Да те питам какви точно са размерите на аквариума ти и с какво светиш? Да се пробвам да оразмеря моето осветление по твой модел.
Аквариума е 160/55/50 височина, като на 1 см от горния ръб има залепена рамка от 3 см(три ленти по 1 см) и една разпънка в средата от две парчета широка 10 см - обикновено го пълня на един пръст от рамката, та реално е с около 360 литра.
Още на времето, когато си правих конструкцията за него(шкафа), поставих цокли за една пура 120 см, така е и до днес. Отдолу на плоскостите има залепено кухненско алуминиево фолио, а в средата върху стъклените капаци съм поставил парче пергаментова хартия с цел да изравни по осветеност централната зона с краищата на съда.

Пурата е над две години(благодаря на Вили) и въпреки, че от сегашна гледна точка такова осветление е архаизъм, до момента си работи и ме устройва напълно.
Анубиасите като гледам искат леко разреждане, та бих махнал един два от големите коренища, в смисъл че режа ниско самото коренище, като на негово място израства едно или две нови разстения и за около два/три месеца имам свежи китки.
Та така, девизът "искай от мързеливия акъл" все още се вписва в аквариума ми от едно време и до днес