Знам, има нещо верно в това.
Сега, няколко фотки на най-новите ми гупи - родени и отгледани в Испания от мой дългогодишен приятел и голям акварист, пристигнали тук паравион в пълно здраве и кондиция, на възраст малко под 3 месеца - десет женски и пет мъжки рибки. За тях предварително бях приготвил една 30 литрова вана по всички правила, като единствено ме притесняваше смяната на твърдостта на водата - в Испания е над 20 dH а тук е около нулата.. Няколко часа аклиматизирах гупите чрез бавно смесване на тяхната вода и тази от съда. В новия си дом първата седмица се чувстваха добре - едни наперени и игриви. Но както се казва много хубаво не е на хубаво, и естествено проблем - женските риби отказваха каквато и да е храна, единствено пощипваха едва едва артемия, все бяха с празни стомаси. След още една седмица ги преместих в по-широк 60 литров съд, същата вода като добавих и шепа едър коралов пясък - същата работа, женските не ядат,линеят и това е, без две...а мъжките тичат и се хранят като луди. Външни признаци за паразити уж няма, явно некви локални бактерии(или вътрешни паразити) при мен мъчат рибките. Направих си храна с чеснов извлек, отделно хикари с чесън, и какви ли не храни, сол и температура... Та накратко - останах четири женски, като се надявам поне две женски да поотраснат и един път десетина бебета да прихвана, после каквото сабя покаже. Резервен вариант ми е обещаните две тукашни женски от същата линия от приятели, да ги пусна пр и тези мъжки, ще видим..
Първите фотки от пристигането,следващите десетина дена тук, има и клипче е от вчера.
Като упорита коза, мисля, че рано или късно ще имам едно ято от тези красиви ред мозаик дъмбо гупи, живот и здраве да е само
https://www.youtube.com/watch?v=Qy5iG21ttfY&feature=youtu.be