Автор Тема: Профил на miro_evrov  (Прочетено 626 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен miro_evrov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Профил на miro_evrov
« : вторник, 27 август 2019 г., 18:29 ч. »
Здравейте и от мен. Казвам се Мирослав и съм от София.
От доста време гледам непретенциозни риби, но от няколко седмици се заех с опит за отглеждане на американски цихлиди, 2 пеещи сома (те се правят постоянно на камъни) старите 4 барбуса  и 2 полиптеруса.
След доста четене пуснах аквариума и за сега (вече около 10 дни нещата варвят добре). Надявам се не съм направил някоя генерална глупост, за която да ме нахокате...
Към момента единствената драма ми е, че добавям на 2 пъти соли да повиша твърдостта на водата, но тя почти не се променя.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
Отг: Профил на miro_evrov
« Отговор #1 : сряда, 28 август 2019 г., 07:02 ч. »
Здравей и добре дошъл.
Визията е супер. Предполагам е въпрос на вкус, дали растенията ще са изкуствени или естествени.
Сподели малко технически данни за аквата като оборудване ако желаеш.
Иначе изглежда много чисто  :)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен miro_evrov

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : сряда, 28 август 2019 г., 08:02 ч. »
Аквата е готов Ferplast 125 л. с две лампи и с вътрешен филтър (като поотраснат малко рибоците ще го сменя с външен).
Водораслите са изкуствени, защото този от който взех рибоците каза че естествените ги изяждали и като гледам как късат парета от пластмасовите си представям какво щяха да причинят на истински...
Иначе от няколко дни страдам от драмата с висока температура на водата и ги охлаждам с замръзено шише вода. Мисля дали да не купя едни диодни пури. Би трябвало да подобрят нещата.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 902
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : четвъртък, 29 август 2019 г., 00:58 ч. »
Помисли за едно или две вентилаторчета за компютър да монтираш в капака, да обдухват повърхноста. Сваля температурата с 3-4 градуса, което в повечето случай, върши работа.
Другата възможност е климатик за аквариум, но струва доста.  :drinks:

Неактивен miro_evrov

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : четвъртък, 29 август 2019 г., 09:52 ч. »
След като мина известно време имам няколко основни притеснения:
1. Температурата на водата, но с нея се справям някак. Оставил съм единият капак свален и като се проветрява стаята температурата е от 27 сутрин до 28 вечер, което мисля е ОК
2. Времето за светене на лампите - четох из форума, че трябва да е 8 ч. Това обаче ми се струва доста малко. Казано по друг начин за да може вечерта да се изгасят към 10 трябва да се палят късния следоед (а са ми в хола и е готино вечер докат се моткам да светят да им се кефя.
3. Не намерих ясно инфо за помпата за въздух. В момента съм я оставил да работи по 24 ч., но се чудя през ноща дали не им пречи. Имам таймер и лесно мога да я направя да се спира и пуска, но въпроса е кое е по-добре.
4. От 2 дни наблюдавам странност в един от вишневите барбуси. Отначало си мислех че просто похапва повече, но от снощи забелязах като топче на края на корема му от към опашката. Освен това и целият корем ми се вижда леко подут. Не забелязвам някакви големи странности в поведението спрямо останалите барбуси. Правя тестове на водата през 1 - 2 дни заради бавно покачващата се твърдост и PH и слагам през около седмица по малко соли докато я докарам да е в средата на желаната зона (и сега е в зелената зона). Прикачам и снимка на барбусчето, ако някои може да даде идеи.
5. Автоматичната хранилка - Взех им и автоматична хранилка Ferplast Chef pro понеже ми се случва да липсвам по няколко дни и да не мога да ги храня. Въпроса е че за люспестата храна има два възможни накрайника (с различно голям отвор през който да избутва храна). Струва ми се, че с малкия храната не им стига, а с големия е много. Ако следвам здравата логика по-добрият вариант е да ги оставя недохранени, а не преяли?
Надявам се въпросите да не са много глупави, ама нали съм нов ще ме прощавате  :tongue2:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #5 : четвъртък, 29 август 2019 г., 10:06 ч. »
1 - Става, но ако мине 28 ще трябва или да махаш капака или с вентилаторчета, както каза колегата malomir. Като цяло колкото повече ти се движи повърхността, толкова по-добре за охлаждане. Мехурчетата от компресора примерно, помагат в това (само) отношение.
2 - Когато нямаш китки, светенето е до кефа ти, за рибите няма значение. Единствено ако светиш много и/или силно, да ти зеленяса по-бързо аквата. Може да се каже, че един и същи час на вк и изкл + продължителност са "добра практика";
3 - Като 2, щом си без китки, както ти е кеф. Ако не те дразни шума, да стои.
4- Не мога да видя от снимката, но има вероятност да е преяла, поне така разбирам от поста ти. Предполагам, знаеш че е добре 1 ден от седмицата да гладуват. А липси от по 2-3 дена не е никаква драма.
Въпросите ти не са никак глупави, а и показват желание за правилни грижи,  :) , нещо което тук много уважаваме
Хоби или тиха лудост?

Неактивен miro_evrov

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : неделя, 01 септември 2019 г., 21:26 ч. »
Здравейте,
Пиша пак защото два дни по-късно Барбуса все така не изглежда добре. Качвам по-добри снимки с надеждата някой да даде идеи какво да правя, за да не разболея и останалите риби.  :hmm:
Лошото е че четох няколко часа и не виждам такъв симпром никаде по книжките и ръководствата. Изглежда с надут корем и каточели има като бяло топче само от едната страна на корема около 0.5 мм. Яде нормално, но като плува седи почти на едно място с малки като размер, но като нервни движения. На мен ми прилича на преял, но това топче ме притеснява да не е нещо заразно. Дадох им 2 таблетки бактотабс за всеки случай пък дано помогне...

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.