Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Как да рестартираме аквариума си-хитрини и тънкости

<< < (2/2)

elemiko:
Здравей,

Общовалидно ли е запазването на максимално количество от старата вода, когато се планира замяна на грунда? Питането ми е във връзка с това, че ако причината за замяната е проблем с водорасли, то старата вода няма ли да съдържа спори и сътветно при наливане да рестартираме проблема? Дали е удачно да се запазват и растенията, ако причината за рестартирането са водорасли?

Колко време след такова подменяне на грунда може да се върнат рибите? Питането ми е дали се очаква отново да има пик на амоняк и на нитрити и едва след това да се добавят рибите? То отговора на този въпрос ще е малко следствие на отговора на предходният.

Питам от позицията на начинаещ в хобито.
Аз лично имам цианобактерия и други водорасли в аквариума и понеже вече 2ри месец не успявам да се справя с тях. Поради тази причина все по-активно ми минава идеята покрай заменянето на филтъра да сменя грунда и отговорите биха ми били много полезни да обмисля стратегия и стъпките на процеса, а не като стартирането, каквото имаше в магазина, хоп в аквариума.

asito:
Здрасти. Не съм гуру в акваристиката, но ще ти отговоря какво мисля, от опит и прочетено тук там:
1.За цианобактерия не си струва да се рестартира аквариума. Молинезиите много я обичат :) Затъмняване за три дни обикновено помага, ако не, третиране с макропен има 100%успех, но мен не ме кефи да се ползват антибиотици и не препоръчвам.Засаждането на много бързорастящи растения от самото стартиране на аквариума, както и поддържането на ниво на нитратите 10-20ppm (при растителните аквариуми) и сифониране на грунда (при незалесените аквариуми) са най-добрите методи за предотвратяване на появата на Цианобактерии. Синьо-зелените водорасли се появяват в аквариуми с ниски нива на нитрати, тъй като могат да усвояват атмосферен азот. Не понасят много ниско pH и високи концентрации на СО2, както и силно течение. Истинският причинител на появата им в повечето случаи е излишъка на органика в аквариума. Препоръчително е да се премахват гниещите части от растения и старите листа, които изпускат хранителни вещества обратно.
2.Да, ще има спори във водата, но при правилни грижи няма да се развият. То нали и това ще е целта на рестарта в този случай. Не само да сменим грунда и изчистим аквариума, но и да променим подръжката му.
Ако ще се ползва стара вода и филтъра няма да е спирал, то може веднага след напълването да се пуснат рибите.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия