Автор Тема: Вътрешен съм с въздушна помпа.  (Прочетено 2274 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Вътрешен съм с въздушна помпа.
« : неделя, 19 май 2019 г., 13:45 ч. »
Тази филтрация я има много отдавна в тубата/ по скоро самото задвижване, чрез помпичка за въздух/, но тъй като имам вече три такива съмпа/ вътрешни/ и съм доволен от работата им, реших да покажа как ги изработвам, понеже ще правя четвърти за един колега и приятел. Започвам със самия "двигател" на системата. Ще качвам само снимки, че ме мързи и да пиша големи фермани с обяснения , пък и то не е толкова нужно - картинките са достатъчни. Като закупя материалите са съмпа, щИ продължа. :D

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Вътрешен съм с въздушна помпа.
« Отговор #1 : неделя, 19 май 2019 г., 15:46 ч. »
Виждал съм подобни филтриращи системи като твоята Стефане, както и при Gerd Bartz, така и при Johannes Graf, когато взимах Rainbowfish от тях с разликата че те ползват само едро-порести гъби с едрина 30ppi без друга медия която да стой в нещо като съмп. Те просто слагат на гърба на аквариум или на късата му част гъби с подобаващи размери за тях и зад нея или в самите тези гъби слагат тръбата (въздушния двигател) който си показал ти Стефане как се прави. Със тази система поддържат целите си бази с аквариуми в които държат видове Rainbowfish, a повечето от тези чуждестранни ентусиасти грижещи се за тези риби имат бази с общ обем вода в границите между 6500-10000 литра.
При тях в големи аквариуми с много риби освен тази филтрация съм виждал и пауър хед глави (не са задължителни), които да правят течение, защото колкото по-дълъг е аквариума трябва да има по-голямо раздвижване на повърхността на водата, за да се насища повече с кислород. Това е от решаващо значение, защото една риба колкото е по-спокойна в един аквариум, толкова по-добре се чувства. Имунната и система е стабилна и не е податлива на болести и инфекции, но при условие че им се дава и разнообразна храна, както замразена така и суха.  :clapping:
Ще се радвам да я пробвам тази система в комбинация с друга филтрация в мои аквариуми.

Заглавието на пуснатата от теб тема може да бъде преименувано на Модифицирана въздушна помпа за аквариум, защото ти с твоя опит си направил точно това, модифицирал си тази въздушна помпа.  :yahoo:  :wink1:

Остава да измисля ниско-бюджетна система за автоматична смяна на вода без буферен съд и си решавам проблема със механично сменяне на водата всяка седмица.  :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #2 : неделя, 19 май 2019 г., 17:57 ч. »
Здравей, Борис!

За заглавието... да ти кажа честно се замислих точно секунда и не ми се стори от голямо значение. По важното е, както и ти си отбелязал, каква работа върши подобна или тази с-ма. Като сега му е времето да се каже, че е и бюджетна! За съмпа, който ще изработя - без помпата, ще са нужни 15-на лева и това съмпче ще е с обем от 3,5л. Как е? Само да има място за него в аквариума и си решаваме проблема с филтрацията. Самият съм е с р-ри 22/5,5/30см. Дали 5-те/6-те сантима ширина са достатъчни... ами да! Спокойно ще се събере дунапрен със ширина от 5см. какъвто има по магазините, както и тази ширина на съмпа ще бъде достатъчна за медията. Като сметнем и Ф-то на тръбата, което е 20мм. може само да се зарадваме за дебита, който ще се получи, при обем от 3,5л.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #3 : неделя, 19 май 2019 г., 20:03 ч. »
Интересна тема се очертава, която ще е доста интересна на тези които нямат възможност да купуват скъпи маркови филтри, а се доверят на изпробваното и ниско-бюджетно решение като това.  :up:

Имаш ли наблюдения този филтър до колко литра вода работи най-добре?  :hmm:
Каква медия си ползвал като пълнеж за този филтър, за да си толкова доволен от него?  :scratch:

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #4 : неделя, 19 май 2019 г., 21:10 ч. »
Моите аквариуми са между 50 и 120л. Като съмпа в 50 и 70л. е 11/5,5/30см. двойно по-малък от този, за който говорим. Само в 120л. да го наречем, че е толкова, работят два съмпа с р-ри 11/5,5/30см. като всеки от тях е с отделен "двигател".
Керамиката във всички е Seachem Matrix. Но с днешна дата цената и е почти двойна... всяка добра керамика ще е ок, без значение на коя фирма е. Колкото е по-голям аквариума, толкова повече място ще има за вътрешна филтрация - може и два, три филтъра да се сложат. Не съм мерил нитрити и амоний и не мога да говоря с информация и данни.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 21 май 2019 г., 20:36 ч. »
За сега, съм до тук... Остават преградите и дъното, както и дупките на входа.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #6 : петък, 24 май 2019 г., 20:40 ч. »
Реших, да поправя накриво отрязаната кутия на съмпа, че не ми даваше мира. Ами това е, който реши да си направи същият, да сподели впечатление. Трудоемко е за изработване, но за един филтър все ще се намерят сили. На мен ми бяха нужни два часа, като  сметна и транспорта, три.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.