Автор Тема: Цихлиди по неволя :)  (Прочетено 6138 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Oxygen

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
Цихлиди по неволя :)
« : понеделник, 14 ноември 2011 г., 21:35 ч. »
Здравейте,
      Казвам се Кирил и преди около 10 дена си купих аквариум. Ако сметнете, че темата ми не е за тук моля да я премести. Всъщност искам да ви кажа как точно стана за да разберете, че нещата, които съм направил са от незнание  :sadnew: 
Един ден отидох до Хипермаркет Хит и на витрината на Зоо магазина видях страхотно куче, та разходих се из магазина и  рибите така ми харесаха, че бях готов да си взема бета в кръгла ваза. След 10 мин. бях взел в ръце 11 л. аквариум, а след още 10 - 25 л. аквариум  :D . Взех всичко необходимо и стигнах до рибките. Магазинерът ме посъветва да взема барбус, един сив цихрид един сом панда и две малки рибки, които чистели аквариума. Привидно добре живяха първите дни, в събота отидох на пазара в Пудуене и там се влюбих в Labidochromis caeruleus и pseudotropheus saulosi red coral и си взех по две. Човекът ми каза, че всички риби ще живеят без проблем. Явно ме излъга.
Сега във четвъртък чакам нов аквариум 110 л. взел съм вс. необходимо. Водата ми е във съд, обработена с препарат за премахване на тежките метали и препарат със бактерии. Пуснал съм помпата и се върти вече 5 дена. 
Сега съм решил да си правя аква с цихриди. Просто от тук прочетеното и видяното много се зарибих на цихлиди. Но колкото повече чета толкова повече се обърквам. Може би защото ми идва много инфо.
И въпроса ми е: могат ли цихлидите да съжителстват с сома а и със анцитрус също, ако имам доста камъни и корен.
Някъде тук четох, че някой ги е събрал с данио... възможно ли е? 
Както и ще оцелее ли Hygrophila guianensis при тях, тъй като на пазари ми казаха "да разбира се няма проблем".

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Цихлиди по неволя :)
« Отговор #1 : понеделник, 14 ноември 2011 г., 23:25 ч. »
Привет, явно са се пошегували с тебе. Това си е нормално за всички начинаещи.
Цихлидите ще убият коридорасчето Панда. С анциструсите няма проблем. Данио ще оцелее при цихлидите .... около 3- 4 часа максимум :) Това при равни други условия. Какъв е сивия цихлид ?
.....
В обем от 110 л може да си направиш много хубав аквариум с Летринопс (Lethrinops) от дребните видове или  Otopharynx lithobates. Аз бих взел по 5-6 броя.   Лабидохромисите стават големи и като пораснат ще има ядове. Малък е аквариума по принцип, но ... Казват стават хубави видови аквариуми с Саулоси , но в БГ рядко се срещат чистите линии на дребосъците. Помисли го пак и не бързай.
Тревата я отпиши, май е от сложните (други да кажат)

Неактивен Oxygen

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : понеделник, 14 ноември 2011 г., 23:50 ч. »
BOJO, благодаря за бързия отговор. Незнам какъв е сивия цихлид ще се опитам да постна снимка (за първи път пиша във форум  :D) А сомчето съм го отделил горкото  :( А Саулоси видях във един магазин в люлин днес специално ходих. Аз си мисля за 5те риби сега които имам от цихлиди и 2 x Labidochromis sp. Hongi, 2 x Pseudotropheus flavus 2x Tropheops chilumba  и 2 x Tropheops Mauve yellow. Какво ще кажеш или не е хубаво да са по два ? А за растенията незнам мисля да ги сложа, а пък като ги раздърпат ги махам.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #3 : вторник, 15 ноември 2011 г., 00:16 ч. »
Това е крибензис . ПОгледни тук :
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=174

Това е друг вариант , 5-6 бройки от тях. Може да сложиш и 10на африкански тетрички някакви. Ще стане красиво. АКо ти харесва по скоро този вариант за 110 л. Имай предвид ще имаш чисто вода около 90-100 л някаде. Там корен и камъни ще се вържат добре.
...........
Комбинацията, която си харесал не е добра като цяло а за твоя обем е невъзмовна. Цихлидите които си харесал са Мбуна, те не се гледат по двойки защото са агресивни. Когато са повече агресията се разпределя.  Минимум 4-5 (един мъж /3-4 жени) Дори да имаш обем 2та вида лабидохромис ще се омешат. Трофеопсите са агресивни и то много. Има теми в раздела за цихлиди от Африка , поразрови се малко :)

Неактивен Oxygen

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : вторник, 15 ноември 2011 г., 00:24 ч. »
Да аз се рових бая тези дни, но тези латински имена направи влизат през едното и излизат през другото  :D Евала ви правя как ги запомняте :) Ама на мен този крибензис не ми харесжа много искам по цветно. Да разбирам, че и от другите видове, които написах мога да взема но на пример от два вида по 4-5. И да не са  Трофеопсите ? Ако съм разбрал правилно... А те не се нуждаят от специално осветление нали, защото мисля да сложа една 18w пура обикновенна няква и една спезиална за аквариум със пик в синьото.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #5 : вторник, 15 ноември 2011 г., 00:34 ч. »
Не, не си ме разбрал. Видовете които си харесал стават големи и имат нужда от повече обем. Агресията ще избие защото няма място а това са териториални рибки. Можеш да вземеш видовете, които ти посочих по горе, които не са толкова агресивни  или псевдотрофеус демасони, но поне 10 бр. Макар аз лично имам резерви към тях.
От тези които си харесал нито един не става за твоя обем.
.....
Имаш още една опция - да пренаселиш аквариума с един вид дребни Мбуна. Но тогава се губи красотата на поведението им.

Неактивен Oxygen

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : вторник, 15 ноември 2011 г., 11:49 ч. »
Да ясно, благодаря за търпението. псевдотрофеус демасони са супер красиви и мисля да са те :) И така ще ми се получи разноцветно и красиво  :P

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #7 : вторник, 15 ноември 2011 г., 23:18 ч. »
Да ясно, благодаря за търпението. псевдотрофеус демасони са супер красиви и мисля да са те :) И така ще ми се получи разноцветно и красиво  :P

Не, според мен не е ясно. Демасони са агресивни дребосъци. Отделно са капризни и кекави. Каквото и да правиш накрая ще остане само един. Отделно смятам, че въпреки че са дребни си искат обем. Така се получава на практика. Не са за тебе. Как да обясня че в 90-100 литра си ограничен в избора. Критериите са ти 2:
Малко агресивни видове И дребни видове.

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
  • Публикации: 46
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #8 : сряда, 16 ноември 2011 г., 09:01 ч. »
Oxyden,
и аз като теб преди няколко месеца слушах внимателно какво ми говорят BOJO и  Boby_.
Отделно си трябва много четене в този и в специализирания форум за цихлиди!
Бях решил да стартирам с 200 литра аквариум  ..., те успяха /лесно  ;)/ да ме убедят да го направя поне 300, а сега мен ме яд, че не го направих 450 литра :fool:.

Така че, ако не си заплатил този от стотина литра и може вместо него да получиш по-голям/, или пък ако вече си го платил - прежали го и си вземи аква с достатъчен обем, за да се радваш на 3- 4 групи от тези прекрасни риби ! :up:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.