След като мина известно време имам няколко основни притеснения:
1. Температурата на водата, но с нея се справям някак. Оставил съм единият капак свален и като се проветрява стаята температурата е от 27 сутрин до 28 вечер, което мисля е ОК
2. Времето за светене на лампите - четох из форума, че трябва да е 8 ч. Това обаче ми се струва доста малко. Казано по друг начин за да може вечерта да се изгасят към 10 трябва да се палят късния следоед (а са ми в хола и е готино вечер докат се моткам да светят да им се кефя.
3. Не намерих ясно инфо за помпата за въздух. В момента съм я оставил да работи по 24 ч., но се чудя през ноща дали не им пречи. Имам таймер и лесно мога да я направя да се спира и пуска, но въпроса е кое е по-добре.
4. От 2 дни наблюдавам странност в един от вишневите барбуси. Отначало си мислех че просто похапва повече, но от снощи забелязах като топче на края на корема му от към опашката. Освен това и целият корем ми се вижда леко подут. Не забелязвам някакви големи странности в поведението спрямо останалите барбуси. Правя тестове на водата през 1 - 2 дни заради бавно покачващата се твърдост и PH и слагам през около седмица по малко соли докато я докарам да е в средата на желаната зона (и сега е в зелената зона). Прикачам и снимка на барбусчето, ако някои може да даде идеи.
5. Автоматичната хранилка - Взех им и автоматична хранилка Ferplast Chef pro понеже ми се случва да липсвам по няколко дни и да не мога да ги храня. Въпроса е че за люспестата храна има два възможни накрайника (с различно голям отвор през който да избутва храна). Струва ми се, че с малкия храната не им стига, а с големия е много. Ако следвам здравата логика по-добрият вариант е да ги оставя недохранени, а не преяли?
Надявам се въпросите да не са много глупави, ама нали съм нов ще ме прощавате