Автор Тема: Нов аквариум с малавийски хищници в софийския зоопарк  (Прочетено 79964 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен negepamopukc

• Активен потребител
  • Публикации: 40
  • Нас. място: София
  • Мразя модерасти
Отг: Нов аквариум с малавийски хищници в софийския зоопарк
« Отговор #75 : вторник, 21 май 2013 г., 19:22 ч. »
Това, до кога. Докато застудее и пак ръгнат коите там... :crazy:
" И да пукна, няма да умра,
а ще възкръсна в старата си кожа
Защото алкохола, който съм изпил.
Не ще ми позволи да се разложа... "

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #76 : вторник, 28 май 2013 г., 09:37 ч. »
Ами надявам се да не стане така...
Коите са извадени вече, аквариумът е почистен и хората там днес започват аранжирането. Все пак ако някой иска да вземе участие - нека потърси Радко Сертов в зоопарка.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
Тук има нещо по въпроса за аранжирането на аквариума - http://www.aquaportal.bg/forum/oformlenie-aquascape/na-lov-za-kamni/ - за който не го е видял.
Вчера говорихме за това къде ще отидат коите следващата зима. Обещаха ми, че ще са във вътрешните аквариуми, а не в големия.
Дъното вече е почистено, стъклата също (не съм ходила от десетина дни, всичката информация по телефона), готови са следващата седмица да преместят рибите. Очакват от нас камъните, казах им да не ходят да събират те.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #78 : събота, 27 юли 2013 г., 22:45 ч. »
Днес пристигнаха врачанските камъни, специална благодарност на Боби! :)
Камъните са доста, предполагам, че ще се получи добре. Очаквам идеи за аранжирането на аквариума, а хората в зоопарка ще приемат съвети и помощ за подредбата. Моля, ако искате да помогнете - пишете тук или на ЛС.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #79 : четвъртък, 29 август 2013 г., 22:32 ч. »
Идеи за аранжиране така и не се появиха...
Вчера ми се обади Кристи и аз обещах да отида да видя оформлението преди да са пуснали рибите. Сега ще ви покажа какво е положението, аз харесах подредбата, въпреки че от цихлидарници не разбирам.

* IMG_3470.JPG (306.25 kB. 1024x705 - видян 403 пъти.)

* IMG_3430.JPG (295.64 kB. 1024x606 - видян 397 пъти.)

Сложили са някакви дървета, привързали са ги към камъните. Дърветата са атрактивни, затова аз не възразих, не знам дали вие ще ги харесате.
Новата колежка на Кристи донесе болбитис, но тук вече я посъветвах да оскубе де що има гигантска валиснерия в останалите аквариуми. Стана ясно обаче, че няма как да бъде посадена валиснерията, ако не се източи част от водата, а това, естествено, щеше да отнеме време. Затова настоях просто да пуснем рибите...

* IMG_3461.JPG (311.4 kB. 1024x683 - видян 367 пъти.)

В жълтата кофа има 7-8 риби и предстои да се гмурнат в "голямата къща".
В мое присъствие пуснаха 14-15 големи риби, които се оказаха главно мъжкари. Жените са фира, явно мъжете са ги пребили в малките аквариуми. Не знам какво можем да направим, за да компенсираме женското отсъствие, може би ако някой има излишни жени в аквариума и би искал да помогне... Вие ще кажете.
Ето ги вече в аквариума магаретата -

* IMG_3491.JPG (223.49 kB. 1024x632 - видян 377 пъти.)

* IMG_3497.JPG (184.95 kB. 1024x505 - видян 353 пъти.)

* IMG_3510.JPG (262.14 kB. 1024x675 - видян 367 пъти.)

Има и малки риби, но не са още за пускане при крокодилите.
За съжаление не е лесно да се направят качествени снимки на целия съд - отблясъците пречат.
Надявам се от тук нататък нещата да са наред, аквариумът да е цял - да не забравяме, че всичко започна с едно голямо спукано стъкло.
От мен засега толкова.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #80 : петък, 30 август 2013 г., 08:05 ч. »
Ей, доживях!  :clapping:

Вили, благодаря, че пое ангажимента, който аз зарязах заради липса на време и излъган ентусиазмъм!

Тия дървета наистина може да подразнят някого, но според мен се връзват доста добре. И без това камъните нямат много биотопен вид, а на всичко отгоре в Малави сигурно се намират паднали дървета, макар че аз лично не можах да намеря снимка на такива в мрежата. :)
Единственото ми притеснение е да не променят много pH-то между смените на водата, както и цвета й.
Вероятно наистина мъжкарите са пребили женските в малките аквариуми и затова резултатът е такъв. Хубаво е, че все пак нещичко е оцеляло.
Аз вече не гледам малавийци и не мога да помогна с личен принос, но ще видим какво е оцеляло при колегите и имат ли все още желание да даряват. :) Така или иначе повечко мъжкари не е голяма драма, даже ще е по-атрактивно за гледане.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен FHM

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Радвай се на хубавите неща докато можеш !
« Отговор #81 : петък, 30 август 2013 г., 23:32 ч. »
Здравейте. Не че разбирам много от африкански цихлиди, но от това което съм виждал от колегите цихлидари и това което виждам в аквариума в зоопарка нещо не ми харесва. Първо тези дървета който са цопнали има голяма опасност както е казал колегата да променят параметрите на водата до такива степен, че да не са подходящи за африкански цихлиди, а и някак си просто не им е там мятото чисто визуално. Могло е да се направят доста по големи купчини от каманаци дори да се залепят както се прави в рифовите аквариуми (или поне така си мисля, че се прави там че се лепят) за да е по атрактивно. Поне това е моето мнение иначе поздрави за ентусязма. Ще ходя да го видя на живо все пак.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #82 : петък, 30 август 2013 г., 23:56 ч. »
Ентусиазмът е съвсем на изчезване, и аз ще го изгубя, като прочета още един подобен пост.
За камъните, които са в аквариума Борис от Враца си изгуби два почивни дни, а с него още двама-трима негови приятели. Аквапортал плати курс за прекарване на камъните от Враца до София, а после аз и една от служителките в зоопарка (от терариумите) лично и собственоръчно ги разтоварихме от буса в един от най-горещите дни това лято. За съжаление аквариумът е много голям и вчера аз си дадох сметка, че ако бяха останали само камъните, съдът щеше да изглежда празен. Не знам наистина как ще се отрази присъствието на тези дървета във водата, но аранжировката е добра... а и не видях някой да е предложил нещо, въпреки че помолих.
Жалко наистина, че сме склонни само да критикуваме, но това си е българска черта. Нищо градивно, нищо позитивно... човек да се чуди за какво полага някакви усилия, като може да не се върши нищо.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #83 : събота, 31 август 2013 г., 07:35 ч. »
Ентусиазмът е съвсем на изчезване, и аз ще го изгубя, като прочета още един подобен пост.

Дано не съм причината да изчезне напълно :) , но ето моето мнение:
1. Нямам си на идея какъв е пода на аквариума, но ако е от бетон слагайте смело камъните на купчини. Явно са малко за такъв голям аквариум, но пък разположени така съвсем се губят. Може още много камъни да поеме аквариума и не е зле да има по-едри ( само да не ги разтоварват жени, явно е много зле управата на зоопарка, което ме навежда на мисълта за смисъла от цялата работа, но...)
2. Танините от тези дървета ще направят водата кафява за нула време. Според мен не им е мястото там. Освен ако след време не премине аквариума в някой южно американски биотоп.
3. Може да се измисли някакъв вид плакат, който да скрие витрината над нивото на аквариума. Така с тези запотени стъкла, осветителни тела и прочие се губи акцента на гледката. Примерно нещо такова:

Или нещо друго, описание на рибите, данни за самото езеро или просто обикновенно фолио, но така аквариумът ще изглежда винаги, като бележката залепена в момента на стъклото.
Може да се направи още доста, но ми се струва, че трябва да има координация между двете страни. Ако отношението на управата не се промени, не виждам смисъл да се продължава така. По-добре да се направи един страхотен аквариум, било цихлидарник или друг тип в някой софийски МОЛ или друго обществено място.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #84 : събота, 31 август 2013 г., 07:56 ч. »
За дърветата които са сложили колежките от зоопарка много лесно ще направят водата мека, а целта беше да се вкарат от тези камъни, които да я поддържат твърда.

Ако има повече ентусиасти като мен,  които не четат само форуми и да разглеждат снимки по тях, събирането на камъните щеше да е приказка и за отрицателно време щяхме да съберем поне 2-3 тона от тях! Когато събирахме камъните, ако бяхме 10-15 човека събирането им щеше да е приказка и да не сме събрали  толкова малко, ами да сме напълнили буса които пратиха от София догоре и с 300 зора да се е прибрал в София!
Лошото е че ентусиастите са на изчезване особено пък от България!

Ако се навият повече хора да дойдат във Враца и да събираме камъни отново за него, нямам нищо против. И преди да започнем да ги събираме, писах че колкото сме повече, толкова по-добре ще е и в другата тема "На лов за камъни", но никой не прояви желание да дойде да помага. Трябваше да навивам колегата с които работихме заедно по София да дойде да ми помага, то и от Враца имаше 6-ма мераклии, но никой не се яви. Само аз и колегата събирахме камъни и като гледам пак пълно с критики за подредбата им. Разбирам, че всеки си има ангажименти, но можем да се организираме няколко съботи и недели подред, за да съберем повече от тях за аквариума, а колкото до подребата им в аквариума, ще помоля Вили да им каже на колежките да почетат в нета за тези риби и техният биотоп, а не да правят съчинение по картинка. Сега да влизат с водолазните костюми и да извадят всички дървета, дето са нахвърляли или аз ще отидем да ги извадим. Аз съм бил много критичен, моля да ме извините.
Първо елате да ги съберем и тогава давайте критики наляво и дясно. Работата не е като натискането на клавишите по клавиатурата на компютъра!

Поздрави,
Борис.

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #85 : събота, 31 август 2013 г., 09:04 ч. »
Ентусиазма за този проект си замина още миналата година, когато бяха подготвени риби за зоопарка и доста от тях изпомряха....заради протакване на ремонти и организация.
Камъните са последна грижа в момента, само с 10 риби не знам как ще стане ако няма дарители. :drinks:
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #86 : събота, 31 август 2013 г., 12:16 ч. »
Аз никога не съм бил ентусиазиран за каквото и да било начинание в Зоопарка.И не защото ме мързи а,защото знам как се ръководи там.Заплати ниски,работници студенти които ги боли к..а за аквариумите.
Иначе евала на колегите които създадоха соленият аквариум и сега тези които дават пари,риба и време за цихлидарника.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #87 : събота, 31 август 2013 г., 14:48 ч. »
Това е вярно до известна степен, но истината е, че софийският зоопарк страда от "шапката" на общината. Просто не са самостоятелни, приходите им отиват при Фандъкова, а оттам къде точно - сетете се сами. Така че който и да отиде на мястото на... няма да казвам кого - положението може само да стане по-лошо.
Не ви карам да сте ентусиазирани, не си правя никакви илюзии. Затова и не потърсих никого за разтоварването на камъните, въпреки че беше събота. Не мога да накарам хората да махнат дърветата просто без аргументи, само защото така НЕ ВИ ХАРЕСВА. Ако някой малко по-ентусиазиран реши да отиде и да диагностицира водата с тестове - обещавам да си "активирам пак ентусиазма" и да съдействам това да се случи. Представителите на Аквапортал влизат безплатно, когато е по работа, така че ще ви струва само малко време и отиване до зоопарка.
На критиките към ръководството първо не им е тук мястото, освен това са безпочвени. Зоопаркът изглеждаше по много различен начин преди 10-15 години, не знам дали си спомняте, да не говорим за аквариумите. Сега е красив парк, а обслужващият персонал все пак си върши работата, а и обича животните. Искам да кажа, че с възможностите, с които разполагат, хората се справят добре. Разбира се, винаги може и по-добре.
Що се отнася до големия аквариум - харесва ми идеята на nikik и бих предложила да се закрие  горната част с някаква голяма картинка... не знам обаче дали ще се хареса идеята на управата на зоопарка. Има и друго - не е само стъклото откъм котките, има стъкла и видимост и откъм пътеката, и откъм терариумите, т.е. ако закрием запотеното стъкло отпред, ще трябва и отстрани, и отзад.
За тестването на водата - предложението ми е много сериозно и очаквам цихлидарите да си споделят мнението, защото и аз смятам, че не може в африканските езера да няма нападали и изгнили дървета.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.