Автор Тема: Помощ за протекъл аквариум  (Прочетено 3765 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kai

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
Помощ за протекъл аквариум
« : сряда, 11 октомври 2017 г., 10:17 ч. »
Здравейте,
От много  време се каня да започна пак с това прекрасно хоби и ето че случайно ми се отдаде възможност  :D
Случая е следния: попадна при мен протекъл аквариум Hailea 60 литров. Зетя се опитвал да го лепи и го беше намацал с черен силкон обилно, но и това не помогнало и така се озова при мен. Изчистих силикона(установих че ножчетата с дръжки за чистене на печки са идеални за целта), но отгоре и отдолу има пластмасови рамки които са хванати с силикон фабрично и се чудех дали ще мога да го залепя без да го разглобявам защото това ще е равно на счупването на въпросните рамки. Между стъклата ще опитам да изчистя с бръснарско ножче. Дали ще стане  :hmm:
Благодаря предварително на отзовалите се! :drinks:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
Отг: Помощ за протекъл аквариум
« Отговор #1 : сряда, 11 октомври 2017 г., 10:52 ч. »
Пробва - грешка.
Ако теча от местата на свързване на стъклата, ще стане според мен.
А какви са тия ножчета? Някаква снимка нещо?
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Kai

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : сряда, 11 октомври 2017 г., 11:02 ч. »
Днес след работа ще довърша почистването и сигурно утре ще силиконирам дано стане  :pray:
А иначе ножчето е ето това: https://exo.bg/nozh-za-pochistvane-na-keramichni-plotove
Иначе съм ги виждал и в кауфланд мисля че и резервни ножчета се продават също. Предполагам че и тези за чистене на винетките и стикери от стъклата ще вършат същата работа. До дни ще пиша резултата :D

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 110
« Отговор #3 : сряда, 11 октомври 2017 г., 19:17 ч. »
Здравейте, ножчета са за почистване на керамични плотове на готварски печки.

Неактивен Kai

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : петък, 13 октомври 2017 г., 08:33 ч. »
Так, така сагата се заплита :D Вече хвърлих около 6 човеко-часа работа по аквата, но се оказа че след като не мога да разделя стъклата е много трудно почти невъзможно да изчистя силикона м/у тях така както ми се иска тоест идеално :grin: Мисля денс да се помъча още час два. Направил съм малка фуга с кибритени клечки и горе долу успявам да чистя силикона. Въпростие ми са след почистването дали да оставя клечки м/у стъклата и при полагането на силикона да ги махна и по този начин да се притисне и излезе излушния? Също така когато ползвате бруснарско ножче какво използвате за дръжка  :grin: И последен въпрос хартиеното тиксо веднага след силиконирането ли се маха или се чака? Защото намерих мнения и за двата варианта.....но мисля че ще е по добре веднага след полагането на силикона :hmm:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 13 октомври 2017 г., 10:03 ч. »
Ако само за спорта се занимаваш, ОК. Иначе за мен не си струва.
Конкретно за въпросите, аз бих оставил тиксото за 1-2 ч докато стегне хубаво силикона - новия. Ако стяга бързо, по-малко време с тиксото.
За клечките - да.
Не ползвам бръснарско ножче, но защо не опиташ с някой малък резец, те си имат дръжка  :)
И все пак да си призная, не съм майстор и съм лепял само 1 аква, но не протече. Изпуснах го на пода  :)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Kai

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : петък, 13 октомври 2017 г., 10:37 ч. »
Ако само за спорта се занимаваш, ОК. Иначе за мен не си струва.

Кое имаш предвид че не си заслужава да се занимавам с конкретния аквариум или че няма нужда толкова перфектно да чистя силикона щото пак ще хване? :)

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #7 : петък, 13 октомври 2017 г., 10:54 ч. »
Първото.
Аквата е много малък, можеш да си поръчаш да от майстор да ти направи нов с тия размери. Щом си сръчен с ръцете може и да си залепиш нов.
Иначе, чистенето и старанието на стария силикон са си задължително за мен. НО съм стъргал силикон и от акви, и от стъкла и знам колко е гадна работата. А и не съм успявал на 100%.
За мен най-гадното с лепенето беше не самият процес, а факта че после не можах да го обера силикона добре и много грозно седеше на фугите. Всичко си иска майсторлък.
Напълно излишно, но да си кажа, че накрая пълниш в банята и оставяш поне 1 ден да видиш резултата.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #8 : петък, 13 октомври 2017 г., 11:26 ч. »
Със спирт или някaкъв друг разтворител не се ли маха по лесно стария силикон :)

Неактивен Kai

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : сряда, 18 октомври 2017 г., 08:19 ч. »
Здравейте,
След 3 дни на сухо със силикона снощи го напълних на терасата подложих фибранче отдолу и сутринта преди да изляза за работа нямаше и капка отвън. Колко време да го държа така за теста? И още дали да сложа още един шев върху този за мое успокоение?:hmm:

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 18 октомври 2017 г., 10:00 ч. »
Ами на мен ми се струва ОК.
Повече силикон едва ли ще навреди  :) стига да ти се занимава и да не загрознява "шева"
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Kai

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : вторник, 24 октомври 2017 г., 08:55 ч. »
Ъпдейт  :D
След 4 дни на балкона и нито капка вода навън  :dance3:  го източих и за всеки случай го минах пак със силикон.Ще го изчакам пак 3-4 дни и още един тест за толкова на балкона :D
За грунд мисля да използвам пясък строителен. Първо го минах със сито с дупка  4мм. Нямах под ръка сито с 2мм дупка и сковах набързо едно със стара мрежа за комари и получения продукт е този от снимката. Притеснява ме да не е прекалено ситно (дупката на мрежата е около 1,5-2мм) или смело да действам.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #12 : вторник, 24 октомври 2017 г., 15:39 ч. »
ТО зависи от това какво ще има в аквата. Ако ще си с ровещи рибки и дънни такива, е ОК.
За растителен, малко идва ситен.
Иначе мен не ми харесва как седи речният пясък в аквариум, но това си е мое мнение.
Хоби или тиха лудост?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.