Автор Тема: Мнение за направа на нестандартна стойка  (Прочетено 3385 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Публикации: 211
  • Нас. място: София
  • Златар/ка
Мнение за направа на нестандартна стойка
« : сряда, 04 януари 2017 г., 11:35 ч. »
Хоппала, следващия аквариум в полезрението ми. Този път съм си избрала размери 115/35/35, извън всички схващания за нормален аквариум :D.
От два дни мисля каква стойка да му направя и тъй като искам да е съвсем нестандартна, измислих следното:
Смятам да използвам иглолистни греди с дебелина 10/10 см.
Основата на стойката искам да е в зигзагообразна форма като буква М ( само че по-разкрачена). За целта мисля да използвам 2 х 40/10/10 гредички за външни страни и 2 х 10/10/35 за вътрешни. Така ще се образуват 5 гнезда( върха) на които мисля да поставя 5-те крака ( 10/10/65 см) вертикално, а върху тях ще монтирам 5 см плот директно, без да правя отново свързващи звена помежду им. Реално ще се получат 5 носещи колони (крака) с 10 см дебелина, които стоят върху зигзагообразна основа. Идеята ми е да има достатъчно "въздух" в стойката. Смятам да използвам пирони 15-ки и допълнителни планки в 3-те ъгъла, които се образуват при основата.
Тъй като в чертането хич не струвам, прилагам една драсканица само за ориентир.....
Мислите ли че ще стане стабилно?
Rosi

Неактивен kuvert

• Активен потребител
  • Публикации: 20
Отг: Мнение за направа на нестандартна стойка
« Отговор #1 : сряда, 04 януари 2017 г., 14:52 ч. »
Вместо пирони ползвай винтове-по дебели. За да не сцепят гредите първо разпробий отвори с тънка бургия.
Ако гредите не са шлайфани,ако режеш на ръка (с трион) ще се получат неравни повърхности и снадките няма да паснат равно!

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #2 : сряда, 04 януари 2017 г., 15:23 ч. »
Kuvert, благодаря за съвета за винтове, таквоз ще ползвам, че пироните трудно ще ги забия без грешка като видях колко са големи..... Шлайфани ще са гредите и ще ги режа(т) на място на машина, за да няма разминаване.
Rosi

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #3 : сряда, 04 януари 2017 г., 18:21 ч. »
Eй го дей го гредореда, в груб вариант. Нямаха достатъчно добре обработени гладки греди, но и с тези ще стане след шкуренето и лакирането, евентуално малко декупаж ;). Мисля да мина на по-тънък плот, т. като 5 см ми се видя твърде дебела схема. Ще ползвам само планки и винтове. Тука ми възникна въпроса, освен подсилените ъглови планки , колко правоъгълни да слагам, дали да са на всеки крак по 2 или по повече?
Rosi

Неактивен bones

• Активен потребител
  • Публикации: 136
  • Нас. място: Видин
« Отговор #4 : четвъртък, 19 януари 2017 г., 19:06 ч. »
https://youtu.be/Fw8dfZJ6thA    С подобна  форма  ,ли ще е аквата :)

Неактивен bones

• Активен потребител
« Отговор #5 : четвъртък, 19 януари 2017 г., 19:12 ч. »
Или само стойката ще е такава......:)

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #6 : четвъртък, 19 януари 2017 г., 22:45 ч. »
хоу хоу хоууу, за съжаление не, принципно формата на дтойката в тази форма е най лесната работа с прикопчаване на страници между гредите. Най- накрая реших да е семпло и винтидж стил бира плот, от 10 дни съм я инсталирала, чакам новата аква с нетърпение. А ето какво сътворих( ако не друго, винаги ще послужи за идеален пивоплот)
Rosi

Неактивен bones

• Активен потребител
« Отговор #7 : петък, 20 януари 2017 г., 03:16 ч. »
Ехееее  :bow: :bow: :bow:браво,шапка ти свалям за идеята.Супер е станало.Ооо ,и нов аквариум ще има.Като гледам стойката,ще е и големичък. :clapping: :clapping:

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #8 : петък, 20 януари 2017 г., 09:00 ч. »
като за жена бииива :). Действително мислех да затварям отпред между гредореда, за да се види зигзагообразната форма, ама после си казах че пак ще изглежда като шкаф/скрин/бюфет/кОфчек :D и го оставих да диша. Сглобен е с общо 16 планки за 10 см. греди, под плота има мдф плочи с размера на всяка греда 10/10, 1 см. дебели, за допълнително изравняване; отгоре има : 2 см пдч + 3 см стиропор с плътност 14-16 кг. Новата аква ще е дълъг, но 5 см по- нисък, доколкото за златките това е по- важното.
Rosi

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #9 : петък, 20 януари 2017 г., 10:37 ч. »
Добра идея е твоята! Често, даже много ми харесва! Мисля, че така отворено е много по-добре и отлично се вписват естествените материали и декоряцията по тях. Ако беше затворен... щеше да като паметник. :grin:

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #10 : сряда, 25 януари 2017 г., 22:41 ч. »
Те така те. Остава да пипна някои детайли и е финиширан проекта.
Rosi

Неактивен bones

• Активен потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 26 януари 2017 г., 19:46 ч. »
Охо,някой трябва да черпи :D  .Да те питам,с какво осветление си.Гледам че и ти си,с черен грунд.Не знам,само при мен ли не се развиват растенията.Или потъмняват,или ги хваща "Черна Брада".Даже и камъните и те почерняват,та после трябва да ги търкам с четката.Една кофа растения съм сложил,никакво развитие.Сега съм сложил 2 анубиаса,и те са потъмнели вече.

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #12 : четвъртък, 26 януари 2017 г., 20:43 ч. »
Като цяло мн трудно да ти помогна с качествен отговор щото не знам какво си боднал и какъв ти беше обема, но щом имаш толко кафяви водорасли и брада най- вероятно хигиената и слабата светлина при дълъг светоден са ти проблем. Виж си съотношението, ват/ лумен/ топло/студено  в раздела за осветление и дали съответстват на вида растения, а и грунда в какви пластове е.
Преди комбинирах аквастар и гролукс ( топло студено) общо май бяха към 8000 келвина в двата спвктъра и ми се падаше по 0,7 ват на литър ( може и повече да бяха ама са в мазето), при 6 часа светоден и мин 80 % смяна на вода свдмично( по 2 смени седмично при мин 40 % всяка). По тая тема в другия раздел  или на л.с.
Rosi

Неактивен bones

• Активен потребител
« Отговор #13 : четвъртък, 26 януари 2017 г., 21:22 ч. »
Нямам си идея,нищо не се получава.И аз скоро сложих grolux и aquastar + една на hailea .Залепих  под капаците ,отразително фолио да засили светлината на всякъде.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.