли е постоянният стрес в който живее и признаците за който са на лице - бледата окраска, по-нервното и плахо поведение - да я застрашат по някакъв начин? Нека се има предвид, че при приматите социалният стрес на нископоставените в йерархията на групата се отразява по същият начин, както и стреса при хората - нервни разтройства, тремори, стомашни язви."

Много ми харесва да отговарям с цитати.  :drinks:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен AGENTO

• Активен потребител
  • Публикации: 281
  • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
« Отговор #4 : вторник, 09 декември 2008 г., 15:31 ч. »
Благодаея за отговорите!Ще изчакам още малко аквариумът ми да се балансира и ще пусна рамирезки.Мисля да си взема още едно ято барбуси ,но от друг вид,обаче във Варна не съм виждал други освен тетразона.Много исках черен барбус,но прочетох,че женските не са особено впечатляващи.Някой знае ли къде във Варна продават др видове например червен,вишнав или пеперуда?Чао ,до скоро!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.