Екология > Екология

Сънят на един разстрелян делфин

(1/4) > >>

Виолета:
В края на август стана известна една история, която потресе  общественото мнение, но, както всяка новина, вече е на път да заглъхне. Признавам си, че имах намерение още тогава да я споделя тук, но някак не ми остана време, което, разбира се, не ме оправдава. Става дума за случаите на убити делфини по южното ни черноморие. За първи път се вдига толкова шум, което от една страна е обнадеждаващо. Наред с това обаче става ясно, че няма държавна институция, която да реагира адекватно на очевидното престъпление.
За да не преразказвам, ще поместя линк - там има доста информация. Прочетете и ви моля да си кажете мнението, особено колегите, които живеят там.
Ето - http://www.clubextreme.org/node/370
Позволявам си да използвам заглавието на един от материалите там... просто няма какво да добавя.

Boby_:
А всъщност филмът не е шведски, а съветски...

Нито този, нито други делфини по нашето черноморско крайбрежие са разстреляни с огнестрелно оръжие. Убиват ги рибари, а дупките са от канджите, с които ги откачат от мрежите си. Често се случва делфини да се заплетат в таляните в преследване на рибни пасажи.
Факт е, че това не прави нещата по-добри, а само по-лесно обясними - няма маниак с АК-47, който гони делфините, за да стреля по тях (представяте ли си как точно ги открива и стига до тях, между другото - абсурдна история от началото до края си). Има само конфликт на интереси между местните рибари, залагащи таляни и делфините, които се хранят от същите пасажи. Дори рибарите не преследват целенасочено делфините, а само убиват онези, заплетени в мрежите им, вместо да ги пускат на свобода. На всичко отгоре много често дори не им се налага да ги убиват - делфините са вече удавени, когато бъдат открити. Не мисля, че мащабите на проблема са такива, че да изискват подобна медийна истерия и дори някаква по-специална реакция.
Забраната на таляните и намаляването на промишления риболов в Черно море биха били едно добро решение на този и на още няколко свързани с него проблема. Но това едва ли ще се случи в близко бъдеще, защото е замесено препитанието на не чак дотам малка група от хора.
Мисля, че е по-добре да си запазите ентусиазма и праведния гняв за неща, които ги заслужават. :)

DanyGod:
Ами Боби, може и да си прав, а може и да не си. Трябва да има хора които да се занимават с това! Нещо като зоополиция. Един специалист ще може да каже с какво е убито делфинчето - а от там - да се търси и кой е извършителят. Но като казвам зоополиция включвам и други животни - защото домашния котарак на свекърва ми беше 2 пъти прострелян с пушка - докато накрая от втората стрелба умря. А същия този идиот поставяше примки за уличните кучета - а като се хванеше някое - го убиваше и него. Просто има ужасни хора, които заслужават да бъдат наказвани. Но за целта трябва да има закони и хора, които да следят за спазването им! Но това в нашата Българийка не виждам как ще стане...

criminal:
В случая Боби е прав , делфините наистина не са застреляни , поне тези които аз видях по медиите .
  Ако беше използвано автоматично огнестрелно оръжие  страната , на която са изходните рани образувани от преминаването на проектила през плътта на животното щеше да е напълно раздробена . На снимките се виждат само няколко  рани с напълно кръгла форма , което само по себеси изключва използването на автоматично огнестрелно оръжие . Входните рани  , които са в резултат от такова оръжие от близко растояние , не са с идеално кръгла форма , силата предавана на проектила от въртеливото му двжение върху плътта причинява разкъсване по контура на входящата рана . Това е и причината полицаите да не разследват усилено  въпросното престъпление , макар че по смисъла на НК бракониерството също е престъпление .
Най-умното решение според мен е да се направи дългосрочна стратегия за опазването на Черноморските делфини , в която да се проучат местата  , които обитават и там риболовът да бъде забранен .

Boby_:

--- Цитат от: criminal на вторник, 13 септември 2011 г., 12:58 ч. ---
Най-умното решение според мен е да се направи дългосрочна стратегия за опазването на Черноморските делфини , в която да се проучат местата  , които обитават и там риболовът да бъде забранен .

--- Край на цитата ---


Проблемът е в това, че заради прекомерен риболов и замърсяване рибните пасажи намаляват. Затова и делфините са принудени да се приближават все по-често до таляните. Защитени райони не могат да решат точно този проблем - делфините следват рибата и не се ограничават само до определени места.
Трябва да се мисли по-глобално - делфините са само част от проблема. Докато кенефите на половин България и цяла Румъния се изливат в морето, докато Нефтохим и Девня бълват отпадъци, докато риболовът не се намали драстично, нещата не само няма да се подобрят, ами ще продължат да се влошават.
А на всичко отгоре вместо да правим нещо по въпроса, ние сме готови за някакви си жълти стотинки да продадем националния интерес на България за сметка на този на руските петролни интереси и да пуснем през територията ни да минава петролопровод или дори два...

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия