AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Потребители => Профили на потребителите => Темата е започната от: msp на сряда, 08 юли 2009 г., 23:51 ч.

Заглавие: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 08 юли 2009 г., 23:51 ч.
Здравейте, името ми е Михаил.
Над четири десетилетия винаги край мен е имало аквариум. В момента подържам единствено един по-голям съд станал част от ежедневието ми и за радост на най-малката ми дъщеря. Вече не развъждам риби, но си пазя "базата" от десетина вани и помощни съдове евентуално за друго време...

Тази пролет стават шест години от "поредното" основно почистване на съда (април 2003) и реших да споделя .
Аквариума е от 95'а година (10мм чешко кристално стъкло, 160/50/55) и винаги съм го подържал с минимални грижи - външен канистър почистван ежегодно,слабо осветление(една 120 см 36W филипс тръба) и непертенциозни към светлината бавно растящи растения които "почиствам" веднъж на няколко месеца, а и по-рядко... Поставил съм три мангрови корена и един голям от черница, отдавна спрели да "създават" приятната здрава танинова вода. На една или две седмици подменям по трийсетина литра от водата, температурата е 25 градуса, "денят" е точно 12 часа.
Преди години щъкаха ята от над десетина вида  харацини, а сега е с две три дузини остарели червени неона и родостомуса от последното ми развъждане, малко "черен" неон и титеи плюс накупени масови рибки от пазара за пълнеж.  Любимец ми е деветгодишния анциструс, като последния мохикан в биотопа.

видео от месец април тази година:

My Aqua - april 2009 (http://vimeo.com/26799447)

и малко снимки от същото време


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/11.jpg)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/8.jpg)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2.jpg)

така се получава когато отлагам "почистването" с месеци

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/12.jpg)

------------------------------------------------------

Преди две седмици някъде направих "годишното почистване" на растенията, че започват летните пътувания.
Махнах една голяма кофа криптокорини и микрозориум за да се 
отвори малко "обем" от пред. Сифонирах дълбоко грунда (до колкото можах) без да разбутвам дъното, смених пурата с нова и почистих канистъра.

Ето как изглежда в момента ,след почистването:

My Aqua after clean - summer 2009 (http://vimeo.com/26799477)


С годините така съм свикнал с аквариума, че го подържам отдавна по инерция. Той остана неизменна част от тръпката по акваристиката като хоби от най-ранно детство.

Знае ли човек, един ден  всичко може да започне отначало  :-) 


-------------
Адмирации за новия форум!

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Stas на сряда, 08 юли 2009 г., 23:58 ч.
Здравей и добре дошъл!
Още един човек от "старата гвардия"! :)

Аквариумът ти е много интересен. Интересна поддръжка му правиш.
Дано децата се активизират и един ден да се занимават сериозно с аквариума, оформлението и поддръжката.

Тия барбуси не ти ли тормозят харациновите?
Ториш ли или си оставил растенията на самотек?
За СО2 не питам! ;)

--------------------------------------------------------------------------
Благодаря за мнението за форума! Полагаме всички усилия да е полезен!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на четвъртък, 09 юли 2009 г., 00:01 ч.
Здравей и добре дошъл в Аквапортала.
Аквариума ти е много хубав,растенията са здрави както и рибите.Но няма как да бъде по друг начин след като чух в далечината "Temple of the king" на Rainbow :)Пожелаваме ти приятни часове тук и ще се радваме ако можем да помогнем с нещо.
Поздрави! :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на четвъртък, 09 юли 2009 г., 00:04 ч.
Поздравления и от мен, радвам се на още един съмишленик в хобито и в музиката!
Харесвам такива аквариуми, а и аз гледам тетразони и неони.
Добре дошъл и благодаря за добрите думи!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 09 юли 2009 г., 00:39 ч.
Благодаря ви,
от месец време поизчитам доста от нещата тук и се радвам на красивите и вещо подържани аквариуми. Базирали сте и много полезна информация за всички нива.

Впечатлен съм най-вече нивото на общуване.
-----------------
Стасе, знаеш че съм от преди "технотронната " генерация. Сега предполагам е много по-лесно... не е като да се мъкнат зимата туби с витошка вода и да се радваш на десетина личинки маргинатуси ;)
Тетразоните ги купих малки и мисля, че няма проблем в обкръжението на по-дребни риби. Предпочитам нигрофациатус , но нямаше тогава.

Относно растенията - без форсиране, не полагам специални грижи (затова са от най-непретенциозните). От дъжд на вятър след смяна на вода капвам по двайсетина капки концентрат тензо коктейл плюс една "щипка" ЕDTA сухо вещество. Мисля, че солидния бентос си върши работата. Интересно е, че "брадата" се развива от години локално само по отворите на флейтата на филтъра.

Колкото до саунда ... работата наистина е сериозна, както се казва децата пораснаха а ние сме си все същите.
Няма друг начин  :crazy:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: theater на петък, 10 юли 2009 г., 07:12 ч.
Ха-ха. Този аквариум го знаем. Даже съм имал честта да го видя наживо.
Добре дошъл !

П.С. Какво правиш със старите листа на микрозориума, които окапвавт и стават на някаква гняж? От известно време съм "забавил" моя аквариум и това ми е единствения проблем с растенията от тогава насам.(изключвайки бума на всички видове водорасли по време на забавянето)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 10 юли 2009 г., 10:18 ч.
Какво правиш със старите листа на микрозориума, които окапвавт и стават на някаква гняж? От известно време съм "забавил" моя аквариум и това ми е единствения проблем с растенията от тогава насам.(изключвайки бума на всички видове водорасли по време на забавянето)


 При големите туфи микрозориум винаги имам по един или два стари листа които бавно отмират. Когато някой лист е на видимо място го резвам в основата и го изхвърлям. Другите ги оставям така като те постепено падат на дъното в коренищата и се "разтварят" оставяйки само стромата. В тях често се "самоотвъждаха" я някое палмерче я някой наностомус. Най-се изненадах когато от такова коренище със стари листа "изкочиха" и две малки брилянтни тетрички.
Едната (http://lurebg.com/For_Web/Aquarium/Little_M.-pittieri.jpg) успя да порасне и до голяма.
 
Забелязвам през последните две години, че с растежа на понтедерифолията  микрозориумите не растат добре.

Поздрави Коце!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на петък, 10 юли 2009 г., 21:06 ч.
Здравейте,този аквариум е уникален.Направо се чудя как с една пура от 36W в 400 литра се отглеждат такива перфектни растения,а нормалното съжителство на барбуси с останалите видове ме озадачава/в добрият смисъл на думата/.Явно четири десетилетия занимания с хобито е създало нужната рутина и знания,към които трябва да се стремим всички.Поклон пред  аквариумното дълголетие, бате Мишо.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 10 юли 2009 г., 23:32 ч.
Здравейте,този аквариум е уникален.Направо се чудя как с една пура от 36W в 400 литра се отглеждат такива перфектни растения,а нормалното съжителство на барбуси с останалите видове ме озадачава/в добрият смисъл на думата/.Явно четири десетилетия занимания с хобито е създало нужната рутина и знания,към които трябва да се стремим всички.Поклон пред  аквариумното дълголетие, бате Мишо.

Рутината е относително понятие и колкото и да е индивидуална винаги помага, с един поглед съм наясно какво се случва в аквариума.
Ще си позволя да опиша малко по-подробно за подръжката в момента, все някой може да се поинтересува.
В моя случай съм избрал бовнорастящи, относително светонепертенциозни растения. Капака на шкафа , както и всички страни под него съм облепил с домакинско алуминиево фолио и така се ползва и отразената светлина от пурата. Дори в момента след като поразредих растенията съм поставил парче оризова хартия в средната част на покривното стъкло щото светлината да е дифузна и да се изравнява по интензитет към двата края извън полето на пурата. Когато избуят по-големи листа и почнат да засенчват махам хартията.
Просто винаги съм се стремял да има постоянни параметри - вода, температура, светлина, количество риби. Грунта е от различен размер камъни като отпред съм го "подпрял" с плоски речни камъни и корени. Има завидно количество мелании. Има и един варовиков камък с големината на портокал.
Колкото до барбусите , когато съм гледал и преди години, винаги съм  взимал млади(около сантиметър)рибки и не по-малко от десетина петнадесет броя. Те израстват с останалите риби и явно привикват да не ги закачат. Отделно харацините са добри плувци и винаги могат да се скрият в растителността.
 По отношение на храненето - всички налични риби имат сходни изисквания към вида храни. Храня ги веднъж дневно и то през ден като слагам толкова храна че да се изяде напълно за няколко минути. Ползвам микс от всякакви люспи като преди да ги давам на рибите ги поставям в чаша с вода за няколко минути и после ги изсипвам. По този начин люспите поемат вода и лакомите барбуси и неони не поемат въздух при храненето и никога не съм имал случай някоя рибка да се "надуе".
Обикновено ежеседмично (или на две) сифонирам дъното от пред и където мога между растенията и корените до като подменям трийсетина литра вода.
Канистъра е евтин , от първите внесени у нас големи атмани, с три тави пълни от долу нагоре с по около два литра субстрат - съответно Sera Siporax, Ehfisubstrat Pro,  едра вата, едроопореста гъба и най отгоре финна вата. Флейтата е с двойна дължина почти колкото дължината на съда. Филтъра го почиствам периодичо, но не по-често от половин година , като тавите с керамиката ги оставям в кофа с аквариумна вода и изпирам до чисто само ватата и гъбата с хладка вода. При смяната на  водата слагам метиленово синьо до бледо синкав цвят и щипка ЕДТА , щипка магнезиев сулфат и пет шест гранулки калциев хларид. Час след смяната на вода като отворя капака  има миризма на пресно окосена трева или както там се нарича, което значи че нещата са наред.

Няма нищо уникално, просто всичко се свежда до това дали искаш съда да е с лесна подръжка или обратното :wink1:
----------------------
@ calvero7
+1 за Ангъс с легендарния си гибсън. :rocknroll:

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на неделя, 02 август 2009 г., 17:41 ч.

Здравейте. От много време ме дразнеше "брадата" (дип че няма отърване от нея) обхванала яко флейтата на канистъра. За капак преди няколко дни забелязах че и вакумните държачи са сдали. Нямаше начин, така и така се разбутва всичко отгоре, използвах повода за почистване на тръби, капаци, смяна на пурата, както и за подмяна на 1/3 от водата.
Малко снимки непосредствено като смених вода. Специално за любителите на слабата светлина се вижда единствената пура(36W 120см) и доколко китките се развиват под нея  ;)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/1.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/2.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/3.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/4.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/5.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/5_1.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/6.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/7.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/8.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/9.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/10.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/11.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/12.jpg)

и едно клипче в допълнение
Atman 3338 - Flute (http://vimeo.com/26828629)

------------------
а това е тайния пакостник в малките часове   :grin:


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/Maca1.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/Maca2.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/Maca.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Borko7 на вторник, 04 август 2009 г., 10:00 ч.
МSP, Много хубав аквариум. Особено ми харесва концепцията ти - с минимум грижи, максимален резултат. И аз се надявам някой ден да постигна такова равновесие :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на вторник, 04 август 2009 г., 10:03 ч.
Мишо, котката явно си пази периметъра. Това си е нейното място.  ;)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: ludiqdoctor на неделя, 09 август 2009 г., 13:13 ч.
Старата школа си личи. Колкото по-семпло толкова по-натурално и по-красиво. Колегата ми има подобен аквариум. Първите пъти когато ходих в тях на гости с часове не можах да се отлепя от него. Имам чувството че е като пътуване във времето. Свалям шапка на такива хора. Честно!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 19 септември 2009 г., 20:35 ч.
Днес си смених пурата с малко по-топла, 830, за което съм благодарен на Вили от форума.  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: guergo на неделя, 20 септември 2009 г., 00:42 ч.
Много е хубав аквариума! Поздравления.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 01:36 ч.
Малко ъпдейт по темата .
Ден преди дванадесети този месец дечурлигата ги хващам в некъв пъклен заговор, заговорничат за некви риби за рожденния ми ден... та, призовах ги да признават щото не бих пуснл каква и да е риба в аквариума. Най-приятно бях изненадан когато разбрах че става дума за Phenacogrammus interruptus(конгови тетри). Скоро бяхме ходили
до Джъмбо и разгледахме и новия зоомагазин на бул. "България"  до него. Още тогава най-малката щерка запомнила че съм се впечатлил от наличието на конго в магазина, и е успяла да убеди брат си и кака си да напазаруват дузина риби, много приятна изненада за мен. Нейсе, отидохме заедно, избрахме здрави рибки и сега си плуват спокойно на широко .
Опитах се да щракна набързо младите конго тетри, въпреки че качеството на снимките не дава пълна представа за тази красива африканска тетра. По моя преценка рибите са под шестмесечна възраст като някои от мъжките екземпляри вече започват да личат.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/12.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/4.jpg)

---------------------------
Ето как е сега аквариума, пет месеца след лятното почистване. Тогава подхраних тук таме из дъното с няколко таблетки тетра крипто, от есента взех да сменям по-често и повечко вода добавяйки след всяка смяна около грам магнезиев сулфат и една две капки силно концентриран разтвор тензо коктейл. Понтедерифолията  засили растежа по дифаут като се появиха отново червените жилки по долната страна на новите листа, микрозориума живна наред с анубисите. Най-същественото е, че черната брада по стариге листа изчезна въобще, остана да се развива само по отворите на флейтата на канистъра и то мното слабо . До тук всичко е добре, но за сметка на малко повечко време отделяно вече ежеседмично.

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/9.jpg)


п.с. имам излишен явански мъх, ако някой му трябва да свирка, расте в съдове без риби. За съжаление могат да се възползват само софиянци.

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Stas на понеделник, 18 януари 2010 г., 03:44 ч.
Леле, докторе! Май не само явански мъх имаш излишен? Готино изглежда джунглата, но ... рибите ти как си намират място за плуване?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на понеделник, 18 януари 2010 г., 04:13 ч.
И аз не виждам да има вода в този аквариум. Само гюрлюк. ;) Докторе освободи едно малко местенце отпред да плуват гадинките. Микрозорума ти е убииствен обаче. Браво!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 10:36 ч.
Възхищавам ви се на готовността да формирате визия. Ашколсун, както бих се изразил и аз с лексикона на южно от нас държава  ;)
Колкото до свободното пространство, мислите ли че бих оставил рибите без него, има си и то достатъчно.
Предната трета от площа на съда винаги я подържам "обемно" празна. Спрямо малкия размер на обитаващите го риби свободното пространство на аквариума е достатъчно и с аранжимент така, че повечето време рибите да се виждат на преден план.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/8.jpg)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/7.jpg)


Приемете го като състояние на един не претендиращ с нищо аквариум. Публикувам го единствено като възможност за алтернатива на "модерните" съдове, без никакви усилия и тревоги аквариума си живее така доста  години вече. Може да ви се струва консервативно менението ми, знам как и какво много още може да се направи в така стабилизирания съд, но на мен така ми харесва.
 :drinks:

Лек ден и успешна седмица, поздрави Стасе и Маломир.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на понеделник, 18 януари 2010 г., 10:36 ч.
Стига бе!
Разкошен му е аквариумът, добре че пусна малко снимки да оплакнем очи.
Този магазин... и аз му се каня отдавна, срамота е, че още не съм ходила, трябва да пресека само булеварда.
Мишо, завиждам ти! :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 10:44 ч.
Вили, виждаш ли как е добре с лампата която ми даде, наистина е от сърце  :)
Не ми се пише, но противно на мегатеоретиците , имайте го за пример как безпроблеми може да се развива съд с една единствена пура 120 см 36W

Поздрави!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на понеделник, 18 януари 2010 г., 10:50 ч.
Вили, виждаш ли как е добре с лампата която ми даде, наистина е от сърце  :)
Не ми се пише, но противно на мегатеоретиците , имайте го за пример как безпроблеми може да се развива съд с една единствена пура 120 см 36W

Поздрави!

 
 
Хм, и аз подкрепям това мнение категорично.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 10:56 ч.
Забравих, може и дасъм я пускал някъде тази снимка на предишните ми конго тетри.

Снимката е от 23.12.2003 г.

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/kongo_male.jpg)Дано и новите конго тетри станат като "старците" . 8)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/1.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на понеделник, 18 януари 2010 г., 11:19 ч.
msp нямах идея, че ще реагираш по този начин и определено не го очаквах. Всеки има лоши дни. Ако целта ти беше да ме бъзикнеш - успя. Далеч съм от мисълта да отговарям в груб стил, защото аз уважавам потребителите в този форум (същото се отнася и за теб) и когато изказвам мнение не го правя защото имам "готовност да формирам визия" а защото според мен някой, когато публикува нещо очаква някаква насрещтна реакция. Турцизмите ще се въздържа да коментирам също така.
Бъди жив и здрав Мишо.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: AGENTO на понеделник, 18 януари 2010 г., 11:25 ч.
Луда работа е този аквариум!Впечатлява ме най-много как микрозорума и яванският мъх са прораснали на флейтата:)))От самосебе си ли се е получило?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: theater на понеделник, 18 януари 2010 г., 11:33 ч.
мдам.... много ми е любим този аквариум и поддръжката на растенията в толкова добра форма с 1 пура винаги ме е впечатлявало много.
Doc, keep on moving !  :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 11:56 ч.
Впечатлява ме най-много как микрозорума и яванският мъх са прораснали на флейтата:)))От самосебе си ли се е получило?


Да, сами прорастват по флейтата там където големите туфи микрозориум достигат до нея. Интересното е, че явански мъх в този съд има единични влакна тук таме останал само по старите мангрови корени и някое влакънце явно се е захванало за флейтата и напречната стъклена лента. Открих го преди две години някъде и си го "оглеждам".

----------------

@ Маломире, успокой се. Не търси под вола теле а отсявай необходимото, чети между редовете  :) Разбрал си основното, че първо виж дали е искана или нужна реакцията,  след това останалото. Не съм пуснал темата за одобрение или не, просто да се види аквариума, евентуално като една информация изобщо за форума.
 Нямам въобще негативизам към който и да е, още по-малко пък към теб и този хубав форум.
Вместо усмихнати емотикони ти казвам "с мир"  защото другото олеква на момента.

Поздрав, бъди здрав и ти !

 
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Stas на понеделник, 18 януари 2010 г., 13:25 ч.
Аз също харесвам аквариума. Не съм казал друго.

А с една пура се поддържат определени растения - с папратите няма никаквъ проблем.
То при мен на 400 л с дискуси има две пури по 36 вата. Да не би да е много! А растенията как са се вижда идеално. При подходящ подбор и условия - вървят си чудесно.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: stens на понеделник, 18 януари 2010 г., 13:36 ч.
Само възхищение и поклон пред "старата школа" - винаги има какво да научим от нея  :rocknroll:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 14:00 ч.
Стасе, буйни китки в чисти аквариуми като твоите  винаги са ми харесвали, друг е въпросът на каква цена  ;) .


Каквито и да са аквариумите на притежателите им въпросът е да предизвикват повече ендорфини, нали  :)

По  принцип се въздържам от коментари относно аквариумите на хората, но от всичките ти съдове този с червените дискуси и растенията наистина ме впечатлява поради тънкото равновесие в такава система.

 :highfive:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Stas на понеделник, 18 януари 2010 г., 14:17 ч.
Мерси, мерси. А сега ако ми кажеш какво значи ендорфини... :D (наистина не знам).
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на понеделник, 18 януари 2010 г., 14:25 ч.
Хормонът на щастието. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 14:34 ч.
А сега ако ми кажеш какво значи ендорфини... :D (наистина не знам).


Осъзнато удоволствие Стасе, възпиятието в главния ни мозък се промотира от тези ензими. Синтезът им още не е напълно разгадан, но освен биология там се намесва и много философия, и лошото е че днес масово хората имат все повече подобни дефицити.
Обстановката в света и битието ни не е подобаваща, но сме корави и вярвам че преломът рано или късно трябва да стане.

Ако не днес, то утре ...
Номерът е да се радваме на малките неща според сянката си.

П.С. Вили, при вас от нежния пол процесите са още по-динамични, като форсиран аквариум, една грешка и рестарт  :D :clapping:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Hristo на понеделник, 18 януари 2010 г., 16:11 ч.
Честити ти конго тетри :drinks:
Ти да не си роден на 12 януари, че не доразбрах от поста?
И още един въпрос, заради който пиша всъщност - това ли е деветгодишният анциструс, за който си писал в представянето си и който се вижда на последния клип, който си публикувал?
 
ПС И извинения за четирикратната употреба на "който" в последното ми изречение, но много бързах :-[
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на понеделник, 18 януари 2010 г., 19:29 ч.
Един страхотен "плуващ"подарък,да ти е честито. :drinks:Аквариума ти е уникалем,а начина по които разказваш и говориш за всичко което се случва в него издава нестихваща всеодаиност към хобито. :bow:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: dafil на понеделник, 18 януари 2010 г., 19:35 ч.
Чак да не повярвам-"широколистни"да ми харесат толкова  :D
Браво
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 18 януари 2010 г., 22:08 ч.
Честити ти конго тетри :drinks:
Ти да не си роден на 12 януари, че не доразбрах от поста?
И още един въпрос, заради който пиша всъщност - това ли е деветгодишният анциструс, за който си писал в представянето си и който се вижда на последния клип, който си публикувал?Мерси Христо за рибите, да ти се връща по две.
Да, правилно си разбрал, роден съм на 12 януари, опърничава и уж подредена коза, сори, тегло за цял живот  ;)

За анцисрусите щом те интересува. На клипчето от начало , към 16 сек. в кадър се вижда един млад анциструс. След това, към 52 сек. се вижда един от двата стари анциструса, но и той не е въпросния. Най-стария, който ми е подарък от М.Стоянов, не се вижда тук. Последните два са мъжки като доминантен е по-стария който е и малко по-голям. Разликата във възрастта име е към две години и нещо. Имах и женска, която със стария мъжкар веднаж отгледаха поколение в общия аквариум, но беше точно преди летните отпуски и не можах да се погрижа за малките. Преди три години някъде женската зачезна и така си стояха двамцата до миналата есен когато от пазара си купих нови пет анциструса. Два от новите пуснах при старите, другите три ги гледам в отделен аквариум уж да се хранят по-добре. В големия аквариум много рядко пускам дънна храна специално за сомовете, каквото остане от другите риби това ядат. За това и не са с максимален размер, но и така ме кефят.

Ето и две снимки на въпросния анциструс, от тази вечер, направих ги специално за теб.

На първата са двата старчока като десния е въпросния за който става дума.

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/10.jpg)

Тук е стария анциструс с един от младоците.

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2010/11.jpg)


 Набързо едно клипче още по-ясно да се видят. Подмамих ги с две три таблетки jbl и гладниците веднага се явиха да позират  :) 


My old ancistrus - january 2010 (http://vimeo.com/26799581)

Та така.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: tishovsx на понеделник, 18 януари 2010 г., 23:32 ч.
Я го знам, тоя аквариум бе! На мене жокер ми не требе!
 :up:
По едно време когато бях начинаещ маруло-гледач, Мишо ми бе дал десетина листета от микрозорума...е после изхвърлях с кофата, за което още му благодаря :pray:
Страхотен е, винаги съм казвал - акварист за няколко месеца се не става, требе си време. Ама на някой хора и времето не им помага  :lol:
 
П.П. Само онова по флейта да го майнеш..ма ако не те дразни - чувай си го :P
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Hristo на вторник, 19 януари 2010 г., 11:33 ч.
Питах за датата, защото аз съм роден на 13-ти януари  :D .
Много ти благодаря за изчерпателния отговор, при това богато илюстриран със снимков и видеоматериал, а за музиката към клипа, пък въобще нямам думи :bow:
Питах за анциструса, за да се ориентирам за размера му, защото на нас ни подариха 2 златни анциструсчета и се притеснявах, че много бавно растат, но като видях твоя деветгодишен се успокоих. Щом той в 400-литров аквариум за 9 години е с такъв размер, явно си растат бавно и не стават много големи, което напълно ме устройва.
Аз съм ги пуснал в един 30-литров, залесен аквариум с 8 бр. Pseudepiplatys annulatus и Planorbis и анулатусите веднага омитат всичката храна още от повърхността, а ако нещо падне на дъното, охлювите го обират, та се притеснявах, дали нещо остава за сомчетата изобщо, защото и аз не съм им давал дънна храна, но все пак ги виждам, че отделят, така че явно остава и за тях храна. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 19 януари 2010 г., 12:17 ч.
Не е точно така Христо. При добро хранене като млади съм имал почти с половин размер по-големи мъжки, но това  беше много отдавна когато развъждането ми беше интересно.
На твое място бих ги подхранвал целенасочено малките анциструси. Наблюдавай ги като се лепнат за стъклото да не са им хлътнали коремчетата. При мен има голяма площ, много растения и риби и шанса да остане нещо и за тях е по-голям.

Успех.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: ssg на вторник, 19 януари 2010 г., 15:15 ч.
Поздравления,който си може,си го може :ok:,пък макар и с минимум усилия.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Borko7 на вторник, 19 януари 2010 г., 16:52 ч.
Поздравления,който си може,си го може :ok: ,пък макар и с минимум усилия.


 :bow: най-вече защото е с минимални усилия! И красив разбира се  :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Hristo на вторник, 19 януари 2010 г., 18:52 ч.
Коремчетата им са приятно заоблени и блестят на светлината, но ще им потърся храна специално за тях. Можеш ли да ми препоръчаш някои таблетки или гранули, които да не цапат много водата.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 20 януари 2010 г., 01:28 ч.
Коремчетата им са приятно заоблени и блестят на светлината, но ще им потърся храна специално за тях. Можеш ли да ми препоръчаш някои таблетки или гранули, които да не цапат много водата.


Ще кажа в момента как е при мен.
През есента, покрай скаридките, накупих разни гранули - JBL Novopleco и Sera Spirulina Tabs като последните ги взех насипно(на бройка) от събитния пазар.
И двата вида таблетки не цапат водата, но тези на сера се разпадат почти веднага на едър"прах" докато jbl таблетите стоят цели и само повърхностния им слой се разпада постепено докато го ядат рибите. Същите се виждат и на последното клипче, как едно САЕ яде една от таблетите която е от десетина минути във водата и все още е с твърда консистенция. Също така по мои наблюдения като че ли таблетките на jbl доста повече се харесват от рибите. Едно време разнообразявах менюто на анциструсите с жива артемия, попарени листа от зеле, парче целина или морков, но внимателно и по малко като се следи колко изяждат за да не се компрометира водата.Замразен микс от млени скариди и спанак също е вариант, както и парченце филе от соленоводна риба.
При разнообразна диета и честа смяна на вода растат видимо добре и стават едри екземпляри. Хубаво е и да има повечко укрития защото като поотраснат и всеки си има "територия"  по-малко се тормозят по между си.
--------------------------
Кефиш с Клоуните, много интересни рибки.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Благой на сряда, 20 януари 2010 г., 11:56 ч.
Аквариума е чудесен.
Интересно ми е колко е висока pontederiifolia-та?
При мен по-висока от 20-на сантиметра не е ставала.
 
Таблетките натрошени ли се поставят в грунда?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 20 януари 2010 г., 12:16 ч.
Аквариума е чудесен.
Интересно ми е колко е висока pontederiifolia-та?
При мен по-висока от 20-на сантиметра не е ставала.
 
Таблетките натрошени ли се поставят в грунда?


Таблетките ги "промушвам" максимално дълбоко в грунда, по една между два три корена.
Самия съд е 50 см висок - 3см от горе са укрепващите ленти и 1 см е ръба над тях, отзад при криптокорините има около 8 см грунд, ерго криптокорините израстват до повърхността, някъде към 35-40 см са листата от коренището нагоре.
Причината е в по-слабото осветление, но не до толкова че да има етиолация на листната строма. Просто така са се адаптирали при мен.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 29 януари 2010 г., 18:23 ч.
Малко история.
Изнамерих една VHS архивна касета с кадри на аквариума ми някъде зимата 98-99 година.
Поиграх си и я прехвърлих на pc'то. Сори за кофти качеството на записа, но пък се вижда възрастното конго, голд инеси и петитела джорджия.

My Kongo tetras - 1999 (http://vimeo.com/26799564)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на събота, 30 януари 2010 г., 18:42 ч.
Аз снощи не успях да го заредя, не знам защо, изгледах го днес. Нищо му няма на записа, много е добър, а пък за рибите - да не говорим.
Да си призная - май за първи път ми се случва да гледам запис от касета на компютър. Та поздрави за търпението да го свалиш и да го покажеш.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на неделя, 31 януари 2010 г., 00:26 ч.
Аз снощи не успях да го заредя, не знам защо, изгледах го днес. Нищо му няма на записа, много е добър, а пък за рибите - да не говорим.
Да си призная - май за първи път ми се случва да гледам запис от касета на компютър. Та поздрави за търпението да го свалиш и да го покажеш.


Здрасти Вили, радвам се че ти харесват тези красиви тетри. Не знаеш как се зарадвах като се изнамериха няколко стари касетки които бях обявил за вечно зачезнали.
Колкото до записа, направо се видях в приключение. Справих се горе долу въпреки лошото състояние на изходния материал - тва кепчъри, адоб премиери, звуци - криво ляво натъманих нещата. Приготвил съм и един мой клип за наностомус маргинатус, пак от време оно, но ще го пусна когато съм готов с материала за скромният ми опит с тези риби.
Сега свалям един кратък случаен запис на големия аквариум от 2004 г. където се вижда как единични корени понтедерифолия са прорастнали много мощно и вече завземат аквариума. Има и интересен кадър на последните ми брилянтни тетри.
Въобще нещо на архиви го подкарах, но въпреки че вече не развъждам  риби продължава тръпката по това хоби... Дори вчера, търсейки да видя уж едни австралиийци, понапазарувах нови риби от магазина "аква свят" до парка Заимов- великолепни орнатуси и герита.

Пускам клипчетата да ги има във форума просто като информация от обикновен хобаджия, все някому може да са от полза.   :)

Поздрав. 
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на неделя, 31 януари 2010 г., 16:54 ч.
Определено има смисъл, Мишо, аз ще чакам с интерес.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 02 февруари 2010 г., 16:17 ч.
Определено има смисъл, Мишо, аз ще чакам с интерес.Такаа.. ето какво изкопчих от тази касета. Уж е най-нова но на две места лентата беше смачкана и се наложи да я вадя, лепя и местя в друга кутия.

Ето как е изглеждал големия аквариум през пролетта на 2004 г. Не обръщай внимание на надписа - тогава  малката навършва четири годинки и някой е снимал в суматохата по случайност и аквариума.

Виж какви мощни криптокорини са израснали - тогава пурата беше 830 и за това ти поисках преди време същата.  :drinks:
Най ме радват моенкаузиите като "танцуват", въпреки лошото качество на записа

My Aqua - Pititery, Leery - 2004 (http://vimeo.com/26799614)

Още две снимки, от преди време, на тези красиви тетри.

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Pittieri.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Pittieri_Male_1.jpg)

Поздрав!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на вторник, 02 февруари 2010 г., 16:54 ч.
 :clapping: :clapping: :drinks: :rocknroll:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: tishovsx на вторник, 02 февруари 2010 г., 22:08 ч.
Мишо, с какво си ги лакирал, много блещът  ;) :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 02 февруари 2010 г., 22:34 ч.
Мишо, с какво си ги лакирал, много блещът  ;) :up:


С морска сол  :dance3: :beer:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 юли 2011 г., 14:24 ч.
Привет на всички, за който ще му е интересно.
Малко актуализация за моя съд след година и нещо.
Тази пролет, в следствие на миналогодишен неприятен инцидент довел до загиване на всички риби, започнах "отначало" -  отново взех млади рибки, но този пътсамо от познати акваристи – по една дузина инеси, колумбийски тетри, медни неони, двайсетина орнатуса, десетина тетразони хонгконг и десетина анциструса. За три месеца рибките израстнаха, оцветиха се добре и постепенно нещата си идват на место. Ще добавя поне още няколко дузини малки харациди в най-скоро време.

След смяна на водата вече забелязвам и хвърляне на хайвер от по-развитите рибки
Hyphessobrycon columbianus - Spawning (http://www.youtube.com/watch?v=aCiicWmdJI4#)

Ето ги как са сега
My aqua July 2011 (http://vimeo.com/26771264)

Консерватизмът продължава..  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на понеделник, 25 юли 2011 г., 14:34 ч.
Чудесни кадри Мишо!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 юли 2011 г., 14:42 ч.
Чудесни кадри Мишо!Благодаря Цецо,  :)
аквариума си е същия, но толкова загуби от едно предоверяване на известни търговци...не са виновни хората, аз подходих лековерно.


Поздрав!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: adam на понеделник, 25 юли 2011 г., 15:28 ч.
 Добре се завърнал Мишо!
Аквариумът буквално гъмжи от живот, голям кеф е да го гледаш :clapping:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на понеделник, 25 юли 2011 г., 15:34 ч.
толкова загуби от едно предоверяване

Всички знаем за Карантинния аквариум ама все се правим на луди.  :) И аз съм я сърбал тази попара.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 юли 2011 г., 15:48 ч.
Всички знаем за Карантинния аквариум ама все се правим на луди.  :) И аз съм я сърбал тази попара.

Абсолютно, и то не е като да нямам съдове. Всичко стана от пет червени фантома които при закупуването им в края на януари миналата година от магазина(Аква свят) бяха във великолепно здраве и екстериор. Станалото, станало ... най тъгувах за младите конго тетри и анциструса.


Ние да сме живи
 :)


-----------
Никога не бива да забравяме, че не рядко редица паразити тлеят вочакване да срещнат нова среда или гостоприемници с понижен имунитет към тях. Масовия  внос на риби, и третирането им с всевъзможни препарати , явно прави много от паразитите силно резистентникъм съвременните препарати за лечение. В моя случай не помогна дори и максималните дози JBL punktol. Аквариума просто го оставих няколко месеца без риби щото реших да запазя растенията и бентоса поне.
При нови риби най-сигурното е превантивната карантина в изолиран съд, което аз за съжаление подцених и сега,както се казва, започнах от начало..
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на понеделник, 25 юли 2011 г., 16:42 ч.
Еееех, Мишо!
Ако знаеш колко съжалявам да прочета това.
Тъкмо се чудех какво е станало с конговците... :(
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 юли 2011 г., 17:01 ч.
Еееех, Мишо!
Ако знаеш колко съжалявам да прочета това.
Тъкмо се чудех какво е станало с конговците... :(Нищо де, случва се при нови риби. Подцених нещата и все едно съм дърпал дявола за опашката защото на другия ден след вземането на фантомите и орнатусите снимах всички рибки като адски им се кефех...


Ще монтирам записите и ще кача клипа да се видят за последно красавците...


BTW, млади конго тетри намират ли се.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на понеделник, 25 юли 2011 г., 17:11 ч.
Пфу! Още много ме е яд!  :cry1:
Не съм очаквала да имаш проблеми, като взех предвид в какъв аквариум отиват, ама ....

Конговци само един млад чифт останаха. Може би в края на лятото ще имаме отново.

Ще чакам клипчето. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 юли 2011 г., 20:45 ч.
Привет Петя, да не се ядосваме за минали неща ... изводите са по-важните. И така, ето какво сглобих от няколкото клипа които съм заснел на 30 и 31 януари 2010, аквариумът просто цъфтеше...

My Aqua 31 jan 2010 (http://vimeo.com/26873653)

Уви, кратка бе радостта ми когато след ден два се започна...просто такъв зловещ ихтиофтириус не съм виждал, буквално рибите умираха за часове и най-лошото бе чувството на пълна безпомощност.

Както и да е, минало заминало - риби е имало винаги,  важното е нас да ни има  :)
Поздрави!

---------------
Ровейки в архивите намерих и този запис, който е вече от тази година, вечерта на 16 април, когато бях пуснал донесените същия ден нови рибки от пазара.
My Aqua 16 april 2011 (http://vimeo.com/26876723)


Както се вижда само младите орнатуси са в карантинен съд - държах ги към 30-40 дни понеже ги купих от непознат човек, като при опресняването на водата им винаги наливах по няколко литра стара вода и от големия аквариум за който бяха предназначени. Останалите рибки ги пуснах направо защото ги взех от Мишо Стоянов и Васко (килимена) - стари акваристи от които съм вземал риби от много години и никога не съм имал проблеми.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на понеделник, 25 юли 2011 г., 21:49 ч.
Съжелявам за станалото. Както каза Мишо , всеки си прави изводите. И дано поне си вземем поука от тази история. 
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 юли 2011 г., 21:57 ч.
Стига бе Божо, случва се .. да гледаме напред. Я виж как тръгнаха сега пустите му анубиси  :)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/3.jpg)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/1.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/2.jpg)


Поздрав!

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на понеделник, 25 юли 2011 г., 23:29 ч.
Като ти омръзнат може ти съсипя малко от тях  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 29 юли 2011 г., 11:44 ч.
Орнатусите


Ornatus (Hyphessobrycon bentosi) july 2011 (http://vimeo.com/27004824)


---------------
В темата за профилите на рибите се коментира името и видеото на орнатуса (Hyphessobrycon bentosi/rosaceus) към профила му... по преценка на администратора може да ползва и горния клип.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на петък, 29 юли 2011 г., 12:01 ч.
Аз го оправих видеото Мишо, а твоето идва малко дълго за сайта. Сега пробвах да го кача но ми отказа. Идва му тежко. Нека остане така. Все пак благодаря!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на неделя, 31 юли 2011 г., 15:31 ч.
Събирането на харацини върви по набелязания план. Вчера бе пазарен ден и резултата са нови двадесет червени неона, десетина хасемании и петнадесет огнени тетрички( обикновени и ориндж)- благодарности на Васко Гогов :)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/new-fish.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/new-fish1.jpg)
Интересното е , че случайно намерих и човек развъдил у нас синьо конго и си взех наличните пет бройки   Alestopetersius caudalis (http://www.fishbase.org/Photos/PicturesSummary.php?StartRow=2&ID=11107&what=species&TotRec=5)  - млади много добре отгледани и полово оформени риби които след като минат карантината ще отидат при останалите тетри.


Ето ги и новодомците на живо
New Tetras 30.07.2011 (http://vimeo.com/27098604)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на неделя, 31 юли 2011 г., 17:25 ч.
Забравих ти кажа тетрички конго има при Боян Шушлин  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на събота, 06 август 2011 г., 00:02 ч.
Здравей,жалко за рибите,но всяко зло за добро.Този аквариум определено ми липсваше през последната година. :rocknroll:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 06 август 2011 г., 00:26 ч.
Здравей,жалко за рибите,но всяко зло за добро.Този аквариум определено ми липсваше през последната година. :rocknroll:

То аквариума го опазих като стара система, освен рибите .. но така става понякога когато се вземат риби от магазин подценявайки златни правила в акваристиката. Здраве да е, да чукам на дърво, сега нещата уж са наред. Даже с нетърпение броя дните да пусна синьото конго на широко   :)


Поздрав!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на събота, 06 август 2011 г., 11:39 ч.
Пускаи конгото и качваи снимки,да се насладим и ние. :up:А анубиаса какво му правиш за да изглежда толкова перфектно,направо е полудял? :clapping:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 09 август 2011 г., 22:30 ч.
Пускаи конгото и качваи снимки,да се насладим и ние. :up: А анубиаса какво му правиш за да изглежда толкова перфектно,направо е полудял? :clapping:


Привет, calvero
Младите конго тетри се оказаха доста стресирани в голия карантинен съд, отказваха да се хранят въпреки разнообразното меню като стояха само зад гъбата в ъгъла. Затъмних светлината на аквариума и пуснах четири големи женски орнатуса при тях за компания, а и като тест.. Оказа се удачно решение - още на втория ден рибките станаха спокойни, започнаха нормално движение в аквариума и поемаха лакомо храна. Даже две сутрини вече забелязвам, че мъжките се гонят с характерният им танц.
За снимане са много трудни, поне на мен  - адски са подвижни плюс слабото осветление.
Но все пак опитах
(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Blue%20Kongo1.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Blue%20Kongo.jpg)

ето ги затворниците  на живо
Yellowtail Congo Tetra (http://vimeo.com/27500021)
Та така, май всичко върви нормално и другата седмица ще ги пусна на широко. :)


Поздрав.


п.с. за анубиасите нищо не мога да кажа - сменям ежеседмично по 30-40 литра вода като добавям минимално количество магнезиев и калиев сулфат плюс малко едта.
Интересното е че и брадата , където я имаше епизодично тук таме , изчезна.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 12 август 2011 г., 12:15 ч.

От снощи жълтоопашатите конго тетри са вече на широко


Blue Kongo (Yellowtail) Tetra - august 2011 (http://vimeo.com/27615990)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Blue%20Kongo%20Male.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Blue-Kongo-Male1.jpg)

ето и анубиасите след близо две седмици
(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/anubias.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/anubias1.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: adam на петък, 12 август 2011 г., 13:18 ч.
Големи красавци са! Много ефектно се е получилo, по телата им все едно преминава електрически ток.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на петък, 12 август 2011 г., 13:31 ч.
Тези конгоанци са много красиви и интересни за наблюдение рибки.
Радвам се, че все още има акваристи, които оценяват техните достойнства. :)


П.П: От Людмил ли са развъдени тези? Защото той ни каза, че има известно количество такива.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 12 август 2011 г., 17:53 ч.
Привет Петя,
вярно конгоанците у нас ги няма масово, но мисля че са красиви представители на африканските тетри.
Тези ги мернах на пазара от масата срещу която винаги седи Митко Пенев - бяха само пет в плик и ги отнесох на мига - самото момче го знам по физиономия, от много години изнася риба, но не знам името му.
Бих си взел още десетина, а също и от интеруптуса ако намеря млади и здрави риби.
Да видим само как ще вървят моите, че нещо се назландисват на тетрарубина и проколора. Поне ядат настъргана сьомга по малко та си мисля , че ще оцелеят.


Ако намериш младо конго свиркай  :)


Поздрав!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на петък, 12 август 2011 г., 18:09 ч.
Дам, за същите става въпрос.
Явно са свикнали на друга храна. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на неделя, 21 август 2011 г., 16:19 ч.

Бях споменах и в темата за магазини, че завчера взех от "Зооцентър" в Младост единствените  шест израснали конго тетри (Phenacogrammus interruptus )  :)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Zoocenter_Hit/11.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Zoocenter_Hit/13.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Zoocenter_Hit/12.jpg)


В събота от пазара добавих и още шест млади жълтоопашати конго тетри (Alestopetersius caudalis)  :)


И сега затворниците ще изчакат десетина дни на тясно докато мине карантината


Kongo Quarantine Tank august 2011 (http://vimeo.com/27951696)


п.с. Петя привет, запознах се лично с Людмил  :)  . Каза че има и подрастващи малки от Alestopetersius nigropterus и са запазих десет когато станат за даване.
Интересно е, че последните две три години са открити още видове конго тетри за които има съобщения от търговци. Дето се казва...за мъка сме родени  :D
 (http://forums.waterwolves.com/uploads/post-5123-1199256440.jpg)
 
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 30 август 2011 г., 00:42 ч.
Привет на всички съфорумци,  :) малко промени при мен, уж за добро.
     Вчера извадих една огромна китка криптокорини понтедерифолия с десетина корена,  която екстрено замина по испанско, и така се порасшири малко ландшафта в средата на съда. Сифонирах до дъно освободеното пространство и смених към една четвърт от водата. В този момент реших да пусна и новите конго рибки на широко, че се измъчиха в карантинния съд.

     От известно време също наблюдавам, че ксенококуса по големите листа на анубиасите усилва растежа си до неприемливи нива. За това поставих отново парче оризова хартия в средата върху стъкления капак, точно под единствената лампа. За двата месеца без хартията явно светлината в централната зона на аквариума е в повече и развитието на ксенококуса се усили видимо.
     Рибките растат, като за по-плътни цветове на новите конго тетри наблягам на по-разнообразно и пълноценно хранене - възрастна артемия, циклопс, настъргана сьомга, тетрапроколор, спирулина крисп, тетрарубин и тетрадискус гранули.


Снимки от днес, колкото за обща представа на нещата:


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/one-lamp.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/aqua-aug-2011.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/ancistus-aug-2011.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/New-Big-Kongo.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/tetra-columbiana-aug-2011.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/H.columbiana-aug-2011.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/ornatus-aug-2011.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Blue-Kongo-Male2.jpg)


--------------
New Congo tetras on widely - aug 2011 (http://vimeo.com/28323440)


Да чукам на дърво, за сега уж всичко е нормално :)


Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на вторник, 30 август 2011 г., 01:03 ч.
Мишо ти го знаеш не по-зле от мен, но изваждането на огромна китка, смяна на водата, сифониране и прибавяне на нови обитатели си е доста сериозна промяна, особенно за бавен аквариум като твоя. Дано всичко мине добре и да няма сътресения.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 30 август 2011 г., 01:26 ч.
Мишо ти го знаеш не по-зле от мен, но изваждането на огромна китка, смяна на водата, сифониране и прибавяне на нови обитатели си е доста сериозна промяна, особенно за бавен аквариум като твоя. Дано всичко мине добре и да няма сътресения.

Прав си - точно така е както казваш!
Предварително предния ден не бях хранил рибите. В момента на разбутването първо спрях за около час канистъра, после много бавно и внимателно подкопах корените на криптокорините и при ваденето се размъти само около зоната на извадените растения. След това смених доста вода като максимално внимателно обрах всичкия бентос който се размъти. И накрая пуснах по-мощна струя въздух от аератора за през ноща.
Мисля, че всичко мина без сътресения - съда се избистри за около два часа напълно. През ноща на два пъти светвах с фенерче да видя поведението на обитателите, но рибките дишаха и се движеха нормално както и нямаше мелании изпълзели нагоре по стъклата .


Поздрави Цецо!


п.с. от бентоса събрах страхотен екстрат за орхидеята на жената..
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на вторник, 30 август 2011 г., 09:25 ч.
Само да питам, ако меланийте са горе през нощта е нормално , но ако са горе през деня е проблем?
Вчера храних с една мазна риба крокодилите и ми направи впечатление че всички мелании са се събрали сутринта на едно точно определено място на повърхността където се утаява мазнотия по повърхността. Нямах време да сменям вода , но помислих че ядат мазньочите от стъклото. Прав ли съм ?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 30 август 2011 г., 11:14 ч.
Не знам Божо, охлювите "надушват" храната от далеч, но при мен никога не съм забелязал  да се събират и хранят на повърхността. Може би зависи от наличието на храна за тях по принцип.
Знам, че напускането на дъното от тях е признак за влошени условия в аквариума и ми служат като косвен маркер. Нощем ги виждам излезнали върху грунда, и то отпред, където сигурно остава по някое парченце храна от тази на анциструсите.


Поздрав!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на вторник, 30 август 2011 г., 11:29 ч.
Не знам Божо, охлювите "надушват" храната от далеч, но при мен никога не съм забелязал  да се събират и хранят на повърхността. Може би зависи от наличието на храна за тях по принцип.
Знам, че напускането на дъното от тях е признак за влошени условия в аквариума и ми служат като косвен маркер. Нощем ги виждам излезнали върху грунда, и то отпред, където сигурно остава по някое парченце храна от тази на анциструсите.
Поздрав!


И аз така знам. Интересното е че са концентрирани само в една зона от около 20-30 см през 1 см.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 01 септември 2011 г., 00:41 ч.
Въпреки по-драстичната намеса в съда от преди два дни системата се запази без никаква промяна и щети.
Днес(вече вчера) сутринта младите конго каудалиси вече имаха нормалното си игриво поведение, а интеруптуса хвърляше хайвер в продължение на два три часа. Появилото се характерното тъмно задхрилно петно при мъжките говори за добра кондиция на рибките в момента.

Congo tetras spawning (http://vimeo.com/28418394)
 :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на четвъртък, 01 септември 2011 г., 04:15 ч.
Мишо разбираш им на тия треви и дребосъците и това е.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 12 септември 2011 г., 02:05 ч.
Два от мъжките интеруптоси вече няколко дни подред все още не са се разбрали кой ще е доминантния в аквариума, хфърчат като бесни през няколко часа.


Congo Interuptus Males (http://vimeo.com/28831889)


Изглежда ще трябва да прибавя поне още два мъжки и една женска.
 :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на понеделник, 12 септември 2011 г., 23:16 ч.
Като прочетох интеруптоси помислих .....  pseudotropheus Interuptus.. нищо де , има време  :drinks:
Не че дребосъците са лоши, напротив. 


Pseudotropheus interruptus (Melanochromis)

(http://lakemalawi.co.uk/gallery/image.php?mode=medium&album_id=28&image_id=780)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 12 септември 2011 г., 23:50 ч.
А, не Божо. Сори! 
Много са красиви някои от африканците ви тук, за отглеждането им също няколко човека показвате определено ниво в акваристиката, но не знам защо така изглеждащи риби не ме привличат.

Нормално е всеки до си има присантиман към дадени рибки и тип аквариум, няма лошо, така чисто хобаджийски и аз си подържам аквариума в този му вид само за красота.Поздрав!


п.с. Единствено с което мога да изненадам себе си са малките атеринки... аха аха се удържам, но ще видим .
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на вторник, 13 септември 2011 г., 00:02 ч.
.....Единствено с което мога да изненадам себе си са малките атеринки... аха аха се удържам, но ще видим . :oops:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 13 септември 2011 г., 00:21 ч.
:oops:

Стар съм вече, и само атериннки не съм гледал , та за т'ва  :grin:

Сипвам си още един малък джак за твое здраве, под звуците на Comfortably Numb,
Наздраве Божо!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на вторник, 13 септември 2011 г., 05:00 ч.
така изглеждащи риби не ме привличат.

Много ясно!

Единствено с което мога да изненадам себе си са малките атеринки

Не искам да се повтарям, ама пак е много ясно!  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 16 септември 2011 г., 21:52 ч.

Днес поснимах малко, колкото да си запазя етапа от растежа на рибките. Изглежда вече виждам резултат в интензитета на оцветяването от качеството на храната.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/P.Interuptus_Males_sept.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/P.Interuptus1_sept.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/P.Interuptus.jpg) (http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/P.Interuptus_big.JPG)


 :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на събота, 17 септември 2011 г., 04:46 ч.
Да, оцветяването е видимо. Все пак, би трябвало да се оцветят още. Хубави рибки са Конго тетрите.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 17 септември 2011 г., 16:04 ч.
Така е Цецо, но ги взех отраснали конговците и това изглежда ще е максимума.  Знам, че не се ли храни от малка една риба както трябва трудно достига максималния размер и фенотип за вида.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на неделя, 18 септември 2011 г., 19:21 ч.
Мишо, трябва да преценяваш оцветяването им на живо. Щом казваш, че са засилили естествената окраска - значи е така.
Изхождам от факта, че при снимане със светкавицата на фотоапарата, цветовете не личат.
Ако ги щракнеш без светкавица - ще са съвсем различни. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на неделя, 18 септември 2011 г., 23:21 ч.
Мишо, трябва да преценяваш оцветяването им на живо. Щом казваш, че са засилили естествената окраска - значи е така.
Изхождам от факта, че при снимане със светкавицата на фотоапарата, цветовете не личат.
Ако ги щракнеш без светкавица - ще са съвсем различни. :)

Сигурно е така както казваш. Аквариума е с доста слабо осветление за директни снимки от ръка при мърдащи риби и без светкавица не става. Честно казано няма да се оправя  да разпъвам стативи, лампи и прочее.
Отделно, че и задапаратното устройство толкоз си може  :grin:


Поздрав, Петя!


п.с. ще помоля сина по-натам да ми даде да се пробвам и с уж читав апарат, но пак няма гаранция с пишман фотографи като мен ..Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 04 октомври 2011 г., 20:06 ч.

От два три дни ми се изгуби от погледа един от мъжките анциструси и веднага проверих малката глинена вазичка която си стои винаги в аквариума. Резултата беше ясен - младия кандидат татко надничаше от отвора на глинения съд и ревностно бранеше завоюваното пространство от конкурентите си.
(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Ancistrus_pot.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2011/Ancistrus_pot1.jpg)


https://vimeo.com/30029652 (https://vimeo.com/30029652)


Да видим дали ще оцеле някое дребосъче в "диви" условия от първия път  :grin:
-------------
В ранна пролет тази година си купих от пазара дванадесет анциструсчета на размер около 2-3 см. Седем от тях(три женски и четири мъжки) израснаха добре като останалите изостават видимо в развитието си
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 04 ноември 2011 г., 01:31 ч.
Дам, то имало вече малки щъкачи  :) 
Завчера надникнах към делвичката и около мъжкия анциструс мернах да щъкат мъниците. Има доста от тях криещи се в близост до делвата под мангровите дървета по дъното.


https://vimeo.com/31572941 (https://vimeo.com/31572941)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: FGAMES на петък, 04 ноември 2011 г., 01:40 ч.
Честито!!!  :yahoo:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: kalin krumov на петък, 04 ноември 2011 г., 08:29 ч.
Честито за бебоците ,а анцитрусите са страхотни родители няма да дадат рибе да мине покрай малките ;)
П.П. Конгоанците са се оцветили страхотно :eyes: :dance:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на петък, 04 ноември 2011 г., 10:43 ч.
Хехе, симпатяги!
А и таткото е много хубав :up:.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на събота, 05 ноември 2011 г., 01:45 ч.
Хайде честито за новите обитатели :clapping:,пожелавам ти да постигнеш същият резултат и с конго тетрите. :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 05 ноември 2011 г., 03:01 ч.
А, не, отдавна спрях да размножавам риби, тръпката беше едно време  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 08 ноември 2011 г., 13:21 ч.

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/389830_315673521780664_1635226447_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/296955_315673468447336_379024798_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/315089_315673505113999_1463537532_n.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: sensodine на вторник, 08 ноември 2011 г., 16:49 ч.
Уникални рибки,много красиви цветове са направили, поздрави за усилията който полагаш за да постигнеш този резултат :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 24 декември 2011 г., 00:15 ч.

Изтърколва се и тази година...


https://vimeo.com/34142138 (https://vimeo.com/34142138)
----------------
 

Бъдете здрави, уважавайте се и се обичайте,
Весели Празници!
 :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: kostur на събота, 24 декември 2011 г., 10:48 ч.
Страхотна песничка, супер аквариум и рибки.
Весели празници и на теб.   :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 25 януари 2012 г., 02:53 ч.
https://vimeo.com/35473054 (https://vimeo.com/35473054)
....
 :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: sensodine на сряда, 25 януари 2012 г., 09:29 ч.
Рибите стават все по-красиви,дано имаш късмет да извадиш поколение от тях :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Geri на четвъртък, 26 януари 2012 г., 16:33 ч.
Поздравления!  :clapping: 
Рибите изглеждат чудесно, растенията също. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на четвъртък, 26 януари 2012 г., 18:16 ч.
Чудесен аквариум, винаги съм го мислил. Пълен с живот. Растения и риби в перфектно здраве и кондиция. Браво Мишо!
 :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: calvero7 на четвъртък, 26 януари 2012 г., 18:24 ч.
Красота,стил и постоянни резултати във времето.Браво. :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 26 януари 2012 г., 19:30 ч.
Благодаря ви, съфорумци!
Да, с голямо задоволство си гледам любимците  :)
Като както и другаде бях писал, с минимум грижи търся максимално удовлетворение от акваристиката.. до степен която ме удовлетворява сега.
Интересното е, че миксовете от храни с които храня рибите наистина дават резултат. Раздадох доста растения, като микрозориума единствено стачкува все повече и повече, и изглежда е на път да приключи. Другото е, че опитвайки с добавка на малко соли успях да отгледам скоростно ксенококус по анубисите, но бърже бърже го приключих по старата изпитана с-ма: когато нещо е наред и работи, не пипай.. сега отново всичко е наред.


Поздрави на всички, и подължавайте да се радвате на красивите си аквариуми, като водни отрязъци във времето ..


п.с. относно размножаването на харацини...беше едно време интересното.. дори сега си спомням за десетината наностомуса трифасциатус и още толкова мортенхалери които уморих с невероятна упоритост по ваните в търсенето на Годо  :D
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на четвъртък, 26 януари 2012 г., 22:45 ч.
Време е да ти подаря рибки  :grin:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 26 януари 2012 г., 23:01 ч.
Време е да ти подаря рибки  :grin:

Аа, не щЪ, щот баба ми казваше да се пазя от мотики  :P   :D

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на четвъртък, 26 януари 2012 г., 23:07 ч.
Кат гледам каква е джунгла , не мотика ами мотокултиватор си требе. Ела да видиш при мен какво е Дубай :diablo:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 26 януари 2012 г., 23:27 ч.
Божо, ти си знаеш, няма лошо да харесваш и пустини, отделно имам и близък колега фармацефт, ако искаш те свързвам веднага  :P :D 

При мен зимата е лесно, но малко само като се поотопли и щъквам по реките, знаеш как е. Та в този ред на мисли, аквариума си го подържам така щото във всеки момент мога да го оставя за наколко дни без абсолютно никакви притеснения. Светлина, филтрация, температура - на автомат, както винаги. За храненето е отговорна стопанката на дома, като най-малкия неврон го играе подсещащото звено - на три дни един път, и то само люспи тетра про колор плюс десетина таблетки за анциструсите.
Единствено котката е подозрителна, но и тя вече свикна че с аквариума ми шега не бива :) :) 


--------------
две фотки от тези дни, но направо ще паднеш от смях като разбереш с какво съм снимал... мани, разбрах за сетен път , че цигулката не е инструмент за всеки ...


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/22-jan-2012.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/22-jan-2012_1.jpg)


Поздрави, и ще разменяме сигурно уроци  ;)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на петък, 27 януари 2012 г., 05:23 ч.
Той Божо така си пробва профилактично, не му се сърди. Вече е превърнал това в система. Когато му кажеш здрасти и той пита: искаш ли цихлиди...
Понеже сме финни хора и се чудим, как да му откажем, без това да го стресира физически и психически, защото пък иначе в цивилния живот не е лошо момче... :grin: Е, мяркат му се цветове по неговите рибки, за съжаление само той ги вижда. В края на краищата обаче щом му харесват нека си ги гледа. Друг е логичния въпрос: Защо?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Pac на петък, 27 януари 2012 г., 11:19 ч.
Хубав аквариум и много красиви риби! Сърби ме някой ден и аз да се сдобия с конго тетри. :) Поздрави!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 27 януари 2012 г., 16:00 ч.
Той Божо така си пробва профилактично, не му се сърди. Вече е превърнал това в система. Когато му кажеш здрасти и той пита: искаш ли цихлиди...
Понеже сме финни хора и се чудим, как да му откажем, без това да го стресира физически и психически, защото пък иначе в цивилния живот не е лошо момче...

Така е Цецо, познавам се с него не от вчера  :)  И като изключа терзанията му с предпочитаните риби, друго нищо не ще смути душевният му мир.
Мани, но ще го търся наистина за разяснения относно фотките щото у нас ми подхвърлят некъв апарат и после ми се смеят на "моженето", не че не е верно де, ама голям смях ... Изредих к10, d90, сега и d5 домъкнаха, а аз си искам старото бойно сони с което газя в реките щото то е адски френдли към задапаратното устройсво  :D


Поздрави!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: alexmit на събота, 28 януари 2012 г., 10:26 ч.
Здравей, страхотен аквариум много красиви рибки  :up: в страхотна кондиция и голям апетит - какъв е този микс от храни които ползваш, ако не е тайна ? Не видях барбуси - отказа ли се от тях ? А за конго тетрите нямам думи - запали ме и мен  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 28 януари 2012 г., 14:16 ч.
Привет, има ги барбусите, и още как. Калпазаните са пораснали и оцветени добре, но се крият из туфите растения и излизат само да хапват(виж предпоследното клипче на предната страница). До момента никакви ядове в съжителството с останалите риби.


(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/312897_313643095317040_211549801_n.jpg)


Относно храненето, няма нищо необикновено. Вече от два месеца някъде рибите са на еднократна дневна дажба, обикновено в ранния следобед. Първо им давам накиснати за десетина минути в чаша вода гранули тетра дискус, като ги изсипвам на порции щото да се изяждат всичките докато стигнат до дънота. След това две кубчета замразена храна - редувам артемия, хирономус, циклопс и черна комарена ларва - разтопени и промити през фина цедка, като веднаж седмично замразената храна я замествам с настъргано филе от сьомга. Накрая добавям и две "щипки" люспа тетра про колор. При всяко хранене гледам всичко да се изяжда до десетина минути като накрая рибите да продължат да търсят още храна. Критерий за нахранване са синьото конго(caudalis'a), че са най капризни. През ден давам и по десетина дънни таблетки на JBL за анциструсите.   


Та така..
 :)

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: alexmit на неделя, 29 януари 2012 г., 10:10 ч.
Благодаря ти  :drinks:, лек и успешен ден
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: dafil на неделя, 29 януари 2012 г., 11:58 ч.
Имаш страхотни рибета :)
И снимките са хубави,няма за какво да  се оплакваш.Вземи някой турбосапунер,че да видиш тогава мъка как се снимат риби :grin:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на неделя, 29 януари 2012 г., 14:51 ч.
С тези рибки толкова. Пак добре че не са атерини.  :diablo:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 30 януари 2012 г., 17:26 ч.
С тези рибки толкова. Пак добре че не са атерини.  :diablo:Атерините са висока летва.
За плавна деинтоксикация, ти предлагам за начало да почнеш с такива, от жълтичките   :P :crazy:


https://vimeo.com/35881263 (https://vimeo.com/35881263)


 :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Петко Красимиров на понеделник, 30 януари 2012 г., 21:29 ч.
Много хубави риби.  :bow: :bow: :bow:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 15 март 2012 г., 17:45 ч.
Леко ъпдейтче с кадри от днес

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/423021_406402726041076_2138950145_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/429121_406402786041070_915659370_n.jpg)https://vimeo.com/38572357 (https://vimeo.com/38572357)
 ;)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: aquaworld на четвъртък, 15 март 2012 г., 18:02 ч.
Хехех, младежите растат, а и "танцът на манджата" много ми хареса! :grin:
Все така да те радват рибоците! :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Mitko на четвъртък, 15 март 2012 г., 18:26 ч.
Това анциструси ли са, не съм виждал такива?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 15 март 2012 г., 19:50 ч.
Това анциструси ли са, не съм виждал такива?

Да, но е малка рибка, на около двадесетина дни. Непрекъснато излизат малчугани през месец и нещо, но до момента имам само двама оцелели които са от януари и видимо вече нарастват. Естествен отбор, нормално.
Този е доста жизнен, щом е стигнал до другия край на съда и се е изкатерил на листата отгоре ... може и него да го бъде  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Mitko на четвъртък, 15 март 2012 г., 19:58 ч.
А какъв вид са, не ми приличат на обикновени?
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 16 март 2012 г., 00:29 ч.
А какъв вид са, не ми приличат на обикновени?Повече от обикновени са, Ancistrus dolichopterus. Докато са малки така изглеждат, с по-едри шарки, и липсват характерните точки.


На този клип, от по-рано, можеш да се убедиш като видиш родителите при двете гнезда - едното в малката глинена делва, второто под мангровия корен в дясно от нея.


https://vimeo.com/30029652 (https://vimeo.com/30029652)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 26 септември 2012 г., 19:37 ч.
Минава и септември 2012. От големите туфи микрозориум няма и следа, криптокорините линеят щото нямах време лятото да им обърна и малко внимание, но за сметка на това анубисите са в силата си.


(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/398305_523077681040246_401862234_n.jpg)


Живурка си съда, и така  :)


 http://youtu.be/Ela8Ea2TfQs (http://youtu.be/Ela8Ea2TfQs)Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: raiko на сряда, 26 септември 2012 г., 20:50 ч.
Красота!...За първи път виждам цъфнал анубиас :up: ...Не, че имам много опит с растенията...
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 26 септември 2012 г., 21:01 ч.
Красота!...За първи път виждам цъфнал анубиас :up: ...Не, че имам много опит с растенията...Този цвят излезе нещо малък, сигурно щото е от по-млада издънка. Имал съм и по-големи цветове поне веднаж годишно.


Поздрави Райко, и на брата също  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Pac на сряда, 26 септември 2012 г., 21:26 ч.
Наскоро при нас (в офиса на жена ми) цъфтя един анубиас, но подводно. Надводен цвят и аз не съм виждал. :) Красиво е!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на четвъртък, 27 септември 2012 г., 14:26 ч.
Снощи го видях във фейсбук, много красив цвят. Така се моля да цъфне и някой от моите, обаче не. Какво му правиш, за да цъфти? :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 27 септември 2012 г., 19:19 ч.
Снощи го видях във фейсбук, много красив цвят. Така се моля да цъфне и някой от моите, обаче не. Какво му правиш, за да цъфти? :)

Привет Вили, честно казано това лято правя толкова малко за аквариума си, че чак изпитвам угризения. Никакви грижи изключая смяната на вода два пъти месечно, по около една трета обем направо студена от чешмата, че все съм в движение. Не е най-доброто, но е така, съда си е добре и ме радват обитателите му. Рибите са ок, леко се редуцира бройката на колумбийската тетра и фон рио'то, но пък имам поне пет шест поотраснали анцисруса, от самоотгледалите се вътре.
Същия корен анубис цъфтя и по-рано тази година, но цвета остана под водата и не се разтвори напълно , поизжълтя и аз го резнах. Сега е над повърхността и заприлича на малка кала, да, много е красив. Днес се загледах и изглежда на съседен корен има подрастващ цвят също, ще видим..


Поздрав!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на неделя, 14 октомври 2012 г., 12:36 ч.
Още един цвят от анубисите


(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/526029_530922426922438_1136887851_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/68379_530922360255778_503027949_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/10268_530922403589107_1686175004_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/581609_530922380255776_1117223972_n.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 20 октомври 2012 г., 10:39 ч.
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/564959_533595609988453_116935041_n.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 31 януари 2013 г., 02:53 ч.
Живее си аквариума..  :)


(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/19108_585558574792156_1425138726_n.jpg)(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/537167_585558548125492_1929230805_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/150830_585558544792159_1535324262_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/216101_585558538125493_2053658763_n.jpg)

-----------------------

Януари 2013
http://youtu.be/5PIgEMBlDl4 (http://youtu.be/5PIgEMBlDl4)Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 29 октомври 2013 г., 23:31 ч.
Привет акваристи,
лятото отмина и вече имам повечко време за водните обитатели  :)


Получих млади диви рибки, през Испания, та у нас. От две седмици съжителстват с три мои анциструса, сменям им през три дни по малко вода от големия съд, за сега няма никакъв проблем с тях, освен първончалното им капризнечене с храните.  До десетина дена ще им свалям карантината  ;) 
Колумбийски тетри, лакортеи и орнатуси "White fin"


http://youtu.be/87WvtsUuVxo (http://youtu.be/87WvtsUuVxo)


Стария съд също е в добро здраве, обитателите за две години и половина са леко редуцирани, но пък анубисите прекаляват с цветовете си непрекъснато  :D  Анциструсите продължават да увеличават бавно бройката си, а конговците ме кефят непрестанно с цветовете си, и предстои да търся още десетина млади рибки от тях.


http://youtu.be/MhSbKQn4keM (http://youtu.be/MhSbKQn4keM)


Бъдете здрави, засмени и дерзайте в хобито!


Поздрави за всички,
Мишо.


Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на сряда, 30 октомври 2013 г., 04:14 ч.
Докторе радвам се, че всичко е ок при теб. Поздрави и от нас.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 02 ноември 2013 г., 18:20 ч.
Докторе радвам се, че всичко е ок при теб. Поздрави и от нас.


Благодаря, Цецо!


Днес отделих накрая необходимото внимание на големия съд, че цяло лято не остана време, срам..
След вчерашната гладна диета за рибите, днес изчистих канистъра, сифонирах където можеше грунда, изрязах близо половин кофа стари линеещи листа, накрая смених към стотина литра вода директно с темперирана чешмяна. Към три часа след интервенцията водата бе отново кристална, а рибите се раздвижиха. Старите големи орнатуси започнаха да хвърлят хайвер,  близо час продъжи, като за награда имаше и една порция накиснат тетра дискус гранула  :)


Ornatus spawning 2 nov 2013 (http://www.youtube.com/watch?v=rYi49lhlIGY#ws)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 ноември 2013 г., 23:45 ч.

Новите рибки на широко, и за радост се хранят активно наравно с останалите. След като побутнах малко криптокорината, вече пуска трети лист за по-малко от месец.

My Aqua 25 nov 2013 (http://www.youtube.com/watch?v=kiHMFtvzC_E#ws)


п.с. кефете се и на нансито(телекастера) на Roy ;)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Pac на вторник, 26 ноември 2013 г., 00:03 ч.
Тези дни, докато редих моя нов аквариум с анубиси се сещах за теб. Винаги много ми е допадал твоя аквариум. Въпреки, че не е някакъв конкретен биотоп, изглежда супер естествено и мисля, че рибите ти са доста щастливи. :) Дано и моите анубиаси тръгнат толкова добре...
Да те питам какви точно са размерите на аквариума ти и с какво светиш? Да се пробвам да оразмеря моето осветление по твой модел.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Franky на вторник, 26 ноември 2013 г., 00:28 ч.

Да те питам какви точно са размерите на аквариума ти и с какво светиш? Да се пробвам да оразмеря моето осветление по твой модел.


Мишо някъде по-назад в темата беше писал какви са лампите (дано не се бъркам с другия форум) , но и аз не помня .. Иначе и аз мн се кефя на бавен аквариум с анубиаси , затова и в моя имам около 15-18 корена и бих се много радсвал ако цъфне някой някога , но божа работа  :noti:

Поздрави  :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: BOJO на вторник, 26 ноември 2013 г., 04:42 ч.
Това е най приятния растителен аквариум, който съм виждал. То не че съм виждал много  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 26 ноември 2013 г., 13:09 ч.

Да те питам какви точно са размерите на аквариума ти и с какво светиш? Да се пробвам да оразмеря моето осветление по твой модел.
Аквариума е 160/55/50 височина, като на 1 см от горния ръб има залепена рамка от 3 см(три ленти по 1 см) и една разпънка в средата от две парчета широка 10 см - обикновено го пълня на един пръст от рамката, та реално е с около 360 литра.
Още на времето, когато си правих конструкцията за него(шкафа), поставих цокли за една пура 120 см, така е и до днес. Отдолу на плоскостите има залепено кухненско алуминиево фолио, а в средата върху стъклените капаци  съм поставил парче пергаментова хартия с цел да изравни по осветеност централната зона с краищата на съда.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/5.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/5_1.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/6.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Aqua_Clean_01.08.09/7.jpg)


Пурата е над две години(благодаря на Вили) и въпреки, че от сегашна гледна точка такова осветление е архаизъм, до момента си работи и ме устройва напълно.


Анубиасите като гледам искат леко разреждане, та бих махнал един два от големите коренища, в смисъл че режа ниско самото коренище, като на негово място израства едно или две нови разстения и за около два/три месеца имам свежи китки.


Та така, девизът "искай от мързеливия акъл" все още се вписва в аквариума ми от едно време и до днес  :D

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Pac на вторник, 26 ноември 2013 г., 15:14 ч.
Ехаа, 36 вата на 440 литра, а аз се притеснявах, че 11 вата са твърде малко за моите 60 литра. Ако ги сметнем като ват на литър, моето е около два пъти по-силно. Мислех да добавям още 11 вата, но май след тази информация ще се въздържа.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 26 ноември 2013 г., 16:43 ч.
Ехаа, 36 вата на 440 литра, а аз се притеснявах, че 11 вата са твърде малко за моите 60 литра. Ако ги сметнем като ват на литър, моето е около два пъти по-силно. Мислех да добавям още 11 вата, но май след тази информация ще се въздържа.

Не знам, сега има нови концепции за акваристиката, сигурно имат логика при други растения и торене.
При мен винаги е било с малко ватове, просто притъмнената среда не стресира харацините, сигурно за това.
Помня едно време, като гимназист, първият ми лепен собственоръчно със силикон аквариум(лятото на 73'та с белия силикон в зелена тубичка от ГДР) , към петдесет литра някъде, как добре живя няколко години само с една миньонка от 15 вата и рефлектор ламаринена форма за кекс  :D


п.с. смятай литрите реално, без дебелината на стъклото от страните..
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Pac на вторник, 26 ноември 2013 г., 16:52 ч.
Като изключим първите ми опити с 15 - 20 литрови аквариумчета без осветление. Първият ми сериозен аквариум е 95 година - 80 литра, светех му с 40 ватова обикновена крушка и растенията растяха невероятно добре, най-вече "дъбчета" - Ceratopteris thalictroides и Хигрофила полисперма. При това не съм имал практически никакви водорасли, даже стъклата не се е налагало да чистя, всичко вървеше супер гладко.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: danidi на понеделник, 16 декември 2013 г., 01:25 ч.
Здравейте. С големи познания и минимум усилие такава красота. Шапка ви свалям и много научих от вас. :bow:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 22 май 2014 г., 18:45 ч.
Това от днес, след здравата коситба на анубиаси.
https://www.youtube.com/watch?v=ggXVc6cCaYA&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=ggXVc6cCaYA#ws)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на четвъртък, 22 май 2014 г., 19:44 ч.
Мишо то се видяха рибите  :) Красота.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 22 май 2014 г., 20:36 ч.
Така е, Цецо, нормално  :)
Вадих анубиси за приятели, три от извадените коренища останаха и се трансформираха в храна, че идва лято и съда тябва да е лесен за обслужване когато ме няма. Наесен живот и здраве ще си взема още някое и друго ятце млади харацини, ще побутна и растенията да тръгнат отново, и така.
Поздрав!Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 16 декември 2014 г., 16:17 ч.
Лек ъпдейт към края на годината. Жив е съда, отново бурно цъфтят анубисите, и неизброими анциструси от всякакъв размер  :)
Весели коледни празници, дерзайте в красивото хоби, и бъдете здрави!

https://www.youtube.com/watch?v=te2ofNsiAqI&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=te2ofNsiAqI&feature=youtu.be)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 17 април 2015 г., 10:50 ч.
април 2015 година  :)


(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/11103107_1043873818960627_5123273452413945310_o.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtf1/t31.0-8/10857155_1043873862293956_3853574757861961838_o.jpg)


(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/11094780_1040569409291068_3869114661380408771_o.jpg)


(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/11146394_1040569405957735_3222304399683990389_o.jpg)


https://www.youtube.com/watch?t=13&v=EFvwoKCZT1Q (https://www.youtube.com/watch?t=13&v=EFvwoKCZT1Q)


Поздрави на всички ентусиасти в хобито.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: adam на петък, 17 април 2015 г., 13:51 ч.
Евала MSP   :drinks:
Междудругото, конгуанските тетри са един път  :up:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 17 април 2015 г., 14:44 ч.
Евала MSP   :drinks:
Междудругото, конгуанските тетри са един път  :up:

Поостаряха конговците, както и останалите харацини, и понамаляха. Ще взема от Чехия нови попълнения. Единствено популацията на анциструси расте неудържимо  :D

(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/11134088_1044850195529656_853889689134648146_o.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 22 декември 2015 г., 20:29 ч.
Тази есен, преди малко повече от месец, старият аквариум отбеляза двадесет години живот. Вчера го поочистих от прорастнали растения, измих старателно капаците, предното стъкло, забърсах лампата от прах, сифонирах малко грунда на достъпните места, смених една трета от водата, и днес е кристален отново :)


(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xal1/t31.0-8/1933167_1179733018708039_7730636636434477561_o.jpg)


(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/10259303_1179733008708040_1815841501779876922_o.jpg)


(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/12370963_1179733032041371_4969001262158417754_o.jpg)


 ! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=CfcKb9YK32g#)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Горан на сряда, 23 декември 2015 г., 11:23 ч.
Хвала! Дано и аз някой ден да мога да кажа за мой аквариум, че е навършил работен цикъл от 20 години  :clapping: За мен това е едно от най-значимите постижения в акваристиката, да го докараш до там, че съдът да е до голяма степен една самоподдържаща се система, с достатъчно жива листна маса, и стабилни показатели в дългосрочен план. 20 годишен аквариум, просто е върха!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: MChalukov на сряда, 23 декември 2015 г., 12:10 ч.
 :eyes: Това е висш пилотаж просто ! Бравоо още поне 20 да те радва .
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 23 декември 2015 г., 18:34 ч.
Ако някой си спомня този магазин ;)

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/10257487_1180329358648405_8451035694677227973_o.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: geshi на сряда, 23 декември 2015 г., 20:51 ч.
Дай една снимка на целият аквариум, това чудо ще е впечатляващо.

Ако може да е по-малка, че да се хване на монитора.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Горан на сряда, 23 декември 2015 г., 21:46 ч.
Наистина ще е впечатляващо, бих искал да го видя ако е възможно. Явно това е аквариумът от магазина, не съм имал щастието да вляза и да видя този магазин. Ако бях го видял съм убеден, че и до днес щях да си го спомням този аквариум. 
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 23 декември 2015 г., 22:19 ч.
Наистина ще е впечатляващо, бих искал да го видя ако е възможно. Явно това е аквариумът от магазина, не съм имал щастието да вляза и да видя този магазин. Ако бях го видял съм убеден, че и до днес щях да си го спомням този аквариум.


Привет.
Лепенката на аквариума я залепих по-късно, когато отвориха втория магазин Тони, Мишо Стоянов и Иво, а и магазинните аквариуми бяха по-високи от моя. Пръвият им магазин беше на бул. Ботев, но при големия ремонт на булеварда те се изнесоха от там и отидоха на Борис. И до днес пазя поканата за откриването, както и изрезка от вестник от тези години

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Tony.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Tony1.jpg)


Моят съд го залепи края на август 95г. Наско, лека му пръст.. той беше от малкото майстори тогава работещи с дебели стъкла и правещи големи аквариуми. Докато с приятели направя шкафа, капаци и т.н. стана есен, и някъде октомври с Тони го напълнихме за първи път...тече маркуча, тече, а мен ми се свива сърцето къде отива толкова вода :)
Сега е лесно, всичко има - съдове, техника, информация, риби- всичко е на една ръка разстояние, стига човек да има желание.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 23 декември 2015 г., 22:31 ч.
Малко снимки от годините - нямат качество, просто това имам

2003 г.

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2003.jpg)
2005г.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2005.jpg)
2007г.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/2007.jpg)


2011г.


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/july-2011.jpg)
тази година 2015

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/jan-2015.jpg)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/may-2015.jpg)


През годините имаше пикове с до петнадесет вида риби в него, растенията избуяваха също през интервали, като последните години си мисля, че анубиасите подтиснаха нещо крипкоторината, която не израства както едно време до горе. Но, каквото и да е, колкото и да изглежда на мнозина елементарен аквариум - системата съм я гледал винаги стабилна, никога не е имало проблем в средата, винаги с минимум усилия осланяйки се единствено на реалните процеси - мен си ми харесва, и продължавам да му се радвам ежедневно.

Поздрави на всички ентусиасти в хобито, весели Коледни и новогодишни празници!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Горан на четвъртък, 24 декември 2015 г., 00:31 ч.
Страхотен е аквариума  :up: Точно е от типа, в който като се загледаш не можеш да се отлепиш от него, и все намираш по нещо ново в него, и то си е точно така.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: RAKIM на четвъртък, 24 декември 2015 г., 12:41 ч.
Здравей,стана ми интересно за рибите които си въдил.Може ли кажеш кои си развъждал  и след като спомена родостомус,червен неон...Как си омекотявал водата? Сега има осмози но преди 20години не помня да имаше такива неща. :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: asito на четвъртък, 24 декември 2015 г., 13:00 ч.
 :bow:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 24 декември 2015 г., 13:35 ч.
Здравей,стана ми интересно за рибите които си въдил.Може ли кажеш кои си развъждал  и след като спомена родостомус,червен неон...Как си омекотявал водата? Сега има осмози но преди 20години не помня да имаше такива неща. :drinks:Някъде из форума потърси - преди години описах как съм развъждал маргинатуси, не по-различно е и при другите капризни малки харацини.
Най-интересни с ами били стъклените тетри, първите които ми донесоха от Турция някъде 96/7г. Преди това два вида кили рибки, 90-91г...тъкмо започвам да събирам новоизлюпените рибки от чинийката с торфа и загасва тока при режима ;)  Иначе рамирезита, барбуси, сигурно към десетина вида тетри, занимавката с гупи не го броя :)п.с. приготвяйте си водата без химия, само по естествен път..
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 24 декември 2015 г., 13:42 ч.
http://www.aquaportal.bg/forum/haracinovi-characinidae/nanostomus-marginatus-(nannostomus-marginatus)/ (http://www.aquaportal.bg/forum/haracinovi-characinidae/nanostomus-marginatus-(nannostomus-marginatus)/)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Виолета на четвъртък, 24 декември 2015 г., 16:47 ч.
Поздравления, Мишо! Знаех, че е стар този забележителен аквариум, но нямах представа, че е станал на цели 20 години!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 24 декември 2015 г., 19:48 ч.
Може ли кажеш кои си развъждал  и след като спомена родостомус,червен неон...Как си омекотявал водата?


Забравих за разборите, тук съм писал и за тях
http://www.aquaportal.bg/forum/sharanovi-cyprinidae/rasbora-heteromorpha-108910871086107610771083107710851086/ (http://www.aquaportal.bg/forum/sharanovi-cyprinidae/rasbora-heteromorpha-108910871086107610771083107710851086/)
-----------

Благодаря, Вили. Аквариума си е съвсем обикновен, просто съм заклет консерватор в акваристиката и си я карам както си знам от едно време.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: discusfen на четвъртък, 24 декември 2015 г., 21:43 ч.
Раким там в СОФИЯ е дуга България.Онзи ден като ходих на пазара ми свърши водата за рибите и напълних едно шише от тоалетната на пазара.Винаги нося с мен основни тестове за водата,че не се знае кой ще се обади изпаднал в беда.TDS метъра показа 45 ppm, пх не го лови теста под 6, карбонатна твърдост 0,обща твърдост3,4 градуса,нитрат под 10,нитрит няма.Аз във ПЛОВДИВ осмоза да вържа на 1 месец и започва да показва 80 ppm на хората във кенефа им тече водата за която ние даваме хиляди левове.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Горан на четвъртък, 24 декември 2015 г., 22:29 ч.
Хахахах, така е... софийската вода си е чудна... дискуси въдех навремето преди 15 години без специална подготовка, чиста вода от чешмата и една глинена височка измишльотина, като ваза беше всичко, което им беше нужно... И все пак харацините са друга бира, от тях извадих само серпи, които са най-лесните от харациновите за развъждане. Навремето мислех да се пробвам да развъждам неонки, от обикновените, ама се отказах... с тия торфове, и прочее... Но все пак не навсякъде във всички квартали водата е еднаква... Сега вече и мен не ме блазни да развъждам риби, че няма къде и как да ги пласирам, че да освобождавам място.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 април 2016 г., 13:05 ч.
За пореден път си имам амфорка пълна с мъници :)


 (https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13072674_1264925483522125_7234766026915053338_o.jpg)


(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13029587_1264925480188792_1050748946641746943_o.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 25 април 2016 г., 21:23 ч.
Днес предвеликденското разреждане на големите китки, смяна на близо четвърт вода заедно с чистене на канистъра. И клипче за спомен  :)

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=GxwVskHld1Y&feature=youtu.be#)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Горан на вторник, 26 април 2016 г., 10:12 ч.
Колко много анциструси  :rocknroll: Много красиви едри анубиаси  :clapping: Конгоанците, а и всички други рибки са в супер форма :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 26 април 2016 г., 19:38 ч.
Колко много анциструси  :rocknroll: Много красиви едри анубиаси  :clapping: Конгоанците, а и всички други рибки са в супер форма :)Днес намалих анциструсите (4-5 см'трови) с десетина бройки за двама френдове. Анубиасите в повече се трансформират в храна, и така... Иначе от всички 6 конговци от преди 5 години останаха само тези двата, остарели са, но колкото изкарат ще си ги гледам любимците  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 29 април 2016 г., 15:53 ч.
Днес реших казуса с теча на стария атман - трябвало малко акъл, но на време  ;)  И понеже го отворих отново след скорошното почистване, единствено смених старата финна вата с нова такава на Сера и дебита се възстанови както беше нов. Надявам се близките месеци да нямам други грижи. :)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13131447_1267858583228815_8372220055730733486_o.jpg)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/13029508_1264925433522130_1744299447798376846_o.jpg)

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: adam на петък, 29 април 2016 г., 17:12 ч.
Много приятна визия! Не са много акваристите, които години наред продължават и поддържат хобито с любов и ентусиазъм. Адмирации!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 29 април 2016 г., 17:28 ч.
Благодаря, adam!
Този съд е имал и много по-добри времена, като винаги съм знаел какво и защо се случва с него  :)
След 14 години близо непрекъсната работа гуменото уплътнения на канистъра се е "свило" и имаше теч под капака. Търсих къде ли не, но нямат с този размер...та временно закрепих положението чрез заключващите щипки, колкото и временните неща често да остават трайни  ;)  Иначе филтъра бачка като нов, да му се чудиш на китаеца..
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Penta на петък, 29 април 2016 г., 20:08 ч.
И аз имам един Атман, здрави машинки се оказаха. Сменях му оста наскоро, добре че Китайците още предлагат резервни части за тях.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 29 април 2016 г., 20:25 ч.
И аз имам един Атман, здрави машинки се оказаха. Сменях му оста наскоро, добре че Китайците още предлагат резервни части за тях.
Да, канистъра не ми е създавал абсолютно никакви проблеми - запуска лесно, абсолютно безшумен - преди време си взех от тук нова перка на пропелера, че старата се счупи в основата от самосебе си.
Интересното е, дали знаете да има някъде у нас нови гумени уплътнения - интересуват ме най вече голямото между капака и кофата, както и малките като маншони между тавите вътре.


Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Penta на петък, 29 април 2016 г., 21:14 ч.
Във Варна има няколко големи магазиназа акваристика, всички отговарят "Нямаме нищо за Атман, те вече не се произвеждат"
В Ebay обаче има всичко на едно място  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 29 април 2016 г., 23:23 ч.
В Ebay обаче има всичко на едно място  :)


Ровичках и аз в ибейката, но за този модел нищо не открих. Едни руснаци предлагат същия, дават и размерите, но естествено не отговарят на мейлите. В алиекспрес има за други модели атмани,но пък намерих уплътненията между кошниците.
Та, в проявления на добра воля, ако искаш дай актуален линк с реални наличности в ибей .  :)
Благодаря предварително!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 10 май 2016 г., 23:28 ч.
Днес имаше сафари за десетина поотраснали анциструса, та след това и смених малко вода  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 10 май 2016 г., 23:30 ч.
https://youtu.be/m6wV9MuaCGw
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 10 май 2018 г., 18:03 ч.
Стария Атман от 2002 година продължава да служи вярно на каузата  :D 
Безшумен, лесно тръгващ, а от днес и с подменени важни детайли, които стареят във времето. Особено се радвам, че намерих нов О пръстен за главата и маншончетата между кошниците, крановете и останалите гумени неща са бонус.
Стана като нов  :)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/1.JPG)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/2.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/3.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/4.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/5.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/6.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/Atman_3338/7.jpg)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: asito на четвъртък, 10 май 2018 г., 18:27 ч.
Идеален е,още 16г да те изкара.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 10 май 2018 г., 19:06 ч.
Идеален е,още 16г да те изкара.Благодаря, да ти се връща, важното е радост да има от хобито.

Да ъпдейтна малко темата.. от февруари тази година имам и ято албино платинум гупи, та сега са ми занимавка покрай другото. Мнго капризен този двойно рецесивен хомозиготен вид, но вече имам и отгледани няколко малки на два месеца и половина.
Малко фотки от сега:


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/MyAlbino_platinum_guppy/1.JPG)
(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/MyAlbino_platinum_guppy/1.jpg)

(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/MyAlbino_platinum_guppy/2.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/MyAlbino_platinum_guppy/3.jpg)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/MyAlbino_platinum_guppy/4.JPG)


(http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_/MyAlbino_platinum_guppy/5.jpg)


И едно видео на капризните албиноси

https://youtu.be/zyfDZXJg5-A (https://youtu.be/zyfDZXJg5-A)Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Penta на четвъртък, 10 май 2018 г., 20:08 ч.
Здравей,
Понеже и аз съм с Атман от около 2012, искам да попитам откъде намери толкова разнообразни резервни части на едно място? В случай че ми се наложи.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на четвъртък, 10 май 2018 г., 21:42 ч.
Здравей,
Понеже и аз съм с Атман от около 2012, искам да попитам откъде намери толкова разнообразни резервни части на едно място? В случай че ми се наложи.Рано или късно, винаги се налага..В Ebay обаче има всичко на едно място  :)


Дерзайте!  :)

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Penta на петък, 11 май 2018 г., 22:03 ч.
Тези части само при търсене под името "Atman" в eBay няма да излязат.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на събота, 12 май 2018 г., 00:43 ч.
Тези части само при търсене под името "Atman" в eBay няма да излязат.Напротив, излизат доста, но ибей не е панацея, нито пък алиекспес дето да чакам два месеца някой жълтур да не знам какво ще сложи в кашона, ако пристигне читаво до тук...

Има големи американски, английски и австралийски нетшопове с всевъзможни неща за акваристиката, четат се форуми, кореспондира се с не един и двама чужденци, докато се установят нещата кой друг модел канистър се припокрива със старите атмани - и воала, оказва се , че имало. После се започва едно търсене и телефонни разговори  за всички наличности и най-трудното - доставката до тук - там където ги имаше, очаквано, не шипваха до България, или пък искаха космическа сума за доставка. Накрая се намери решение , и драмата с канистъра за мен приключи.
Не случайно по-горе съм снимал и етикетите, от които ще разберете онлайншопа, за да могат и други хора със стари атмани да си подновят машинките.
Малко усилие трябва, и нещата се случват, нали  :)
  
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 14 май 2018 г., 16:36 ч.
Писах му ЛС на Penta, дано го види..
-----------------
Още две три фотки на злоядите хомозиготи :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Penta на понеделник, 14 май 2018 г., 19:47 ч.
Рибките са уникални !
Мислех да ти отговоря на лични но "Потребителят 'msp' блокира вашите лични съобщения."
Та, благодаря много за информацията  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 14 май 2018 г., 20:17 ч.
... но "Потребителят 'msp' блокира вашите лични съобщения."
Та, благодаря много за информацията  :)

Що за небивалица е това?!? Нямам идея...

Ако не сте прочели ЛС с което отговарям на всички ваши въпроси относно репеър чарковете на атмана - пишете, да опитам отново да ви изпратя инфо.

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 14 май 2018 г., 20:28 ч.
@ Penta

Причината е била при мен - погледнах, бил съм сетнал преди доста време настройките на ЛС за превенция на секви досадници, btw  много рядко пиша лс...
Сега вече го оправих, не че е няква драма..

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: Penta на вторник, 15 май 2018 г., 19:00 ч.
Няма драма, всичко е точно  :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на понеделник, 24 септември 2018 г., 14:25 ч.
Добър генотип, хубава храна и условия дават тези тримесечни екземпляри.
 :)
https://www.youtube.com/embed/4W5Du32r3CI (https://www.youtube.com/embed/4W5Du32r3CI)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на вторник, 25 септември 2018 г., 03:29 ч.
Красавци докторе. Поздравления.  :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на вторник, 25 септември 2018 г., 14:28 ч.
Красавци докторе. Поздравления.  :drinks:Благодаря, Цецо!
След толкова години какви ли  не риби, накрая отново - гупи... да се занимавам по нещо. Но това албино ме озори, много кекава линия, но съм доволен от първата група от 72 родени рибки юни месец - отгледах ги всички до големи, подарявах на две три момчета, и си оставих трийсетина рибки за подбор, и от тях тези трите мъжки - за зимата да има занимавка, че искам още да изчиствам линията.
Специални поздрави!


п.с. От Испания, мой близък приятел и наистина голум акварист от много години ми изпрати 15 дъмбо гупи халф муун(първо поколение при него от вносни от Тайван родители) - та с тях сега драма с аклиматизацията. Ще ги снимам и тах за тук, да има малко различни гупи във форума.
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на вторник, 25 септември 2018 г., 20:40 ч.
Нали знаеш приказката: Аквариста започва и свършва с живородки.  :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 26 септември 2018 г., 00:27 ч.
Знам, има нещо верно в това.

Сега, няколко фотки на най-новите ми гупи - родени и отгледани в Испания от мой дългогодишен приятел и голям акварист, пристигнали тук паравион в пълно здраве и кондиция, на възраст малко под 3 месеца - десет женски и пет мъжки рибки. За тях предварително бях приготвил една 30 литрова вана по всички правила, като единствено ме притесняваше смяната на твърдостта на водата - в Испания е над 20 dH а тук е около нулата.. Няколко часа аклиматизирах гупите чрез бавно смесване на тяхната вода  и тази от съда. В новия си дом първата седмица се чувстваха добре - едни наперени и игриви. Но както се казва много хубаво не е на хубаво, и естествено проблем - женските риби отказваха каквато и да е храна, единствено пощипваха едва едва артемия, все бяха с празни стомаси. След още една седмица ги преместих в по-широк 60 литров съд, същата вода като добавих и шепа едър коралов пясък - същата работа, женските не ядат,линеят и това е, без две...а мъжките тичат и се хранят като луди. Външни признаци за паразити уж няма, явно некви локални  бактерии(или вътрешни паразити) при мен мъчат рибките. Направих си храна с чеснов извлек, отделно хикари с чесън, и какви ли не храни, сол и температура... Та накратко - останах четири женски, като се надявам  поне две женски да поотраснат и един път десетина бебета да прихвана, после каквото сабя покаже. Резервен вариант ми е обещаните две тукашни женски от същата линия от приятели, да ги пусна пр и тези мъжки, ще видим..
Първите фотки от пристигането,следващите десетина дена тук, има и клипче е от вчера.
Като упорита коза, мисля, че рано или късно ще имам едно ято от тези красиви ред мозаик дъмбо гупи, живот и здраве да е само :)
https://www.youtube.com/watch?v=Qy5iG21ttfY&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=Qy5iG21ttfY&feature=youtu.be)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на сряда, 26 септември 2018 г., 04:58 ч.
Хубави рибки са. Успех!
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 03 октомври 2018 г., 21:38 ч.
тези дни поразредих съществено албино платинум гупите от последното отгледано поколение - от 72 родени рибки от две женски, 72 отгледани... вече са на три месеца и половина.


https://www.youtube.com/watch?v=QRijaNAJb4k&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=QRijaNAJb4k&feature=youtu.be)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на сряда, 03 октомври 2018 г., 21:56 ч.
Мамка му страхотни са Док. Няма да те мъча сега, ама по-нататък, като изкараш още, искам да взема малко, да им се порадвам и аз. Обещавам, че няма да ги мешам и ще ги гледам във видов аквариум. Имай ме предвид моля.  :drinks:
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на сряда, 03 октомври 2018 г., 22:46 ч.
Мамка му страхотни са Док. Няма да те мъча сега, ама по-нататък, като изкараш още, искам да взема малко, да им се порадвам и аз. Обещавам, че няма да ги мешам и ще ги гледам във видов аквариум. Имай ме предвид моля.  :drinks:


По-натам, Цецо, сега зимата отново ще събера малки да ги отгледам за догодина живот и здраве.
Линията е чиста, но има още кусури за оправяне, обаче иска 2-3 години търпение и доста съдове...
За сега ги подържам като съм оставил развъдна група от най-добрите седем рибки които подбирах с два чифта очила и фенерче. :)
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: malomir на четвъртък, 04 октомври 2018 г., 00:31 ч.
Когато-тогава. Бърза работа нямаме.

Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 23 август 2019 г., 10:34 ч.
Малко ъпдейт..
Заглавие: Отг: профилът на MSP
Публикация от: msp на петък, 23 август 2019 г., 10:37 ч.
https://www.youtube.com/watch?v=KT1LVZmYDys&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=KT1LVZmYDys&feature=youtu.be)